ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Για την πρωτιά ο ΠΑΟ

Την πρώτη θέση στον 8ο όμιλο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου διασφαλίζει στις 21.00 ο Παναθηναϊκός. Προϋπόθεση γι' αυτό, νίκη και μάλιστα με διαφορά επί της Αβτοντόρ Σαράτοφ. Οι "πράσινοι" όπως έδειξαν και στο παιχνίδι με τον Ηρακλή βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Η ρώσικη ομάδα παραμένει αήττητη μετά από δύο αγωνιστικές και επικεφαλής του πρωταθλήματος της χώρας της με 4 νίκες σε αντίστοιχα παιχνίδια. Εχει στη δύναμή της τους διεθνείς με την Εθνική Ρωσίας αδελφούς Ζ. και Ε. Πασούτιν και τους Λιθουανούς Εϊνίκις και Λουκμίνας. Επιπλέον διαθέτει την καλύτερη επίθεση και την κορυφαία άμυνα του ρωσικού πρωταθλήματος με μ. ο. 98,8 και 67,0 πόντους αντίστοιχα. (Απευθείας μετάδοση "Super Sport").

Απόλλωνας Π.: Επιτέλους σπίτι...

Τη Ζρίνιεβατς αντιμετωπίζει ο Απόλλωνας στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, αλλά η είδηση είναι ότι η ομάδα της Πάτρας επιστρέφει στην έδρα της μετά από έναν εξαντλητικό Μαραθώνιο. Ο Απόλλωνας αντιμετώπισε εκτός το Ηράκλειο και την ΑΕΚ για το κύπελλο, την Πράγα και την Πολζέλα για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο και τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα. Ταλαιπωρία τέλος λοιπόν για την ομάδα του Κ. Διαμαντόπουλου. Οσο για το αγωνιστικό μέρος της σημερινής συνάντησης (19.00 "Super sport"), δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Η Ζρίνιεβατς την προηγούμενη Τρίτη ηττήθηκε στην Ολλανδία από την Ντεν Μπος με 78 - 79 κι αυτό λέει πολλά.

Η πρώτη του Παπάγου

Ιστορική η σημερινή ημέρα για τον Παπάγου, που κάνει πρεμιέρα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ομάδα του Κ. Μίσσα στην παρθενική της εμφάνιση στο Κύπελλο Κόρατς, αγωνίζεται στο Ισραήλ (21.40) με αντίπαλο τη Χάποελ Ελιόν.

Για το Κύπελλο Ρονκέτι, ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στο Τελ Αβίβ με αντίπαλο την Ελιτζούρ.

ΑΕΚ
"Μάχη" για Παντούρου

"Μάχη" με το χρόνο, αλλά και τα δεδομένα στην ΑΕΚ, προσπαθώντας ν αποκτήσουν τον Νίκα Παντούρου. Ως αργά χτες, από τα γραφεία της ΠΑΕ, γίνονταν συνεχείς επαφές με ανθρώπους της Μπενφίκα. Ο "μαραθώνιος" είχε ξεκινήσει το μεσημέρι, όταν ο Γ. Λεωντσινίδης με φαξ είχε ζητήσει να του γνωστοποιηθεί πόσα λεφτά θέλουν οι Λουζιτανοί για να παραχωρήσουν το Ρουμάνο μέσο.

Δύο αλληλοσχετιζόμενα είναι τα εμπόδια που δυσχέραναν (ως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές) την έλευση του παίχτη, μ' εξαίρεση το αυτονόητο που είναι το οικονομικό. Το ένα αφορά τη μεταβατική περίοδο. Οπως είναι γνωστό οι μετοχές θα περάσουν στα χέρια των νέων ιδιοκτητών στις 6 Οκτώβρη. Ως τότε νομικά η ΠΑΕ δεν ανήκει στην πολυεθνική. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, οι "σωτήρες" δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν λεφτά, υπολογίζοντας και την παραμικρή πιθανότητα "ναυαγίου" της δουλιάς.

Οι ίδιες πηγές πάντως υποστήριζαν ότι εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις. Μια απ' αυτές είναι ν' αποκτηθεί ο παίχτης από μια άλλη ομάδα που ανήκει στον όμιλο (λ.χ. Βιτσέντζα ή Ρέιντζερς) και να δοθεί στην ΑΕΚ δανεικός. Ετερο πρόβλημα δημιουργεί η λήξη σήμερα της εμβόλιμης μεταγραφικής περιόδου. Τυπικά θα πρέπει ως το μεσημέρι να 'χει ολοκληρωθεί η μετεγγραφή, αλλιώς είναι εκπρόθεσμη. Ομως εδώ είναι Ελλάδα και υπάρχουν "παραθυράκια". Στην προκειμένη περίπτωση είναι οι γνωστές θυρίδες.

Στο μεταξύ η ΑΕΚ αναχωρούσε το πρωί για τη Λετονία, όπου την Πέμπτη θ' αντιμετωπίσει την Ντίναμπουργκ, στον επαναληπτικό αγώνα για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων. Η πρόκριση έχει κριθεί μετά το 5-0 της Ν. Φιλαδέλφειας, όμως στο δικέφαλο θέλουν τη νίκη. Κάθε βαθμός μπορεί ν αποδειχτεί πολύτιμος για τη χώρα μας, στην προσπάθεια εισόδου στην πρώτη οκτάδα της σχετικής ευρωπαϊκής βαθμολογίας. Αυτό πάντως δεν εμπόδισε τον Ντουμιτρίου να κάνει χτες παρατηρήσεις και νουθεσίες προς τους παίχτες για την άσχημη εμφάνισή τους με την Καβάλα.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Επίδειξη δύναμης των ισχυρών

Οι μεγάλοι κέρδισαν με χαρακτηριστική ευκολία στην πρεμιέρα του 6ου επαγγελματικού πρωταθλήματος

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τις εντυπώσεις και ο Ντίνο Ράτζα τον πρώτο ατομικό τίτλο της περιόδου. Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Συνδύασε θέαμα και ουσία, νικώντας τον Ηρακλή με 83 - 59. Ο Κροάτης σέντερ, στην ψηφοφορία που καθιέρωσε από φέτος η ΕΣΑΚ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 29 ΜΜΕ, αναδείχτηκε κορυφαίος παίκτης της 1ης αγωνιστικής με 45 βαθμούς. Ο Ράτζα συγκέντρωσε 6 πρώτες επιλογές, 12 δεύτερες και 3 τρίτες. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Κινγκ Φράνκι του Πανιωνίου, που εναντίον της Δάφνης σημείωσε 20 πόντους, πήρε 6 ριμπάουντ και μοίρασε 11 ασίστ. Στην τρίτη θέση ο Μπάιρον Σκοτ του Παναθηναϊκού, ο οποίος με τους 30 πόντους που σημείωσε στο καλάθι του Ηρακλή, πήρε κεφάλι στον πίνακα των σκόρερ.

Εντυπωσιακά εύκολη αποδείχτηκε η πρεμιέρα για όλους τους ισχυρούς, γεγονός κάθε άλλο παρά ευχάριστο για τη δυναμικότητα του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ συνέτριψε τον Σπόρτιγκ με σχεδόν διπλάσιο σκορ (94 - 49), ο Ολυμπιακός στο τέλος έκανε τη διαφορά με τον Απόλλωνα, η ΑΕΚ έστω και χωρίς τον τραυματία Λάσα νίκησε εύκολα τον Παπάγου με 70 - 52, ο Αρης πέρασε σαν οδοστρωτήρας από το θεσσαλικό κάμπο νικώντας 90 - 62 τη Λάρισα, ενώ το Περιστέρι δυσκολεύτηκε μόνο για ένα ημίχρονο απέναντι στο Ηράκλειο (78 - 59).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Η εκμετάλλευση του σήματος

Η εμπορική εκμετάλλευση των σημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 απαγορεύεται πριν το Γενάρη του 2001. Το παραδέχτηκε χτες επίσημα ο πρόεδρος της ΕΟΑ, Λ. Νικολάου, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι τότε δε θα μπει ούτε δραχμή στο ταμείο της οργανωτικής επιτροπής. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΟΑ και ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας επέδωσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλο υπόμνημα, αναφορικά με το παράνομο εμπόριο των ολυμπιακών κύκλων και του σήματος του "Αθήνα 2004".

Ο Λ. Νικολάου και ο Ανδρ. Φούρας θα συναντηθούν σήμερα στη Λοζάνη με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν την 28η Ολυμπιάδα. Οι δυο τους την Τετάρτη θα βρεθούν στο Αμστερνταμ για τη 13η ευρωπαϊκή διάσκεψη για τον αθλητισμό.

Απεργία παικτών: Κρίσιμο διήμερο

Κρίσιμο είναι το διήμερο που ακολουθεί αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των παιχτών (απόλυτη επιτυχία είχε η δεκάλεπτη αποχή) για το θέμα των μη κοινοτικών. Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΑΕ και θ' ασχοληθεί με το θέμα. Αύριο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Κ. Τριβέλλας, έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο γραφείο του με τη συμμετοχή των ομολόγων του στη διοργανώτρια (Σ. Σφακιανάκη) και τον ΠΣΑΠ (Α. Αντωνιάδη). Υποστήριξε μάλιστα πως "δε θα βγούμε απ' το γραφείο αν δεν τα βρούμε". Το λόγο στη συνέχεια θα πάρει το ΔΣ της ομοσπονδίας αλλά και η εκτελεστική επιτροπή των ποδοσφαιριστών.

"Υπεύθυνη η κυβερνητική πολιτική"

Σε παναιγαλιώτικο μέτωπο καλεί τα σωματεία και το λαό της πόλης η ΚΟ Αιγάλεω για να αντιμετωπιστεί το κλείσιμο του κολυμβητηρίου

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της πολιτικής που εφαρμόζει στα αθλητικά θέματα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟ του Αιγάλεω με αφορμή το θέμα του κολυμβητηρίου της περιοχής, που παραμένει κλειστό εδώ και δυόμισι μήνες.

Τα οικονομικά προβλήματα, η έλλειψη προσωπικού και η αδιαφορία της πολιτείας έχουν θέσει εκτός λειτουργίας το κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα περίπου 700 αθλητές να έχουν χάσει το δικαίωμα άθλησης.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί από τη μια ρυθμίζει μέσα σε μια νύχτα τα χρέη των ΠΑΕ χαρίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες τους, αλλά από την άλλη δεν έχει την παραμικρή θέληση να διαθέσει τους στοιχειώδεις πόρους για το μοναδικό κολυμβητήριο της περιοχής.

"Οι κομμουνιστές του Αιγάλεω δηλώνουν αμέριστη συμπαράσταση στα σωματεία της περιοχής που διεκδικούν την άμεση λειτουργία του κολυμβητηρίου", επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η ΚΟ Αιγάλεω καλεί τους αθλητικούς φορείς, τη νεολαία και τους εργαζόμενους να χτίσουν το δικό τους παναιγαλιώτικο μέτωπο για να βάλουν φραγμό στην αντιαθλητική πολιτική της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν όλα εκείνα που τους ανήκουν. Μάλιστα, τώρα αυτή η προσπάθεια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αποχτάει μεγαλύτερη σημασία μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου δεν προβλέπεται ούτε ένα έργο στους χώρους των Δυτικών Συνοικιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ