ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κώδικας αντιλαϊκής επίθεσης

Με χίλια νήματα η κυβέρνηση Σημίτη επιχειρεί να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Οι επιδιώξεις της είναι διάφανες. Πρώτον, θέλει τους δημόσιους υπάλληλους πειθήνια και άβουλα εκτελεστικά όργανα των αντιλαϊκών επιλογών της ή ακόμα και δραστήριους υποστηρικτές τους. Δεύτερον, επιχειρεί να προλάβει και εξουδετερώσει αγωνιστικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, αφού είναι δεδομένη η συνέχιση της πολιτικής της σκληρής λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, για τα επόμενα χρόνια.

Προκειμένου να επιτύχει αυτούς τους στόχους, η κυβέρνηση Σημίτη έχει εξαπολύσει με συστηματικό τρόπο εδώ και αρκετούς μήνες μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, με κύριο χαρακτηριστικό την ένταση της τρομοκρατίας και του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου της υπηρεσιακής τους κατάστασης και εξέλιξης.

Μόνιμη απειλή που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων στο δημόσιο είναι αυτή της άρσης της μονιμότητας. Μόλις τον περασμένο Ιούνη, μετά από συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαδήλωνε τη βούληση της κυβέρνησης να κάνει χρήση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Σύνταγμα - σε αντίθεση με τους προκατόχους της - και να προχωρήσει σε απολύσεις "τεμπέληδων" και "διεφθαρμένων" δημοσίων υπαλλήλων.Δεν μπορεί να παραγνωριστεί, έστω και αν δεν αφορά άμεσα τους ήδη υπηρετούντες, η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και μάλιστα σε υψηλά αναλογικά ποσοστά.

Παράλληλα, προχωρά στον επόμενο μήνα στη συγκρότηση του περιβόητου Σώματος Επιθεωρητών, το οποίο, κατά τον Αλ. Παπαδόπουλο, έχει χαρακτηριστικά "εσωτερικής αστυνομίας", αφού θα στρέφεται αποκλειστικά κατά των εργαζομένων στο δημόσιο.

Βασικό ρόλο στην ολόπλευρη επίθεση και την άσκηση πιέσεων προορίζεται να διαδραματίσει ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, ο οποίος, από τη φύση του, αγγίζει το σύνολο της κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων και άρα μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των κυβερνητικών σχεδίων. Οπως προκύπτει από το σχέδιο του νέου κώδικα, η κυβέρνηση Σημίτη δε διστάζει να νεκραναστήσει τις διατάξεις του εμφυλιοπολεμικού κώδικα, του 1951, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πειθαρχικό δίκαιο, προκειμένου να πειθαναγκάσει τους εργαζόμενους να υποταχθούν στην πολιτική της. Φθάνει μάλιστα στο σημείο, προκειμένου να παραλύσει κάθε σκέψη για αντίδραση, να αναβιώνει αυταρχικές διατάξεις, όπως τον ορισμό ως πειθαρχικό παράπτωμα "την έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία" (!) ή "πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος" (!). Δεν είναι διόλου απίθανο, ο αγώνας ενάντια στην υποταγή της χώρας στις πολυεθνικές, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, τους ξένους προστάτες, να βαπτιστεί ως πράξη υπονόμευσης της πατρίδας και του Συντάγματος, αφού οι επιθυμίες τους σταδιακά αποκτούν τη μορφή του "εσωτερικού" Δικαίου.

Επίσης, ο υπαλληλικός κώδικας οργανώνει με τέτοιο τρόπο τις υπηρεσιακές μεταβολές, μέσα από τα διορισμένα υπηρεσιακά συμβούλια, τον απόλυτο έλεγχο των ανώτερων βαθμίδων στην ιεραρχία κλπ., ώστε ο δημόσιος υπάλληλος να είναι όμηρος του κυβερνώντος κόμματος. Μπορεί έτσι να ανταμείψει τους "ημετέρους" και τους "υπάκουους" ή να συντρίψει όσους αντιστέκονται.

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα δεν μπορούν να εφησυχάζουν, ούτε να τρέφουν αυταπάτες, ότι η νεοσυντηρητική λαίλαπα θα κάνει εξαίρεση σε αυτούς. Μόνο με την οργάνωση και το συντονισμό των αγώνων τους, με την αποφασιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους, μπορούν να ελπίζουν ότι η κατάστασή τους δε θα χειροτερεύσει θεαματικά τα επόμενα χρόνια.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
"Μην υπογράψετε για το Αμστερνταμ"

Επιστολή της Επιτροπής στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς

Να μην προχωρήσει στην υπογραφή της Συνθήκης του Αμστερνταμ, καλεί την κυβέρνηση η "Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ" και ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Συγκεκριμένα, εν όψει της υπογραφής της Συνθήκης στις 2 Οκτώβρη, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς η επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ αναφέρει:

"Οπως είναι γνωστό, μεθαύριο Πέμπτη 2.10.97, πρόκειται να υπογραφεί το τελικό κείμενο της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Θα συμφωνείτε, ασφαλώς, μαζί μας ότι, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το χαρακτήρα, τις μέχρι σήμερα επιλογές ή την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι συγκεκριμένες προς υπογραφή και επικύρωση συμφωνίες αναφέρονται σε εθνικά ζητήματα μείζονος σημασίας.

Εχουμε την άποψη, επίσης, ότι οι Ελληνες πολίτες είναι ελάχιστα ή καθόλου πληροφορημένοι σχετικά με το πραγματικό περιεχόμενο της Συνθήκης, όπως ακριβώς συνέβη - και συμβαίνει - με εκείνο της μητρικής Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Υποστηρίζουμε, συνεχίζει η επιστολή, ότι τέτοιες αποφάσεις, που αφορούν στο μέλλον του τόπου, με ορατές τις επιπτώσεις σε ζητήματα απασχόλησης, ανάπτυξης, κοινωνικών δικαιωμάτων κλπ., προαπαιτούμενο πρέπει να έχουν τη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών και την προσφυγή σε εθνικό Δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο μοντέλο ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Ηδη, στις παραμονές της υπογραφής της Συνθήκης στο Αμστερνταμ και της προβλεπόμενης συζήτησης στα Εθνικά Κοινοβούλια των κρατών - μελών, το διπλό αυτό αίτημα καθίσταται εξαιρετικά επιτακτικό, επίκαιρο και κρίσιμο.

Αν, αντίθετα, επιλεγεί μια τυπική συνοπτική διαδικασία επικύρωσης, όπως έγινε το 1992 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, χωρίς να ερωτηθεί ο λαός, τότε - εκτός των άλλων - θα χαθεί μια από τις σοβαρές ευκαιρίες ενεργοποίησης των πολιτών, η οποία θα αποτελούσε και αναντικατάστατη δύναμη για το μέλλον του τόπου. Και η επιστολή καταλήγει:

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας στους προβληματισμούς, που πολύ συνοπτικά εκθέσαμε, και παρακαλούμε θερμά να αποδεχτείτε την πρόσκληση για μια συνάντηση μαζί σας, πριν από την επιλογή των διαδικασιών επικύρωσης, προκειμένου να καταθέσουμε στην κρίση σας πιο αναλυτικά τις σκέψεις και τις προθέσεις μας. Προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκρισή σας".

Η επιστολή υπογράφεται από τα μέλη της Επιτροπής: Μιχάλη Βαρδάνη Υποστράτηγο ε.α., Μαρία Δελιβάνη - Νεγρεπόντη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Στρατή Κουνιά καθηγητή Πανεπιστημίου, Ασπα Μανδηλαρά Αντιπρόεδρο ΟΓΕ, Ευάγγελο Μαχαίρα επιτ. Πρόεδρο ΔΣΑ, Αλέξη Μητρόπουλο Πανεπιστημιακό- Δικηγόρο, Αντώνη Ντρέκο Οικονομολόγο - μέλος ΚΔΟΕΕ, Θεοφάνη Πάκο καθηγητής Πανεπιστημίου και Γιώργο Τσαπόγα δημοσιογράφο.

Οι ΥΠΕΞ θα βάλουν την υπογραφή

Οι υπουργοί Εξωτερικών και όχι οι αρχηγοί των κρατών ή κυβερνήσεων των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υπογράψουν στη διάρκεια επίσημης τελετής που θα γίνει στο Αμστερνταμ στις 2 Οκτωβρίου την ομώνυμη Συνθήκη που τροποποιεί το περιεχόμενο της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος.

Μετά την υπογραφή της νέας Συνθήκης θα αρχίσει η διαδικασία της έγκρισής της από τα κράτη - μέλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η Δανία έχει ανακοινωθεί ήδη ότι για το σκοπό αυτό θα γίνει δημοψήφισμα, ενώ σε άλλες χώρες - μέλη έχει ανακοινωθεί ότι η Συνθήκη θα συζητηθεί στα εθνικά Κοινοβούλια.

Από τις κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων εργαζομένων ενάντια στη

Από τις κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων εργαζομένων ενάντια στη Συνθήκη του Αμστερνταμ

ΤΡΙΠΟΛΗ
Εκδήλωση τιμής για το ΚΚΕ και το ΔΣΕ

Με συγκέντρωση στην Τρίπολη, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, την Κυριακή, 12 Οχτώβρη, ώρα 11 το πρωί,οι κομμουνιστές της Πελοποννήσου θα τιμήσουν τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 51 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ομιλητής στη συγκέντρωση θα είναι ο Βασίλης Καλαματιανός, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Με ανακοίνωση - κάλεσμα οι Επιτροπές Περιοχής Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ υπογραμμίζουν τη σημασία της ίδρυσης του Κόμματος και του ΔΣΕ και τονίζουν: Η πάλη του λαού μας για ανεξαρτησία, ενάντια στον ξένο ζυγό, την υποτέλεια και τον ιμπεριαλισμό έρχεται από πολύ μακριά. Η πίστη του ΚΚΕ στο όραμα και τις προοπτικές για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από την ξενική εξάρτηση, μια Ελλάδα της προκοπής και της προόδου, του σοσιαλισμού παραμένει ακλόνητη.

Στην πραγμάτωση αυτού του οράματος το ΚΚΕ πρόσφερε ποταμούς αίματος και έδωσε τα καλύτερα παιδιά του - στελέχη, μέλη, οπαδούς και φίλους. Κορυφαία στιγμή αυτής της μακρόχρονης πάλης, ήταν ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) της περιόδου 1946 - '49.

Για να ξαναθυμηθούν οι παλιότεροι τα επικά εκείνα χρόνια, για να διδαχθούν οι νεότεροι "πώς δένεται τ' ατσάλι" του αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, το Σοσιαλισμό, σας καλούμε να πάρετε μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ την Κυριακή 12 Οχτώβρη στην Τρίπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ