• Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση για την τροποποίηση του "νόμου Πεπονή" για τις προσλήψεις στο δημόσιο
  • - Ενα βήμα πίσω όσον αφορά τις εξαιρέσεις από το σύστημα προσλήψεων προχώρησε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος λίγο πριν ξεκινήσει η κατά άρθρο συζήτηση... - 1997-09-17 00:00:00.0"/>
  • Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση για την τροποποίηση του "νόμου Πεπονή" για τις προσλήψεις στο δημόσιο
  • - Ενα βήμα πίσω όσον αφορά τις εξαιρέσεις από το σύστημα προσλήψεων προχώρησε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος λίγο πριν ξεκινήσει η κατά άρθρο συζήτηση... - 1997-09-17 00:00:00.0" /> Μειώνονται οι εξαιρέσεις στο σύστημα προσλήψεων | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΒΟΥΛΗ
    Μειώνονται οι εξαιρέσεις στο σύστημα προσλήψεων
    • Σε επαναδιατύπωση των σχετικών διατάξεων προχώρησε χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος, στην προσπάθειά του να δείξει ότι κλείνει "τα παράθυρα" για ρουσφετολογικές προσλήψεις
    • Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση για την τροποποίηση του "νόμου Πεπονή" για τις προσλήψεις στο δημόσιο

    Ενα βήμα πίσω όσον αφορά τις εξαιρέσεις από το σύστημα προσλήψεων προχώρησε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος λίγο πριν ξεκινήσει η κατά άρθρο συζήτηση στη Βουλή του νόμου που τροποποιεί το "νόμο Πεπονή".

    Ο υπουργός προχώρησε σε "αναδιατύπωση" των διατάξεων που αφορούν τις εξαιρέσεις από το σύστημα προσλήψεων χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα μετά από τις σχετικές διαμαρτυρίες να αναβληθεί η συζήτηση του σχετικού άρθρου, που είναι και το πρώτο του νομοσχεδίου, προκειμένου να το μελετήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τις αναδιατυπώσεις, επανακαθορίζεται η έκταση εφαρμογής του συστήματος προσλήψεων "με παραπομπή στον δημόσιο τομέα όπως αυτός καθορίζεται από το νόμο 1256\1982" και όχι μεταγενέστερο, ο οποίος εξαιρούσε από τον δημόσιο τομέα αρκετές υπηρεσίες και κυρίως ΔΕΚΟ. Αυτός ο δημόσιος τομέας συμπληρώνεται και με φορείς οι οποίοι σήμερα δεν υπάγονται σε αυτόν, έτσι ώστε όπως ισχυρίζεται η αναδιατύπωση "να μην απομένει δημόσιος κατ' ουσίαν φορέας που να μην υπάγεται στο σύστημα προσλήψεων".

    Ετσι στο σύστημα προσλήψεων υπάγονται: Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί που είχαν εξαιρεθεί από τον δημόσιο τομέα με τους νόμους 1914 και 1947, οι τράπεζες στις οποίες ο πρόεδρος τους ή ο διοικητής τους εκλέγεται από τη Βουλή, καθώς και οι θυγατρικές τους ανώνυμες εταιρίες. Επίσης τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του προϋπολογισμού τους και το Ιδρυμα Αποκατάστασης Παλιννοστούντων.

    Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση ορίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του οικείου υπουργού μπορεί και οι εξαιρούμενοι από σύστημα προσλήψεων φορείς ή προσωπικό να υπάγονται σε αυτό. Επίσης διαγράφηκε η εξαίρεση από το σύστημα προσλήψεων των θυγατρικών εταιριών δημόσιων επιχειρήσεων ή τραπεζών, στις οποίες ιδιώτης επενδυτής έχει τη διοίκηση - διαχείριση της εταιρίας. Προβλέπεται ότι ποσοστό 20% των προκηρυσσόμενων θέσεων να καλύπτεται αποκλειστικά από πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων. Η ρύθμιση που γίνεται για τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ και τις θυγατρικές εταιρίες τραπεζών και δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών να προσλαμβάνουν δηλαδή το προσωπικό τους οι ίδιες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ επεκτείνεται και στις μητρικές δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες.

    Με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο ο Αλ. Παπαδόπουλος και ενόψει της ψήφισης του "Καποδίστρια", οι εκλογές σε τέσσερις δήμους που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιοι μετά από εθελοντική τους συνένωση, θα γίνουν του χρόνου τον Οκτώβρη μαζί με όλους τους δήμους που θα προκύψουν και όχι φέτος όπως αρχικά προβλεπόταν.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και ειδικότερα στα άρθρα που αφορούν τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής υπογράμμισε την αντίθεση του Κόμματος στη διάταξη που προβλέπει τις διαδικασίες αποβολής των υπαλλήλων από τη σχολή. Συγκεκριμένα ο Αχ. Κανταρτζής είπε ότι η αποβολή θα γίνεται με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, ο οποίος όμως περιέχει και σωρεία αντιδημοκρατικών διατάξεων, όπως η απαγόρευση των δημοσίων υπαλλήλων να μετέχουν σε πολιτικά κόμματα και να εκφράζουν ελεύθερα τις πολιτικές τους απόψεις.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ