ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιβλίο

Προσφορά και διδαχή

Οι προσωπικές βιωματικές "καταγραφές" για πρόσωπα, πολιτικά γεγονότα, την κίνηση των ιδεών, τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες, την ταξική πάλη μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, είναι κάποτε εξαιρετικά πολύτιμες για την ιστοριογραφία, αλλά και ιστορικά ακριβέστερες από ορισμένα, υποτίθεται "επιστημονικά τεκμηριωμένα", ιστοριογραφικά συγγράμματα. Πολλαπλάσια πολύτιμες είναι όταν "φωτίζουν" μιαν ανεξερεύνητη "πτυχή" της χρονικής περιόδου, στην οποία αναφέρονται. Τέτοιο πολύτιμο, με την πληθώρα των πολύπλευρων ιστορικών στοιχείων και φωτογραφικών ντοκουμέντων που περιέχει, αξιέπαινο ως πρωτοβουλία, πρωτότυπο θεματολογικά, βαθύτατα συγκινητικού στόχου, αλλά και ελκυστικά γραμμένο είναι το βιβλίο του αντιστασιακού εκπαιδευτικού Τάκη (Δημ.) Π. Χιουρέα "ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Από το Φοιτητικό Κίνημα και τη φοιτητική ζωή στην Αθήνα (1931 - 37)".(Το εξέδωσε ο ίδιος: Τ. Χιουρέας, Ευριδίκης 1α, 17671 Καλλιθέα, τηλ. 9560.519).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τ. Χ. προσπάθησε το βιβλίο αυτό να γραφτεί συλλογικά. Δεν ανταποκρίθηκαν, όμως, οι ζώντες παλιοί συμφοιτητές του (σύντροφοί του στην ΟΚΝΕ και συναγωνιστές του). Είναι, λοιπόν, διπλά αξιέπαινος που, έστω και μόνος, τίμησε το μαχόμενο υπό τις αδυσώπητες συνθήκες του βενιζελικού "Ιδιώνυμου" και της μεταξικής δικτατορίας φοιτητικό κίνημα, με πρωτοπόρα δύναμή του την ΟΚΝΕ και τις τότε μαζικές "παραφυάδες" της("Εργατική Βοήθεια", και τη φοιτητική "Αριστερή Παράταξη" που κέρδισε τις εκλογές στο Πανεπιστήμιο ως "Επαναστατική Παράταξη"). Που τίμησε τον Ανθρωπο - Αγωνιστή, "ανασταίνοντας" (με βιογραφικά και προσωπικές του αναμνήσεις από τη φοιτητική και καθημερινή ζωή τους, την πολιτιστική δραστηριότητα, τη φιλία, την παρεϊστικη ψυχαγωγία τους και βέβαια τους μεγάλους, κοινούς αγώνες τους), πρωτοπόρους ήρωες - μάρτυρες του - γεννημένου από τα σπλάχνα του λαού - φοιτητικού κινήματος (λ.χ. Μπελογιάννης, Χ. Μαλτέζος, Γ. Δρακόπουλος, Τ. Κατσαϊτης, Γ. Παναγόπουλος, Γ. Κουτίβας, Ντ. Κλαμπατσέας) και "καταγράφει" πλήθος άλλων επιστημόνων, συντρόφων του (στην ΟΚΝΕ και το ΚΚΕ) με τους κοινούς φοιτητικούς, εκπαιδευτικούς, ταξικούς αγώνες τους, στο Αλβανικό Μέτωπο, στην Εθνική Αντίσταση, στις μεταδεκεμβριανές φυλακές και εξορίες.

Με τις σελίδες του βιβλίου "φωτογραφίζεται" η Αθήνα και η κοινωνία από το '30 και εντεύθεν. Η ιδεολογική διαπάλη των φοιτητικών "πυρήνων" και "τμημάτων" της ΟΚΝΕ, με αντιδραστικές, αλλά αριστερίστικες, οργανώσεις. "Απαθανατίζονται" παραστατικά οι "άγρυπνοι" αγώνες της στην Αθήνα και την επαρχία, οι θυσίες των μελών της και τα διαχρονικά οράματά της.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

"Προσφορά" στις γυναίκες

Δε θα μπορούσε να το αποφύγει ο πρόεδρος της ΝΔ και να "εξαιρέσει" τις γυναίκες από το στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης "εναλλακτικής" πρότασής του. Μιλώντας προχτες σε συγκέντρωση των "Ευρωπαίων γυναικών" που διοργάνωσε το κόμμα του, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από τις γυναίκες να αποδεχτούν την "ανάπτυξη εναλλακτικών συμπληρωματικών μορφών απασχόλησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διαρθρωτικής ανεργίας".

Να αποδεχτούν, δηλαδή, να είναι οι πρώτες που θα γίνουν τα θύματα της μερικής απασχόλησης και της "μερικής ζωής". Το χειρότερο είναι ότι αυτό το θεωρεί προοδευτικό μέτρο και προσφορά στις εργαζόμενες μητέρες!

"Ελεύθερος" κόσμος

Ολα το σύστημα

του τα 'χε κλέψει

(πικρή ζωή

και όνειρα κουρέλι),

αλλ' ως "ελεύθερο"

του είχε επιτρέψει

να διαμαρτύρεται

όσο θέλει!

Και έβγαινε ο παρίας

και ζητούσε

ό,τι αδίστακτα

του είχαν πάρει,

όμως στην πόρτα

του κουφού βροντούσε,

το σύστημα

δεν έπαιρνε χαμπάρι!

Εφώναζε, λοιπόν,

χρόνια είκοσι τρία

μα τίποτε δεν έβγαινε

με τούτο

και είδε πως

η δήθεν "ελευθερία"

χειρότερη είναι

κι απ' το κνούτο!

Ο οίστρος

Η "βραδυφλεγής βόμβα"

Η εξάπλωση της φτώχειας και η διεύρυνση των ανισοτήτων σε πολλές χώρες του κόσμου, αποτελεί μια "βραδυφλεγή βόμβα, η οποία θα εκραγεί, καταπρόσωπο, στα παιδιά μας". Ποιος τα λέει αυτά; Οχι, δεν πρόκειται για σχόλιο κάποιου κομμουνιστή ή από εκείνους που αντιπαρατίθενται στη σημερινή "τάξη πραγμάτων" και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας που θέλει διεύρυνση της ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολυεθνικών να εκμεταλλεύονται χωρίς έλεος τους λαούς του κόσμου. Πρόκειται για δημόσια ομολογία του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφσον, που έγινε από το βήμα της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ίδιος, διατύπωσε την πρόβλεψη πως, αν δε ληφθούν τώρα κάποια μέτρα περιορισμού των ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών σε τριάντα χρόνια "οι διαφορές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και ο πληθυσμός που φυτοζωεί - κερδίζοντας μόλις 2 δολάρια την ημέρα - θα αυξηθεί από 3 δισ. που είναι σήμερα σε 5 δισ. ανθρώπους" (!).

Για την ιστορία, ο Τζ. Γούλφσον, προϊσταται μιας τράπεζας, η οποία χορηγεί δάνεια στις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών του κόσμου όχι μόνο με οικονομικούς, αλλά - και κυρίως - πολιτικούς όρους, όπως για παράδειγμα η λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης των οικονομιών τους, στα πλαίσια των "νόμων της αγοράς" και της παγκοσμιοποίησης.

Αξιος ΣΥΝ - εταίρος!

"Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο αποκρυφισμός της κυβέρνησης. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό το έλλειμμα διαλόγου", έλεγε, προχτές ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στον "αυταρχικό" τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση Σημίτη προωθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας", για τη διάλυση των χωριών και το ξεκλήρισμα του αγροτικού πληθυσμού. Και συνέχιζε: "Δε γίνονται έτσι οι μεγάλες διοικητικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Απαιτούν ευρύτερη πολιτική αποδοχή", εννοώντας προφανώς, ότι δε φτάνει η συμφωνία του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ και αναλογιζόμενος ότι, συμπλέοντας με την κυβέρνηση, θα έχει και το ανάλογο πολιτικό κόστος.

Αλλά για ποια ευρύτερη κοινωνική αποδοχή συζητά ο Ν. Κωνσταντόπουλος; Ακόμα δεν έφτασε στ' αυτιά του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και κοινοτήτων είναι κατηγορηματικά αντίθετη με το σχέδιο "Καποδίστριας", που στηρίζει και ο ΣΥΝ; Η μήπως γι' αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανακοινώνει πως: "Κι εμείς θα παλέψουμε γι' αυτή την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική αποδοχή"; Αξιος συνεταίρος!

Παχιά λόγια

Πολλά... υποσχόμενα ήταν τα μηνύματα, για την προχτεσινή Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού, που έστειλαν η υπουργός Ανάπτυξης και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και φέτος έχει θέμα: "Τουρισμός: μια πρωταρχική δραστηριότητα του 21ου αιώνα για δημιουργία απασχόλησης και προστασία του περιβάλλοντος".

Τι, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είπαν, για τουριστική ανάπτυξη, για σεβασμό του περιβάλλοντος και "πράσινα άλογα". Μόνο που η ίδια η πραγματικότητα, η πολιτική που εφαρμόζουν και ο "εκσυγχρονισμός" που επαγγέλλονται δεν έχει τίποτε να κάνει με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος. Αλλιώς, όμως, εννοούν η υπουργός Ανάπτυξης και ο γγ του ΕΟΤ τις έννοιες αυτές. Θυσιάζοντας τους εργαζόμενους στον τουρισμό στο βωμό του κέρδους του τουριστικού κεφαλαίου, ξεπουλώντας γιαλούς και εκτάσεις φυσικού κάλλους, για να δημιουργηθούν συγκροτήματα τουριστικά και αποχαρακτηρίζοντας ολόκληρες δασικές εκτάσεις, για να φτιαχτούν οι λεγόμενες "βιομηχανικές περιοχές" (ΒΙΠΕ) στο όνομα της ανάπτυξης.

Ο εκσυγχρονισμός του δουλέματος

Σύμφωνα με τη ΝΔ, η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει πολύ πριν την ολοκλήρωση του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό "να ανατρέψει δεδομένα και κεκτημένα στην κοινωνική ασφάλιση εις βάρος του εισοδήματος και της ασφαλιστικής κάλυψης του εργαζόμενου".

Και αυτό, βέβαια, έχει προ πολλού καταγγελθεί, ενώ στην περίπτωση της ΝΔ, ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό, ισχύει η ρήση "στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί". Κάτι άλλο, όμως, θέλουμε να σημειώσουμε. Τόσο η ΝΔ και η ΔΑΚΕ, όσο και η "Αυτόνομη Παρέμβαση" καταγγέλλουν και φωνάζουν και διαμαρτύρονται, αλλά συνεχίζουν να συμμετέχουν στον "κοινωνικό διάλογο" - κοροϊδία.

Δε μένει τίποτα άλλο παρά να βγάλει και η ΠΑΣΚΕ μια ανακοίνωση... διαμαρτυρίας για την πορεία του "διαλόγου", για να... αλλάξουν δραματικά οι συσχετισμοί. Επειτα θα αντιδράσει η... κυβέρνηση, για τις προτάσεις της, που... υπονομεύουν τη διαδικασία και οι εργοδότες θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το αδιέξοδο του "διαλόγου".

Ετσι θα μπορούν να συνεχίσουν το "διάλογο" με ήσυχη τη συνείδησή τους ότι εκσυγχρόνισαν σ' αυτό τον τόπο, έστω κι ένα πράγμα. Το δούλεμα...

Πρόσωπο - Ζερουάλ

Λιαμίν Ζερουάλ

Οι αλλεπάλληλες σφαγές αμάχων, που πολλαπλασιάστηκαν σε αριθμό και οξύνθηκαν σε σκληρότητα τον τελευταίο καιρό, έφεραν για άλλη μια φορά στην πρώτη θέση της επικαιρότητας την Αλγερία και τον πρώην δικτάτορα και νυν εκλεγμένο νομοτύπως Πρόεδρό της. Ο Ζερουάλ, που πρωτοστάτησε στην ανατροπή της κυβέρνησης και στην ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων που έφερναν στην εξουσία τους ισλαμιστές - όπως τουλάχιστον οι ίδιοι υποστηρίζουν - τον Ιανουάριο του 1992, υποσχέθηκε ασφάλεια και ηρεμία στον αλγερινό λαό πριν από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Οι δεσμεύσεις του Αλγερινού Προέδρου όχι μόνο δεν αποκλιμάκωσαν τον εμφύλιο σπαραγμό, αλλά ούτε καν οδήγησαν στην έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ηγεσία του "Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας" κήρυξε, πριν από λίγες ημέρες, μονομερή εκεχειρία μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, έχοντας τη σιωπηρή υποστήριξη της αλγερινής κυβέρνησης, κάνοντας όλους τους πολιτικούς αναλυτές να μιλούν για μυστική συμφωνία ανάμεσα στην οργάνωσης και την αλγερινή ηγεσία.

Η "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα", όμως, που έχει αναλάβει και την ευθύνη για τα πλέον αιματηρά χτυπήματα, είτε πρόκειται για βομβιστικές επιθέσεις είτε για σφαγές αμάχων, εμφανίζεται ακλόνητη στις θέσεις της, ενώ πληθαίνουν οι διεθνείς πιέσεις προς τον Λιαμίν Ζερουάλ - από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις - να αποδεχτεί παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, κάτι που, προς το παρόν, ο ίδιος αποκλείει κατηγορηματικά χαρακτηρίζοντας τέτοιου είδους πρωτοβουλίες "απροκάλυπτη ανάμειξη στα εσωτερικά πράγματα της χώρας".

Ε. Μ.

Ποιο οικονομικό πρόβλημα;

"Το οικονομικό πρόβλημα του υπουργείου Πολιτισμού είναι δεύτερο κατά σειρά και με απόσταση"! Ασχετο που στον τακτικό προϋπολογισμό είναι τελευταίο στη σειρά και με το απαράδεκτο ποσοστό 0,3%.

Με αυτό το αμίμητο προσερχόταν ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος στις τρεις Κυβερνητικές Επιτροπές, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, για θέματα πολιτισμού. Και κατά δήλωσή του, "δεν ελπίζουμε σε αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού". Αντ' αυτού περιμένει αβέβαιους πόρους, όπως χορηγίες, ΛΟΤΤΟ και το νέο - επίκαιρο - τυχερό παιχνίδι που θα λέγεται "Ολυμπιακό Λαχείο".

Τόσο σκληρές ήταν οι απαιτήσεις του υπουργού Πολιτισμού από την κυβέρνηση και τον προετοιμαζόμενο προϋπολογισμό της για το 1999... Κι αφού ο υπουργός δεν ελπίζει σε αύξηση, ο πολιτισμός έχει άραγε κάπου να ελπίζει;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ