ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απελευθέρωση - έκπληξη ηγέτη της "Χαμάς"

ΓΑΖΑ - ΑΜΜΑΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ελεύθερος είναι από χτες ο πνευματικός ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς" Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, μετά από μια απρόσμενη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, που προκάλεσε την έκπληξη της παλαιστινιακής αρχής, αλλά προφανώς όχι του Ιορδανού βασιλιά Χουσεϊν.

Στην ιορδανική πρωτεύουσα βρίσκεται από χτες το πρωί ο Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, που μεταφέρθηκε με ιορδανικό ελικόπτερο από τις ισραηλινές φυλακές Αγιαλόν στο Ιατρικό Κέντρο του βασιλιά Χουσεϊν, που τον υποδέχτηκε αυτοπροσώπως και τόνισε ότι ο Γιασίν μπορεί να επιστρέψει στην κατοικία του στη Γάζα όποτε θελήσει. Ο 61χρονος Γιασίν, που είναι τετραπληγικός, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 1989, που συνελήφθη, με την κατηγορία ότι διέταξε τη δολοφονία Παλαιστινίων που συνεργάστηκαν με το Ισραήλ και κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα, ενώ έχασε και την ακοή του. Παρ' όλα αυτά, μέσα από τη φυλακή, ο Γιασίν εμφανίστηκε κάπως διαλλακτικότερος και απηύθυνε επανειλημμένως έκκληση προς τη "Χαμάς" να μην πραγματοποιεί "τρομοκρατικά χτυπήματα".

Η απελευθέρωση του Γιασίν δεν αποτελεί κίνηση καλής θέλησης της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως υποστήριξαν, τόσο ο εκπρόσωπος της "Χαμάς" στη Γάζα, Αμπντέλ Αζίζ Ραζίζι, όσο και Ιορδανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα απελευθέρωσης του Γιασίν, που έθεσε επιτακτικά ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν, σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση δύο Ισραηλινών πρακτόρων της Μοσάντ, που συνελήφθησαν, την περασμένη βδομάδα, στο Αμμάν.

Σύμφωνα, πάντα, με την εκδοχή αυτή, οι δύο Ισραηλινοί πράκτορες, που είχαν καναδικά διαβατήρια, συνελήφθησαν για την απόπειρα δολοφονίας του Κχαλέντ Μασχάαλ, ηγετικού στελέχους της "Χαμάς" στο Αμμάν, με δηλητηριώδες υγρό που εκσφενδόνισαν στο αυτί του. Ο Μασχάαλ παραμένει στο νοσοκομείο, ενώ ο ίδιος ο Ιορδανός μονάρχης ζήτησε από τις ΗΠΑ να παρέμβουν, για να δοθεί στις ιορδανικές αρχές από το Ισραήλ το αντίδοτο του δηλητηρίου ή, τουλάχιστον, η συνταγή παρασκευής του. Σχετικά με την κατάσταση του Μασχάαλ, πάντως, η ιορδανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι έχει βρεθεί το αντίδοτο του δηλητηρίου και αναμένεται να φθάσει στο Αμμάν από το Ρόντσεστερ της Μινεσότα.

Εντούτοις, επισήμως, διά στόματος του υπουργού Πληροφοριών της Ιορδανίας Σαμίρ Μουτάουε, δεν υφίσταται ανταλλαγή και οι δύο συλληφθέντες θα δικαστούν από ιορδανικό δικαστήριο, ενώ ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Φιγκέλ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Ουάσιγκτον για την "ανθρωπιστική κίνηση της ισραηλινής κυβέρνησης, που ελπίζει να αποκλιμακώσει την ένταση στην Μέση Ανατολή", μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι. "Χρήσιμη", χαρακτήρισε την απελευθέρωση του Γιασίν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ την ίδια στιγμή ο πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας Χασάν είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.

Ευχαριστημένος από την απρόσμενη αυτή εξέλιξη, δήλωσε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα, η ισραηλινή κυβέρνηση να συνεχίσει αυτές τις πράξεις προχωρώντας στην απελευθέρωση και των υπολοίπων Παλαιστινίων κρατουμένων, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3.000 άτομα.

ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ
Νέες ΝΑΤΟικές πιέσεις

ΠΑΛΕ. -

Τέσσερις αναμεταδότες της σερβοβοσνιακής τηλεόρασης στο Πάλε αποτελούν τη νέα αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας που αντιτίθεται στην Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς και στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ολα άρχισαν χτες το πρωί, οπότε η λεγόμενη Δύναμη Σταθεροποίησης (SFOR) κατέλαβε τέσσερις αναμεταδότες της σερβοβοσνιακής ραδιοτηλεόρασης, η οποία είναι πιστή στην πτέρυγα των Σέρβων του Πάλε, και τους έθεσε υπό την ευθύνη τεχνικών της Μπάνια Λούκα, έδρας της Προέδρου Πλάβσιτς.

Η ενέργεια αυτή γέμισε με... ικανοποίηση το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ που έσπευσε να δηλώσει στο Μάαστριχτ ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της SFOR "καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε εκείνους που στηρίζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον και να αντιδράσουμε σ' αυτούς που εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία"! Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε η δήλωση εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης, που "χαιρέτισε" την κατάληψη των τηλεοπτικών αναμεταδοτών οι οποίοι, όπως υποστήριξε, "συνέβαλλαν στην υπονόμευση" των συμφωνιών του Ντέιτον.

Δριμύτατη ήταν η αντίδραση της ηγεσίας του Πάλε σχετικά με το ζήτημα, λέγοντας πως η πράξη αυτή "οργανώθηκε σε συνεννόηση με την πρόεδροΜπιλιάνα Πλάβσιτς, με στόχο την ανατροπή της νόμιμης ηγεσίας των Σερβοβόσνιων στη Σερβική Δημοκρατική Οντότητα". Σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Πάλε υποστηρίζεται πως "θα δοθεί σθεναρή απάντηση στα γεγονότα αυτά"!

ΡΩΣΙΑ
Ποινική δίωξη τέως αντιπροέδρου

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ποινική δίωξη κατά του πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Αλφρέντ Κοχ, άσκησε η Εισαγγελία της Μόσχας. Μέχρι τον Αύγουστο του 1997 ο Κοχ, που ανήκε στην "ομάδα του Ανατόλι Τσουμπάις", ήταν, εκτός από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και διάδοχος του Τσουμπάις ως επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής για τη Διαχείριση της Κρατικής Περιουσίας, μια υπηρεσία που δεν ασχολούνταν τόσο με τη διαχείριση, όσο με το ξεπούλημα της παλλαϊκής περιουσίας. Η απόφαση της εισαγγελίας ακολούθησε μόνο μετά την αναδημοσίευση από την αγγλική εφημερίδα "Financial Times" πολυάριθμων στοιχείων από το ρωσικό Τύπο, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Κοχ πήρε μια μυθώδη αμοιβή (100.000 δολάρια) για βιβλίο με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις στη Ρωσία, που δεν το έχει γράψει ακόμα. Η ελβετική εταιρία "Σερβίνα" έδωσε τα χρήματα στον Κοχ, αφού στη Ρωσία, με τη συνδρομή του Κοχ, πάρθηκε η απόφαση να πωληθούν σε πλειστηριασμό μπλοκαρισμένα πακέτα μετοχών μεγάλων εταιριών. Μετά τον πλειστηριασμό, όπου νικήτρια ήταν η ΟΝΕΚΣΙΜ-ΜΠΑΝΚ, ο Κοχ αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Αποδείχτηκε ότι ο επικεφαλής της "Σερβίνα", Ζίγκφριντ Πασκουάλ, είναι ταυτόχρονα και ένας από τους διευθυντές του ελβετικού υποκαταστήματος της ΟΝΕΚΣΙΜ-ΜΠΑΝΚ. Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν είχε κατηγορήσει τον Κοχ "για πάθος" προς ορισμένες τράπεζες. Πάντως, χτες ο Τσουμπάις υποστήριξε τον Κοχ, λέγοντας ότι τον γνωρίζει πολλά χρόνια και δεν πιστεύει στην ενοχή του. Σημειώνουμε απλώς ότι σήμερα ο Κοχ εργάζεται στην εταιρία "Μόντες - Αουρι" που συνδέεται με την ΟΝΕΚΣΙΜ-ΜΠΑΝΚ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Προεδρική δημοκρατία" προτείνει ο Ντεμιρέλ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το παλιό του αίτημα για συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, ώστε το σύστημα διακυβέρνησης να καταστεί Προεδρική Δημοκρατία, επανέφερε χτες μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Ο Σ. Ντεμιρέλ εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε την καθυστέρηση στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, τη στασιμότητα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το πισωγύρισμα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τη δυστοκία στο Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την περιφέρεια, στην κυβερνητική αστάθεια των τελευταίων μηνών. Η λύση, είπε, είναι ακριβώς η απόδοση περισσοτέρων εξουσιών στον Πρόεδρο, ώστε να "παρακάμπτεται" το πρόβλημα των κυβερνήσεων χωρίς επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία...

Στο μεταξύ, στο Βόρειο Ιράκ αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) επιχειρώντας να διαφύγουν κατευθύνονται προς τα ιρανικά σύνορα, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Τούρκων. Το πρακτορείο "Ανατολή" ανέφερε πως τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-16 συνεχίζουν να βομβαρδίζουν κρησφύγετα των ανταρτών του PKK, ενώ μαχητές του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν υποστηρίζουν τα τουρκικά στρατεύματα.

Στην επιχείρηση (άρχισε στις 20 Σεπτέμβρη) συμμετέχουν 10.000 στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από περίπου 2.000 άνδρες του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες, κατηγορίες και ξεκαθαρίσματα

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Η αντιπολίτευση του Αφγανιστάν κατηγόρησε χΤες ξανά το Πακιστάν ότι παρέχει βοήθεια στους Ισλαμιστές Ταλιμπάν στους βομβαρδισμούς τους εναντίον των οχυρών της, εξασθενίζοντας την άμυνα της μόνης περιοχής που βρίσκεται εκτός ελέγχου των "φοιτητών".

Σύμφωνα με το "Associated Press", η ομάδα της αντιπολίτευσης - ονομάζεται Χεζμπ - ε - Ουαχαντάτ - κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Εθνη ότι εσκεμμένα αγνοούν τις Πακιστανικές ενέργειες. Τα στρατεύματα της αντιπολίτευσης κρατούν απεγνωσμένα την τελευταία γραμμή άμυνάς τους στην πόλη Μαζάρ - ε - Σαρίφ, περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ. Χτες συνεχίστηκαν οι αεροπορικές επιθέσεις κατά της πόλης.

Το Πακιστάν έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι παρέχει βοήθεια στους ισλαμιστές Ταλιμπάν. Οσο για τους εργαζόμενους του ΟΗΕ, αυτοί εμφανίζονταν νευρικοί χτες, αφού κυκλοφόρησαν φήμες ότι η αντιπολίτευση τους κατηγορεί για "κατασκοπία". Αυτό όμως δεν επιβεβαιώθηκε.

Σύμφωνα με μιαν άλλη φήμη, την οποία μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο "Xinhua", ο Ουζμπέκος πολέμαρχος Αμπντούλ Μαλίκ δολοφονήθηκε μυστηριωδώς χτες. Ο Μαλίκ διεξήγε συνομιλίες με τον άλλοτε επικεφαλής του, Ρασίντ Ντόστουμ, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στο Αφγανιστάν από την Τουρκία, για το σχηματισμό συμμαχίας. Ως αιτία θανάτου του, κατά το πρακτορείο, παρουσιάστηκε μια "δηλητηρίαση"...

ΗΠΑ
Προσωρινή λύση για τον προϋπολογισμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε προσωρινή λύση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού κατέληξε ο Πρόεδρος Κλίντον, υπογράφοντας ένα νομοσχέδιο περιορισμένης χρονικής διάρκειας, για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, που θα επιτρέψει στο ομοσπονδιακό κράτος να λειτουργήσει απρόσκοπτα έως τις 23 του Οκτώβρη, τελευταία μέρα του οικονομικού έτους 1997, προκειμένου να δώσει το χρόνο στο Κογκρέσο να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του έτους 1998, που άρχισε από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Μέχρι στιγμής από τους 13 ξεχωριστούς νόμους που συνθέτουν το σύνολο του προϋπολογισμού, το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, δεν έχει ψηφίσει έως σήμερα παρά τους τρεις, και οι οποίοι αφορούν την άμυνα, τις στρατιωτικές κατασκευές, και τον νομοθετικό κλάδο. Από την πλευρά του ο ίδιος ο Κλίντον έχει συνυπογράψει μόνο τον πρώτο από τους τρεις.

ΙΝΔΙΑ
Βομβιστικές επιθέσεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ

Δεκαέξι τραυματίες είναι ο απολογισμός των δύο εκρήξεων βομβών σε πολυσύχναστη περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή Σαντάρ Μπαζάρ την ώρα διέλευσης θρησκευτικής πομπής με διαφορά πέντε λεπτών ο ένας από τον άλλο. Η ευθύνη για τις δύο επιθέσεις δεν αναλήφθηκε από καμία οργάνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ