ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαμαρτυρία για το σόου "φιλανθρωπίας"

Σήμερα η συγκέντρωση της "Επιτροπής Ενάντια στον Τηλεοπτικό Μαραθώνιο για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες και τις οικογένειές τους"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στα γραφεία του "Μέγκα", ενάντια στον "τηλε - οίκτο", οργανώνει σήμερα στις 6.00 μ.μ. η "Επιτροπή Ενάντια στον τηλεοπτικό Μαραθώνιο και τη "φιλανθρωπία" για τα Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες και τις οικογένειές τους". Ο τηλεμαραθώνιος άρχισε χτες το βράδυ, ώρα 9:30 μ.μ., και θα συνεχιστεί μέχρι αύριο τα ξημερώματα.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση φαίνεται ότι βρίσκει συμπαραστάτες και έξω από το χώρο των ΑΜΕΑ. Η Διοίκηση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας,με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, και να καταδικάσουν με τους αγώνες τους τη φιλανθρωπία, τα φιλόπτωχα ταμεία και τις συμπονούσες κυρίες της υψηλής κοινωνίας.

Ο Σύνδεσμος κάνει έντονη κριτική σε εκείνα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) που έχουν μετατρέψει σε εμπόριο τον ανθρώπινο πόνο και την αξιοπρέπεια μέσα από τα "ριάλιτι σόου" και τα "φιλανθρωπικά γκαλά". "Δεν έχουμε αυταπάτες, ο αγώνας για αναβάθμιση και διεύρυνση της δημόσιας Κοινωνικής Πολιτικής - για να υπάρχει σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα - σημαίνει κοινό αγώνα ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των στηριγμάτων τους", καταλήγει ο σύνδεσμος!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή,υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις όπως είναι ο "τηλεμαραθώνιος", βοηθούν στην κάλυψη των ευθυνών του κράτους απέναντι στα δικαιώματα μάθησης, επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης μερίδας πολιτών του. Και συγχρόνως, αλλοιώνει τη σχέση που έχει η κοινωνία με τους ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες. Αν πραγματικά, τονίζεται στην ανακοίνωση, η τηλεόραση ήθελε να βοηθήσει (κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει) θα μπορούσε να ενημερώσει το κοινό για τη ζωή, την προσωπικότητα, τις ικανότητες και τα προβλήματα των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες και όχι να τους χρησιμοποιεί σαν αντικείμενα ενός θεάματος.

"Διαμαρτυρόμαστε έντονα και είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή και ενέργεια διασυρμού της προσωπικότητας των αναπήρων, με οποιαδήποτε μορφή και αιτιολογία εκδηλώσεις που αντί να ενημερώνουν σωστά και υπεύθυνα δημιουργούν περισσότερη σύγχυση", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών.Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, δεν αποκρούουν τον καλοπροαίρετο εθελοντισμό αλλά αγωνίζονται να μην υποβαθμιστεί το κράτος πρόνοιας και να αυξηθούν οι δαπάνες για την πρόνοια και την υγεία.

"Επιστράτευση" μαθητών
  • Ο Δήμος Χολαργού ζήτησε από τα παιδιά των σχολείων της περιοχής να βρίσκονται σήμερα έξω από το δημαρχείο με πλακάτ
  • Την ώρα που διοργανώνεται ο τηλεμαραθώνιος, οι καναλάρχες έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να μην αποδίδουν τα κανάλια τους το προβλεπόμενο ποσοστό από τις διαφημίσεις στα ΑΜΕΑ

Ο Δήμος Χολαργού με έγγραφό του προς τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια ζητά να βρίσκονται σήμερα, ώρα 12, τα παιδιά έξω από το Δημαρχείο του Χολαργού και να συμμετάσχουν με αυτό τον τρόπο στον εξευτελισμό του τηλε-οίκτου.

Μάλιστα ο δήμος αναγορεύεται και σε οργανωτής του τηλε-σόου καθώς ορίζει ότι τα παιδιά που θα συγκεντρωθούν στο δημαρχείο πρέπει να "έχουν ένα πλακάτ συμπαράστασης στα παιδιά που δεν έχουν την ίδια τύχη να είναι υγιή" και το κάθε παιδί να κρατά όσα "χρήματα έχει τη δυνατότητα". Σε εφαρμογή της παραπάνω εγκυκλίου οι διευθυντές κάποιων σχολείων και γυμνασίων του Χολαργού όρισαν ποιες τάξεις θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και ζήτησαν από τα παιδιά να δώσουν, αν μπορούν, χρήματα. Υπήρξαν και περιπτώσεις όπου υπήρξε η υπόδειξη για προσφορές από 1.000-5.000 δραχμές για κάθε παιδί.

Επίσης και κάποιοι ακόμα δήμοι αναζητούσαν, όπως πληροφορήθηκε ο "Ρ", χορευτικά τμήματα μαθητών για να συμμετάσχουν στο τηλε-σόου.

Απροθυμία στη Νίκαια

Η απροθυμία ορισμένων δημοτικών συμβούλων της Νίκαιας να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των μεγαλοκαναλαρχών απέτρεψε την έκδοση ψηφίσματος που να καταδικάζει τον "φιλανθρωπικό" τηλεμαραθώνιο του "Μέγκα Τσάνελ".

Αφορμή για τη συζήτηση ήταν η διακήρυξη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας ενάντια στον τηλεμαραθώνιο, που η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Βέρα Νικολαϊδου πρότεινε να συζητηθεί στο Σώμα και εν συνεχεία να αποτελέσει απόφαση. "Τα ζητήματα αυτά δε λύνονται με τηλε-σόου", τόνισε η Βέρα Νικαλαϊδου, προσθέτοντας ότι μέσω αυτών των εκδηλώσεων δίνεται η ευκαιρία σε υπουργούς και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής να κάνουν τον "φιλεύσπλαχνο", προσβάλλοντας ταυτόχρονα τα άτομα για τα οποία υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται. Η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", αναφερόμενη ακολούθως στο ρόλο που θα έπρεπε να παίζουν τα τηλεοπτικά κανάλια αν ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν, τόνισε ότι αυτός είναι η προβολή των αιτημάτων αυτών των ατόμων. "Με την ενέργεια του "Μέγκα" κάποιοι θα επενδύσουν, αλλά τα προβλήματα αυτά δε λύνονται με φιλευσπλαχνίες. Λύνονται με την πρόνοια του κράτους, που όμως κάθε χρόνο περικόπτει τα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού".

Ο δήμαρχος Νίκαιας Β. Τράπαλης,προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες, παραδέχτηκε μεν ότι η κοινωνική μέριμνα πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, προσθέτοντας όμως πως ο ρεαλισμός επιβάλλει δίπλα σε αυτή να υπάρχει και η ιδιωτική μέριμνα, αθωώνοντας έτσι το "Μέγκα Τσάνελ".

Καταπέλτης και ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τους πραγματικούς σκοπούς του τηλεμαραθώνιου ήταν ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Αφού υπογράμμισε ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι υπόθεση κάποιων μεγαλόσχημων και μεγαλοπαραγόντων, που ενώ χρωστούν δισεκατομμύρια στο ΙΚΑ και στο κράτος βγαίνουν τώρα να κάνουν τάχα φιλανθρωπία, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας να μπει φραγμός σε αυτού του είδους τους "φιλάνθρωπους". Ακολούθως σημείωσε ότι υπάρχει νόμος που λέει ότι ένα ποσοστό από τις διαφημίσεις πρέπει να πηγαίνει στα ιδρύματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα μεγάλα κανάλια όμως έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά αυτού του νόμου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ έδωσαν πραγματική μάχη να μην περιληφθεί στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου καταδίκη της ενέργειας του "Μέγκα". Ταυτόχρονα όμως δεν έλειψαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των συμβούλων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος μάλιστα του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεχνώντας το ρόλο του, ανακάλεσε στην τάξη σύμβουλο της παράταξής του που άσκησε κριτική στην προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν τελικά να μη ληφθεί καμία απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αναστέλλεται η προκήρυξη 1.500 θέσεων!

Σήμερα η τρίωρη στάση Εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ

Με περιορισμό των προκηρύξεων για προσλήψεις και τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων εκφράζεται πλέον η κυβερνητική λιτότητα στα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως κατήγγειλε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναστέλλονται για το άγνωστο μέλλον οι προκηρύξεις 1.500 θέσεων, καθώς το ΑΣΕΠ προκηρύσσει μόνο 450.

Οι 1.950 (1.500+450) θέσεις που έπρεπε να προκηρυχτούν ήταν οι μισές απ' τις 3.900 θέσεις που ανακοίνωσε τον Οχτώβρη του 1996 ο υπουργός Κ. Γείτονας. Βέβαια, απ' τις υπόλοιπες 1.950 που προκηρύχτηκαν μέχρι τώρα (1.450 στα νοσοκομεία και 500 στο ΕΚΑΒ) δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη ακόμα στα νοσοκομεία.

Ομως ο υπουργός Υγείας δε διστάζει να παρουσιάσει ως γεγονός αυτές τις προσλήψεις και αθροίζοντάς τες με άλλες υποσχέσεις μιλά για 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών την τελευταία τριετία.

Με την απόφαση του ΑΣΕΠ παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον η προκήρυξη 450 θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων) 400 θέσεις τεχνικών (ηλεκτρολόγων, θερμαστών, μαγείρων, υδραυλικών) 150 θέσεις επισκεπτριών, μαιών, φυσιοθεραπευτών.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφερόμενη στο δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους, τη μείωση των αποδοχών τους με την περικοπή των υπερωριών, τονίζει ότι "μετά τις νέες αυτές εξελίξεις, θα ήταν απύθμενο το "θράσος" εκείνου που θα μιλούσε για περικοπή και των υπερωριών. Εκτός κι αν φαντάζεται Νοσοκομεία χωρίς τραυματιοφορείς, ηλεκτρολόγους, μάγειρες, μαίες, φυσιοθεραπευτές".

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει για σήμερα πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας (12 - 3 μμ), την Παρασκευή συγκαλείται η Εκτελεστική Επιτροπή της,ενώ τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη των προέδρων των σωματείων Αθήνας και Πειραιά στα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στη σημερινή στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ έχουν πάρει οι Σύλλογοι Εργαζομένων του "Λαϊκού",της "Πολυκλινικής",του "Σισμανόγλειου" και του "Ελπίς".

Ειδικότερα, το σωματείο του "Ελπίς" ζητά απ' το υπουργείο Υγείας να αποδεχτεί την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο, τον οποίο πρόσφερε ο Δήμος Αθήνας.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

"Αγία Σοφία" και "Δρομοκαϊτειο"

Τετράωρη στάση εργασίας (10.30 πμ - 2.30 μμ) θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο "Αγία Σοφία", ενώ το Γραφείο Κινήσεως Ασθενών (τομέας παρακλινικών εξετάσεων) και το Λογιστήριο Ασθενών, θα είναι κλειστά από νωρίς το πρωί. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων "Η Πρόοδος", η κινητοποίηση γίνεται ως ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου που κατά καιρούς έχουν πέσει θύματα βίαιης συμπεριφοράς από συνοδούς ασθενών.

Οι εργαζόμενοι στο "Δρομοκαϊτειο" θα κάνουν αύριο δίωρη στάση εργασίας (7 πμ - 9 πμ) και συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου. Διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του Ψυχιατρείου που συνοδεύεται και απ' τη μείωση των αποδοχών τους, καθώς η διοίκηση του Ψυχιατρείου δε δίνει υπερωρίες που αρχικά ενέκρινε η κυβέρνηση, ενώ τώρα μιλά και η ίδια για περικοπές.

Μετά την προχτεσινή μαχητική πορεία τους στο υπουργείο Υγείας, χτες οι εργαζόμενοι του "Ευαγγελισμού", συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, έκαναν κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης του νοσοκομείου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ