Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκβιάζουν οι οινοβιομήχανοι

Με εκβιαστικό τρόπο οι οινοβιομήχανοι προσπαθούν να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές τη φετινή παραγωγή σταφυλιών, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται το εισόδημα των 200.000 - και πλέον - αμπελουργών της χώρας. Παράλληλα η ματαίωση της ρύθμισης των συνεταιριστικών οφειλών που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τα παραπάνω ζητήματα συζητήθηκαν χτες στην έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων των Ενώσεων - μελών της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), όπου αποφασίστηκε πως αν τα παραπάνω υλοποιηθούν θα υπάρξει άμεση αντίδραση. "Οι οινοβιομήχανοι επιδεικνύουν μειωμένο ενδιαφέρον, στα όρια της αποχής σχεδόν, για την αγορά σταφυλιών με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκρηκτικό πρόβλημα στις αμπελουργικές περιοχές. Σε ορισμένες μάλιστα διαγράφεται ο κίνδυνος να μείνουν ατρύγητα τα αμπέλια", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ. Επισημαίνει ακόμα πως οι οινοβιομήχανοι, με έγγραφό τους προς το υπουργείο Γεωργίας, προτείνουν να ανατεθεί εκ νέου στους συνεταιρισμούς ο ρόλος άσκησης κοινωνικής πολιτικής. "Η κίνηση αυτή αποκαλύπτει τις βαθύτερες επιδιώξεις τους καθώς μια τέτοια εξέλιξη, αν συμβεί, θα οδηγήσει σε κλείσιμο τις οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις", υπογραμμίζει η ΚΕΟΣΟΕ.

Η Συνεταιριστική Ενωση ζητά να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να μην μείνουν ατρύγητα τα αμπέλια και να μην υπάρξει αναταραχή με πτώση τιμών παραγωγού στην αγορά, να ενταθούν οι έλεγχοι στα τελωνεία ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εισαγωγής υποβαθμισμένου μούστου από τρίτες χώρες και να επεκταθούν οι διενεργούμενοι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ στα μεγάλα οινοποιεία για την παράνομη διακίνηση σταφυλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ