ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 9 Οκτώβρη

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην περιφέρεια κατά των αναγκαστικών καταργήσεων κοινοτήτων, ενώ εντείνεται η προετοιμασία των Συντονιστικών Επιτροπών των νομών για μια δυναμική και αγωνιστική παρουσία αιρετών και κατοίκων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη, στην πλατεία Κάνιγγος.

Σήμερα, Τετάρτη, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνει η Λάρισα.Οι κάτοικοι 88 από τις 125 κοινότητες του νομού, που αντιτίθενται στις αναγκαστικές συνενώσεις, πραγματοποιούν δυναμικό συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.Την απόφαση για κινητοποίηση πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν πρόεδροι κοινοτήτων του νομού.

Σήμερα, η Επιτροπή Νομού Χανίων διοργανώνει πανχανιώτικο συλλαλητήριο στην πλατεία της Αγοράς και στη συνέχεια πορεία στο Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα στο νομάρχη. Παράλληλα, αποφασίστηκε το κλείσιμο των κοινοτικών καταστημάτων του νομού στις 1, 2, 8, 9 και 10 Οκτώβρη και η συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Συλλαλητήριο στη γέφυρα του Εύηνου πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής, αντιδρώντας στη "συγκόλληση" της περιφέρειάς τους στο Δήμο Μεσολογγίου.

Στις 6 του μήνα, είναι η σειρά της Φωκίδας,όπου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμφισσας,στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή του νομού προετοιμάζεται για μια δυναμική κάθοδο στο συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη, καλώντας όλους τους αιρετούς και κατοίκους να συμμετέχουν σ' αυτήν, να δηλώσουν "όχι στον μαρασμό των χωριών, όχι στη μείωση της τοπικής δημοκρατίας".

Στην Καρδίτσα

Συγκέντρωση κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" πραγματοποίησαν χτες το πρωί κάτοικοι κοινοτήτων της Καρδίτσας, που εναντιώνονται στις αναγκαστικές συνενώσεις. Με τρακτέρ και αυτοκίνητα, απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα το "Δέλτα" των Εθνικών δρόμων Καρδίτσας - Αθήνας, Καρδίτσας - Τρικάλων, Καρδίτσας - Βόλου. Στη συγκέντρωση, μίλησαν πρόεδροι κοινοτήτων και ο δήμαρχος Παλαμά. Στο ψήφισμα, που μοιραζόταν στους διερχόμενους, το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" χαρακτηρίζεται αντιεπιστημονικό, αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό, αντιαναπτυξιακό, που προάγει τον κομματισμό, μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση και σε φορομπηχτικό μηχανισμό. Καλούνται, η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ν' αντιδράσουν. Και δηλώνεται ότι όσοι βουλευτές ψηφίσουν την κατάργηση των σημερινών ΟΤΑ θα κηρυχτούν ανεπιθύμητα πρόσωπα στα χωριά.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων και οι πρόεδροι των χωριών καλούν τους κατοίκους της περιοχής και τους ετεροδημότες που διαμένουν στην Αθήνα, να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, που διοργανώνει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, την Πέμπτη, 9 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη Λαμία

Δυναμικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή 800 και πλέον κατοίκων και 70 κοινοταρχών και εκπροσώπων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε χτες στην πλατεία Πάρκου, στη Λαμία. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τον ενταφιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της υπαίθρου και της χώρας, που θα επιφέρει το νομοσχέδιο "Καποδίστριας" και κάλεσαν τα κόμματα και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να το καταψηφίσουν στη Βουλή.

"Είμαστε αντίθετοι στις αναγκαστικές συνενώσεις και στην κατάργηση της αυτοτέλειας των κοινοτήτων, γιατί πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή τους θα οδηγηθούμε στον μαρασμό, στην εγκατάλειψη, στην υποβάθμιση και την πλήρη εξαφάνιση της υπαίθρου. Θεωρούμε τον επιχειρούμενο στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πράξη αυταρχική και αντισυνταγματική. Αρνούμαστε να υπογράψουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου των κοινοτήτων μας", σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα της συγκέντρωσης. Το ψήφισμα επέδωσαν στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, με πορεία, στο νομάρχη και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των Συντονιστικών Επιτροπών Εύβοιας και Βοιωτίας και εκπρόσωποι των ΝΕ των κομμάτων ΚΚΕ και ΝΔ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μπλόκο στον "Καποδίστρια"

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο Νομό Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε χτες στον κόμβο των Νέων Μουδανιών.Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας", πήραν μέρος 30 χωριά του νομού, ενώ συμμετείχαν περίπου 2.500 άνθρωποι με πάνω από 1.000 αυτοκίνητα και τρακτέρ. Στη συγκέντρωση, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Πορταριάς και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Γ. Νουκουτσούχος,ενώ το λόγο πήρε και ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, πρόεδρος της Κοινότητας Ορμύλιας. Οι κάτοικοι, μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας, έδωσαν το επόμενο ραντεβού, για τις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Ο Νίκος Παρθενιώτης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε και χαιρέτισε τη συγκέντρωση, δήλωσε στο "Ρ": "Σήμερα ο κόσμος της Χαλκιδικής, με τη δυναμική παρουσία του στη συγκέντρωση, απέδειξε ότι, όχι μόνο είναι ενάντια στον νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας" και αγωνίζεται για να μην περάσει, αλλά είναι αποφασισμένος, αν η κυβέρνηση τολμήσει να κάνει νόμο του κράτους το σχέδιο, να συνεχίσει πιο δυναμικά και ενωμένα τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί ποτέ. Η παρουσία Χαλκιδικιωτών από τα πιο μικρά και απομακρυσμένα χωριά της Χαλκιδικής έχει διαψεύσει, όχι μόνο τους ντόπιους προπαγανδιστές, αλλά σύσσωμη την κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", που επιμένουν ακόμα ότι οι αντιδράσεις είναι λίγες και για την καρέκλα. Απεναντίας, οι αποδέχτες του νομοσχεδίου είναι λίγοι και για την καρέκλα". Αύριο, η Συντονιστική Επιτροπή Ανατολικής Μακεδονίας θα αποκλείσει οδικούς κόμβους στους Νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών. Η Συντονιστική Επιτροπή Σερρών αποφάσισε να γίνει ο αποκλεισμός στο Στρυμονικό.

Στις Σέρρες, στη Δράμα και την Καβάλα, πραγματοποιήθηκαν χτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας".

Στις Σέρρες εκατοντάδες κάτοικοι έκλεισαν την Εθνική Οδό στο ύψος του Στρυμονικού για δύο ώρες. Την πρωτοβουλία συγκέντρωσης πήρε η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα του Νομού. Κλιμάκιο της ΝΕ του ΚΚΕ, που παρευρέθηκε στη διαμαρτυρία, εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Στη Δράμα, συγκεντρώθηκαν 300 περίπου εκπρόσωποι από 40 κοινοτικά συμβούλια και έκλεισαν την Εθνική Οδό Δράμας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Μαυρολεύκης για 2 περίπου ώρες.

Στην Καβάλα, την Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης έκλεισαν οι κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων στο ύψος της Ν. Καρβάλης. Στη συγκέντρωση, παρευρέθηκε και ο Παναγιώτης Ροδάς, ο οποίος και δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κοινοτήτων. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητά τους και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης της Καβάλας.

Συγκέντρωση, όμως, πραγματοποιήθηκε και στη Θάσο, όπου οι κάτοικοι απέκλεισαν τον Κόμβο του Πρίνου. Το επόμενο ραντεβού τους, που υποσχέθηκαν να είναι δυναμικότερο, το όρισαν για το Σάββατο στις 9 πμ.

Οι Συντονιστικές Επιτροπές των Νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους την Παρασκευή το πρωί, κλείνοντας την Εθνική Οδό στο ύψος της γέφυρας του Στρυμόνα.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ
Και αστυνομικοί διευθυντές οι δήμαρχοι

"Αναβαθμίζονται" οι δημοτικές αστυνομίες. Μετά τις εισπρακτικού χαρακτήρα"επιχειρήσεις" τους σε βάρος της τσέπης των δημοτών, θα αποκτήσουν περισσότερες... αρμοδιότητες. Ανάμεσά τους θα είναι το ωράριο κέντρων διασκέδασης, η εφαρμογή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και ο έλεγχος της στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ παραμένει θέμα για συζήτηση το εάν οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας θα οπλοφορούν. Ετσι ανοίγει ο δρόμος να μετατραπούν σε παρααστυνομικές δυνάμεις.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος,η ΚΕΔΚΕ έχει ήδη συμφωνήσει με το σχετικό πόρισμα της ομάδας εργασίας των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών και συζητιούνται οι οικονομικές - οι δημότες θα πληρώσουν πάλι - και διοικητικές λεπτομέρειες, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του από το 1998.

Η συγκρότηση της δημοτικής αστυνομίας - τόνισε ο υπουργός - πρέπει να βασίζεται σε δυο προϋποθέσεις: χρειάζεται κατάλληλη στελέχωση, έτσι ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην αποστολή της και πρέπει να υπακούει σε ένα συγκεκριμένο σύστημα οργανωτικών και λειτουργικών κανόνων, που θα εμπεδώνουν την αμεροληψία, την υπηρεσιακή ουδετερότητα, την υπαλληλική ιεραρχία και τον επαγγελματισμό.

Θα καθοριστεί χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου και η αναγκαία μεταβατική περίοδος. Ο αναγκαίος χρόνος σχετίζεται με την εξέλιξη του προγράμματος αναγκαστικών συνενώσεων "Ι. Καποδίστριας", αφού - κατά τον υπουργό - "η σημερινή κατάσταση του κατακερματισμού των ΟΤΑ δεν επιτρέπει την αποτελεσματική άσκηση των εν λόγω αρμοδιοτήτων από όλες τις τοπικές αρχές". Υπολογίζεται ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2000.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα συντάξει τον κανονισμό λειτουργίας της δημοτικής Αστυνομίας. Ετσι οι ισχύουσες αστυνομικές διατάξεις θα αντικατασταθούν με δημοτικές που θα τεθούν - υποχρεωτικά - από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Γ. Ρωμαίος διευκρίνισε ότι δε θα υπάρξει διαπλοκή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Αστυνομία και τις δημοτικές αστυνομίες. Οι τελευταίες θα συγκροτηθούν με βάση προσλήψεις που θα κάνουν οι δήμοι, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν διαδημοτικές αστυνομίες. Επίσης απέκλεισε την πιθανότητα να εκχωρηθούν αστυνομικές αρμοδιότητές τους σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής προστασίας.

Οπως δήλωσε χτες ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής, οι ειδικές υπηρεσίες των δήμων (σσ δηλαδή οι δημοτικές αστυνομίες) δεν πρέπει να μετατραπούν σε παρααστυνομικά σώματα.

"Εχω διαπιστώσει" δήλωσε "ότι με αλλεπάλληλα νομοθετήματα η ειδική υπηρεσία του δήμου μετατρέπεται σε αστυνομική αρχή.

Ο δήμαρχος Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλος, πρωτοστατεί στην εφαρμογή αυτής της κατεύθυνσης, με τόσο μάλιστα ζήλο, ώστε προσέλαβε ως ειδικό σύμβουλο απόστρατο στρατηγό της ΕΛΑΣ.

Οσο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός δημόσιας τάξης, υπάρχει και το επιπλέον ζητούμενο αν αυτό θα συνεπάγεται, κατά τη γενικότερη κυβερνητική κατεύθυνση, αύξηση του κόστους της δημοτικής υπηρεσίας για τους δημότες και κίνδυνο εγκατάλειψης των κύριων έργων των ειδικών υπηρεσιών των δήμων.

Αποψή μου είναι ότι οι δήμοι κατ' αρχήν δεν πρέπει να αναλαμβάνουν αστυνομικά καθήκοντα και ότι οι ειδικές υπηρεσίες των δήμων δεν πρέπει να μετατραπούν σε παρααστυνομικά σώματα".

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Δικομματικό παζάρι με τις έδρες των δήμων

Το αδιέξοδο του "οράματος" "Καποδίστρια" αποδείχτηκε περίτρανα χτες στην Κόρινθο, όταν κάτοικοι από τις κοινότητες του νομού κατέκλυσαν τη Νομαρχία Κορινθίας, όπου συζητιόταν η διανομή των εδρών των υπό σύσταση νέων δήμων. Οι συγκεντρωμένοι κατέβηκαν μετά από πρόσκληση της νομαρχιακής αντιπολίτευσης (ΝΔ) με το αποπροσανατολιστικό αίτημα της διεκδίκησης της έδρας των νέων δήμων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πραγματοποιήθηκε μαραθώνια συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, που τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση αναλώθηκαν σε ένα παζάρι, με στόχο να περάσει το σχέδιο και να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Γι' αυτό το σκοπό δε δίστασαν να μοιράσουν έδρες, λόγια και υποσχέσεις. Σ' αυτή τη λογική παραλίγο να αυξηθούν οι έδρες από 14 σε 17 για να μην αντιδράσει κανείς. Τα παραπάνω τραγελαφικά ήταν το αποκορύφωμα έξι μηνών διαβουλεύσεων του νομαρχιακού συμβουλίου αλλά και των τοπικών βουλευτών και υπουργών που "έκοβαν και έραβαν" το νομό με βάση κομματικά, αλλά και προσωπικά συμφέροντα. Η χτεσινή κατάληξη δεν έδειξε την αποδοχή του κόσμου για τον "Καποδίστρια", αλλά τη χρεοκοπία του συστήματος, που απλά κατανέμει τη μιζέρια και συμβάλλει στην ερήμωση της υπαίθρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ