ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπράβο...

ΜΠΡΑΒΟ στον κ. Ρέππα, χτες. Πολύ καλά απολογήθηκε στις δηλώσεις Γκρόσμαν για "ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης" στις κουρδικές οργανώσεις, στο PKK και λοιπά. Μόνο... δημόσια συγνώμη δε ζήτησε.

***

ΕΜΕΙΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ το καθήκον μας το κάναμε και σας προειδοποιήσαμε για να είστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι. Αλλο τίποτα δεν μπορούσαμε. Βγήκαμε λοιπόν αληθινοί, η Δήμητρα Λιάνη θα βγάλει και δεύτερο βιβλίο και κάθε άλλο παρά μας διαβεβαιώνει πως θα 'ναι το τελευταίο!

***

Οχι, λυπούμαστε, δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε. Θα ανεχτείτε ξανά μια από τα ίδια. Στα κανάλια να "παίζουν" οι... "μεγάλες αποκαλύψεις", τα "έγγραφα φωτιά" και πιθανόν και οι οποίες γαργαλιστικές λεπτομέρειες, που θα συμπεριλαμβάνονται...

***

Πάντως, το γεγονός έχει προκαλέσει ιδιαίτερο θόρυβο στον κόσμο των σόου - μπίζνες και τους τηλεοπτικούς παραγωγούς, σκηνοθέτες κλπ. Εάν - σκέφτονται - συνεχίσει αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να γίνει και σενάριο για τηλεοπτική σειρά...

***

Οπότε, "Λάμψη", "Καλημέρα ζωή", "Τόλμη και Γοητεία", κάτι βραζιλιάνικες σαπουνόπερες και όλα τα συναφή πάνε για φούντο! Διότι, πώς να το κάνουμε, καλός ο Γιάγκος Δράκος και η Βίρνα Δράκου, αλλά τι να αντιπαρατάξουν απέναντι σε ένα σίριαλ που θα 'χει από Τσοχατζόπουλο μέχρι Θωμαδάκη! Κι όλ' αυτά, με φόντο την περιβόητη πλέον "ροζ" βίλα της Εκάλης...

***

ΜΕ ΚΑΤΙ τέτοιες ειδήσεις είναι να μένεις εμβρόντητος! Να παρακολουθούνται τώρα πολιτικές συγκεντρώσεις από άνδρες της Ασφάλειας; Στο εκσυγχρονιστικό κράτος του Κ. Σημίτη; Από τα σώματα ασφαλείας που βρίσκονται στην υπηρεσία της Δημοκρατίας; Απίστευτο!

***

Μα καλά, αυτά τα φαινόμενα δεν έμειναν πίσω στην περίοδο των παρακρατικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Δε χάθηκαν τότε που... αλλάξαμε σελίδα όπως μας έλεγαν και αποκτήσαμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ!

***

Τι να πει κανείς, φαίνεται ότι ορισμένες... "δημοκρατικές" αξίες είναι αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Τώρα, σχετικά με το σχολιασμό του κυβερνητικού εκπροσώπου, περί "μεμονωμένου περιστατικού", τι να πει κανείς...

***

Φαίνεται ότι άλλαξαν οι καιροί και οι ασφαλίτες παίρνουν... πρωτοβουλίες και παρακολουθούν όποιον θέλουν από μόνοι τους.

Η "ουρά" της ΝΔ

Στο ρόλο του χειροκροτητή των αντιλαϊκών αποφάσεων της κυβέρνησης έχει μετατραπεί η ηγεσία της ΝΔ, που στενοχωριέται μόνο όταν δεν είναι αρκούντως σκληρά και νεοφιλελεύθερα. Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διάλυση κυρίως κοινωνικών υπηρεσιών, μέσω της κατάργησής τους ή των συγχωνεύσεων, η ΝΔ έσπευσε να επικροτήσει την επιλογή της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τη "σωστή και επιβεβλημένη". Πλειοδοτώντας υπέδειξε ότι "η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας" μπορεί να γίνει με "τη δραστική μείωση της εκτάσεως και των δαπανών του δημοσίου" και "την αύξηση της παραγωγικότητας".

Με μια τέτοια πολιτική "ουράς", στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, είναι να μην έχουν "πρόβλημα ταυτότητας" στη Ρηγίλλης; Ας μη βαυκαλίζονται. Κανένα συνέδριο, τακτικό ή έκτακτο, δεν πρόκειται να τους σώσει. Απλούστατα, γιατί έχουν εξαντλήσει το ρόλο ύπαρξής τους...

Χαφιέ ολέ!

Επιστροφή

στο παρελθόν,

στο ζόφο

και στα σκότη,

στην εποχή

του Μπάμπαλη,

του Καραπαναγιώτη,

στη "δράση"

των αξέχαστων

Κουβά, Μάλλιου,

Καλύβα,

δημοκρατία

του χαφιέ,

του καταδότη,

βίβα!

Επιστροφή

στην τακτική,

στη μέθοδο

της "σφήνας",

ανοίγει,

όπως λέγεται, ξανά

κι η Μπουμπουλίνας

και επανέρχεται δριμύς

στη θέση του

ο Λάμπρου,

χάριν

του "εκσυγχρονισμού"

του σκοτεινού,

του μαύρου!

Ο οίστρος

Ούτε καν συνάντηση

Τέτοια μπερδέματα σαν κι αυτό που έπαθε ο υφυπουργός Πρόνοιας γίνονται όταν εκδηλώνονται αυταρχικές ενέργειες σε πολλά επίπεδα.

Προχτές οι παραπληγικοί αντιμετωπίστηκαν με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς μέσα στο υπουργείο Υγείας. Χτες είχαν γεμίσει οι δρόμοι γύρω απ' το υπουργείο Υγείας απ' τις 6 πμ, με αστυνομικές δυνάμεις, μην κι έρθουν οι παραπληγικοί πρωί πρωί και πάρουν θέση μπροστά στο υπουργείο. Αργότερα όταν συγκεντρώθηκαν οι παραπληγικοί δεν επέτρεψαν να φτάσουν στην είσοδο του υπουργείου, ενώ δεν άφησαν ούτε καν μια τριμελή επιτροπή να επιδώσει το υπόμνημα στον πρωθυπουργό.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός αργότερα μίλησε για ευαισθησίες και προτεραιότητες στα ζητήματα της πρόνοιας, ενώ εξύμνησε και την έννοια του διαλόγου...

Η αυτογελοιοποίηση

Γελοίο θεώρησε, χτες, το γεγονός της παρακολούθησης της ΕΣΑΚ από αστυνομικά όργανα, ο Γ. Λοβέρδος, δημοσιογράφος του ραδιοσταθμού "Πλάνετ" και της εφημερίδας "Εξουσία". Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι τέτοια φαινόμενα έχουν σταματήσει από το 1974! Από τότε, κατά τον Γ. Λοβέρδο, καταργήθηκαν οι σχετικοί μηχανισμοί, που λειτουργούσαν στη δικτατορία και πριν απ' αυτήν!

Γελοίο, λοιπόν, το αποδειγμένο και πέραν κάθε αμφισβήτησης γεγονός, της παρουσίας ασφαλίτη με πολιτικά, σε "διατεταγμένη υπηρεσία", όπως ομολόγησαν ο ίδιος και ο αρμόδιος αξιωματικός, σε αίθουσα όπου γινόταν σύσκεψη συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ, στον 7ο όροφο ενός κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας. Γελοίο το γεγονός πως η σχετική εντολή δόθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Γελοίο το γεγονός πως όταν εντοπίστηκε η παρουσία του, παρίστανε στην αρχή τον ανήξερο και τον περαστικό... Γελοίο το γεγονός πως το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό. Το αμέσως προηγούμενο είχε καταγγελθεί από το "Ρ", πριν δύο περίπου βδομάδες, ενώ εντελώς πρόσφατα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατάγγειλε δημόσια, μιλώντας στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, ότι το ΠΑΣΟΚ στήνει μηχανισμούς εξαγοράς, τρομοκρατίας και διαφθοράς όσων αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική.

Ολ' αυτά, λοιπόν, είναι γελοία, κατά τον κ. Λοβέρδο. Και όχι μόνον γελοία, αλλά και ανύπαρκτα... Μα δεν καταλαβαίνει ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να αυτογελοιοποιείται..;

Ο... επαναστάτης υφυπουργός

Ολα... καλά κι ωραία πήγαιναν χτες στο συνέδριο του "Economist", όταν ξαφνικά άρχισαν να... επελαύνουν διάφορες κομμουνιστικές ιδέες. Τι τσιτάτα του Γκράμσι, ότι "το παλιό δεν έχει εντελώς πεθάνει και το καινούριο δεν έχει ακόμη γεννηθεί", τι ο ήρωας του Μπρεχτ, κύριος Κ., να ταλαιπωρείται στους δαιδάλους του σημερινού δημοσίου, ακόμη και ο Μαρξ, από την "Κριτική του προγράμματος της Γκότα", για να αποδειχθεί, ότι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα φέρει τα πράγματα εκεί όπου θα παρέχονται "στον καθένα ανάλογα με την προσφορά του". Κι όλα αυτά σ' ένα πακέτο, στην ομιλία ενός φλογισμένου από επαναστατική έξαρση μεσήλικα, ο οποίος, μάλιστα, δεν έχει κόψει ακόμα το μουστάκι του, όπως εσχάτως κάνουν άλλοι συνάδελφοί του. Στην αρχή επικράτησε πανικός στην αίθουσα, σούσουρο και ερωτήσεις για το ποιος ήταν αυτός που βρισκόταν στο βήμα. Και μετά, καθώς η απάντηση επέστρεφε από στόμα σε στόμα, το δειλό στην αρχή χαμόγελο έγινε ένα πολύβουο χαχανητό. Ο ομιλητής κατέβηκε απ' το βήμα ικανοποιημένος για την αποδοχή των θέσεών του - προφανώς έτσι ερμήνευσε τα χάχανα. Ηταν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στ. Μπένος και ανέλυε το όραμα ενός κόμματος, για τη δημόσια διοίκηση. Ενός κάποιου ΠΑΣΟΚ, που δεν κυβέρνησε ποτέ αυτόν τον τόπο...

Στην αρχή είναι ακόμη...

Η τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού της γειτονικής μας Βουλγαρίας, είναι λίγο - πολύ γνωστή. Οπως δείχνουν, όμως, ορισμένες τελευταίες ειδήσεις, οι Βούλγαροι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμη στην αρχή του Γολγοθά τους.

Σύμφωνα, με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Παγκόσμια Τράπεζα επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα χορήγησης πιστώσεων προς τη γειτονική χώρα. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει αποδεχτεί ήδη τους σχετικούς όρους, οι οποίοι προκαθορίζουν, ότι οι πιστώσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των αλλαγών στις δημόσιες υπηρεσίες, στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια και την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν ακόμη περισσότερο, με τα νέα δεδομένα της "ελεύθερης αγοράς".

Ο καθένας καταλαβαίνει το είδος των αλλαγών και τι περιμένει τους Βούλγαρους εργαζόμενους...

Το πρότυπο των Νεοδημοκρατών

Ποιος υπουργός προτιμάται κατά τρόπο προκλητικό από τη ΝΔ για ομιλητής στις εκδηλώσεις της και σχεδόν δεν απουσιάζει από καμία; Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Αλ. Παπαδόπουλος. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να μην είναι τιμώμενο πρόσωπο και να μην προσκληθεί και στη "γιορτή της ΟΝΝΕΔ".

Αν αναρωτιέστε, γιατί τρέφουν τα στελέχη της ΝΔ αισθήματα θαυμασμού και εκτίμησης προς το πρόσωπο του υπουργού Εσωτερικών, τότε την απάντηση πρέπει να την αναζητήσετε στις "νέες" ιδέες που έχει και προ πάντων στην αποφασιστικότητά του να τις επιβάλει. Με άλλα λόγια, είναι το πρότυπό τους. Σε αυτόν θέλουν να μοιάσουν.

Σιγά την "έκπληξη"

Η "έκπληξη" δεν είναι, βέβαια, η δήλωση του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Παν. Κούτσικου, συζύγου της βουλευτίνας της ΝΔ, πως "σήμερα οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Σημίτη μπορεί να βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο και γι' αυτό τη στηρίζουν". Ούτε παραξενεύει το επιχείρημα που προβάλλει γι' αυτή τη θέση του: "Σήμερα η κυβέρνηση μπορεί να περάσει οποιοδήποτε μέτρο θέλει, χωρίς προβλήματα. Οποτε προσπάθησε η ΝΔ να περάσει νέα μέτρα, είχε αναστατωθεί το σύμπαν από τις απεργίες". Πρόκειται για αναμενόμενες θέσεις, που εκφράζει πράγματι η οικονομική ολιγαρχία της χώρας ή τουλάχιστον μεγάλη μερίδα της, την οποία ελάχιστα ενδιαφέρει ποιο "χρώμα" έχουν οι διαχειριστές των συμφερόντων της. Το ζήτημα είναι γιατί το Μέγαρο Μαξίμου "περιφέρει" αυτή τη δήλωση στις εφημερίδες. Μήπως έχει πρόβλημα αυτοεπιβεβαίωσης ή το κάνει για να πιστέψουν και οι έτεροι των συνδιαχειριστών, ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι η εκλεκτή της άρχουσας τάξης και να το πάρουν απόφαση;

Πάντως, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην απέναντι όχθη και βάλλει ομαδόν κατά των συμφερόντων τους.

Μυγιάστηκε...

Αλλος ένας αποκλεισμός επιβλήθηκε χτες σε βάρος του "Ρ", καθώς δεν του δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλει ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, που επισκέφτηκε το υπουργείο Υγείας και μετά το τέλος της σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Οταν ο πρωθυπουργός πέρασε μπροστά απ' τους δημοσιογράφους, ο διαπιστευμένος συντάκτης του "Ρ" στο υπουργείο Υγείας τού είπε ότι το θέμα για το οποίο ήθελε να τον ρωτήσει αφορά την υγεία της δημοκρατίας και είναι μείζον. Ο πρωθυπουργός προσπέρασε χωρίς να απαντήσει.

Απάντησε όμως ο ακολουθών τον πρωθυπουργό, υφυπουργός Θ. Κοτσώνης, λέγοντας: "Να 'ρθεις να σου εξηγήσω εγώ", είπε ο Θ. Κοτσώνης. Προφανώς ο Θ. Κοτσώνης θα νόμισε ότι η ερώτηση τον αφορούσε, καθώς πριν δυο μέρες ο εν λόγω υφυπουργός είχε απευθυνθεί με βαρείς χαρακτηρισμούς προς τους παραπληγικούς, που είχαν "καταλάβει" το υπουργείο Υγείας.

Βέβαια, η ερώτηση, που δεν έγινε, αφορούσε την παρουσία του ασφαλίτη στην εκδήλωση της ΕΣΑΚ.

Αλλά εκεί οδηγεί η "εκσυγχρονιστική" λογική: Κάνει μερικούς συντρόφους του πρωθυπουργού να μυγιάζονται - γιατί έχουν βέβαια τη μύγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ