ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικοί εκβιασμοί

Η Ουάσιγκτον υιοθετεί τις τουρκικές αιτιάσεις περί ελληνικού "θερμοκηπίου" της διεθνούς τρομοκρατίας, απαιτώντας ταυτόχρονα υποχωρήσεις από την Ελλάδα για να υπάρξει ελληνοτουρκική προσέγγιση

Οι Αμερικανοί, ως κοινοί εκβιαστές, κλιμακώνουν τις πιέσεις τους, απαιτώντας από την Αθήνα να συμβιβαστεί με την ιδέα, πως αποτελεί δεύτερη επιλογή τους - μετά την Τουρκία - για την πρακτόρευση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Ετσι, λοιπόν, η Ουάσιγκτον διαμήνυσε για μια ακόμη φορά, πως η Αθήνα "οφείλει" να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και να προσεγγίσει με "ρεαλισμό" τις ΝΑΤΟικές προτάσεις για εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τις απαιτήσεις αυτές επανέλαβε την περασμένη Τρίτη, στις συναντήσεις του με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Γκρόσμαν.

Ταυτόχρονα με τις επαφές αυτές, και προφανώς για να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθέτησε πλήρως το δημοσίευμα της "Ομπσέρβερ", που παρουσιάζει την Ελλάδα ως "θερμοκήπιο" της διεθνούς τρομοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μ. Γκρόσμαν, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, δήλωσε πως συζήτησε με τον Θ. Πάγκαλο και άλλα κυβερνητικά στελέχη, εκτός από τα Ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο, και το θέμα της τρομοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις προχτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε ότι ο εκπρόσωπος αντιμετώπισε σωστά το θέμα. Οι ομάδες αυτές, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο PKK, ERNK (πρώην "Ντεβ Σολ") και "17Ν", τις οποίες εμείς θεωρούμε ως τρομοκρατικές, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τόνισε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν κοινή θέση ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, προφανώς έτσι όπως την ορίζουν οι ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στη διαβαλκανική διάσκεψη κορυφής στην Κρήτη, προεξόφλησε συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ, λέγοντας ότι τότε υπάρχει μια ευκαιρία να υπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα υπάρξει.

Ερωτηθείς για τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στην κρίση των Ιμίων, δήλωσε ότι πάγια θέση των ΗΠΑ είναι η παραπομπή της "διαφοράς" στη Χάγη ή σε άλλο κοινά αποδεκτό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Μια μέρα νωρίτερα, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ομπσέρβερ", δήλωσε: "Οπως επισημαίνει η σχετική αναφορά στην τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ανέχεται την επίσημη παρουσία στην Αθήνα γραφείων δυο τρομοκρατικών οργανώσεων, του ERNK, πολιτικής πτέρυγας του PKK, και του Revolutionary People's Liberation Party Front, παλαιότερα γνωστής ως Dev Sol. Η τελευταία οργάνωση είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία δυο Αμερικανών επιχειρηματιών στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφώς ενημερωμένη για την ανησυχία μας. Γνωρίζουμε επίσης την πρόσφατη καταγγελία από ένα αυτοαποκαλούμενο πρώην μέλος του PKK για την εμπλοκή αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης στην τρομοκρατική δραστηριότητα του PKK. Δεν έχω πληροφορίες, αλλά την εξετάζουμε καθώς λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όλες τις πληροφορίες αυτού του είδους.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις αμερικανικές τοποθετήσεις, χαρακτήρισε "εύλογο το ενδιαφέρον και την ευαισθησία που δείχνουν οι ΗΠΑ στα θέματα τρομοκρατίας. Αλλωστε, πρόσθεσε ο Δ. Ρέππας, πριν από ενάμιση χρόνο, οι ΗΠΑ επλήγησαν από μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια και υπήρξαν πάρα πολλά θύματα, απ' όσο γνωρίζετε. Εμείς έχουμε συνεργασία, επειδή ακριβώς είναι σταθερή η βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό, το οποίο "ανθεί" σε όλο τον κόσμο".

Καραμανλής - Γκρόσμαν

Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Μ. Γκρόσμαν, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, δίνοντας έτσι μια θαυμάσια αφορμή για ανταλλαγή του γνωστού χαρτοπόλεμου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του επισήμανε:

"Εκείνο που παρατηρούμε είναι πως η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζει να κλιμακώνεται". Ο πρόεδρος της ΝΔ στις δηλώσεις του υποστήριξε πως αυτό "σημαίνει ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, των υποχωρήσεων και της μονομερούς διαλλακτικότητας, δεν οδηγεί πουθενά". Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε αυτή την πολιτική "αποσταθεροποιητική" και επισήμανε, επίσης, πως η πολιτική των "υποτιθέμενων ίσων αποστάσεων" που ακολουθούν οι ΗΠΑ δε βοηθά την κατάσταση.

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας: "Προκαλεί έκπληξη και θλίψη το γεγονός ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη συνάντησή του με τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης κ. Γκρόσμαν, προέβη σε δηλώσεις για τα εθνικά θέματά μας, προκειμένου να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση. Λυπούμαστε, γιατί κεκτημένη αντιπολιτευτική σκοπιμότητα τον οδηγεί να κατακρίνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ανάγοντας τις δικές του φαντασιώσεις σε πολιτική της κυβέρνησης".

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Στον αιφνιδιασμό προσβλέπει η κυβέρνηση

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών και μάλιστα μέσα από διαδικασίες αιφνιδιαστικές, χωρίς κανένα διάλογο, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα, ο Αλ. Παπαδόπουλος, προχωρώντας στη γνωστή τακτική του της επίδειξης πυγμής και αδιαλλαξίας, τόνισε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να πτοηθεί από τις αναμενόμενες αντιδράσεις. Μιλώντας στον "Φλας" τόνισε ότι "οποιεσδήποτε αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν, που κυρίως γίνονται από βολεμένους οι οποίοι θέλουν να διατηρηθεί το σημερινό "στάτους κβο", ας υπάρχουν. Οσο πιο πολλές αντιρρήσεις υπάρχουν, τόσο πιο πολύ η μεταρρύθμιση είναι σε καλό δρόμο" (!).

Απέφυγε, όμως, να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις αποφάσεις της κυβέρνησης γιατί "υπάρχει μία ευαισθησία στο θέμα". Επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα των μαζικών μετατάξεων που θα ακολουθήσουν, λέγοντας ότι "το θέμα του προσωπικού δεν αντιμετωπίζεται, είναι ένα παρεπόμενο θέμα". Χαρακτήρισε, ωστόσο, πολύ καλή τη δουλιά της διυπουργικής επιτροπής, και επανέλαβε ότι στην προχθεσινή σύσκεψη με τον Κ. Σημίτη οργανώθηκε η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων υπηρεσιών. Αναφερόμενος γενικότερα στους σχεδιασμούς του υπουργείου στη Δημόσια Διοίκηση, είπε ότι μέχρι τις 28 Φλεβάρη θα εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των υπουργείων στις περιφέρειες. Στη συνέχεια θα καταρτιστούν οι νέοι οργανισμοί των υπουργείων, οπότε θα προσδιοριστούν οι θέσεις των εργαζομένων. Διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις για τους οργανισμούς των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου θα ληφθούν τους επόμενους μήνες.

  • Η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε να επικροτήσει τις κυβερνητικές επιλογές για την κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και υπηρεσιών, στο όνομα της μείωσης του κράτους. Η μείωση του κράτους αποτελεί, ιδίως σήμερα, βασική ανάγκη και πολιτική προτεραιότητα, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης, υπό τον Κ. Καραμανλή, των στελεχών που ασχολούνται με την οικονομία. Η ΝΔ επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση γιατί καθυστέρησε να προχωρήσει σε αυτές τις αποφάσεις, ενώ αμφισβήτησε αν έχει γίνει σωστός προγραμματισμός.
Χαφιεδισμός και εξουσία

Το κρούσμα δεν είναι το πρώτο, δεν είναι μεμονωμένο και δεν περιορίζεται μόνο στην αναβίωση του διαβόητου "Συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας. Οταν οι συντάκτες του "Ριζοσπάστη" αποκάλυπταν τη με παρακρατικό τρόπο δράση αστυνομικών στο σταθμό του Ηλεκτρικού της πλατείας Βάθης, στο όνομα του κυνηγιού Αλβανών λαθρομεταναστών, την ίδια περίοδο, στον Πειραιά, συνδικαλιστές συλλαμβάνονταν από περιπολικό έξω από το σπίτι τους με γκαγκστερική ενέργεια και με το περίστροφο στην πλάτη οδηγούνταν σαν κοινοί εγκληματίες στο αστυνομικό τμήμα. Πριν μερικές μέρες στην Πάτρα, "όλως τυχαίως", σε συγκέντρωση του ΚΚΕ, μπουκάρουν πάνοπλοι αστυνομικοί των ΜΑΤ, με προτεταμένες τις κάννες προς τους συγκεντρωμένους, κυνηγώντας, δήθεν, Αλβανό λαθρομετανάστη. Το προχτεσινό περιστατικό στην ΕΣΑΚ είναι το δεύτερο παρόμοιου τύπου, με τη διαφορά ότι στο προηγούμενο ο αστυνομικός ήταν ένστολος. Και στις δυο περιπτώσεις, η υπηρεσία που "προσέφεραν" ήταν διατεταγμένη, αλλά στο πρόσφατο επεισόδιο η μέθοδος είναι καθαρά ασφαλίτικη και χαφιέδικη.

Τα υποκριτικά ανακρούσματα των αρμοδίων υπηρεσιακών και κυβερνητικών παραγόντων, μηδέ του κυβερνητικού εκπροσώπου εξαιρουμένου, περί διάλυσης των σκοτεινών μηχανισμών του παρελθόντος και διαταγών για έρευνες και ευθύνες, σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό, στα πλαίσια των μηχανισμών του κράτους των οποίων προϊστανται, είναι σαν τη λαϊκή παροιμία ότι "στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί". Γιατί, αν πράγματι οι μηχανισμοί διαλύθηκαν, όπως διατείνεται ο Δ. Ρέππας, προς τι ο "υπερβάλλων ζήλος" των ασφαλίτικων υπηρεσιών και από ποιους; Υπάρχουν μηχανισμοί, που δρουν με αυτοτέλεια, στα πλαίσια των κατευθύνσεων, σύμφωνα με την αποστολή τους και χωρίς διαταγές; Μήπως, στρουθοκαμηλίζοντας συνειδητά, η πολιτική ηγεσία τούς αφήνει ανενόχλητους για να νομίζει και η εξουσία ότι έχει το κεφάλι της ήσυχο; Και, μα την αλήθεια, ποιον "σκίζονται" να προστατέψουν και από ποιον;

Δεν πέρασε πολύς καιρός, και δε θα σταματήσουμε να το υπενθυμίζουμε, που ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μίλησε για το αυγό του φιδιού και προσδιόρισε, μάλιστα, σαν επωάζοντα το αυγό το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα, που αντιπαλεύει την πολιτική των πολυεθνικών, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Αλλά και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους "εκσυγχρονιζόμενοι" γιγαντώνονται. Ο ηλεκτρονικός χαφιές της Σένγκεν, οι ιδιωτικές αστυνομίες, η υποχρεωτική δημιουργία και διόγκωση αστυνομίας στους ΟΤΑ, για να δράσουν αποτελεσματικά σαν μηχανισμοί της δικτατορίας του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, απαιτούν και τον ανάλογο ανθρώπινο χαφιέδικο μηχανισμό. Αλλωστε, στην Ελλάδα η Ασφάλεια έχει πλούσιο παρελθόν και πολύχρονη, πολύμορφη πείρα στη δουλιά και τις μεθόδους παρακολούθησης και υπονόμευσης, κοινώς προβοκάτσιας, του λαϊκού κινήματος. Οσοι πίστεψαν πως οι άνθρωποι θα σκούριαζαν απ' την "αναδουλιά", λόγω της ΠΑΣΟΚικής δημοκρατίας, αυταπατήθηκαν οικτρά.

Γιατί, πράγματι, μια κυβέρνηση, που πασχίζει να υπηρετήσει το κεφάλαιο, την άγρια εκμετάλλευση, την υποταγή των εργαζομένων σ' αυτήν και αυτή την πολιτική τη βαφτίζει δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, σε μια ταξική κοινωνία που οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται γοργά, συσσωρεύοντας πλούτο σε μια χούφτα της ολιγαρχίας και εξαθλίωση στους καταπιεσμένους, έχει τη μήτρα που γεννά και αναπαράγει τον αυταρχισμό και την αντίδραση. Τα φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται, γιατί η ταξική πάλη θα οξύνεται, αλλά ταυτόχρονα αυτή είναι η μόνη ικανή να τα αντιμετωπίσει. Και θα το κάνει, γιατί το εργατικό κίνημα δεν αυτοκτονεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ