ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σε κρίση η κεντροαριστερή κυβέρνηση

Ο ΓΓ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Φ. Μπερτινότι, με νεότερες χτεσινές δηλώσεις του βεβαιώνει ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό

ΡΩΜΗ. -

Αταλάντευτος στην απόφαση ότι ο προϋπολογισμός που έχει την πρόθεση να καταθέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσυρθεί προτού ξεκινήσουνοι συνομιλίες μεταξύ της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" και του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, εμφανίστηκε κατά τις χτεσινές του δηλώσεις ο ηγέτης του κόμματος, Φάουστο Μπερτινότι.

Ο Μπερτινότι κατά την άφιξή του στη Ρώμη από τις Βρυξέλλες, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: "Δεν μπορούμε πλέον να ξεπεράσουμε αυτό τον προϋπολογισμό, είναι εσφαλμένος και πρέπει να αποσυρθεί. Θα πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα που θέσαμε", δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στα ερωτήματα που προκάλεσε το άνοιγμα από στέλεχος του βασικού κυβερνητικού κόμματος, του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (PDS), για συνομιλίες με στόχο την άρση του αδιεξόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσεζέρε Σάλβι, ηγέτης στη Γερουσία του PDS μετά την κυβερνητική κρίση που εκδηλώθηκε προχτές στη γείτονα χώρα, είχε δηλώσει πως υπάρχουν ενδείξεις που καθιστούν πιθανή μια λύση, στον οποίο ο Μπερτινότι απάντησε: "Οι ενδείξεις ελάχιστα αξίζουν, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν υπάρχει πραγματική αποδοχή να αλλάξει η οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης". Συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να συνομιλήσει με όλους μέχρι και το τελευταίο λεπτό, αν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και εγγυήσεις.

Η Κομμουνιστική Επανίδρυση, η οποία εξασφαλίζει στον Πρόντι την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή του ιταλικού Κοινοβουλίου, έχει αρνηθεί να στηρίξει τον προϋπολογισμό για το 1998. Αντιτίθεται κατηγορηματικά στις ύψους πέντε τρισεκατομμυρίων λιρετών περικοπές στην πολιτική που προτίθεται να ακολουθηθεί για το "κράτος πρόνοιας" και τις συντάξεις, οι οποίες προβλέπονται στον προϋπολογισμό αυτό.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Ν. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
ΗΠΑ και ΕΕ επεμβαίνουν για τις... διαδηλώσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση με περισσή υποκρισία επενέβησαν χτες με οξύτητα για την καταστολή των διαδηλώσεων που έγιναν το περασμένο 48ωρο σε Βελιγράδι και Κοσσυφοπέδιο, ενώ απομένουν δύο μόλις μέρες μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Νέα Ομοσπονδία Γιουγκοσλαβίας.

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών που έγινε γνωστή από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Φόλεϊ, τονίζεται:

"Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τη σερβική κυβέρνηση προκειμένου να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να συγκεντρώνονται και να διαδηλώνουν ειρηνικά", προσθέτοντας ότι ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν πως η ηγεσία του Βελιγραδίου, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, φέρουν την ευθύνη για τις προχτεσινές ενέργειες της αστυνομίας.

Το βράδυ της Τετάρτης, η αστυνομία διέλυσε στο Βελιγράδι τη συγκέντρωση 10.000 ατόμων που διαδήλωναν ειρηνικά σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον δήμαρχο της πόλης, τον Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος αποπέμφθηκε με πρωτοβουλία των πρώην συμμάχων του. Στο Κοσσυφοπέδιο πάλι η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση νεαρών Αλβανόφωνων που ζητούσαν τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, την Κυριακή στήνονται οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών σε Σερβία και Μαυροβούνιο. Ο συνασπισμός δυνάμεων του "Σοσιαλιστικού Κόμματος" του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ελπίζει στην εκλογή του υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα, Ζόραν Λίλιτς. Ο Λίλιτς θα έχει να αντιμετωπίσει τον ηγέτη του εθνικιστικού "Ριζοσπαστικού Σερβικού Κόμματος" Βόγισλαβ Σέσελι. Στις προεδρικές εκλογές του Μαυροβουνίου, που διεξάγονται επίσης αυτή την Κυριακή, θα "μονομαχήσουν" ο πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς- αντίπαλος του Μιλόσεβιτς - και ο απερχόμενος πρόεδρος Μομίρ Μπουλάτοβιτς, θεωρούμενος σύμμαχος της κυβέρνησης του Βελιγραδίου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπολογισμοί μετά την απελευθέρωση του Σ. Α. Γιασίν

ΑΜΜΑΝ.-

Στην ιορδανική πρωτεύουσα μετέβη, χθες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ με σκοπό να επισκεφθεί τον πνευματικό ηγέτη της "Χαμάς" Σέικ Αχμέντ Γιασίν, που απελευθερώθηκε την Τετάρτη από το Ισραήλ μετά από 8 χρόνια κράτησης. Τον Αραφάτ, που αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, συνόδευσε ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν, ο οποίος, αντίθετα, ήταν ομιλητικότατος προς τους δημοσιογράφους.

Καμία συμφωνία ή ανταλλαγή δεν οδήγησε στην απελευθέρωση του Γιασίν υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Ιορδανός βασιλιάς, διαψεύδοντας την έντονη φημολογία που υιοθετήθηκε και από τα ισραηλινά ΜΜΕ ότι η αποφυλάκιση του 61χρονου ηγέτη ήταν το αντάλλαγμα της παράδοσης δύο Ισραηλινών πρακτόρων της Μοσάντ, που κρατούνται από τις ιορδανικές αρχές στο Ισραήλ. Ο βασιλιάς Χουσεϊν επανέλαβε ότι απλώς απηύθυνε έκκληση προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ορισμένες ενέργειες καλής θέλησης, έκκληση που φαίνεται ότι εισακούστηκε από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χωρίς να υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Γιασίν θα επιστρέψει στη Γάζα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο Ιορδανός βασιλιάς εξέφρασε την ελπίδα η απελευθέρωση του Γιασίν να δώσει νέα ώθηση στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" και να οδηγήσει στην επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι η απελευθέρωση του ηγέτη της "Χαμάς" και η παράδοσή του στην Ιορδανία έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ασχέτως αν τον χαροποίησε ως γεγονός. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές ο Γιάσερ Αραφάτ είχε επανειλημμένως ζητήσει να απελευθερωθεί ο τετραπληγικός ηγέτης χωρίς να πετύχει τίποτα σε αντίθεση με τον Ιορδανό βασιλιά που απηύθυνε μία φορά το αίτημα επισήμως. Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που πιεζόμενος από ΗΠΑ και Ισραήλ, προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις στελεχών και μελών της "Χαμάς", εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει την κατασταλτική αυτή πολιτική, όταν η ίδια η ισραηλινή κυβέρνηση απελευθερώνει τον ηγέτη της οργάνωσης.

ΙΝΔΙΑ
Στους αυτονομιστές οι υποψίες για την έκρηξη σε τρένο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Σε διερεύνηση για την πιθανή ανάμειξη παραστρατιωτικών αυτονομιστικών μουσουλμανικών ομάδων στις τρεις εκρήξεις σε ένα τρένο - εξπρές κοντά στο Νέο Δελχί, που κόστισε τη ζωή σε 2 ανθρώπους και τον τραυματισμό άλλων 35, στράφηκαν χτες οι αρχές της χώρας.

"Υποπτευόμαστε ότι πρόκειται για έργο τρομοκρατών, αλλά ουδείς ανέλαβε την ευθύνη", δήλωσε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ο Ναρέντρα Κουμάρ, αξιωματικός της ασφάλειας των Ινδικών Σιδηροδρόμων, που ερευνά σχετικά με τις εκρήξεις κοντά στο Γκαζιαμπάντ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της ινδικής πρωτεύουσας.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι πέντε Αυστραλοί τουρίστες και ένας Ιάπωνας.

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Απαράδεκτη συμπεριφορά στον Λουκασένκο

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Νέα απαράδεκτη συμπεριφορά κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επέδειξαν ο Γιέλτσιν και το περιβάλλον του, ματαιώνοντας επισκέψεις του σε δύο ρωσικές περιοχές. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές τον εμπόδισαν να επισκεφθεί τις ρωσικές πόλεις Λιπέτσκ και Γιαροσλάβλ, όπου στις 2 Οκτώβρη άρχισαν οι εκδηλώσεις "Μέρες της Λευκορωσίας". Ο Λουκασένκο περίμενε τρεις ώρες στο αεροδρόμιο του Μινσκ να διευθετηθεί το πρόβλημα που δημιούργησε το Κρεμλίνο, αλλά έλαβε την απάντηση ότι τα "αεροδρόμια των δύο πόλεων αρνούνται να δεχτούν το αεροπλάνο του". Λάδι στη φωτιά έριξε και ο ίδιος ο Γιέλτσιν, λέγοντας: "Δεν μπορεί ένας αρχηγός ενός άλλου κράτους να επισκέπτεται περιοχή της Ρωσίας χωρίς την άδεια του Ρώσου προέδρου. Ας αφήσει ελεύθερο πρώτα τον Σερεμέτ". Πρόκειται για το Ρώσο δημοσιογράφο που διώκεται ποινικά για παράνομη διέλευση της λευκορωσικής μεθορίου τον Ιούλη. Η ενέργεια των ρωσικών αρχών προκάλεσε την αγανάκτηση στη Λευκορωσία. "Η Λευκορωσία δε σκοπεύει να δεχτεί τους όρους αυτούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λουκασένκο Βαλέρι Τολκατσόφ. Η λευκορωσική πλευρά θεωρεί ότι πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια "ορισμένων ατόμων" στην ηγεσία του Κρεμλίνου να ματαιώσουν την ενοποίηση Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Απεργία επιστημόνων

Οι Ρώσοι επιστήμονες από πολλές περιοχές της Ρωσίας πραγματοποίησαν την 1 Οκτώβρη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής περικοπών στον τομέα της επιστήμης και της παιδείας. Πικετοφορία έκαναν μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης στη Μόσχα. Εκτός από τα οικονομικά αιτήματα της χρηματοδότησης της επιστήμης και της παιδείας, οι επιστήμονες ζήτησαν και την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την επιβίωση της ρωσικής επιστήμης. Οι Ρώσοι επιστήμονες διαμαρτύρονται και κατά της πολιτικής των "γιελτσινικών μεταρρυθμιστών" που μετατρέπουν τη χώρα σε εξάρτημα πρώτων υλών των αναπτυγμένων δυτικών χωρών. Σημειώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών της Κρατικής Δούμας υποστήριξαν, στις πρόσφατες ακροάσεις για τα προβλήματα της ρωσικής επιστήμης, τα αιτήματα των επιστημόνων.

Ο Φ.Μπερτινότι σε παλιότερη συνέντευξη τύπου...

Ο Φ. Μπερτινότι σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις σχεδόν κατά... πάντων!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Διαδικασία εμπορικών κυρώσεων ενάντια σε Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Καναδά και ΕΕ κινούν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το Εμπόριο, Σαρλίν Μπαρσέφσκι, δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει ο αμερικανικός εμπορικός νόμος στο κεφάλαιο 301 για αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις, κατ' αρχάς σε βάρος της Νότιας Κορέας, επειδή η Σεούλ κατά την αμερικανική άποψη παρεμποδίζει τις αμερικανικές εξαγωγές και παραβιάζει το "ελεύθερο" εξωτερικό (διεθνές) εμπόριο του αυτοκινήτου.

Επίσης, δρομολογούνται οι διαδικασίες για επιβολή κυρώσεων σε άλλες τρεις χώρες και ενάντια στην ΕΕ, με τη δικαιολογία ότι λαμβάνονται προστατευτικού χαρακτήρα μέτρα έναντι των εξαγόμενων από τρίτη χώρα προϊόντων...

Ετσι, κατά τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία παραβιάζει το ελεύθερο εξωτερικό εμπόριο των φρούτων, η Αυστραλία παραβιάζει το ελεύθερο εξωτερικό εμπόριο της δερμάτινης ταπετσαρίας για αυτοκίνητα, ενώ ο Καναδάς και η ΕΕ κάνουν παραβιάσεις στο ελεύθερο εμπόριο των γαλακτοκομικών προϊόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ