Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μέτωπο των αγωνιστικών λαϊκών δυνάμεων

Με επιτυχία έγινε στις 13 και 14 του Σεπτέμβρη η κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στα Γιάννενα, που "διψούσαν" για το 23ο Φεστιβάλ, καθώς αυτό είναι ο μόνος πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός της πόλης.

Πολλοί ήταν οι νέοι που ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν την ΚΝΕ και τις προοδευτικές κινήσεις που φιλοξενήθηκαν στο 23ο Φεστιβάλ, δίνοντας μ' αυτό τον τρόπο την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η νεολαία είναι ένα απλό παιχνίδι στα χέρια τους.

Το Σάββατο προβλήθηκε κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Τσε, ενώ ο επιτετραμμένος της Κουβανικής Πρεσβείας μίλησε για το σοσιαλισμό όπως τον γνωρίζει η Κούβα.

Στη συνέχεια η Λουίζα Ράζου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μίλησε για τα προβλήματα της νεολαίας, ιδιαίτερα για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας. Τόνισε ότι το χτύπημα στην παιδεία δεν είναι αποσπασματικό, αλλά συνδέεται με την ευρύτερη αντιλαϊκή πολιτική, γι' αυτό και η νεολαία πρέπει να παλέψει πλάι στον εργαζόμενο λαό. Η βραδιά έκλεισε με τοπικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Την Κυριακή το πρόγραμμα άνοιξε με παραδοσιακούς χορούς. Ακολούθησε η ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα έκλεισαν τοπικά ροκ συγκροτήματα και το ρεμπέτικο σχήμα "Μινόρε" από τη Λευκάδα. Στο χώρο του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε έκθεση προοδευτικού βιβλίου, ενώ υπήρχαν περίπτερα για μαθητές και εργαζόμενους.

Σκληρό μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - μεγαλοκαπιταλιστών

Θυμίζοντας το παλιό σύνθημα... "τα Γιάννινα ήταν Πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα", άνοιξε την ομιλία του την Κυριακή ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας για το Φεστιβάλ ότι είναι "μια εκδήλωση της νεολαίας που έχει μετατραπεί σε μια συναρπαστική περιπέτεια για χιλιάδες και χιλιάδες νέους και νέες σε όλη τη χώρα, μια γιορτή που συνδυάζει την πολιτική δραστηριότητα της νεολαίας με τη γνώση, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, το λαϊκό γλέντι".

Αναφερόμενος στην αγροτική παραγωγή και τον αγώνα των αγροτών, επισήμανε: "Οι ποσοστώσεις, οι περιορισμοί των καλλιεργειών που επιβάλλουν οι κοινοτικές οδηγίες, η μείωση των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων, οδηγεί στην εγκατάλειψη. Η κτηνοτροφία δεν έχει καλύτερη πορεία. Συνεχώς μειώνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες και το εισόδημα των κτηνοτρόφων πέφτει σταθερά. Και για όσους δεν υποτάσσονται, συσπειρώνονται, αγωνίζονται για να μην περάσουν τα μέτρα της ΕΕ και της ΚΑΠ, που οδηγούν στη συρρίκνωση της παραγωγής, στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και στην ερήμωση των χωριών τους, η κυβέρνηση επιστρατεύει τα δικαστήρια, τις καταδίκες, τις απειλές, μέχρι και την ομηρία.

Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και κάθε αγωνιστικής δράσης. Η ενωμένη πάλη των αγροτών, με τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων, είμαστε σίγουροι, θα βάλει φραγμό και σε αυτή την αντιλαϊκή επίθεση".

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και της νεολαίας, λέγοντας: "Σήμερα έχει διαμορφωθεί ένα σκληρό μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, μεγαλοκαπιταλιστών, κρατικού μηχανισμού, συνεπικουρούμενο από ισχυρά μέσα μαζικής ενημέρωσης που επιδιώκουν να καθυποτάξουν την αγωνιστική, λαϊκή συνείδηση. Προσπαθούν να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία και να τους οδηγήσουν στην αδράνεια και στο περιθώριο".

Μονόδρομος η αντίσταση και η ρήξη

"Απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό μέτωπο, είναι απαραίτητο να αντιταχθεί το μέτωπο των αγωνιστικών λαϊκών δυνάμεων, που έχουν συμφέρον από μια άλλη πολιτική, από μια άλλη πορεία για το λαό και τον τόπο", τόνισε ο ομιλητής και συνέχισε: "Κι όσο πιο γρήγορα δράσουν οι λαϊκές δυνάμεις για τη συγκρότησή του, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είναι οι καθημερινοί αγώνες τους, τόσο μεγαλύτερη συσπείρωση θα πραγματοποιείται στην πάλη, τη διεκδίκηση, την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ο δρόμος της αντίστασης και της ρήξης με αυτή την πολιτική, ο δρόμος που οδηγεί σε μια δίκαιη κοινωνία, είναι ο μονόδρομος για το λαό.

Οι δυνάμεις που έχουν συμφέρον από αυτόν το δρόμο είναι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, έχουν τη δύναμη και μπορεί να πετύχουν το στόχο τους. Αυτές οι δυνάμεις είναι η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά, οι μικροεπαγγελματίες και βιοτέχνες, η νεολαία, η εργαζόμενη διανόηση".

Για την εξάπλωση των ναρκωτικών και ό,τι αυτή συνεπάγεται, επισήμανε: "Πρέπει να βρίσκεται στο στόχαστρο του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Να στηρίξει κάθε συλλογική, δημιουργική δραστηριότητα των νέων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή, έχει χρέος να πρωτοστατήσει σε μαζικές, συλλογικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα καλλιεργούν τη μάθηση, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Η νεολαία πρέπει να στηριχτεί για να παλέψει ενάντια στην ανεργία και για το δικαίωμα στη δουλιά, στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, στο συμβιβασμό, στον αποπροσανατολισμό, στην ατομικότητα. Να προτάξει τη συλλογικότητα, τη δημιουργικότητα και τη ζωντάνια της, να διεκδικήσει όλα όσα της ανήκουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ