ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ
Πανελλαδική Εξόρμηση Ενημέρωσης για το σχέδιο "Καποδίστριας"

26 Σεπτέμβρη - 10 Οκτώβρη 1997

Πανελλαδική Εξόρμηση Ενημέρωσης για το σχέδιο "Καποδίστριας", από τις 26 Σεπτέμβρη μέχρι και τις 10 Οκτώβρη, αποφάσισε χτες το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κάνοντας και έτσι καθαρό ότι το Κόμμα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, για να μην ερημώσει η ύπαιθρος, για να ενισχυθεί το κίνημα των κοινοτήτων, που ευθέως λέει ΟΧΙ στην εντολή της ΕΕ για μείωση του αγροτικού πληθυσμού από 22% στο 8% και μετατροπή των κοινοτήτων από όργανα Αυτοδιοίκησης σε δήμους - φορομπήχτες και επιχειρήσεις που θα πουλάνε υπηρεσίες.

Ηδη, από αύριο, με ευθύνη των οργανώσεων στις διάφορες περιοχές, αρχίζουν οι συγκεντρώσεις στα χωριά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της απόφασης του ΠΓ είναι η παρακάτω:

"Στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίασή του, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα μεγάλη Πολιτική Εξόρμηση Ενημέρωσης του λαού, για την ουσία του σχεδίου "Καποδίστριας".

Στην Εξόρμηση θα πάρουν μέρος μέλη του ΠΓ, της ΚΕ και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, που θα μιλήσουν στους κατοίκους, ιδιαίτερα των χωριών, κατά τη διάρκεια περιοδειών, που θα διοργανωθούν από τις τοπικές Κομματικές Οργανώσεις.

Το ΠΓ υπογραμμίζει ότι το σχέδιο "Καποδίστριας" δεν επιδέχεται επιμέρους βελτιώσεις και τροποποιήσεις, γιατί η ουσία του και οι στόχοι, που εξυπηρετεί, συγκρούονται με τα λαϊκά συμφέροντα. Το ΚΚΕ υποστηρίζει το αίτημα που προβάλλεται αγωνιστικά από χιλιάδες κοινότητες, να μην καταθέσει η κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, σεβόμενη τις λαϊκές αντιδράσεις. Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει την πρότασή του, η συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή να μεταδοθεί από τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να το καταθέσει".

Το πρόγραμμα των εξορμήσεων

Στα πλαίσια της εξόρμησης είχαν ανακοινωθεί μέχρι χτες οι παρακάτω συγκεντρώσεις - περιοδείες:

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ έχει ήδη προγραμματίσει μια σειρά συγκεντρώσεων - περιοδειών, που αναμένεται να συνεχιστούν σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις κοινότητες Νησί και Κλειδί περιοδεύει αύριο Πέμπτη, κλιμάκιο της ΝΕ Ημαθίας, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Β. Μπούτα,όπου αναμένεται να γίνουν και συγκεντρώσεις. Την ίδια μέρα, κλιμάκιο της ΝΕ Πιερίας, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη θα βρίσκεται στις κοινότητες Λιτόχωρο και Αγ. Παντελεήμονα,στις 7.30 και 9 το βράδυ, αντίστοιχα.

Την Παρασκευή, 26 Σεπτέμβρη, κλιμάκιο της ΝΕ Ημαθίας, με επικεφαλής τον βουλευτή Στ. Παναγιώτου,θα επισκεφτεί τις κοινότητες Καμποχώρι και Καλοχώρι.Την ίδια μέρα, κλιμάκιο της ΝΕ Πιερίας, με επικεφαλής τον Β. Μπούτα,θα περιοδεύσει στα χωριά Σταθμός, Καλλιθέα και Περίσταση,ενώ θα ακολουθήσει συγκέντρωση στον Κορινό.

Στη Σκύδρα περιοδεύει το πρωί του Σαββάτου, 27 Σεπτέμβρη, ο Στ. Παναγιώτου,ο οποίος το απόγευμα της ίδιας μέρας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΝΕ Πέλλας, θα επισκεφτεί τα χωριά Καλή, Προφήτη, Μάνδαλο.Ενώ την Κυριακή, 28 του μήνα, ο Στ. Παναγιώτου θα περιοδεύσει στην Πιερία.Το πρωί της Κυριακής, η Διαμάντω Μανωλάκου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα χωριά Σφηκιά,Ριζώματα και Δάσκιο,ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα επισκεφτεί τις κοινότητες Βεργίνα,Παλατίτσια και Αγκαθιά.

Στη Θεσσαλία

Ανάλογες εξορμήσεις οργανώνει και η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας στα χωριά της Λάρισας, ενώ προγραμματίζονται σήμερα οι εξορμήσεις στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Το πρόγραμμα της εξόρμησης στα χωριά της Λάρισας, "ανοίγει" το βράδυ της Παρασκευής, 26 Σεπτέμβρη, με τις περιοδείες του Αντ. Σκυλλάκου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στα χωριά Δομένικο,Αμούρι και Μαγούλα.Το Σάββατο, 27 του μήνα, είναι πλούσιο από περιοδείες. Συγκεκριμένα στα χωριά Μηλέα και Φαρμάκι θα περιοδεύσει ο Χρήστος Χαλκιάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στα Αζώρο και Λυκούδι θα βρίσκεται ο Τάσος Τσιαπλές,γραμματέας της ΝΕ Λάρισας. Τα Γανωτά θα επισκεφτεί η Λίτσα Ούντρια,μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Λάρισας και τις κοινότητες Ευαγγελισμός και Παλαιόκαστρο ο Θανάσης Σερβένης,επίσης μέλος Νομαρχιακού Γραφείου Λάρισας. Την Κυριακή, ο Βασίλης Ζωγράφος,μέλος της ΝΕ Λάρισας θα επισκεφτεί το Σαραντάποδο.Στην Πελοπόννησο

Στην Αχαϊα,οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ ξεκινούν την Παρασκευή, 26 Σεπτέμβρη, στα Καρέικα, Καμάρες, Αρραβώνιτσα - Μυρόβρυση.Το Σάββατο, 27 Σεπτέμβρη, συνεχίζονται στα χωριά Κρήνη, Ελίκη - Κερύνεια.Ακολούθως, την Κυριακή, 28 του μήνα, συγκεντρώσεις θα γίνουν στα Βραχνέικα και το Μετόχι,ενώ την επομένη, δηλαδή τη Δευτέρα, στα Λούσικα και Αίγειρα.Την Πέμπτη, 2 Οκτώβρη, συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στα Σελινιάτικα και Σαραβάλι,ενώ την Παρασκευή, 3 του μήνα, στα χωριά Αβυθος, Ψαρραί και Οβρυα.Το Σαββατοκύριακο, 4 και 5 Οκτώβρη, συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Κ. Αχαγιά, το Αίγιο και τα Καλάβρυτα.

Ανάλογες εξορμήσεις του Κόμματος θα γίνουν στην Αλφειούσα Ηλείας,την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη. Επίσης στη Ζάκυνθο,την Κυριακή, 28 Σεπτέμβρη και τέλος σε Νεμέα και Κιάτο Κορινθίας,στις 27 και 30 του μήνα αντίστοιχα.

Ημερίδα στο Κιλκίς
  • Ημερίδα με θέμα "Το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", οι πραγματικοί του στόχοι και η θέση του ΚΚΕ", διοργανώνει το Σάββατο 27 Σεπτέμβρη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιλκίς, το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Κιλκίς του Κόμματος. Θα μιλήσουν η Βέρα Νικολαϊδου,μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και ο Κ. Χαλίτσιος μέλος της ΝΕ. Στόχος της ημερίδας - στην οποία θα συμμετάσχουν οι εκλεγμένοι στους δήμους και τις κοινότητες της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας - είναι να αναλυθεί η θέση του Κόμματος σχετικά με τις αναγκαστικές συνενώσεις. Επίσης να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία επικοινωνίας με τους εκλεγμένους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους σχετικά με την επιχειρούμενη, βίαιη, τροποποίηση και ανατροπή του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και γενικότερα οι θέσεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός.
Στο "χορό" των κινητοποιήσεων

Βδομάδα κινητοποιήσεων θα είναι αυτή που μας έρχεται, καθώς, σε πολλούς νομούς της χώρας, έχουν ήδη ή αναμένεται στο προσεχές διάστημα να προσδιοριστούν οι ημερομηνίες και οι μορφές του αγώνα κατά των κυβερνητικών σχεδίων κατάργησης των κοινοτήτων και ερήμωσης της υπαίθρου. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου επιμένει να κάνει λόγο για "ιδιοτέλεια κοινοταρχών, που θέλουν να διατηρήσουν την καρέκλα τους" και για "αποπροσανατολισμό των κατοίκων από γραμματείς κοινοτήτων... επειδή αύριο θα αναγκαστούν να δουλεύουν..." (από συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών στη χτεσινή "Ελευθεροτυπία").

Η απάντηση

Κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, διαδηλώνουν σήμερα οι κάτοικοι και η Κοινότητα Καρδιτσομαγούλας Νομού Καρδίτσας.Με τρακτέρ και οχήματα, πανό και συνθήματα, θα συγκεντρωθούν, στις δέκα το πρωί, στην πλατεία του χωριού, απ' όπου θα ξεκινήσει "κομβόι" οχημάτων, με προορισμό να διασχίσει την πόλη της Καρδίτσας. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι της κοινότητας θα μεταβούν με τα οχήματα στον περιφερειακό δρόμο Καρδίτσας, τον οποίον θα αποκλείσουν για μία περίπου ώρα.

Στις Σέρρες, περισσότερες από 120 κοινότητες θα διαδηλώσουν αύριο, με το συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο Δερβένι. Ενώ για την επόμενη Τρίτη προγραμματίζεται ο αποκλεισμός των οδικών αρτηριών, που οδηγούν προς τη Δράμα, την Καβάλα και τη Θράκη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Εύβοιας διοργανώνει την Παρασκευή, 26 του μήνα, στις πέντε το απόγευμα, στη Χαλκίδα,στην είσοδο της "Υψηλής Γέφυρας",συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των αναγκαστικών συνενώσεων.

Κλιμάκωση του αγώνα αποφάσισαν οι κοινοτάρχες 50 (στα 70) χωριών του Εβρου,από τη Μάκρη (το νοτιότερο σημείο του νομού), έως το Ορμένιο (το βορειότερο σημείο), σε πρόσφατη σύσκεψή τους στο Διδυμότειχο. Κάτοικοι και κοινοτικά συμβούλια θα διαδηλώσουν τη Δευτέρα, 29 Σεπτέμβρη,στην Αλεξανδρούπολη.

Αποφάσεις αναμένεται να πάρουν σήμερα το βράδυ οι κοινοτικές αρχές του Νομού Ιωαννίνων, ενώ κλίμα κινητοποιήσεων αναπτύσσεται και στη Σάμο.

ΣΥΝ, όπως ΠΑΣΟΚ

Μάχη, κυριολεκτικά, στο πλευρό της κυβέρνησης δίνει ο ΣΥΝ, καθώς φουντώνουν οι αντιδράσεις 4.000 κοινοτήτων με κεντρικό αίτημα να μη κατατεθεί στη βουλή το σχέδιο "Καποδίστριας" για την αναγκαστική κατάργηση των κοινοτήτων. Κόντρα στην κοινή αντίληψη ότι το νομοθετικό αυτό έκτρωμα δε σηκώνει βελτιώσεις, κόντρα ακόμα και στην πραγματικότητα που βεβαιώνει ότι ούτε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δε συναντά "αποδοχή" το κυβερνητικό σχέδιο, η ηγεσία του ΣΥΝ αποφάσισε να εντείνει τη δραστηριότητά της έτσι που να μην εμφανίζεται μόνη της η κυβέρνηση στον αγώνα που δίνει για την ερήμωση της υπαίθρου προκειμένου να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

***

Υιοθετώντας πλήρως τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι οι αντιδράσεις έχουν χαρακτήρα τοπικιστικό και προέρχονται από καθυστερημένα τμήματα της κοινωνίας, ο Ν. Κωνσταντόπουλος εμφανίστηκε ήδη να δηλώνει ότι και ο ΣΥΝ "δεν υποκύπτει σε τοπικιστικές και αναχρονιστικές αντιδράσεις"! Πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τα εκατοντάδες τοπικά δημοψηφίσματα μέσα από τα οποία οι κοινότητες με συντριπτική πλειοψηφία αξιώνουν να αποσυρθεί ο "Καποδίστριας", ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίζεται να περιορίζει το πρόβλημα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διαθέτει αυτοδυναμία στη βουλή την οποία έχει δηλώσει ότι και θα χρησιμοποιήσει. Ετσι ο Ν. Κωνσταντόπουλος περιορίζει την όποια αντίρρηση εκφραστεί από το κόμμα του στο να μην "εγκλωβιστεί στην πρωτοφανή κυβερνητική νοοτροπία που θέλει να μετατρέψει τη βουλή σε απλό γραφείο πρωτοκόλλου της κυβέρνησης". Πέρα απ' αυτό, δηλαδή, μια συζήτηση στη βουλή, ο ΣΥΝ δε ζητά απολύτως τίποτα!

***

Χωρίς να κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα για τον άκρατο κυβερνητισμό της με αξίωση μάλιστα για πιστή υλοποίηση της συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής η ηγεσία του ΣΥΝ καταφεύγει και σε γελοιότητες. Ετσι χτες ο Δ. Παπαδημούλης εμφανίστηκε με άρθρο του στην "Αυγή" να ζητά για λογαριασμό του ΣΥΝ αυτά που ήδη με διαφορετικό τρόπο έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση: Να ενταχθεί στο νομοσχέδιο το οικονομικό πακέτο και για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και για τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων και να εξασφαλιστεί η ταχεία και επαρκής στελέχωση των νέων δήμων. Παρεμπιπτόντως διατυπώνει ένα παράπονο για κάποιες μικροκομματικού τύπου συνενώσεις και ως κερασάκι στην τούρτα υπενθυμίζει ότι υπάρχει και το αίτημα της απλής αναλογικής.

Πέραν τούτων, ουδέν!

Κι όμως, δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά! Σε τι άραγε;

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ