Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ"
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο

Με τη θετική ψήφο μόνο των κυβερνητικών βουλευτών, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη θέσπιση του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου".

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία του ιδρύματος με έδρα την Πάτρα, καθώς και οι προϋποθέσεις εισαγωγής φοιτητών στα προγράμματά του. Το ΚΚΕ επισήμανε ότι αντιτίθεται στο νομοθέτημα, επισημαίνοντας ότι παραποιείται η λογική της ύπαρξης ενός ανοιχτού πανεπιστημίου που θα εξυπηρετεί τη διάθεση για επιπλέον μόρφωση του ελληνικού λαού.

Εντονη κριτική ασκήθηκε από την πλευρά του ΚΚΕ.Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του Κόμματος Απόστολος Τασούλας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θεσμοθέτησης του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου" κινείται μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες για μόρφωση, αν και "εμφανίζεται σαν εκσυγχρονιστικός θεσμός", συμπληρώνοντας ότι γίνονται αόριστοι λόγοι για κατάρτιση. Οπως τόνισε πρόκειται για "προσαρμογή σε επιδιώξεις που δεν έχουν σχέση με επιμόρφωση - κατάρτιση", σημειώνοντας ότι η θέσπιση διδάκτρων που θα επιβαρύνουν όσους φοιτούν, καθώς και η επιβάρυνσή τους με το σύνολο των λειτουργικών εξόδων του ΕΑΠ θα πιέσουν και τα υπόλοιπα συμβατικά πανεπιστήμια να οδηγηθούν στην ίδια λογική, που τελικό στόχο της έχει την "κατάργηση της δωρεάν παιδείας". Κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον προτεινόμενο νόμο.

Εντονη διαμαρτυρία εξέφρασε από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Μπρατάκος, ο οποίος υποστήριξε ότι εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί ο νόμος σχετικά με το ανοιχτό πανεπιστήμιο που έχει ψηφιστεί εδώ και 5 χρόνια από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Χαρακτήρισε δε το προτεινόμενο ίδρυμα ως θνησιγενές αφού όπως είπε "ακολουθεί τη δομή του συμβατικού πανεπιστημίου".

Η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Νίτσα Λουλέ, είπε ότι η λειτουργία του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου" πρέπει να γίνει στα πλαίσια των υπαρχόντων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και όχι μέσω ενός αυτόνομου οργανισμού, χαρακτηρίζοντας τη θέση αυτή... "αντιπρόταση" στον κυβερνητικό σχεδιασμό! Τέλος, εκπροσωπώντας το ΔΗΚΚΙ, η ειδική αγορήτρια Μ. Αράπη - Καραγιάννη τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου σημειώνοντας ότι βάλλει κατά της δωρεάν εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ