Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλουν να τους έχουν ομήρους

Ομήρους, με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, επιμένει να κρατά η δημοτική αρχή της Αθήνας 220 εργαζόμενους του τομέα καθαριότητας.

Το θέμα των ανανεώσεων των συμβάσεών τους, που εισήχθη και εγκρίθηκε τελικά από το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, έως την ψήφισή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και έδωσε την ευκαιρία να αποκαλυφθεί η σε βάρος των εργαζομένων πολιτική της πλειοψηφίας του Δ. Αβραμόπουλου,αλλά και η μικροπολιτική τακτική της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο δήμο.

Αθελά τους, τη δημοτική υποκρισία ξεσκέπασαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όταν ακούγοντας την δημοτική σύμβουλο Ηρα Βαλσαμάκη να σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι "αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται υπό καθεστώς πολιτικής ομηρίας", ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, προκαλώντας την οργή, αλλά και την αμηχανία της διοίκησης του δήμου. Οι τελευταίοι, προκειμένου να δικαιολογήσουν παράνομες προσλήψεις σκοπιμότητας, "οδύρονταν" για το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλιά και την απειλή του φάσματος της ανεργίας που αντιμετωπίζουν, αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δήμου.

Ανθρωποι... της διοίκησης κινητοποιήθηκαν άμεσα και εκνευρισμένοι έβγαλαν σχεδόν σηκωτούς τους εργαζόμενους, που είχαν κατακλύσει τα θεωρεία, καταστρέφοντας με τα χειροκροτήματα την εικόνα του δημάρχου και της πλειοψηφίας, που τόσην ώρα μοχθούσαν, δήθεν, για την αποκατάστασή τους. Παράλληλα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Αγγ. Μοσχονάς εγκατέλειψε την αίθουσα του ΔΣ φωνάζοντας, εκτός μικροφώνου, για να μην καταγραφεί στα πρακτικά, ότι θα παραιτηθεί και οι εργαζόμενοι αν θεωρούν εαυτούς ομήρους να μην προσληφθούν!

Τη λύση στο αδιέξοδο υπέδειξε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,αποκαλύπτοντας παράλληλα την εξαπάτηση των εργαζομένων και το παιχνίδι που παίζει στις πλάτες τους η δημοτική αρχή. Ο Λεων. Αυδής προκάλεσε την πλειοψηφία του ΔΣ αντί των παράνομων και ψευδεπίγραφων συμβάσεων έργου - "οι άνθρωποι δεν είναι εργολάβοι" είπε χαρακτηριστικά - να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ο δήμος να παλέψει, ώστε η κυβέρνηση να τις εγκρίνει, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" κατήγγειλε συγκεκριμένα τη δημοτική αρχή για το παιχνίδι που έπαιζε προχτές στην αίθουσα του ΔΣ, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο δήμαρχος και η διοίκηση του δήμου ήταν που είχαν συνταχθεί εναντίον των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, καλώντας εισαγγελείς να παρέμβουν για να σπάσουν την απεργία τους φέτος το καλοκαίρι.

Ανάλογη πρόταση υπέβαλε στην αρχή και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο δήμο, όταν όμως ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, με την οποία αφ' ενός εγκρίθηκαν για ένα ακόμα εξάμηνο οι συμβάσεις έργου των 220 εργαζομένων, προκειμένου να μην απολυθούν και αφ' ετέρου αποφασίστηκε να διεκδικηθεί αγωνιστικά στο μεταξύ από την κυβέρνηση η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, οι σύμβουλοι της κυβερνητικής παράταξης υπαναχώρησαν και δήλωσαν αποχή. Από την ψηφοφορία απείχε και η δημοτική κίνηση που πρόσκειται στο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ