ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυο αρνήσεις και μια υπόσχεση
  • Εξωφρενική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους παραπληγικούς, καθώς τους διαχωρίζει αυθαίρετα για την καταβολή των επιδομάτων τους
  • "Η πολιτική της κυβέρνησης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα οδηγήσει σε όξυνση των προβλημάτων τους", τονίζει ο Χ. Χουρδάκης, μέλος της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Με κατάληψη στο υπουργείο Υγείας απάντησαν χτες οι παραπληγικοί στον παράλογο διαχωρισμό τους όσον αφορά την καταβολή των επιδομάτων, αλλά και στη χτεσινή κοροϊδία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Χτες οι παραπληγικοί έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και αντιπροσωπεία τους είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Κ. Γείτονα και το γραμματέα Πρόνοιας Π. Αποσκίτη,οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν λύση σε μια εξωφρενική κατάσταση.

Οι παραπληγικοί - τετραπληγικοί διαμαρτύρονται για το διαχωρισμό τους στην καταβολή του εξωϊδρυματικού επιδόματος, που ανέρχεται στο ποσό των 125.000 δραχμών. Μέχρι σήμερα καταβάλλεται μόνο στους πάσχοντες από κάκωση της σπονδυλικής στήλης και από κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Εξαιρούνται όσοι έχουν αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό των κάτω άκρων, καθώς και όσοι πάσχουν από μυοπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας ή άλλες παθήσεις που η κλινική τους εικόνα είναι ίδια με αυτή της παραπληγίας.

Στο αίτημά τους αυτό, ο υπουργός απάντησε ότι η επέκταση της καταβολής του επιδόματος σε όλους τους παραπληγικούς - τετραπληγικούς είχε αποφασιστεί από τον περασμένο Μάη, αλλά η υπόθεση έχει "κολλήσει" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί από το νομικό σύμβουλο του υπουργείου.

Το δεύτερο αίτημα είναι συνέχεια του πρώτου και αφορά την καταβολή του εξωϊδρυματικού επιδόματος σε 14μηνη βάση (δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα) και στους ασφαλισμένους Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ - όπως, δηλαδή, συμβαίνει με τους ασφαλισμένους ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ και άλλων ταμείων.

Ο υπουργός δήλωσε στο ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε και αυτό το αίτημα, καθώς αφ' ενός αφορά την τακτική που ακολουθεί το κάθε ταμείο και αφ' ετέρου έχει σχέση με την αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής που ακολουθείται γενικότερα.

Ο Κ. Γείτονας έδωσε υπόσχεση και για το τρίτο αίτημα των παραπληγικών. Δηλαδή την καταβολή του επιδόματος εξόδων μετακίνησης. Το επίδομα αυτό, ύψους 35.000 δραχμών, καταβάλλεται μόνο στους κατόχους αυτοκινήτου. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι από 1/1/1998 θα καταβάλλεται και στους έχοντες βαριά κινητική αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω, και δεν είναι κάτοχοι αναπηρικού επιβατικού αυτοκινήτου.

Τέλος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών ζητεί την ένταξη του Τεχνολογικού Κέντρου Αναπήρων στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, που θα ασχολείται με την ενημέρωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και την παραγωγή τεχνικών βοηθημάτων για τους παραπληγικούς, τυφλούς και κωφούς. Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα αυτό πρέπει να μελετηθεί από επιτροπή.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δ. Μαυροκέφαλος δήλωσε μετά τις συναντήσεις ότι οι κινητικά ανάπηροι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι την ικανοποίηση, κατ' αρχήν, των ελάχιστων αιτημάτων που έθεσαν στον υπουργό Υγείας και τον γενικό γραμματέα Πρόνοιας. Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι τα πραγματικά προβλήματα είναι μεγαλύτερα και αφορούν την ελλιπή εκπαίδευση, την ανεργία, την κοινωνική περιθωριοποίηση αυτών των ανθρώπων.

Ο Χ. Χουρδάκης,μέλος της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, δήλωσε ότι "η άρνηση του υπουργείου να αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες θα οδηγήσει σε όξυνση των προβλημάτων, που αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχουν άλλο δρόμο απ' αυτόν της αντίστασης και συνολικής αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης".

Ζητούμενο η συνέχεια μετά τα εγκαίνια

Εγκαινιάστηκε χτες το Κέντρο Βοήθειας του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου

Ως συνέπεια στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά και ως τμήμα της - ανύπαρκτης - αγωγής υγείας επιχείρησε να εμφανίσει χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα εγκαίνια του Κέντρου Βοήθειας, του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), στην οδό Γ Σεπτεμβρίου. Το κέντρο αυτό θα παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες κάλυψης των αναγκών υγείας σε τοξικομανείς που δεν παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Το Κέντρο στην οδό Γ Σεπτεμβρίου, από πρώτη όψη, δίνει την εντύπωση της προσφοράς στους τοξικομανείς εκείνους που στοιβάζονταν - και εξακολουθούν να στοιβάζονται - στην Ομόνοια ή σε κάποιες άλλες πλατείες. Αν τα χτεσινά εγκαίνια δεν είναι επίδειξη έργου του υπουργείου σε σχέση με τη μεθαυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο υπουργείο Υγείας, τότε η ουσία των χτεσινών εγκαινίων βρίσκεται στη λειτουργία αυτής καθεαυτής της μονάδας, η οποία θα έχει τις εξής λειτουργίες:

Εξωτερικό παθολογικό ιατρείο και οδοντιατρείο. Κινητή μονάδα Αμεσης Βοήθειας. Τηλεφωνική γραμμή SOS - που δεν έχει οριστεί ακόμα ο αριθμός κλήσης της. Τμήμα Νομικής Υποστήριξης για χρήστες και τμήμα κοινωνικής πρόνοιας για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης των φορέων Πρόνοιας. Πρόγραμμα "δουλιάς στο δρόμο", με το οποίο θα δοθεί βοήθεια στους χρήστες να επιλέξουν τη θεραπεία αντί της χρήσης.

Τις χτεσινές ανακοινώσεις έκαναν ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας,ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης,η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Νταϊλιάνας.

Βασικό στοιχείο των ομιλιών - πέρα απ' τα περιγραφικά στοιχεία του Κέντρου - ήταν η ανάγκη της πανστρατιάς κατά των ναρκωτικών, αλλά στο βάθος φαινόταν η προσπάθεια για τη μετάθεση αυτών των ευθυνών - και ιδιαίτερα της πρόληψης - στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Κ. Γείτονας είπε ότι θα εντάξει στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και τα θεραπευτικά σχήματα ή τη δουλιά που κάνουν οι θεραπευτικές κοινότητες.

Βέβαια, οι σχεδιασμοί αυτοί απέχουν από την πραγματική αντιμετώπιση των θεραπευτικών κοινοτήτων, καθώς πέραν της άγριας λιτότητας προς τις κοινότητες του ΚΕΘΕΑ υπάρχουν δραστηριότητες - όπως η δουλιά στο δρόμο - που εφαρμόζονται ήδη απ' το ΚΕΘΕΑ και αντί να "ενσωματωθούν" στις δράσεις του υπουργείου αναπτύσσονται με έναν - κατά κάποιο τρόπο - ανταγωνιστικό τρόπο απ' το υπουργείο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ
Εντονες αντιδράσεις για την εφημερία

Η γενική αντίθεση για την ένταξη του Ογκολογικού Νοσοκομείου Μεταξά στη γενική εφημερία εκφράστηκε χτες σε σύσκεψη που έγινε στο νοσοκομείο με πρωτοβουλία του συλλόγου εργαζομένων.

"Μια τέτοια εφημερία που προωθεί, όπως είναι φυσικό, τα επείγοντα περιστατικά εξοβελίζει τους καρκινοπαθείς, των οποίων η θεραπεία απαιτεί μακροχρόνια και προγραμματισμένη διαδικασία και επομένως αλλοιώνει τον αντικαρκινικό χαρακτήρα του νοσοκομείου μας", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Λ. Αθανασιάδης στη χτεσινή σύσκεψη έκανε λόγο για προώθηση αυτών των σχεδίων απ' τους εχθρούς - όπως τους αποκάλεσε - του νοσοκομείου. "Τέτοιοι εχθροί, είπε, είναι τα Ιδιωτικά Κέντρα που επιχειρούν τη διάλυση του Μεταξά, με σκοπό να το κατασπαράξουν". "Τα συμφέροντα αυτά - και συγκεκριμένες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση - μας βάζουν μπροστά στο εξής δίλημμα: Η θα δεχτείτε τη γενική εφημερία ή θα υπάρξει πλήρης διάλυση του νοσοκομείου και ταυτόχρονη ιδιωτικοποίησή του. Είμαστε αρνητικοί στο θέμα της γενικής εφημερίας - συνεχίζει - όχι γιατί είμαστε γκέτο, αλλά γιατί το νοσοκομείο ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει ογκολογικό".

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των γιατρών Θ. Καραμπέλης.Σημαντικές είναι επίσης οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των επιπέδων και ειδικοτήτων με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κάνουν διπλοβάρδιες, ενώ δεν παίρνουν ούτε καν τα ρεπό που δικαιούνται. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μίχας δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση των εργατών του Πειραιά προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου "Μεταξά", τονίζοντας ότι ο διάλογος που πραγματοποιείται είναι "διάλογος κουφών και γίνεται μόνον γιατί πρέπει να γίνει". "Σαν απάντηση, πρόσθεσε, στην κυβερνητική αδιαλλαξία, αν χρειαστεί, θα έρθουμε σε συνεννόηση με τα άλλα δύο νοσοκομεία του Πειραιά και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε παμπειραϊκή κινητοποίηση".

Στη σύσκεψη επίσης πήρε μέρος και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Β. Ξένο,μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος είπε ότι η "λογική που έχει η κυβέρνηση είναι η παραπέρα υποβάθμιση όλων των κρατικών νοσοκομείων, για να θησαυρίζουν τα διάφορα ιδιωτικά κέντρα" και τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει κοινή πάλη όλων των εργαζομένων.

Παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές Μ. Μπετενιώτης (ΠΑΣΟΚ), Γ. Μελλάς (ΝΔ), Στ. Αλφιέρη (ΣΥΝ), Γ. Αράπης (ΔΗΚΚΙ) καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μακάβρια ιστορία στο Λονδίνο

Ενα μήνα στα ψυγεία νοσοκομείου του Λονδίνου βρίσκεται νεκρός 45χρονος μετανάστης, ελληνικής καταγωγής, καθώς η οικογένειά του που ζει στη Γιουγκοσλαβία δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το υπέρογκο ποσό που ζητά η εταιρία για την αεροπορική μεταφορά του. Οι γονείς του νεκρού είναι πολιτικοί πρόσφυγες και ζουν από την εποχή του εμφυλίου στην πόλη Νόβισαντ. Δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να επισκεφτούν τα τελευταία χρόνια την πατρίδα τους λόγω και των υπερβολικών χρηματικών ποσών που ζητάει η ελληνική πλευρά.

Ο Ανέστης Αθανασιάδης που εργαζόταν τον τελευταίο καιρό στο Λονδίνο έπαθε κρίση ζακχάρου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και πέθανε μετά από επιπλοκές της αρρώστιας που παρουσίασε. Οι υπηρεσίες του νοσοκομείου δε διέθεταν τα στοιχεία της οικογένειάς του στη Γιουγκοσλαβία κι έτσι δεν μπόρεσαν να τους ειδοποιήσουν.

Πριν τρεις μέρες τυχαία οι γονείς του άτυχου Αθανασιάδη πληροφορήθηκαν για το δραματικό τέλος που είχε ο γιος τους στην Αγγλία, αλλά δε διαθέτουν το μεγάλο ποσό - 15.000 μάρκα - που απαιτείται για τη μεταφορά του νεκρού. Επίσης, πριν τέσσερα χρόνια οι τραγικοί γονείς είχαν χάσει και τον άλλο γιο τους στη διάρκεια σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Μοναδικό στήριγμα των γονέων και των παιδιών του Αν. Αναστασιάδη είναι ο Στάθης Αθανασιάδης, θείος του νεκρού που ζει στην Αξιούπολη Κιλκίς. Πολλοί σύντροφοι και φίλοι καθώς και φορείς της πόλης όπου ζει, συμπαραστάθηκαν στον Στάθη, τόσο ηθικά, όσο και οικονομικά και ήδη αυτός αναχώρησε για το Νόβισαντ. Καλούνται τόσο η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, όσο και διεθνείς οργανισμοί να βοηθήσουν την οικογένεια του άτυχου Αν. Αθανασιάδη και να μεσολαβήσουν για να γίνει δυνατή η μεταφορά του νεκρού στη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να γίνει η κηδεία.

Ιδιωτική κλινική το νοσοκομείο Βόλου

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή

Συνεχίζουν ιδιώτες γιατροί να χρησιμοποιούν το χειρουργείο του Νοσοκομείου Βόλου, παρά τις καταγγελίες που κατά καιρούς έχουν γίνει από το Σωματείο Εργαζομένων και την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία έχει στείλει σχετικό έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής.Αναφέρουν ότι στο νοσοκομείο, λόγω στενότητας χώρου, μετατράπηκαν σε θαλάμους ασθενών και οι... βεράντες του κτιρίου.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί μέτρο, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας: Με ποια διαδικασία ιδιώτες γιατροί χειρουργούν ασθενείς τους στο χειρουργείο του νοσοκομείου και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του για τη μετεγχειρητική περίθαλψη ασθενών ιδιωτών γιατρών; Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε το Νοσοκομείο Βόλου να διατηρήσει, χωρίς αλλοιώσεις, το δημόσιο χαρακτήρα του;

Τρομακτικά κενά στα δημόσια νοσοκομεία

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου και Απ. Τασούλα

Βαθύτατα νοσούν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής υγείας, η οποία περιλαμβάνει τη φειδωλή διάθεση των πιστώσεων για την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία τους, την ίδια ώρα που συμπιέζονται αφόρητα οι αποδοχές των εργαζομένων, ενώ αυξάνουν διαρκώς τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό.

Ερώτηση για το πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη προσωπικού κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Κωστόπουλος."Το πρόβλημα είναι οξύ - διαπιστώνουν - ωστόσο, η κυβέρνηση περιορίζεται σε δημαγωγικές εξαγγελίες οι οποίες δεν υλοποιούνται". Ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την κυβερνητική εξαγγελία για 3.900 προσλήψεις, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία απ' αυτές! Οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού δεν καλύπτονται ή στην καλύτερη περίπτωση καλύπτονται ανεπαρκώς. Για παράδειγμα, μια νοσηλεύτρια καλείται να εξυπηρετήσει 25-30 ασθενείς, ενώ μόνο στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας υπάρχουν 500 κενές θέσεις γιατρών.

Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει για φέτος 560 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και 2.700 προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Οι πραγματικές ανάγκες, όμως, είναι μεγαλύτερες. Χρειάζεται να προσληφθούν περισσότεροι από 2.500 γιατροί, 25.000 νοσηλευτές και άλλο προσωπικό.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελθείσες προσλήψεις και να προωθηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία.

Λεζάντες

Οι παραπληγικοί κατά τη χτεσινή διάρκεια της κινητοποίησής τους στο υπουργείο Υγείας

Εσωτερική (αριστερά) και εξωτερική άποψη του Κέντρου Βοήθειας του ΟΚΑΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ