ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Η μόνη απάντηση το μέτωπο αντίστασης

Αποσπάσματα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βόλο ο Σπ. Χαλβατζής

Η κυβέρνηση με το πρόγραμμα των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων "Ιωάν. Καποδίστριας" προωθεί τη λογική της ιδιωτικοποίησης και της πρόσθετης φορολόγησης του λαού. Παράλληλα, αποδεικνύει τον προσανατολισμό της, ώστε με πιο αποτελεσματικό τρόπο να προωθεί τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μόνη απάντηση στα παραπάνω, αλλά και γενικότερα στην αντιλαϊκή πολιτική των διοικούντων, πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός μετώπου αντίστασης και πάλης από το δοκιμαζόμενο λαό.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής,σε συνέντευξη Τύπου στο Βόλο, στο πλαίσιο της εξόρμησης ενημέρωσης του λαού, που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, σχετικά με τον "Καποδίστρια" και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν δεκάδες κοινοτάρχες και ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Μαγνησίας και πρόεδρος της Κοινότητας Πορταριάς που αντιτίθενται στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε πως η κυβέρνηση, με τις αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών υπηρεσιών, την υπερφορολόγηση των δημοτών και την κυριαρχία της ανταποδοτικότητας. Υπογράμμισε πως το ζητούμενο για τους διοικούντες είναι η δημιουργία μηχανισμών ικανών για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Σημείωσε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση θέλει να κάνει την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνένοχη στην πολιτική της.

Δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής κατά του "Καποδίστρια" και πρόσθεσε πως για τις συνενώσεις χρειάζονται κίνητρα και κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και πολιτιστικά.

Υπερκέρδη για την ολιγαρχία

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τη χαρακτήρισε συντηρητική, αντιλαϊκή και αντεργατική. Σημείωσε πως στο όνομα των δεικτών της "σύγκλισης" φορτώνονται νέα βάρη σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ο λαός περνά μια μακρά περίοδο μονόπλευρης λιτότητας, ενώ από την άλλη συσσωρεύονται υπερκέρδη, προνόμια και διευκολύνσεις για την ολιγαρχία.

Επισήμανε πως ο διαβόητος "εκσυγχρονισμός" αποτελεί σύγχρονη επιχείρηση εξαπάτησης του λαού. Μίλησε για την παιδεία, όπου ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας, ενώ υποβαθμίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της. Για την υγεία, όπου με τον τελευταίο σχετικό νόμο τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε Ανώνυμες Επιχειρήσεις και με γοργούς ρυθμούς ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας. Και για το περιβάλλον, όπου και με νόμο πλέον καταστρέφονται και οικοπεδοποιούνται δάση, αιγιαλοί και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι.

Τέλος, τόνισε πως η μόνη απάντηση στα παραπάνω, ο μόνος δρόμος για το λαό είναι η ενότητα, η συσπείρωση και η κοινή δράση εργατών, αγροτών, μικροεπαγγελματιών και νεολαίας. Συμπλήρωσε, ακόμα, πως αργά και βασανιστικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός μετώπου πάλης του λαού και πως το ΚΚΕ δουλεύει δραστήρια προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΑΧΑΪΑ
Εστειλαν "Ράμπο" να σπείρουν τρόμο

Ολως "τυχαία", την ώρα που το ΚΚΕ ενημέρωνε τους κατοίκους στο χωριό Λουσικά για το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", εισέβαλαν πάνοπλοι "Ράμπο" για να πιάσουν... λαθρομετανάστες

Σε δοκιμασμένες μεθόδους άλλων εποχών, όπου ο "μπασκίνας" ήταν ο τρόμος της υπαίθρου, εκσυγχρονισμένες όμως - τώρα η στολή παραπέμπει στον "Ράμπο" - καταφεύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους πολίτες της υπαίθρου, με στόχο να περάσει χωρίς αντιδράσεις τον "Καποδίστρια". Στα όλο και πιο συχνά κρούσματα τρομοκρατίας προστέθηκε ένα ακόμα τη Δευτέρα το βράδυ, όταν η αστυνομία - με πρόσχημα το κυνήγι λαθρομεταναστών - επιχείρησε να διαλύσει συγκέντρωση του ΚΚΕ στο χωριό Λουσικά Αχαϊας,τρομοκρατώντας τους πολίτες.

Στη συγκέντρωση, στην πλατεία του χωριού, την ώρα που ο Δ. Αρβανιτάκης μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέπτυσσε σε μεγάλο ακροατήριο τις θέσεις του Κόμματος για τον "Καποδίστρια" εμφανίστηκαν "Ράμπο" της αστυνομίας με τα όπλα προτεταμένα, οι οποίοι περνώντας ανάμεσα από τους έκπληκτους συγκεντρωμένους, μπήκαν μέσα σ' ένα από τα παρακείμενα καφενεία και συνέλαβαν έναν Αλβανό. Το περιστατικό καταγγέλθηκε αμέσως από το βήμα και επέσυρε την οργή των κατοίκων, που τόνιζαν πως η τρομοκρατία της κυβέρνησης δε θα περάσει. Να σημειωθεί πως όταν στελέχη του ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκαν στους "Ράμπο", αυτοί αρνήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και τα ονόματα των επικεφαλής τους. Οταν χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε στον αστυνομικό διευθυντή Αχαϊας Τ. Συνοδινό,εκείνος απάντησε πως οι αστυνομικοί είχαν εξαπολύσει κυνηγητό ενάντια σε λαθρομετανάστες και πως η διατάραξη της συγκέντρωσης ήταν τυχαία. Πόσο όμως "τυχαία" μπορεί να είναι μια τέτοια ενέργεια, όταν η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί από μέρες και όταν αμέσως μετά τη διατάραξή της σταμάτησε απότομα το ανθρωποκυνηγητό;

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως η τρομοκρατική αυτή ενέργεια στόχο είχε τη διάλυση της συγκέντρωσης και τον εκφοβισμό των κατοίκων, οι οποίοι συντάσσονται με τις σωστές θέσεις των κομμουνιστών για το σχέδιο - έκτρωμα. Κοινή ήταν επίσης η απόφαση πως τέτοιες ενέργειες θα πέσουν στο κενό, καθώς πεισμώνουν τους πολίτες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στον "Καποδίστρια".

Η τρομοκρατική πρακτική δε θα περάσει

Για το περιστατικό η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει την απαράδεκτη τρομοκρατική επιχείρηση της Αστυνομίας να διαλύσει πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος και υπογραμμίζει: "Καταγγέλλουμε - συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ - σαν απαράδεκτες τρομοκρατικές ενέργειες τις λεγόμενες επιχειρήσεις της Αστυνομίας και τις διώξεις αλλοδαπών εργαζομένων, επιχειρήσεις οι οποίες όχι μόνο στοχεύουν στην τρομοκράτηση των κατοίκων της υπαίθρου, αλλά και στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού. Ζητάμε την κατοχύρωση ίδιων δικαιωμάτων με τους Ελληνες εργαζόμενους. Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στα πλαίσια της τρομοκρατικής πρακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενάντια στο μαζικό κίνημα, τους αγώνες και διεκδικήσεις του λαού μας".

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Οι κομμουνιστές σπάνε το τείχος της παραπληροφόρησης

Απλώνεται σε όλη τη χώρα η Εξόρμηση του Κόμματος για την ενημέρωση του λαού

Στο ένα μετά το άλλο τα χωριά απλώνεται η Πανελλαδική Εξόρμηση που προκήρυξε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την ενημέρωση του λαού, σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο "Ι. Καποδίστριας". Η εξόρμηση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 του Οκτώβρη και στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Εύβοια

Ο Γ. Αργύρης περιοδεύει, σήμερα, σε Αφράτι και Φύλλα και ο Στ. Λιαγκάκης στις Κεχριές.Αύριο, ο Β. Παπασταματίου θα περιοδεύσει σε Λουκίσια και Δροσιά.Περιοδείες θα γίνουν ακόμα σε Αβγουρία, Γαλατσώνα, Γερακιού και Πήλι.

Την Παρασκευή, ο Δ. Ραχιώτης θα μιλήσει στην Κήρινθο,ενώ περιοδείες θα γίνουν στην Τριάδα και την Ατταλη.Το Σάββατο, ο Κ. Βουλγαρόπουλος θα μιλήσει στη Ν. Λάμψακο,ο Δ. Ραχιώτης στα Γιάλτρα και ο Δ. Αγουρόδημος στους Ωρεούς.Περιοδείες θα γίνουν, ακόμα, σε Μακρυκάπα και Στροφυλιά.Την Κυριακή, ο Δ. Περπατάρης θα μιλήσει στα Βασιλικά.Περιοδείες θα γίνουν και σε Στενή, Ελληνικά, Μετόχι, Σπαθάρι.

Κρήτη

Σήμερα στο Νομό Χανίων σύσκεψη στα Κεραμεία, στο Νομό Ρεθύμνου περιοδεία στο Γεράνι, στο Νομό Ηρακλείου περιοδεία στις Κοινότητες Τήλισσος, Γωνιές, Παναγιά, Εμπαρος, Πόμπια.

Αύριο, στο Νομό Χανίων, στις 8 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση στο Ιδρυμα Αγ. Σοφίας Αποκορώνου όπου θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς και στο Νομό Ρεθύμνου θα γίνει περιοδεία στο Σπήλι.

Την Παρασκευή στο Νομό Χανίων θα γίνει συγκέντρωση στο Δημαρχείο Καστελλίου,στο Νομό Ρεθύμνου περιοδεία στις Μέλαμπες και στο Λασήθι περιοδεία στα χωριά Μάλες, Μύρτος, Καλαμαύκα.

Ροδόπη

Σήμερα, θα γίνουν συγκεντρώσεις στα χωριά Πολύανθο, Ιασμο, Γαλήνη.Αύριο θα γίνουν συγκεντρώσεις σε Φωλιά, Δύμη, Μίσχο.Την Παρασκευή, σε Θρυλόριο, Αμάραντα, Κρωβύλη και τις Σάπες.Το Σάββατο σε Ν. Αδριανή, Ν. Σιδηροχώρι.Την Κυριακή σε Προσκυνητές, Ξυλαγανή.

Βοιωτία

Σήμερα, θα γίνει συγκέντρωση στο Καπαρέλλι,ενώ ο Γ. Γκικόπουλος θα μιλήσει στην Αγ. Τριάδα.Τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη ο Γ. Χρόνης θα μιλήσει στα Λεύκτρα και ο Γ. Γκικόπουλος στο Παύλο.

Κεφαλονιά

Σήμερα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ και της ΝΑΣ θα επισκεφθούν την Κοινότητα Δαμουλιανάτων και αύριο την Αγία Ευφημία του Δήμου Πυλαρέων.Την Παρασκευή περιοδείες θα γίνουν στις κοινότητες Μεσοβούνια, Μαγγανός, Αντίπατα, Φισκάρδο.Το Σάββατο 4 Οκτώβρη στις Κοινότητες Νιοχώρι, Καρυά.

Λέσβος

Σήμερα, ο Ηλ. Βουλβούλης θα περιοδεύσει στα χωριά Βασιλικά και Πολυχνίτο και ο Ν. Μπουλμπούλης στα χωριά Κάτω Τρίτος και Πέραμα.

Πελοπόννησος

Αύριο, στο Νομό Αχαϊας, θα γίνουν συγκεντρώσεις σε Σελιανίτικα και Σαραβάλι.Την Παρασκευή, στα χωριά Αβυθος, Ψαρραί και Οβρυα.Το Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Κ. Αχαγιά, το Αίγιο και τα Καλάβρυτα.

Στη Μεσσηνία περιοδείες θα γίνουν, το Σάββατο, σε Βαλύρα, Μαυρομάτι Ιθώμης, Χατζή και Βλαχόπουλο.Την Κυριακή σε Οιχαλία, Μερόπη, Σιάμου, Αετό, Δώριο, Ψάρι, Χώρα, Αμπελόφυτο.

Αλλες συγκεντρώσεις

Συγκεντρώσεις για το σχέδιο "Καποδίστριας" γίνονται και σε πολλές πόλεις της ελληνικής επαρχίας.

Σήμερα

Στα Γιάννενα στις 7.30 ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ, μιλά στην αίθουσα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων.

Στα Χανιά στις 7 μμ η Βέρα Νικολαϊδου,μέλος της ΚΕ, μιλά στο δημαρχείο της πόλης.

Στον Πύργο στις 7 μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Μ. Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Αύριο

Στη Λιβαδειά στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Στο Αγρίνιο ο Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας.

  • Την Παρασκευή στη Θήβα θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας,στην Πάτρα ο Γ. Μαυρίκος,επίσης στην Πάτρα στις 8/10 ο Κώστας Παρασκευάς,ενώ στις 9/10 ο Γ. Μαυρίκος θα μιλήσει στη Ζάκυνθο.
Συνέλευση της ΔΑΚ

Η προσωρινή Γραμματεία της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΔΑΚΘ) καλεί όλα τα μέλη της στη Γενική Συνέλευση, που γίνεται σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με θέματα:

- Αναδιοργάνωση και δραστηριότητα της ΔΑΚΘ.

- Μελέτη και προώθηση των προβλημάτων, που απασχολούν την ΤΑ και ιδιαίτερα της πόλης της Θεσσαλονίκης.

- Εκλογή συντονιστικού οργάνου της ΔΑΚΘ και συγκρότηση επιτροπών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ