ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ρουφούσαν" τον ιδρώτα των βαμβακοπαραγωγών

Εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές παρακράτησαν παράνομα οι εκκοκκιστές από τους βαμβακοπαραγωγούς την τελευταία τριετία, με ευθύνη της κυβέρνησης και του Οργανισμού Βάμβακος

Εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές παρακράτησαν παράνομα οι εκκοκκιστές από τους βαμβακοπαραγωγούς, τα τρία τελευταία χρόνια, με το να μην εκδίδουν συμπληρωματικά τιμολόγια και να μην πληρώνουν τη συμπληρωματική τιμή για το βαμβάκι, στους δικαιούχους αγρότες.

Η αδικία αυτή, που ήταν γνωστή στην κυβέρνηση και τον Οργανισμό Βάμβακος, ξεσκεπάστηκε πλήρως μετά από παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ Β. Μπούτα, Αχ. Κανταρτζή και Ν. Γκατζή.Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταθέσει αίτηση τον περασμένο Μάη στη Βουλή, ζητώντας από τον υπουργό Γεωργίας να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα των βαμβακοπαραγωγών που δικαιούνται συμπληρωματικής τιμής για τις εκκοκκιστικές περιόδους 1994/95, 1995/96 και 1996/97. Μέσα από την παρέμβαση του ΚΚΕ και την αγωνιστική πίεση που άσκησαν οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις του, το υπουργείο Γεωργίας και ο Οργανισμός Βάμβακος έδωσαν κατ' αρχήν στη δημοσιότητα τις καταστάσεις με τους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς του νομού Καρδίτσας.

Από τις καταστάσεις αυτές αποδεικνύεται ότι τα εκκοκκιστήρια όφειλαν να είχαν καταβάλει την τελευταία τριετία στους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας, ποσό συνολικού ύψους 140.000.000 δραχμών! Επίσης, φαίνεται ότι οι εκκοκκιστές δεν έβγαλαν συμπληρωματικά τιμολόγια σε 8.000 παρτίδες βαμβακιού που παραδόθηκαν στα εκκοκκιστήρια και πρέπει να καταβάλουν ως συμπληρωματική τιμή, από μισή δραχμή ως και 217 δραχμές το κιλό στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς. Στην Καρδίτσα αναρτήθηκαν ήδη οι μηχανογραφημένες καταστάσεις του Οργανισμού Βάμβακος με τα ποσά που δικαιούνται οι βαμβακοπαραγωγοί και οι εκκοκκιστές υποχρεούνται να καταβάλουν τα χρήματα μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Ομως το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο το νομό Καρδίτσας, αλλά και τους άλλους βαμβακοπαραγωγούς νομούς, αφού εκτιμάται ότι υπάρχουν χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και πρέπει να δημοσιοποιηθούν άμεσα και εκεί οι καταστάσεις του Οργανισμού Βάμβακος. Μάλιστα, πολλοί από τους βαμβακοπαραγωγούς αγνοούν το γεγονός ότι δικαιούνται συμπληρωματική τιμή και αυτό γιατί, ενώ υπήρχαν ονομαστικές καταστάσεις, δε δίνονταν μέχρι τώρα στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί δικαιούνται να πάρουν τη συμπληρωματική τιμή, επειδή τα εκκοκκιστήριά τους κατέβαλαν τιμές μικρότερες από αυτές που άξιζε το προϊόν, με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσδιόριζε το παράρτημα Β του κανονισμού 1201/89 για το βαμβάκι την περίοδο 1994/95, στο οποίο προβλέπονταν οι ποιοτικές προδιαγραφές και οι συντελεστές διαμόρφωσης της τιμής του βαμβακιού, καθώς και το άτυπο παράρτημα Β για τις περιόδους 1995/96 και 1996/97, που συμφωνήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, τον Οργανισμό Βάμβακος και τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της τιμής πώλησης του βαμβακιού στα εκκοκιστήρια.

Πάντως, από το θέμα που δημιουργήθηκε με τα συμπληρωματικά τιμολόγια φαίνεται καθαρά το καθεστώς αδικίας που ισχύει για τους βαμβακοπαραγωγούς και η ανάγκη να ισχύσει το παράρτημα Β, που η Ευρωπαϊκή Ενωση το κατάργησε το 1995 με την καταστροφική αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος στο βαμβάκι, την οποία ψήφισε και η κυβέρνηση. Ακόμα, η συμφωνία του Αμστερνταμ και οι προτάσεις της "Ατζέντα 2000", για να καταργηθούν οι τιμές ασφαλείας στα αγροτικά προϊόντα, σημαίνουν ότι οι αγρότες θα γίνουν έρμαια των εμπόρων - βιομηχάνων και στην προκειμένη περίπτωση οι εκκοκκιστές θα δρουν ασύδοτοι σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών.

Κ. Δ.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Προειδοποιητικό αγροτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο στις 23 του Οκτώβρη

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. H αρχή θα γίνει την Πέμπτη 23 Οκτώβρη στις 10.30 πμ, με το προειδοποιητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΓΚΑΤΤ και η λεγόμενη "Ατζέντα 2000" οξύνουν ακόμα περισσότερο τα χρόνια προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών που πλέον έχουν φτάσει στα όρια της φτώχειας. "Υπεύθυνη για όλα αυτά - τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση - είναι η κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε το λένε καθαρά ότι θα φτάσουν την αγροτιά στο 8%, δηλαδή θα ξεκληριστεί πάνω από το 15%".

Η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της, αναφέρεται ιδιαίτερα στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών, αφού τα νέα μέτρα της ΕΕ διώχνουν χιλιάδες καπνοπαραγωγούς από την καλλιέργεια, χωρίς να τους παρέχουν εναλλακτική λύση. Ζητά να αυξηθούν οι ποσοστώσεις, να δίνεται το πριμ με βάση το κόστος παραγωγής, την ποιότητα των καπνών να την καθορίζει τριμελής επιτροπή, ενώ επισημαίνει πως πρέπει να μπει φραγμός στην κάλυψη της ασυδοσίας των εμπόρων.

Σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία, τονίζεται ότι πρέπει να σταματήσει η μείωση των επιδοτήσεων και να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος. Για το λάδι επισημαίνεται πως δεν πρέπει να εφαρμοστεί η νέα πρόταση επιδοτήσεων και οι τιμές να είναι τέτοιες που να καλύπτεται ο παραγωγός, αλλά και να αγοράζει φτηνά ο καταναλωτής. Για το βαμβάκι ζητά να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στις ατομικές ποσοστώσεις και τις μειωμένες τιμές, για το καλαμπόκι να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, ενώ για τα εσπεριδοειδή επισημαίνει πως δεν πρέπει να μειωθούν οι επιδοτήσεις στα πορτοκάλια που προορίζονται για χυμό, αλλά ούτε ο όγκος των εξαγωγών.

Τέλος, στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τις δίκες των αγροτών και τονίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις διώξεις και να προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους.

Εκβιάζουν οι οινοβιομήχανοι

Με εκβιαστικό τρόπο οι οινοβιομήχανοι προσπαθούν να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές τη φετινή παραγωγή σταφυλιών, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται το εισόδημα των 200.000 - και πλέον - αμπελουργών της χώρας. Παράλληλα η ματαίωση της ρύθμισης των συνεταιριστικών οφειλών που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τα παραπάνω ζητήματα συζητήθηκαν χτες στην έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων των Ενώσεων - μελών της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), όπου αποφασίστηκε πως αν τα παραπάνω υλοποιηθούν θα υπάρξει άμεση αντίδραση. "Οι οινοβιομήχανοι επιδεικνύουν μειωμένο ενδιαφέρον, στα όρια της αποχής σχεδόν, για την αγορά σταφυλιών με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκρηκτικό πρόβλημα στις αμπελουργικές περιοχές. Σε ορισμένες μάλιστα διαγράφεται ο κίνδυνος να μείνουν ατρύγητα τα αμπέλια", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ. Επισημαίνει ακόμα πως οι οινοβιομήχανοι, με έγγραφό τους προς το υπουργείο Γεωργίας, προτείνουν να ανατεθεί εκ νέου στους συνεταιρισμούς ο ρόλος άσκησης κοινωνικής πολιτικής. "Η κίνηση αυτή αποκαλύπτει τις βαθύτερες επιδιώξεις τους καθώς μια τέτοια εξέλιξη, αν συμβεί, θα οδηγήσει σε κλείσιμο τις οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις", υπογραμμίζει η ΚΕΟΣΟΕ.

Η Συνεταιριστική Ενωση ζητά να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να μην μείνουν ατρύγητα τα αμπέλια και να μην υπάρξει αναταραχή με πτώση τιμών παραγωγού στην αγορά, να ενταθούν οι έλεγχοι στα τελωνεία ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εισαγωγής υποβαθμισμένου μούστου από τρίτες χώρες και να επεκταθούν οι διενεργούμενοι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ στα μεγάλα οινοποιεία για την παράνομη διακίνηση σταφυλιών.

Παρεπόμενα του "νεροπόλεμου"
  • Μια συνέντευξη, η υφαρπαγή μιας υπογραφής και η αγανάκτηση των εποπτών δημόσιας υγείας
  • "Ο κλάδος θα ξεπεράσει κάθε φαινόμενο εκφυλισμού και συμβιβασμού" δηλώνει η Ελισσάβετ Πανουτσάκου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

Πίσω απ' το "νεροπόλεμο" που γνώρισε τελευταία η κοινή γνώμη διά των "παραθυρακίων" της τηλεόρασης κρύβεται ο ανταγωνισμός κάποιων συμφερόντων - όπως παραδέχτηκε άλλωστε και ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, στη Βουλή.

Ομως στο περιβάλλον του "νεροπόλεμου" άνθισαν και οι ματαιοδοξίες - με κάποιες προσωπικές βλέψεις - ορισμένων παραγόντων, που καλλιεργούνται στη "συνάντησή" τους με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι οι ματαιοδοξίες εκείνες που εξελίσσονται σε μια δραματική δραστηριότητα, όταν οι τομείς με τους οποίους ασχολούνται οι "διάφοροι παράγοντες" έχουν σχέση με την καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων - και πάνω από όλα πουλάνε στο τηλε-παζάρι.

Δυστυχώς αυτή η ματαιοδοξία - πέραν των άλλων πλευρών - εξελίσσεται και σε καταπάτηση των συλλογικών διαδικασιών που έχουν κατακτηθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Ενα τέτοιο κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του μέχρι τώρα προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΕΔΥ) Π. Παπαδόπουλου,ο οποίος μετά τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις του στα ΜΜΕ προκάλεσε την αντίδραση των μελών του ΔΣ του συλλόγου, οι οποίοι στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της 29.9.1997 αποφάσισαν μετά από έντονη κριτική που του άσκησαν για τα διάφορα "λεγόμενά" του να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές για τις 8. 11.1997.

Υφαρπαγή υπογραφής

Προχτές έφτασε στις εφημερίδες πρόσκληση - που κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Υγείας - προς τους υγειονομικούς συντάκτες για συνέντευξη Τύπου που θα δινόταν χτες απ' τον Επιστημονικό Σύλλογο Εποπτών Δημόσιας Υγείας, το Επιστημονικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας με τη "συμμετοχή του Προέδρου Εποπτών Δημόσιας Υγείας" - δηλαδή του Π. Παπαδόπουλου.

Η πρόσκληση ήταν του Συλλόγου Εποπτών Δημόσιας Υγείας και έφερε την υπογραφή της προέδρου του Συλλόγου των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Ε. Μπουλταδάκη.Ομως όπως αποκαλύφτηκε στη συνέχεια είχε γίνει υφαρπαγή της υπογραφής της Ε. Μπουλταδάκη καθώς έξι απ' τα εννιά μέλη του ΔΣ του ΠΕΕΔΥ - και η Ε. Μπουλταδάκη - κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους τον Π. Παπαδόπουλο για την "τακτική της προσωπικής προβολής" και για υφαρπαγή της υπογραφής.

Στη συνέντευξη Τύπου έγιναν "θάματα και πράματα". Παρόντες ήταν ο Π. Παπαδόπουλος, ο γραμματέας του Συλλόγου Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ν. Κιούλος και ο πρόεδρος Ινστιτούτου Περιβάλλοντος Εξοικονόμησης και Εκμετάλλευσης Υδάτινων Πόρων Ν. Μπαφίτης.Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ποιο φορέα ανήκει αυτό το Ινστιτούτο, δε δόθηκε απάντηση. Απαντήσεις δε δόθηκαν ούτε και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις αόριστες διαπιστώσεις που έγιναν στη συνέντευξη περί μολυσμένου νερού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Ελισάβετ Πανουτσάκου,μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Δημόσιας Υγείας δήλωσε στο "Ρ": "Ο κλάδος είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει κάθε φαινόμενο εκφυλισμού, να αφήσει πίσω του τη λογική του συμβιβασμού, των σκοπιμοτήτων και της εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων, λογική που εδώ και χρόνια ακολουθούσε η πλειοψηφία του ΔΣ. Ο κλάδος είναι αποφασισμένος να πει όλη και όχι τη μισή αλήθεια για τη δημόσια υγεία, στα ζητήματα που του αναλογούν, από τι κινδυνεύει και πώς μπορεί να προστατευτεί ο πολίτης. Η πλειοψηφία των συναδέλφων στέλνει το μήνυμα ότι μία είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει στο εξής ο κλάδος: Συσπείρωση και ενότητα γύρω από ένα ΔΣ που αγωνιστικά και διεκδικητικά θα παλέψει για τα προβλήματά του. Ενα τέτοιο ΔΣ μπορεί να βγει από τις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στο Σύλλογο, είτε το θέλουν μερικοί είτε όχι".

Η καταγγελία των μελών του ΔΣ του ΠΕΕΔΥ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ