ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Πιο εντατικά η επιβολή της "νέας τάξης"

Εντείνονται οι ρυθμοί διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και επιβολής των σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων" στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύνοδοι των υπουργών Αμυνας πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές η μία μετά την άλλη.Σήμερα ολοκληρώνεται στο Μάαστριχτ η άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο την επέμβαση στη Βοσνία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη νέα δομή του, ενώ από αύριο πραγματοποιείται στη Σόφια της Βουλγαρίας συνάντηση των υπουργών Αμυνας των Βαλκανικών Χωρών, που θα ασχοληθεί με την υλοποίηση των σχεδίων πλήρους ΝΑΤΟποίησης της περιοχής. Στο Μάαστριχτ επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, ο στόχος του ΝΑΤΟ για σύλληψη τους επόμενους μήνες "των εγκληματιών πολέμου" στη Βοσνία. Χαρακτηριστικόότι ετοιμάζονται για νέες επεμβάσεις είναι πως χτες οι υπουργοί του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να μην υπάρξει καμία άμεση μείωση των ανδρών της λεγόμενης Σταθεροποιητικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (SFOR).

Ο Α. Τσοχατζόπουλος

Ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Μάαστριχτ, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς. Μιλώντας σχετικά με τα στρατηγεία και τη νέα δομή είπε πως φαίνεται να υπάρχει κοινή προσέγγιση, που εντοπίζεται στη δημιουργία τεσσάρων υποστρατηγείων στο Νότο (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία) και δύο διακλαδικών στρατηγείων ευρύτερης εμβέλειας, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν το Δεκέμβρη. Η λύση αυτή βέβαια σημαίνει μη κάλυψη του ελέγχου του Αιγαίου από ελληνικό εθνικό κέντρο, αλλά από το διακλαδικό στρατηγείο της Νάπολης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προάσπιση του ελληνικού εθνικού χώρου.

Σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους, με αφορμή και τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε ότι αυτοί θα εγκατασταθούν στην Κύπρο και δήλωσε αισιόδοξος για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας. Αναφερόμενος στην πτώση του "Μιράζ-2000" είπε ότι θα εξεταστούν όλα εκείνα τα μέτρα που συνδέονται με την εκπαίδευση των πιλότων, ώστε να περιοριστεί ο παράγοντας τύχη στην πραγματοποίηση των ατυχημάτων.

Στη Σόφια

Η άλλη σύνοδος, αυτή της Σόφιας, έχει ουσιαστικά χαρακτήρα σύσκεψης των χωρών της ζώνης επιρροής των ΗΠΑ και αντικείμενό της είναι η πρόσδεση των εκτός ΝΑΤΟ χωρών στο αμερικανικό άρμα, με αρχή την "προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων των Βαλκανικών χωρών για το ενδεχόμενο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ". Στη σύνοδο αυτή πάντως δεν κλήθηκε να μετάσχει η Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της, ενώ βέβαια συμμετέχουν οι ΗΠΑ που έχουν και την πρωτοκαθεδρία, αλλά και η Ιταλία.

Η Βουλγαρία, ως χώρα διοργανώτρια, αντέταξε ότι η Ρωσία δεν ανήκει στη νοτιοανατολική Ευρώπη και δεν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Στη σύνοδο επίσης δεν έχουν προσκληθεί η Γιουγκοσλαβία και η Κροατία. Αναμένεται να μετάσχουν αντιπροσωπείες από την Αλβανία, την FYROM, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία - χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη", όπως επίσης και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία. Εχουν προσκληθεί ακόμη να στείλουν παρατηρητές η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

Φαίνεται όμως πως και η ελληνική πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη, καθώς ο... φιλόδοξος στόχος της για ανάθεση ρόλου στα Βαλκάνια εκ μέρους των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα είναι αμφίβολο αν ο Α. Τσοχατζόπουλος θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει. Ερωτηματικά και ανησυχίες για τον τρόπο οργάνωσής της διατυπώνει ο Ελληνας υπουργός Αμυνας σε επιστολή του προς τον Βούλγαρο ομόλογό του, Γκεόργκι Ανάνιεφ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεργασίες για έκτακτο συνέδριο

Απέφυγε επίμονα η ηγεσία της ΝΔ να αποδοκιμάσει κίνηση στελεχών που πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή, τα οποία με επιστολή τους στον πρόεδρο του κόμματος ζήτησαν τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, την άνοιξη του 1998, με σκοπό τον προσδιορισμό της ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας.

Παράλληλα ο Στ. Μάνος με χτεσινές δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου, αλλά για οργανωτικά θέματα.

Ο Χ. Τομπούλογλου, εκ των πρωτεργατών της κίνησης των στελεχών της ΝΔ, υπενθύμισε χτες στο "Φλας" πως ο Κ. Καραμανλής μετά την εκλογή του είχε δηλώσει ότι "πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα συνέδριο που θα έχει καθαρά ιδεολογικούς στόχους" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν έχει τροποποιήσει την άποψή του. "Εμείς εκφράζουμε απλώς μία άποψη που την εκφράζουν πολλοί στο κόμμα και την έχει και ο πρόεδρος νομίζω", τόνισε μη διστάζοντας να εμφανιστεί ως εκφραστής του Κ. Καραμανλή.

Το γεγονός ότι τα στελέχη της ΝΔ που έστειλαν την επιστολή - και στη συνέχεια τη "διέρρευσαν" - συγκαταλέγονται μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών του προέδρου της ΝΔ, σε συνδυασμό με την εκκωφαντική σιωπή της Ρηγίλλης, δημιουργεί βάσιμες σκέψεις ότι ο Κ. Καραμανλής επιθυμεί τη διεξαγωγή ενός πρόωρου συνεδρίου, αλλά φροντίζει προηγουμένως να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Η ηγεσία της ΝΔ έχει σοβαρούς λόγους να πραγματοποιήσει ένα συνέδριο για την ιδεολογία και την πολιτική του κόμματος. Ο Κ. Καραμανλής θα ήθελε να βάλει τη δική του σφραγίδα στη φυσιογνωμία της ΝΔ, να δείξει ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι σταθερή ιδεολογία του κόμματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ την έχει ιδιοποιηθεί και διαχειρίζεται, να ενισχύσει την "ελκτικότητα" του πολιτικού λόγου και να αποδείξει ότι διαθέτει "εναλλακτική λύση" στην κυβέρνηση Σημίτη. Από την άλλη το εγχείρημα του συνεδρίου παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες και κινδύνους, από τους οποίους ο σοβαρότερος είναι να κάνει οργανωμένη εμφάνιση στο συνέδριο η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέζουν για "προσέγγιση" οι Αμερικανοί

Μόλις μια βδομάδα πριν, στη Νέα Υόρκη, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Γκρόσμαν, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει επί μιάμιση ώρα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Είχε προηγηθεί το ναυάγιο της επαφής Πάγκαλου - Τζεμ και η "έκρηξη" του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.

Η αμερικανική διπλωματία, ωστόσο, παρά τη βαριά ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίζει να μεθοδεύει διαδικασίες για την ελληνοτουρκική "προσέγγιση" και ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός, βρέθηκε χτες στην Αθήνα, προφανώς για να επαναλάβει στον Θ. Πάγκαλο τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κλιμακώνουν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση της Αθήνας σε δύο θέματα. Πρώτον, στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, και δεύτερον, στην "αναγκαιότητα" δημιουργίας "ήπιου κλίματος" στο Αιγαίο.

Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση την άρση του βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Αγκυρα καθώς και τη "ρεαλιστική" της προσέγγιση στη συζήτηση για εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο που θα ξεκινήσει στις 9 του μήνα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Αυτές οι γνωστές αμερικανικές θέσεις διατυπώθηκαν σαφέστατα και στις χτεσινές συνομιλίες Πάγκαλου - Γκρόσμαν, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς τις συνηθισμένες δηλώσεις προς τον Τύπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ