Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Στέλνουν το Σούλι στο Γαρδίκι!

Ενα ακόμα "θαύμα" του "Καποδίστρια"

Τη σφοδρή αντίθεσή τους εκφράζουν οι εναπομείναντες κάτοικοι των 5 χωριών του ηρωικού Σουλίου, στα σχέδια της κυβέρνησης να ιδρύσει Δήμο Σουλίου με έδρα το Γαρδίκι, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το ιστορικό Σούλι. Οπως σημειώνουν, δεν αρκεί, που όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, άφησαν εντελώς αναξιοποίητη την περιοχή και τα Σουλιωτοχώρια να ερημώσουν. Δε φτάνει που οι επίσημοι - κυβέρνηση, νομαρχία κλπ. - θυμούνται το ιστορικό Σούλι μια φορά το χρόνο στις εκδηλώσεις από την επέτειο των εκδηλώσεων στο ιστορικό Κούγκι. Τώρα, επιχειρούν να υποβαθμίσουν ακόμη πιο πολύ το ηρωικό Σούλι, με το σχέδιο "Καποδίστριας" για τη συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων που προωθεί και υπεραμύνεται ο Θεσπρωτός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος.

Η πικρία και η αγανάκτηση, στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να ιδρύσει Δήμο Σουλίου με έδρα το Γαρδίκι (με συνένωση των 5 κοινοτήτων του Σουλίου με το Γαρδίκι), εκφράστηκε:

  • Στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των 5 χωριών του Σουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Σούλι, στο χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών και τις θέσεις που ανέπτυξαν στην ίδια λαϊκή συνέλευση οι πρόεδροι των 5 κοινοτήτων.
  • Με το ψήφισμα, που υπογράφεται από τους προέδρους των 5 κοινοτήτων του ιστορικού Σουλίου (Αυλοτόπου, Κουκουλιών, Τσαγγαρίου, Σαμωνίβας και Φροσύνης),το οποίο απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
  • Με διαβήματα, που έχουν κάνει μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Σουλίου στον νομάρχη Θεσπρωτίας.
Το ψήφισμα

Στο ψήφισμά τους, οι πρόεδροι των 5 κοινοτήτων, απευθυνόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο - και μέσω αυτού στην κυβέρνηση - τονίζουν μεταξύ άλλων: εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ζητούμε - αφού υπάρχει η ομόφωνη γνώμη των κατοίκων για τη συνένωση των 5 κοινοτήτων του ιστορικού Σουλίου - να προβλεφτεί και η δημιουργία ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ με έδρα το ιστορικό ΣΟΥΛΙ ή αν τα δεδομένα και οι αρχές που θα διέπουν το νομοσχέδιο δεν επιτρέπουν αυτό, να προβλεφτεί η ίδρυση ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ με έδρα το Σούλι, στη θέση Βουλευτήριο των Σουλιωτών.

Δείγμα γραφής για την πικρία και την αγανάκτηση των κατοίκων των 5 κοινοτήτων των χωριών του Σουλίου, αποτέλεσε και η ομιλία του προέδρου της Κοινότητας Φροσύνης ο οποίος μεταξύ άλλων:

  • Τόνισε πως με την παρουσία μας στο πανσουλιώτικο συλλαλητήριο όλοι οι Σουλιώτες και οι Σουλιώτισσες διατρανώνουμε την "αδιαπραγμάτευτη θέλησή μας και την ανυποχώρητη στάση μας στη σχεδιαζόμενη και φημολογούμενη κατάργηση των ιστορικών κοινοτήτων μας και την αναγκαστική αυταρχική συνένωσή μας στο δημιουργούμενο νέο δήμο με έδρα το Γαρδίκι".
  • Επισήμανε πως το σχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" απειλεί να διαλύσει την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και τόνισε πως "δεν επιτρέπεται σε κανέναν, όσο υψηλά πολιτικά και αν στέκεται, να αγνοεί τη θέληση των ενεργών πολιτών ενός τόπου και να αυθαιρετεί...".
  • Μέμφθηκε τον Θεσπρωτό Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο για ασυνέπεια και ασέβεια στη σουλιώτικη ιστορία, επειδή ενώ είχε υποσχεθεί ότι τα Σουλιωτοχώρια θα παραμείνουν Δήμος για ιστορικούς λόγους, τώρα η κυβέρνηση και ο ίδιος σχεδιάζουν τη "νοσηρή προσάρτηση των Σουλιωτοχωρίων στο Δήμο Γαρδικίου".
  • Δηλώνει πως οι Σουλιώτες και οι Σουλιώτισσες "ομόφωνα και καθολικά αξιώνουν τη δημιουργία του ιστορικού Δήμου Σουλίου με έδρα τον ιερό χώρο του Σουλίου, χωρίς πονηρά υποκατάστατα και εναλλακτικά τερτίπια του τύπου διοικητική έδρα το Γαρδίκι και ιστορική έδρα το Τσαγγάρι".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ