ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Συναποφάσισαν να επιβάλουν το "λιγότερο κράτος"

Οριστικοποιήθηκε χτες - σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη - το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής για "λιγότερο κράτος", που θα επιχειρήσει να επιβάλει η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ στα επόμενα χρόνια, μέσα από μαζικές ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), το κλείσιμο μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση ή συγχώνευση μιας σειράς Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης ήταν η επίσπευση των διαδικασιών για την επιβολή του "λιγότερου κράτους", που αξιώνουν ο ΣΕΒ και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Δηλαδή πόσες και ποιες δημόσιες επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν και μέχρι πότε, ποιες υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν κλπ.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου δήλωσε πως "συμφωνήθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχει δύο σκέλη: την πολιτική στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και τα συμπεράσματα από την έκθεση της Επιτροπής για την κατάργηση - συγχώνευση δημοσίων φορέων".

Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε επίσης και η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί στις ΔΕΚΟ την επόμενη διετία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, η τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ "θα είναι πάρα πολύ συγκρατημένη", πράγμα που σημαίνει ότι στα τιμολόγια μιας σειράς ΔΕΚΟ θα υπάρξουν αυξήσεις, το ύψος των οποίων θα εξαρτάται από την πορεία που θα σημειώνει κάθε φορά ο πληθωρισμός.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και η προώθηση του προγράμματος μετοχοποιήσεων μιας σειράς κερδοφόρων ΔΕΚΟ - δηλαδή της μερικής ιδιωτικοποίησης με την πώληση πακέτων μετοχών σε ιδιώτες - στην επόμενη διετία. Λεπτομέρειες για τις σχετικές αποφάσεις, αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, μετά από συνεννόηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τους συναρμόδιους υπουργούς. Πάντως, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές προσδοκίες, μέσα στο 1997 αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν μέσω της έκδοσης μετοχών στο Χρηματιστήριο, τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, και η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) η διαδικασία μετοχοποίησης της οποίας δεν αποκλείεται ωστόσο να ολοκληρωθεί στις αρχές του 1998.Επιπλέον, αναμένεται να δοθούν πακέτα μετοχών σε ιδιώτες, στην επόμενη διετία, του ΟΤΕ (προβλέπεται να δοθεί το υπόλοιπο μερίδιο μέχρι το 25% του μετοχικού κεφαλαίου), της ΔΕΗ, θυγατρικών της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", του ΟΠΑΠ, του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), της ΕΥΔΑΠ κλπ.

Σύμφωνα με όσα διέρρεαν χτες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, στη χτεσινή σύσκεψη ελήφθησαν και οι παρακάτω αποφάσεις που σχετίζονται κυρίως με την υλοποίηση του νόμου "για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ":

  • Απλοποιείται και διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η ευκολότερη πρόσβαση των ΔΕΚΟ στις αγορές κεφαλαίου.
  • Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το πρόγραμμα εξυγίανσης ζημιογόνων ΔΕΚΟ (Ν. 2414/96) μέσω της υποβολής επιχειρησιακών σχεδίων και των συμβολαίων διαχείρισης, τα οποία οι νέοι διευθύνοντες σύμβουλοι θα κληθούν να τα υποβάλουν μέχρι τέλους του έτους.
  • Καθίστανται αυστηρότεροι οι έλεγχοι προϋπολογισμών και προϋποθέσεων χορήγησης εγγυήσεων του δημοσίου.

Μελετάται επίσης η επανεξέταση της μερισματικής πολιτικής με απόδοση μερίσματος, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα συμψηφισμού αλληλόχρεων λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

Στη χτεσινή πολύωρη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με θέμα την υλοποίηση της πολιτικής του "λιγότερου κράτους", μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος,Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης,ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού καθηγητής Τ. Γιαννίτσης.

Μυστικότητα για την κατεδάφιση του "κράτους πρόνοιας"

Με πλήρη μυστικότητα καλύπτει η κυβέρνηση τη σχεδιαζόμενη διάλυση του λεγόμενου κράτους πρόνοιας, μέσα από την κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων νομικών προσώπων, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα. Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή σύσκεψη του Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και το οικονομικό επιτελείο, μετά το τέλος της οποίας κανείς από τους συμμετέχοντες δεν προέβη σε δηλώσεις.

Η μυστικότητα που τηρείται, προφανώς με άνωθεν εντολή, δεν είναι άσχετη τόσο με τις αναμενόμενες "εκ των ένδον" αντιδράσεις, όσο και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι κατά χιλιάδες θα υποχρεωθούν να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και η αρμόδια διυπουργική επιτροπή έχει ολοκληρώσει το πόρισμά της για την "αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα", ωστόσο η κυβέρνηση απαξιώνει να ενημερώσει την ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστές της οποίας έχουν ζητήσει να υπάρξει ενημέρωση για το πόρισμα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη δε συζητήθηκε το πόρισμα, αλλά προσδιορίστηκαν οι προτεραιότητες και οι γενικές κατευθύνσεις.

Ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Α. Λομβέρδος, επιχείρησε χτες να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στα ΝΠΔΔ, λέγοντας στο "Φλας" ότι "δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς, αλλά όλοι θα μεταταγούν". Πεισματικά όμως αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι εργαζόμενοι θα μεταταγούν. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας "δεν είναι να κερδίσουμε χρήματα, αλλά να εξορθολογιστεί ο κρατικός μηχανισμός".

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση αποσκοπεί στην κατάργηση ή συγχώνευση 1.150 ΝΠΔΔ. Στο πλαίσιο αυτό, θα εκχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, θα γίνει συγχώνευση κατά ομάδες των 300 ασφαλιστικών ταμείων του δημοσίου τομέα, συγχώνευση των τριών φορέων των αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ), μεταφορά στους δήμους των Λιμενικών Ταμείων, συγχώνευση των διοικήσεων των νοσοκομείων ανά περιφέρεια ή νομό, συγχώνευση - κατά ομάδες και περιοχή - των 126 Εταιριών Προστασίας Αποφυλακιζομένων και Ανηλίκων κ.ά.

Διαπιστώσεις και προσχήματα

"Είχαμε προειδοποιήσει και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε κάθε μέρα που περνά ότι ο κοινωνικός διάλογος με τον τρόπο που οργανώθηκε από την κυβέρνηση αποτελεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων, μια προσχηματική διαδικασία για να υλοποιηθεί πιο αποτελεσματικά η κυβερνητική πολιτική". Αυτά γράφει χτες στην "Αυγή" το στέλεχος του ΣΥΝ, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης. Οταν το ΚΚΕ κατάγγελνε από την αρχή το στημένο "κοινωνικό διάλογο" σαν Δούρειο Ιππο για να περάσει η κυβέρνηση την καταστροφική πολιτική της και αρνούνταν τη συμμετοχή του, ο ΣΥΝ, όχι μόνο συμμετείχε ως "δεκανίκι" για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, αλλά κατάγγελναν και το ΚΚΕ ότι χαλάει τη "σούπα του κοινωνικού διαλόγου"!

Θα πείτε, έστω καθυστερημένα, στο ΣΥΝ αποφάσισαν να κάνουν την αυτοκριτική τους! Ομως, δεν πρόκειται περί αυτού. Απλώς, ο ΣΥΝ συνεχίζει το θέατρο αποπροσανατολισμού, αν και στριμωγμένος από τις ίδιες τις αρνητικές εξελίξεις. Γιατί, ενώ το στέλεχος του ΣΥΝ απαριθμεί σειρά αντιδραστικών - αντεργατικών μέτρων που πέρασε η κυβέρνηση, "πάνω" από το στημένο "κοινωνικό διάλογο" (αντιδραστικές ρυθμίσεις για την παιδεία, εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ρυθμίσεις με τις οποίες βάζει χέρι στα κονδύλια των ΛΑΕΚ κλπ.), παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΝ επιμένει, και τώρα, στη συμμετοχή του! Ως "φύλλο συκής", θέτει "τρεις στοιχειώδεις προϋποθέσεις" για την ανάκτηση της (χαμένης) αξιοπιστίας του "κοινωνικού διαλόγου". Λες και μπορεί να αλλάξει η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση από την αρχή έδειξε τις προθέσεις της, όταν έθεσε στο τραπέζι την καρατόμηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων κλπ. Και τα στελέχη και η ηγεσία του ΣΥΝ, τώρα που ξεσκεπάζονται στους εργαζόμενους, αναζητούν προσχήματα για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή τους στο θέατρο του "κοινωνικού διαλόγου".

ΠΑΣΟΚ
Παραιτήθηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χτες στον πρωθυπουργό οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ (Φ. Ιωαννίδης, Δ. Γεωργακόπουλος, Κ. Σφυρίου), μετά από συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το Καταστατικό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κάθε χρόνο γίνεται επανεκλογή των εκπροσώπων της, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και κατά την πρώτη συνεδρίασή της, που έχει οριστεί για τις 8 του Οκτώβρη. Εξ αυτού του λόγου, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χτες ότι η διαδικασία των παραιτήσεων είναι τυπική.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κ. Σημίτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς τους συνομιλητές τους, επειδή τα φαινόμενα διαρροών δεν περιορίζονται μεταξύ βουλευτών του κόμματος, αλλά επεκτείνεται και στη συμπεριφορά των εκπροσώπων, γεγονός που χαρακτήρισε απαράδεκτο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση Γεωργακόπουλου, ο οποίος αν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είχε αρνηθεί να ψηφίσει κυβερνητικές διατάξεις...

Οι λόγοι αυτοί έχουν οδηγήσει τον Κ. Σημίτη να μη στηρίξει τους προηγούμενους ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και σε κάθε περίπτωση όχι τον Δ. Γεωργακόπουλο.

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Καυγάς για το... πάπλωμα

"Καυγάς για το πάπλωμα" ξέσπασε με αφορμή την άποψη που εξέφρασε, μιλώντας προχτές σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών Στ. Μπένος. Ο εκ των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι εκτός από συμμετοχή στελεχών του ΣΥΝ στην κυβέρνηση, ακόμα και σήμερα πριν τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς μπορεί να εφαρμοστεί και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

Απαντώντας, χτες, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στην αίθουσα Τύπου για το εκλογικό σύστημα, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππας τόνισε ότι "την κυβέρνηση δεν την απασχολεί τίποτα άλλο πέρα της επιθυμίας, την οποία έχει εκφράσει δημοσίως, να υπάρξει μια προγραμματική προσέγγιση με άλλες πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες μπορεί, στη βάση αυτής της προγραμματικής προσέγγισης, να προκύψει συνεργασία σε διάφορους τομείς. Αν η συνεργασία αυτή μπορεί να οδηγήσει μέχρι τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού δυνάμεων πολιτικής εξουσίας, είναι κι αυτό κάτι που κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει. Αλλά αυτό είναι θέμα το οποίο θα προκύψει ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας στην οποία με καλή πίστη και καλή διάθεση πρέπει όλοι να προσέλθουμε. Αυτό, διευκρίνισε, δεν έχει σχέση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ