ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Με Λεων. Αυδή, υποψήφιο δήμαρχο

Για ένα δήμο σύμμαχο στις λαϊκές διεκδικήσεις. Ομόφωνη και πανηγυρική η ανακήρυξη χτες το βράδυ

"Για να μην αφήσουμε να μας πάρουν την πόλη μας. Για ένα δήμο σύμμαχο στις λαϊκές διεκδικήσεις",η Ολομέλεια της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" ενέκρινε χτες το βράδυ ομόφωνα και πανηγυρικά την υποψηφιότητα του κομμουνιστή Λεων. Αυδή για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της Αθήνας και στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, "υπάρχει ανάγκη για μία άλλη πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος του λαού και η συσπείρωση στην "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο τον Λεων. Αυδή, παρέχει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε μαχητικά τα δικαιώματά μας για μια ανθρώπινη πόλη, για την κοινωνική αλληλεγγύη, για τον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια".

Η Ολομέλεια της δημοτικής παράταξης, που συνήλθε στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, εκτίμησε, επιπλέον, ότι η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα, με δηλώσεις στα ΜΜΕ για τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές, σκόπιμα δεν μπαίνει στην ουσία της πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα για την πολιτική στο Δήμο Αθηναίων, αλλά περιορίζεται σε σενάρια για σχήματα κορυφής.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια αναδείχτηκε σε πόλο που εκφράζει, στο επίπεδο του Δήμου Αθηναίων, τη ριζικά διαφορετική άποψη για την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του πρώτου δήμου της χώρας.

Μετά την ανακήρυξή του σε υποψήφιο δήμαρχο ο Λεων. Αυδής κάλεσε τα μέλη και τους φίλους της δημοτικής παράταξης: "Να συγκροτήσουμε ένα όσο γίνεται πιο πλατύ μέτωπο ανθρώπων, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση και ένταξη, που θα συσπειρωθούν γύρω από τις βασικές κατευθύνσεις που έχει διατυπώσει η "Αγωνιστική Συνεργασία" και μπορεί σήμερα να συνοψιστεί με ακρίβεια στο σύνθημα "Να μην αφήσουμε να μας πάρουν την πόλη μας"".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Σπ. Χαλβατζής,ο οποίος μίλησε για την τρίχρονη διαδρομή της δημοτικής παράταξης, τις σημαντικές της παρεμβάσεις και τη στενή συνεργασία της με τη ΝΑΣ. Ακόμη παραβρέθηκαν ο Ν. Καραντηνός από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο Βασ. Δημόπουλος από το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων, εκπρόσωποι τοπικών και διαμερισματικών συλλόγων και ο γραμματέας της ΚΟΑ του ΚΚΕ Μ. Ζάχαρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Να αποκαλύψουμε την πραγματικότητα

Εδώ και καιρό, παρατήρησε στην εισήγησή της η Γραμματεία της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", έχουν αρχίσει να προβάλλονται προτάσεις για υποψηφιότητες όχι βέβαια με βάση την πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά με βάση τα... άστρα και τα χαμόγελα των υποψηφίων.

Πίσω από αυτό βέβαια και πέρα από την ουσιαστική σύγκλιση των εκπροσώπων του δικομματισμού και των συνεταίρων τους στα δημοτικά πράγματα της Αθήνας κρύβεται ένας άλλος στόχος: Η εξυπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής με την υλοποίηση των κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών σεναρίων. Η προσπάθεια βέβαια για κεντροαριστερά σχήματα δίνει προοδευτικό περιτύλιγμα στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς υπαλλήλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό και η επιδίωξή τους στην υλοποίηση του στόχου αυτού θα ενταθεί, ώστε να γίνει πιο εύκολη η εξαπάτηση του λαού.

Οι δηλώσεις Σημίτη τόσο στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στο Ναύπλιο, ότι οι δημοτικές εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα αποτελέσουν επιβράβευση ή όχι της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι δηλώσεις του στη ΔΕΘ για συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

Η συνέχιση αυτής της πολιτικής για την Αυτοδιοίκηση σημαίνει ακόμα περισσότερη μείωση της παρεχόμενης κοινωνικής πολιτικής, ανταποδοτικότητα, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων και ανατροπή προς το χειρότερο των εργασιακών σχέσεων των δημοτικών υπαλλήλων. Γίνεται, συμπέρανε η Γραμματεία, μια σοβαρή προσπάθεια εγκλωβισμού της συνείδησης των Αθηναίων δημοτών,που η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει και να αποκαλύψει την πραγματικότητα στους Αθηναίους.

Συσσωρευμένη εμπειρία και διαρκής αγώνας

Τα τρία χρόνια που πέρασαν, από τις δημοτικές εκλογές του '94 μέχρι σήμερα, όπως εκτίμησε η Ολομέλεια της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", απέδειξαν στην πράξη, με τη δράση της Κίνησης τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην επαφή και δράση με τον κόσμο για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας, πόσο σωστή ήταν η συγκρότηση και αυτόνομη κάθοδος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" στις εκλογές.

Προβάλαμε, τονίστηκε, τη διαφορετική αντίληψη για τα ζητήματα και το χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης τόσο στο Δήμο της Αθήνας, όσο και για τη γενικότερη κατεύθυνση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης στη χώρα.

Δείξαμε στην πράξη την αγωνιστική διεκδίκηση που πρέπει να διαπνέει το θεσμό σαν συμπαραστάτη και σύμμαχο στις διεκδικήσεις του εργαζόμενου λαού,για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με βάση την εκλογική μας διακήρυξη τοποθετηθήκαμε σε μια σειρά ζητήματα που προέκυψαν, εξειδικεύοντας και αναλύοντας ακόμα περισσότερο πλευρές της δημοτικής πολιτικής, που δεν είχαμε ολοκληρωμένες.

Αποκτήσαμε μια τεράστια εμπειρία και εκπαιδεύουμε όλη αυτή την περίοδο έναν αριθμό νέων σχετικά στελεχών στα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης όσο και στο Δήμο Αθηναίων.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Στέλνουν το Σούλι στο Γαρδίκι!

Ενα ακόμα "θαύμα" του "Καποδίστρια"

Τη σφοδρή αντίθεσή τους εκφράζουν οι εναπομείναντες κάτοικοι των 5 χωριών του ηρωικού Σουλίου, στα σχέδια της κυβέρνησης να ιδρύσει Δήμο Σουλίου με έδρα το Γαρδίκι, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το ιστορικό Σούλι. Οπως σημειώνουν, δεν αρκεί, που όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, άφησαν εντελώς αναξιοποίητη την περιοχή και τα Σουλιωτοχώρια να ερημώσουν. Δε φτάνει που οι επίσημοι - κυβέρνηση, νομαρχία κλπ. - θυμούνται το ιστορικό Σούλι μια φορά το χρόνο στις εκδηλώσεις από την επέτειο των εκδηλώσεων στο ιστορικό Κούγκι. Τώρα, επιχειρούν να υποβαθμίσουν ακόμη πιο πολύ το ηρωικό Σούλι, με το σχέδιο "Καποδίστριας" για τη συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων που προωθεί και υπεραμύνεται ο Θεσπρωτός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος.

Η πικρία και η αγανάκτηση, στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να ιδρύσει Δήμο Σουλίου με έδρα το Γαρδίκι (με συνένωση των 5 κοινοτήτων του Σουλίου με το Γαρδίκι), εκφράστηκε:

  • Στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των 5 χωριών του Σουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Σούλι, στο χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών και τις θέσεις που ανέπτυξαν στην ίδια λαϊκή συνέλευση οι πρόεδροι των 5 κοινοτήτων.
  • Με το ψήφισμα, που υπογράφεται από τους προέδρους των 5 κοινοτήτων του ιστορικού Σουλίου (Αυλοτόπου, Κουκουλιών, Τσαγγαρίου, Σαμωνίβας και Φροσύνης),το οποίο απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
  • Με διαβήματα, που έχουν κάνει μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Σουλίου στον νομάρχη Θεσπρωτίας.
Το ψήφισμα

Στο ψήφισμά τους, οι πρόεδροι των 5 κοινοτήτων, απευθυνόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο - και μέσω αυτού στην κυβέρνηση - τονίζουν μεταξύ άλλων: εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ζητούμε - αφού υπάρχει η ομόφωνη γνώμη των κατοίκων για τη συνένωση των 5 κοινοτήτων του ιστορικού Σουλίου - να προβλεφτεί και η δημιουργία ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ με έδρα το ιστορικό ΣΟΥΛΙ ή αν τα δεδομένα και οι αρχές που θα διέπουν το νομοσχέδιο δεν επιτρέπουν αυτό, να προβλεφτεί η ίδρυση ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ με έδρα το Σούλι, στη θέση Βουλευτήριο των Σουλιωτών.

Δείγμα γραφής για την πικρία και την αγανάκτηση των κατοίκων των 5 κοινοτήτων των χωριών του Σουλίου, αποτέλεσε και η ομιλία του προέδρου της Κοινότητας Φροσύνης ο οποίος μεταξύ άλλων:

  • Τόνισε πως με την παρουσία μας στο πανσουλιώτικο συλλαλητήριο όλοι οι Σουλιώτες και οι Σουλιώτισσες διατρανώνουμε την "αδιαπραγμάτευτη θέλησή μας και την ανυποχώρητη στάση μας στη σχεδιαζόμενη και φημολογούμενη κατάργηση των ιστορικών κοινοτήτων μας και την αναγκαστική αυταρχική συνένωσή μας στο δημιουργούμενο νέο δήμο με έδρα το Γαρδίκι".
  • Επισήμανε πως το σχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" απειλεί να διαλύσει την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και τόνισε πως "δεν επιτρέπεται σε κανέναν, όσο υψηλά πολιτικά και αν στέκεται, να αγνοεί τη θέληση των ενεργών πολιτών ενός τόπου και να αυθαιρετεί...".
  • Μέμφθηκε τον Θεσπρωτό Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο για ασυνέπεια και ασέβεια στη σουλιώτικη ιστορία, επειδή ενώ είχε υποσχεθεί ότι τα Σουλιωτοχώρια θα παραμείνουν Δήμος για ιστορικούς λόγους, τώρα η κυβέρνηση και ο ίδιος σχεδιάζουν τη "νοσηρή προσάρτηση των Σουλιωτοχωρίων στο Δήμο Γαρδικίου".
  • Δηλώνει πως οι Σουλιώτες και οι Σουλιώτισσες "ομόφωνα και καθολικά αξιώνουν τη δημιουργία του ιστορικού Δήμου Σουλίου με έδρα τον ιερό χώρο του Σουλίου, χωρίς πονηρά υποκατάστατα και εναλλακτικά τερτίπια του τύπου διοικητική έδρα το Γαρδίκι και ιστορική έδρα το Τσαγγάρι".
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιον εκπροσωπεί τελικά;

Χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση έσπευσε να δώσει για μία ακόμα φορά χτες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Υπενθύμισε τη συμφωνία του με το πρόγραμμα αναγκαστικών καταργήσεων κοινοτήτων, ζήτησε να επεκταθεί το σχέδιο και στην Αττική με την αναγνώριση της Αθήνας ως "μητροπολιτικού" κέντρου και, παρεμπιπτόντως, ζήτησε 9 δισ. που έτσι κι αλλιώς τα παρέχει η κυβέρνηση. Ξέχασε για πολλοστή φορά να ζητήσει τα 920 δισ. που παράνομα παρακρατά η κυβέρνηση από τους ΟΤΑ

Συνεχίζει να εμπαίζει τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος.

Σε συνάντηση που είχε, χτες, με τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο "ξέχασε" για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρακρατά παράνομα περίπου 900 δισ. δραχμές από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους. Περιορίστηκε, απλά, να ζητήσει την καταβολή στην ΚΕΔΚΕ 9 δισ. Του ποσού, δηλαδή, που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους αιρετούς για την κάλυψη της διαφοράς στις μισθολογικές ανάγκες των δήμων, λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Πάντως, παράγοντες του υπουργείου γνωστοποίησαν, μετά τη συνάντηση, πως τα 9 δισ. έχουν ήδη εκταμιευτεί και θα αποδοθούν στην ΤΑ.

Αλλο τον νοιάζει

Ο Δ. Αβραμόπουλος έθεσε στον υπουργό και το ζήτημα της "μητροπολιτικής" οργάνωσης της Αθήνας. Κάτι που προβλέπεται, στο κυβερνητικό πρόγραμμα αναγκαστικών καταργήσεων δήμων και κοινοτήτων "Ιωάν. Καποδίστριας", να προωθηθεί αργότερα για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Ετσι με δεδομένο και τον κίνδυνο δημιουργίας ενός ανταποδοτικού μηχανισμού, που θα αναλάβει τη διαχείριση εκτέλεσης μεγάλων έργων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως ο υπουργός "βλέπει θετικά" τη δημιουργία μητροπολιτικού κέντρου στην Αθήνα. Επίσης, πως το θέμα θα επανεξεταστεί μετά από την κατάθεση του "Ιωάν. Καποδίστρια" στη Βουλή.

Αναφορικά με τα παραπάνω, η κυβέρνηση αποσκοπεί να αναθέσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης σε πανεπιστήμιο, η οποία θα "αξιολογηθεί" κατόπιν από ΤΑ και κεντρική διοίκηση.

"ΝΑΙ αναφανδόν"

Με αφορμή την επίσκεψη στο υπουργείο ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και - ας μην ξεχνάμε - πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία και χτες να ταχθεί υπέρ του κυβερνητικού προγράμματος των αναγκαστικών καταργήσεων 4.000 κοινοτήτων.

Υπενθύμισε πως απόφαση υπέρ του προγράμματος πάρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στο Ηράκλειο, "παρέλειψε", βέβαια, να αναφέρει πως οι σύνεδροι εκεί ανήκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στις δυνάμεις του δικομματισμού και του ΣΥΝ, που συμφωνούν ουσιαστικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ερήμωση της υπαίθρου και συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, κατά πώς ορίζουν οι εταίροι των Βρυξελλών.

Από μας εξαρτάται...

"Αποκτήσαμε μια τεράστια εμπειρία αυτά τα τρία χρόνια", σημείωσε ο Στέλιος Λάμπρου, παρουσιάζοντας την εισήγηση της Γραμματείας προς την Ολομέλεια και παράλληλα τον απολογισμό δράσης της δημοτικής κίνησης. "Σ' όλη αυτή τη δουλιά, τόνισε, βοήθησαν πολλοί άνθρωποι, είτε ενταγμένοι στη δημοτική κίνηση, είτε ως φίλοι και συμπαθούντες και να τους ευχαριστήσουμε δημόσια, ειδικά τους τελευταίους".

"Ομως, υπογράμμισε, πρέπει να σημειώσουμε τη συμβολή σ' αυτή την προσπάθεια του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης και εκπροσώπου μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Λεων. Αυδή. Ενας άνθρωπος που καταξιώθηκε πολύ γρήγορα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει αποκτήσει ήδη με τη δράση του, τη γνώση του και τη συμπεριφορά του, ένα ευρύ ακροατήριο, που αναγνωρίζει την προσφορά στα κοινά της Αθήνας".

Ο Σ. Λάμπρου επισήμανε το "συνδυασμό της επιστημονικότητας με τη λαϊκότητα" στη δράση του Λεων. Αυδή καθώς και "τη συλλογικότητα στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων" που αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε στην τριετή πορεία της Δημοτικής Κίνησης.

"Δεν είναι καινούριο να πούμε, παρατήρησε, ότι η παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, με τη δέσμευση για πιο εντατική ενασχόλησή του με το Δήμο της Αθήνας, πέρα από την ευνοϊκή απήχηση που είχε σε ευρύτερα στρώματα του αθηναϊκού λαού, έδινε στη Δημοτική Κίνηση την ευκαιρία να προγραμματίσει καλύτερα τη δουλιά της και να έχει μια σαφή άνοδο της δραστηριότητάς της όπως φάνηκε τους τελευταίους μήνες.

Ετσι ζητάμε από όλους, σημείωσε ο Σ. Λάμπρου, όσους θέλουν μια άλλη πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από όσους θέλουν μια αγωνιστική στάση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αθήνας, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση και ένταξη, να συσπειρωθούν γύρω από αυτήν την υποψηφιότητα. Να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης του λαϊκού κινήματος στην Αθήνα με τις ιδέες τους και τη δράση τους.Οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Από εμάς εξαρτάται η επιτυχία".

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Δώστε πράσινο αντί τσιμέντο

Να δοθεί, επιτέλους, λύση στο πρόβλημα των Ανω Αμπελοκήπων, με την άμεση ματαίωση της ανέγερσης του μεγαθηρίου της ΔΕΗ στην περιοχή απαιτεί με σχετικό τηλεγράφημά του στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Οικονομικών το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που εγκρίθηκε στην προχτεσινή συνεδρίασή του ομόφωνα, σημειώνεται το πάγιο αίτημα των κατοίκων να χωροθετηθεί στο ένα τμήμα του οικοπέδου της ΔΕΗ σχολείο και να δημιουργηθούν στην υπόλοιπη έκταση κοινόχρηστοι χώροι πράσινου. Αντίστοιχα, ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αντιμετωπιστεί και το θέμα του χώρου του ΚΑΠΑΨ, ιδιοκτησίας ΚΕΔ, με τη μετατροπή του σε κοινόχρηστο χώρο πράσινου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι αν και υπάρχει σειρά σχετικών ομόφωνων αποφάσεών του, αυτές όχι μόνο δε συγκίνησαν τους αρμόδιους, αλλά, αντίθετα, μεθοδεύεται η χωροθέτηση του σχολείου στο χώρο του ΚΑΠΑΨ, ώστε να δοθεί η άδεια στη ΔΕΗ να χτίσει στο άλλο οικόπεδο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δηλώνουν με το ψήφισμά τους ότι είναι έτοιμοι να μπουν μπροστά στους αγώνες των κατοίκων, για να ματαιώσουν από κοινού το έγκλημα κατά της περιοχής των Ανω Αμπελοκήπων.

Στο μεταξύ, σε συνεδρίασή του μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να εξετάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας αίτημα της ΔΕΗ για έκδοση οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία της νομαρχίας, στην οποία έχει προσφύγει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ύστερα από τη σχετική άρνηση της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων. Να σημειώσουμε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει, ήδη, λάβει απόφαση κατά της οικοδόμησης του χώρου, ωστόσο θα επανεξετάσει το αίτημα της ΔΕΗ να στεγάσει στα πέντε απ' τα τελευταία ελεύθερα στρέμματα των Ανω Αμπελοκήπων τις κεντρικές της υπηρεσίες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλουν να τους έχουν ομήρους

Ομήρους, με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, επιμένει να κρατά η δημοτική αρχή της Αθήνας 220 εργαζόμενους του τομέα καθαριότητας.

Το θέμα των ανανεώσεων των συμβάσεών τους, που εισήχθη και εγκρίθηκε τελικά από το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, έως την ψήφισή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και έδωσε την ευκαιρία να αποκαλυφθεί η σε βάρος των εργαζομένων πολιτική της πλειοψηφίας του Δ. Αβραμόπουλου,αλλά και η μικροπολιτική τακτική της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο δήμο.

Αθελά τους, τη δημοτική υποκρισία ξεσκέπασαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όταν ακούγοντας την δημοτική σύμβουλο Ηρα Βαλσαμάκη να σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι "αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται υπό καθεστώς πολιτικής ομηρίας", ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, προκαλώντας την οργή, αλλά και την αμηχανία της διοίκησης του δήμου. Οι τελευταίοι, προκειμένου να δικαιολογήσουν παράνομες προσλήψεις σκοπιμότητας, "οδύρονταν" για το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλιά και την απειλή του φάσματος της ανεργίας που αντιμετωπίζουν, αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δήμου.

Ανθρωποι... της διοίκησης κινητοποιήθηκαν άμεσα και εκνευρισμένοι έβγαλαν σχεδόν σηκωτούς τους εργαζόμενους, που είχαν κατακλύσει τα θεωρεία, καταστρέφοντας με τα χειροκροτήματα την εικόνα του δημάρχου και της πλειοψηφίας, που τόσην ώρα μοχθούσαν, δήθεν, για την αποκατάστασή τους. Παράλληλα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Αγγ. Μοσχονάς εγκατέλειψε την αίθουσα του ΔΣ φωνάζοντας, εκτός μικροφώνου, για να μην καταγραφεί στα πρακτικά, ότι θα παραιτηθεί και οι εργαζόμενοι αν θεωρούν εαυτούς ομήρους να μην προσληφθούν!

Τη λύση στο αδιέξοδο υπέδειξε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,αποκαλύπτοντας παράλληλα την εξαπάτηση των εργαζομένων και το παιχνίδι που παίζει στις πλάτες τους η δημοτική αρχή. Ο Λεων. Αυδής προκάλεσε την πλειοψηφία του ΔΣ αντί των παράνομων και ψευδεπίγραφων συμβάσεων έργου - "οι άνθρωποι δεν είναι εργολάβοι" είπε χαρακτηριστικά - να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ο δήμος να παλέψει, ώστε η κυβέρνηση να τις εγκρίνει, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" κατήγγειλε συγκεκριμένα τη δημοτική αρχή για το παιχνίδι που έπαιζε προχτές στην αίθουσα του ΔΣ, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο δήμαρχος και η διοίκηση του δήμου ήταν που είχαν συνταχθεί εναντίον των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, καλώντας εισαγγελείς να παρέμβουν για να σπάσουν την απεργία τους φέτος το καλοκαίρι.

Ανάλογη πρόταση υπέβαλε στην αρχή και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο δήμο, όταν όμως ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, με την οποία αφ' ενός εγκρίθηκαν για ένα ακόμα εξάμηνο οι συμβάσεις έργου των 220 εργαζομένων, προκειμένου να μην απολυθούν και αφ' ετέρου αποφασίστηκε να διεκδικηθεί αγωνιστικά στο μεταξύ από την κυβέρνηση η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, οι σύμβουλοι της κυβερνητικής παράταξης υπαναχώρησαν και δήλωσαν αποχή. Από την ψηφοφορία απείχε και η δημοτική κίνηση που πρόσκειται στο ΣΥΝ.

Αρχίζει το τηλεοπτικό "μπαράζ" για τον "Καποδίστρια"

Ξεκινάει στο τέλος Σεπτέμβρη η "επικοινωνιακή", όπως τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, εκστρατεία του προγράμματος "Καποδίστριας". Η διαφήμισή του δηλαδή από τα μεγάλα τηλεοπτικά, κρατικά και ιδιωτικά κανάλια και η οποία θα κοστίσει 392 εκατομμύρια δραχμές. Την εκστρατεία αυτή ανέλαβε μετά από δημόσιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών η εταιρεία MASS ΑΕ και το 65% του ποσού θα διατεθεί στα κανάλια εθνικής εμβέλειας και το 35% στα περιφερειακά κανάλια.

Σύσκεψη σήμερα στα Εξάρχεια

Η Επιτροπή Εξαρχείων, Νεάπολης, Κολωνακίου της Δημοτικής Κίνησης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" προσκαλεί τους φορείς της περιοχής σε συνάντηση, όπου θα παραβρεθεί ο επικεφαλής της κίνησης, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λέων Αυδής,προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα της περιοχής και τις προοπτικές αντιμετώπισής τους. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ σήμερα Τετάρτη 17 του Σεπτέμβρη, στις 6.00 το απόγευμα, στην οδός Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ