Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα τείχη θα εκπορθηθούν

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το παιδί ενός αγρότη έχει μία προς 40 πιθανότητες να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή και 1 προς 30 στο Πολυτεχνείο. Ανάλογες πιθανότητες έχουν και τα παιδιά των ανέργων και των μεροκαματιάρηδων. Βεβαίως, τα παιδιά των φτωχών κι αδυνάτων τούτης της χώρας δεν αποκλείονται μόνον από τις ανώτατες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 25% των κατοίκων των αγροτικών περιοχών δεν έχει τελειώσει το δημοτικό σχολείο και το 75% την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης το 50% των κατοίκων των φτωχών συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά δεν τέλειωσε τη βασική εκπαίδευση. Αντίθετα - για ν' αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα - το 34% των κατοίκων των Βορείων Προαστίων της Αθήνας, είναι πτυχιούχοι.

Τα επίσημα αυτά στοιχεία δείχνουν τον προσανατολισμό της παιδείας στη χώρα μας, αποκαλύπτουν τον ταξικό χαρακτήρα της. Αποδεικνύουν ότι μόνιμο μέλημα των εκάστοτε "κρατούντων" είναι ο αποκλεισμός των παιδιών της φτωχολογιάς από τη μόρφωση και τη γνώση.

Στην ίδια κατεύθυνση, κινείται και η νέα "αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση" που προωθεί η κυβέρνηση. Διακηρυγμένος στόχος της, να λειτουργήσει πιο σκληρά κι αποδοτικά η ταξική "κρησάρα", κλείνοντας όλες τις "τρύπες", απ' τις οποίες καταφέρνουν ακόμα να περνούν κάποια παιδιά της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς. Τελικός στόχος, η πρόσβαση στην παιδεία ν' αποτελέσει αποκλειστικό προνόμιο των παιδιών της κυρίαρχης αστικής τάξης και των "παρακεντέδων" της πολιτικής εξουσίας της.

Γνωρίζουν οι "κρατούντες" ότι η μόρφωση και η γνώση αποτελούν ισχυρά όπλα των παιδιών των εργαζομένων. Οπλα, που, αργά ή γρήγορα, θα στραφούν τελικά εναντίον τους, θα συντρίψουν την εξουσία τους, θα εξαφανίσουν την τάξη τους. Γι' αυτό και χτίζουν τείχη προστασίας τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, για να κρατήσουν απέξω τους επικίνδυνους πληβείους. Και είναι έτοιμοι ακόμα και να σκάψουν "Καιάδες", όπου θα παραχώσουν τους "αμόρφωτους", για ν' απαλλαγούν, μια και καλή απ' αυτούς.

Οι σημερινοί "εκσυγχρονιστές" κυβερνώντες - που αποτελούν την πιο αποδοτική ομάδα της άρχουσας τάξης - φαίνεται να έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για την επιχείρηση αποκλεισμού των παιδιών της φτωχολογιάς από τη μόρφωση και τη γνώση. Σπουδαγμένοι οι περισσότεροι σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού - καθότι, παρά τον τίτλο του "σοσιαλιστή" που απέκτησαν, κρατούν από μπαμπάδες με παράδες και "οφίτσια" - έμαθαν ότι η επίθεση είναι πιο αποτελεσματική, όταν γίνεται στο μυαλό του νέου ανθρώπου, με στόχο της "απονέκρωσή" του.

Ομως, φαίνεται να τους διαφεύγει - ή δε θέλουν να το παραδεχτούν - πως κανένα τείχος προστασίας στην εκπαίδευση και κανένα πέπλο σκότους στο μυαλό δεν μπορούν ν' αντέξουν εσαεί στην κοινωνική πίεση. Τα τείχη θα εκπορθηθούν, τα μυαλά θ' ανοίξουν. Τα παιδιά των ανέργων, των εργατών, των ξωμάχων της υπαίθρου θα έρθουν, έτσι ή αλλιώς, σ' επαφή με τη γνώση. Θα πάρουν την εκδίκησή τους για τον κοινωνικό αποκλεισμό τους. Και θα δημιουργήσουν μια νέα κοινωνία, ανοιχτή σ' όλους. Μια κοινωνία της μόρφωσης, της γνώσης, της εργασίας, του πολιτισμού, της προόδου, του σοσιαλισμού.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ