Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πασαλιμάνι η προφεστιβαλική εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στον πολιτισμό

Ο πολιτισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα της νεολαίας. Το μήνυμα αυτό έστειλαν τα μέλη της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο από το Πασαλιμάνι, στην τελευταία προφεστιβαλική εκδήλωση, που έγινε στο Λεκανοπέδιο, πριν από το άνοιγμα των κεντρικών εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Ν. Χατζιδάκης, μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Πόλης Πειραιά, αναφέρθηκε στην επιτυχία που συναντά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη νεολαία και το λαό, που οφείλεται, όπως είπε, στην επαφή του και στην αμφίδρομη σχέση του με τη νεολαία. Στόχος του Φεστιβάλ, είπε, είναι η παρουσίαση της διαφορετικής πολιτικής και πολιτιστικής πρότασης της ΚΝΕ στη νεολαία.

Παίρνοντας το λόγο, ο Σταύρος Παπαθανασίου, υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική και πολιτιστική παρέμβαση στο χώρο της νεολαίας. Χιλιάδες νέοι και νέες έρχονται σε επαφή με τις ιδέες, τις προτάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Εκατοντάδες συγκροτήματα μουσικά, θεατρικά σχήματα, εικαστικοί δημιουργοί καταθέτουν το έργο τους, την αγωνία τους και την ελπίδα τους στους χώρους που με περίσσιο μεράκι έφτιαξαν οι Κνίτες και οι Κνίτισσες και πολλοί, πάρα πολλοί, φίλοι τους.

"Χωρίς σπόνσορες, τόνισε, καλλιτεχνικούς διευθυντές και εφέ, με μοναδικό χορηγό τους νέους, που ονειρεύονται, ελπίζουν, αντιστέκονται, γράφει η ΚΝΕ τη δικιά της ιστορία στο νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα της χώρας μας. Εχει ιδιαίτερη αξία σήμερα να ξέρεις και να μπορείς, το ρομαντισμό και την ευαισθησία να τη μετατρέπεις σε ταξική πάλη".

Αναφερόμενος στις συνθήκες, μέσα στις οποίες ζει ο νέος άνθρωπος σήμερα, τόνισε ότι, αφού πάρει μια κουτσουρεμένη δημόσια εκπαίδευση, έρχεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ανεργίας, ή με την εργασία χωρίς δικαιώματα. Βλέπει, συνέχισε, ότι η μόρφωση και ο πολιτισμός είναι διαθέσιμα μόνο σε όσους έχουν να πληρώσουν. Τα ναρκωτικά, υπογράμμισε ο Στ. Παπαθανασίου, έρχονται να απορροφήσουν την αμφισβήτησή του σε αυτήν την κοινωνία, ενώ, αν τους γυρίσει την πλάτη, τότε υπάρχουν και τα ΜΑΤ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μιλώντας για την τέχνη, είπε ότι θα πρέπει να μπει στα σχολεία, στις γειτονιές και στους χώρους δουλιάς, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων. Κάλεσε, τέλος, τους νέους που συμμετείχαν στην εκδήλωση να φτιάξουν κάτι νέο στο χώρο της τέχνης, που θα εκπέμπει πρόοδο, όχι μιζέρια και κατάθλιψη.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συναυλία με τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα "Blizzard" και "Ορίζοντες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ιστορία μας διδάσκει (2008-06-14 00:00:00.0)
Δυναμικά στη Βορειοδυτική Ελλάδα (2004-09-07 00:00:00.0)
Πιο καθαρό το μήνυμα του ΚΚΕ (2001-09-18 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται τα κόκκινα νιάτα (2001-08-29 00:00:00.0)
Νεανική γιορτή σ' όλη τη χώρα (2000-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ