Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Ερχονται οι μεγάλοι αγώνες

Η υπόσχεση δόθηκε: "Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος της ανυποχώρητης πάλης"

Ηταν ένα διήμερο αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηταν ένα διήμερο ανυποταγής στα σχέδια χειραγώγησης και αποδυνάμωσης της νεολαίας και των αντιστάσεών της.

Στην παραλία της Χαλκίδας, εκεί δίπλα στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμή της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ. Και η υπόσχεση των νέων κομμουνιστών της Χαλκίδας, πως αυτή η προφεστιβαλική θα ήταν καλύτερη απ' τις προηγούμενες, έγινε πραγματικότητα. Εκατοντάδες νέοι και νέες, απλοί εργαζόμενοι, είδαν και άκουσαν τι είναι και γιατί παλεύει η ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Γνωρίστηκαν με τη διαφορετική, την "άλλη" πρόταση και στάση ζωής. Την αγωνιστική.

"Η δύναμη του φεστιβάλ της ΚΝΕ πηγάζει απ' τη δύναμη των αγώνων της νεολαίας που δε συμβιβάζεται, που μένει ανήσυχη και αναζητεί τους δικούς της δρόμους, για να συναντηθεί με το εργατικό κίνημα και την προοπτική του ΚΚΕ", τόνισε στην ομιλία του - την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων στη Χαλκίδα - ο Λάζαρος Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Συσπείρωση στη βάση

Ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στην ομιλία του, κατά τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, αφού έκανε εκτενή αναφορά στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, για την οποία έγκαιρα είχε προειδοποιήσει προεκλογικά το ΚΚΕ και είχε αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της, τόνισε:

"Το επόμενο διάστημα θα γίνουν μεγάλοι αγώνες, θα εκδηλωθούν μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Χρειάζονται από τώρα οι κομμουνιστές να πρωτοστατήσουν για τη μαζικότητα και την επιτυχία αυτών των κινητοποιήσεων. Να πρωτοστατήσουν για την προετοιμασία και την επιτυχία της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας στις 23 Οκτωβρίου. Να αρχίσουν από τώρα δουλιά, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Να δραστηριοποιηθούν για την επιτυχία αυτής της μεγάλης κινητοποίησης.

Δεν αρκούν, όμως, αυτοί οι μεγάλοι αγώνες όσο πολύτιμοι και αν είναι. Απαιτείται συσπείρωση στη βάση, συσπείρωση δυνάμεων σε αντίθεση με τις πολιτικές και τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα και ευθύνονται για αυτή την κατάσταση που σήμερα υπάρχει. Να μην υπάρχουν αυταπάτες πια από κανέναν, ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση από τα πάνω, χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, χωρίς τη συμμετοχή του λαού.

Η έκκληση του ΚΚΕ είναι ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νεολαία πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, να πρωτοστατήσουν και να οργανώσουν την πάλη για το μέλλον τους.

Να αγωνιστούν γι' αυτά τα ζητήματα και θα τους δοθούν μεγάλες ευκαιρίες που θα τους δώσει και θα τις γεννήσει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης. Μεγάλες ευκαιρίες για τα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας, τα διεθνή ζητήματα και την Ειρήνη, τα ναρκωτικά. Να συσπειρωθούν μαζί με τους κομμουνιστές σε μια τέτοια πολιτική".

Δεν είναι αήττητοι

"Πεποίθηση λοιπόν, του ΚΚΕ είναι ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην πολιτική ζωή του τόπου, όταν ο λαός, οι πρωτοπόρες του δυνάμεις αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αδιέξοδα υπάρχουν μόνο όταν διατηρείται η αδιαφορία, όταν συνεχίζεται η αναμονή και η μοιρολατρία, όταν υπάρχουν αυταπάτες ότι η λύση θα έρθει σαν το "μάννα εξ ουρανού". Πολλές φορές, δημιουργείται η εντύπωση ότι η ισχύς και η υπεροχή αυτών που διαφεντεύουν τον τόπο και τις τύχες του κόσμου, είναι πολύ μεγάλη. Οτι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ότι δεν μπορεί να αναχαιτιστεί η επίθεση των κεφαλαιοκρατών.

Ομως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η ισχύς τους μένει ακλόνητη όσο κατορθώνουν να κρατούν τους λαούς στο περιθώριο υποταγμένους και αδιάφορους. Και γι' αυτό πασχίζουν καθημερινά οι καταπιεστές με την προπαγάνδα τους, με τις "αναδιαρθρώσεις" στην παιδεία, με τη δυσφήμιση των αγώνων και της ιστορίας αυτού του τόπου.

Ομως γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσα και να ξοδέψουν όσα να δαπανήσουν και να σπαταλήσουν για να μπορέσουν να αποβλακώσουν και να αποκοιμήσουν το λαό δε θα τα καταφέρουν. Και το γνωρίζουν πολύ καλά, γι' αυτό εντείνουν τις προσπάθειές τους. Ενα από τα σημαντικά που προωθούν είναι η ένταση της προπαγάνδας, του αντικομμουνισμού της δυσφήμισης των λαϊκών αγώνων. Γνωρίζουν, λοιπόν, πολύ καλά και τρέμουν τη δύναμη του λαού.

Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι αήττητοι. Ξέρουμε και εμείς πολύ καλά ότι δεν είναι αήττητοι. Γι' αυτό όλοι όσοι φώναζαν πριν λίγα χρόνια ότι ο κομμουνισμός πέθανε, σήμερα είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν, όπως γράφουν και οι ίδιοι, ότι "οι κόκκινοι επιστρέφουν". Ξέρουν πολύ καλά πως τα ιδανικά της Ειρήνης, της ισότητας, του Σοσιαλισμού συγκινούν τη νεολαία. Ξέρουν ότι οι κομμουνιστές παρά τις συνέπειες της ήττας, τα πλήγματα που υποστήκαμε παραμένουμε πρωτοπόροι στη γραμμή της πάλης για την κοινωνική πρόοδο, την πρόοδο γενικότερα του λαού. Παραμένουν οι καινοτόμοι των κοινωνικών εξελίξεων και οι νέοι πηγαίνουν πάντα με τους καινοτόμους. Καλούμε, λοιπόν, τους νέους και τις νέες που πέρασαν από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αυτούς που έμαθαν για το Φεστιβάλ και παρακολουθούν τη δραστηριότητα της ΚΝΕ, να συσπειρωθούν στους αγώνες, στα συνδικάτα τους, στα σωματεία, στους σπουδαστικούς συλλόγους, γιατί τίποτα απ' όσα κερδίζουν και απολαμβάνουν δεν έγινε από μόνο του, αλλά έγινε με τεράστιες θυσίες και αγώνες.

Καλούμε τους νεολαίους να συσπειρωθούν γύρω από το ΚΚΕ. Τους καλούμε να δραστηριοποιηθούν και να φέρουν το μήνυμα της Ελπίδας και της αισιοδοξίας όλο και πιο πλατιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ