Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψευδεπίγραφοι στόχοι

Γ

Ως ένας ακόμα μεγαλεπήβολος στόχος του προγράμματος Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ αναφέρεται "η τήρηση της νομιμότητας, η διαφάνεια στην άσκηση της τοπικής εξουσίας".

Αλήθεια ποιοι τα λένε αυτά; Νομιμότητα όταν πριν λίγο καιρό η πλειοψηφία της Βουλής, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, απέρριπταν την πρόταση καθιέρωσης της Απλής Αναλογικής με την οποία επιβάλλεται η ισότητα της ψήφου των Ελλήνων; Διαφάνεια στη διαχείριση πόρων, μα τι έχουν περάσει τους Ελληνες, κάφρους, για να ξεχνάνε τα σκάνδαλα των Τσάτσων - Βαρδινογιάννηδων - Κοσκωτάδων κλπ.; ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν ψήφιζαν την καταβολή 25.000.000 δραχμών αναδρομικών, όταν για τους εργαζόμενους εφαρμόζεται η πιο σκληρή λιτότητα;

Στόχος, επίσης κατά το πρόγραμμα "Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" είναι η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ανάθεση αρμοδιοτήτων. Οι συντάκτες του προγράμματος αυτού γράφουν λες και ήρθαν σαν κατακτητές από τον Αρη και διαπιστώνουν τι φταίει για να το διορθώσουν. Διαπιστώνουν λοιπόν "πως η οικονομική και δημογραφική καχεξία καθιστά αδύνατη τη συγκρότηση της κατάλληλης υποδομής σε κοινωνικό - διοικητικό και τεχνικό εξοπλισμό έτσι ώστε οι τοπικές αρχές να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους έναντι των κατοίκων που εκπροσωπούν". Αναφέρουν επίσης πως οι περισσότερες κοινότητες δεν έχουν π. χ."τη δυνατότητα να συντηρήσουν το οδικό δίκτυο". Κρύβουν, όμως πως είναι η ίδια η πολιτική τους που οδηγεί στην οικονομική και δημογραφική καχεξία και δε φταίει η οικονομική και δημογραφική καχεξία, στην οποία αναφέρονται λες και είναι κάποιο "θεριό" που εισέβαλε στην ΤΑ. Είναι φανερό πως η μεταφυσική αντίληψη των πραγμάτων χρησιμοποιείται για να κρύψει τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας που χρόνια τώρα συνειδητά στερεί την ΤΑ από τους αναγκαίους πόρους κύρια και βέβαια από αρμοδιότητες.

Λένε ότι με τις αναγκαστικές συνενώσεις δημιουργούνται ισχυρές διοικητικές μονάδες σε επίπεδο πρωτοβάθμιου ΟΤΑ που θα επιτρέψουν στην ελληνική ΤΑ να διεκδικήσει αυτοδύναμη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων από εθνικούς πόρους και την ΕΕ. Ας κάνουν τον κόπο να μας εξηγήσουν οι συντάκτες του "Ι. Καποδίστρια", ο Δήμος της Αθήνας, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης, είναι ή δεν είναι μεγάλα και ισχυρά διοικητικά κέντρα, ποια προβλήματα ποιότητας ζωής - παροχής υπηρεσιώνλύνονται προς όφελος των κατοίκων; Μήπως να μιλήσουμε για το νέφος, για το συγκοινωνιακό και γραφειοκρατικό τέρας ή το περίφημο μετρό της Αθήνας;

Τέλος μιλούν "για την αναγέννηση των χωριών για την ανάπτυξη της Ελλάδας" και μέσα από περικοκλάδες σκάνε το μυστικό: Οσο σας αναπτύξαμε, σας αναπτύξαμε, τώρα ΤΑ, συλλογικοί φορείς - κάτοικοι και καταγόμενοι κάτοικοι πληρώστε φόρους αν θέλετε περαιτέρω ανάπτυξή σας!

Οι μεγάλες αλήθειες

Αγαπητοί αναγνώστες στο ΙΙ Κεφάλαιο της αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης λέγονται οι μεγάλες αλήθειες, εκείνες που όταν ψηφίζονταν οι διάφοροι Νόμοι παλιότερα γινόταν προσπάθεια να αποκρυφτούν και που μόνο το ΚΚΕ τολμούσε να ξεσκεπάσει.

Ας θυμηθούμε λοιπόν μαζί, εξάλλου πρόσφατα είναι, για τα κίνητρα και τις εθελοντικές συνενώσεις τι διατυμπάνιζαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τα πιο χαμηλά στα ψηλότερα. "Εμείς δίνουμε τα κίνητρα, φτιάξαμε τους νόμους, τους Θεσμούς, εσείς πρέπει να συνενωθείτε", το συνηθισμένο ρεφρέν της Πασοκικής προπαγάνδας για το Ν.1622. Ξεδιάντροπα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής λοιπόν σήμερα στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" αναφέρεται για το Ν.1622: "Το νεοτεριστικό στοιχείο αυτής της πολιτικής ήταν η παροχή οικονομικών κινήτρων ως ΔΕΛΕΑΡ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, παρά ως ένεση αναπτυξιακής προοπτικής προς τους νέους ΟΤΑ που προέκυπταν από συνένωση". ΔΟΛΩΜΑ λοιπόν, ούτε ένεση. Αλήθεια οι ίδιοι τι θα λένε μετά από λίγα χρόνια για το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας";

Ετσι λοιπόν αφού σαν δόλωμα χρησιμοποιήθηκαν τα κίνητρα για τις εθελοντικές συνενώσεις και ο κοσμάκης τούς πήρε χαμπάρι (σ' αυτό βοήθησε και το ΚΚΕ με την πολιτική του ξεσκεπάσματος που ακολουθεί: όλη την Αλήθεια στο λαό), τώρα μάς λένε: Αφού τότε δεν πέσατε στη φάκα, τώρα θα σας συνενώσουμε αναγκαστικά με "ΔΙΑΛΟΓΟ" και με προκαθορισμένη τη "ΓΝΩΜΗ" σας. Ντροπή, κύριοι. Ντροπή! Δεν είναι κάφροι οι Ελληνες. Ας συνεχίσουμε από τις γραμμές για να διαπιστώσουμε τι μας περιμένει. "Τα οικονομικά κίνητρα (σ.σ. που παντού ήταν δόλωμα και ως εκ τούτου ανύπαρκτα) δεν είχαν και δε φαίνεται ότι θα μπορούν να αποκτήσουν αναπτυξιακή δυναμική", "τα οικονομικά κίνητρα εξαντλούνται στο μέτρο που περιορίζονται στη διάπλαση της κοινωνικής συναίνεσης". Προσέξτε διάπλαση - διαμόρφωση (διάβαζε στάχτη στα μάτια του κόσμου που λέει ο λαός μας).

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο καταργούνται οι κοινότητες και δημιουργούνται δήμοι (μένουν μόνο κάποιες λίγες κοινότητες) λες και ο Δήμος της Αθήνας έχει καμιά σχέση στα προβλήματα με το Δήμο Παλλικής. Ομως προσέξτε! Δήμαρχο και η Αθήνα, δήμαρχο και η Παλλική. Φοβόμαστε πως στην Κοργιαλένειο θα σταθμεύουν τώρα και Μερσεντές που θα μεταφέρουν τους γραβατωμένους δημάρχους, πιστούς υπηρέτες των Βρυξελλών. Μακάρι να μη βγούμε αληθινοί και να εκλεγούν δήμαρχοι αγωνιστές, υπηρέτες των λαϊκών συμφερόντων.

Οσο τώρα αφορά το εκλογικό σύστημα, θα παραμείνει αμετάβλητο. Δηλαδή ενισχυμένη αναλογική, ούτε κουβέντα για απλή αναλογική. Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα - λέει το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" - της αντιπροσωπείας των οικισμών με πάνω από 300 κατοίκους, που θα προβλέπεται να εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ετσι τεχνηέντως βάζουμε και ένα θέμα για συζήτηση στον προκατασκευασμένο ΔΙΑΛΟΓΟ. Πάνω από 300 ή πάνω από 200 λένε κάποιοι για να γίνει και κουβέντα βρε αδελφέ. Λέμε παραπάνω τεχνηέντως γιατί προσέξτε το 37,5% των σημερινών ΟΤΑ έχουν πληθυσμό μέχρι 300 κατοίκους (1.995 Κοινότητες σε σύνολο 5.318) έτσι αντί να συζητήσουμε για την άθλια και φασιστικής έμπνευσης μεθόδευση - της αναγκαστικής συνένωσης - συζητάμε για την αντιπροσώπευση πάνω από 300 ή πάνω από 200. Εξυπνη και δόλια δεν είναι η εξουσία; Μην πείτε όχι.

Η αλήθεια για τους πόρους

Ερχόμαστε λοιπόν στο διά ταύτα. "Πόροι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας"" σελίδα 102 για την υλοποίηση της Ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προσέξτε βαρύγδουποι τίτλοι! Από το 1998 λοιπόν μέχρι το 2001 θα διατεθούν 266.750.000.000 δραχμές. Από πού θα είναι οι πόροι αυτοί; Μη νομίσει κανείς πως θα πρόκειται για κάποια έκτακτη παροχή ή έστω εκείνοι οι πόροι των 750 δισ. δραχμών που έχουν εισπραχθεί για λογαριασμό των ΟΤΑ και η κεντρική εξουσία τους έχει κλέψει. Ακούστε λοιπόν: α) Πηγή χρηματοδότησης από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (1998 - 2001) τα 2/3 της χρονιάτικης αύξησης, β) Πηγή ΣΑΤΑ το 20% του ετήσιου προγράμματος, γ) Πηγή το κονδύλι των Ατόκων Δανείων. Δηλαδή μας λένε εκείνα που δίναμε ξεχάστε τα θα μειωθούν για το (1998 - 2001) κατά 266.750 δισ. δραχμές και θα τα χρησιμοποιήσουμε εμείς για το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" (Μελέτες - προγράμματα - υποπρογράμματα) διαβάζετε δηλαδή μίζες και ρεμούλες. Και πάλι ντροπή σας, κύριοι!

Τι να κάνουμε

Συνοπτικά, οι αναγκαστικές συνενώσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" έχουν αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα. Η ζωή στα χωριά μας θα γίνει αφόρητη, οι κάτοικοι θα αναγκαστούν σε μετανάστευση, ο αγροτικός πληθυσμός θα συρρικνωθεί σε δραματικό βαθμό, τα χωριά θα ερημώσουν.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τον ασφυκτικότερο έλεγχο της ΤΑ από την κεντρική Διοίκηση και αυτό για να δημιουργήσει δήμους - φορομπηχτικούς μηχανισμούς - δημάρχους κυβερνητικούς υπαλλήλους, γιατί αυτό επιβάλλεται από την ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να δυναμώσουν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, να συντονιστούν - πέρα και μακριά από τις παρεμβάσεις της πλειοψηφίας των σημερινών προέδρων και δημάρχων, που υπηρετούν την εξουσία και σκύβουν το κεφάλι στις εντολές των αφεντικών τους. Να εκλεγούν Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις όπου δεν έχουν εκλεγεί. Να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, να εκφραστεί επιτέλους η γνώμη των πολιτών.

Μόνο ο συντονισμός με την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις, ο αγώνας για απόδοση ουσιαστικών πόρων και αρμοδιοτήτων στην ΤΑ μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για το λαό. Ο διεκδικητικός αγωνιστικός χαρακτήρας των ΟΤΑ πρέπει να εκφραστεί επιτέλους και να δυναμώσει γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναγεννηθεί η περιφέρεια, η ύπαιθρος, τα χωριά μας.

Μόνο κάτω από τη γροθιά των δυνατών, μαζικών αγώνων της αντίστασης και της αντεπίθεσης μπορεί να υποχρεωθεί να υποχωρήσει η αυταρχική κεντρική εξουσία και κυβέρνηση που υπηρετεί πιστά την πολιτική των Βρυξελλών και του Μάαστριχτ και των μεγάλων συμφερόντων. Από μια τέτοια νίκη έχει ανάγκη σήμερα ο λαός μας.

Μόνο ο δρόμος του συντονισμένου αγώνα των μαζών μπορεί να οδηγήσει με σιγουριά ώστε να πάρει τέλος το μαρτύριο του Ταντάλου που χρόνια τώρα υποβάλλεται ο λαός μας. Συντονισμένο αγώνα, αντίσταση, ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ λοιπόν. Να τι πρέπει να κάνουμε ΜΕ ΕΠΑΘΛΟ τη λύτρωση από το μαρτύριο του Ταντάλου και το ξαναζωντάνεμα των χωριών μας.

Νίκος ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ,μέλος της ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε νομιμοποιούνται (1997-10-07 00:00:00.0)
"Να αποσυρθεί!" (1997-10-02 00:00:00.0)
Ηχηρό ΟΧΙ (1997-09-03 00:00:00.0)
"Ιωάννης Καποδίστριας" (2) (1997-08-13 00:00:00.0)
Ομόφωνο ΟΧΙ στη συνένωση (1997-05-02 00:00:00.0)
Εντονες αντιδράσεις για τον αναγκαστικό χαρακτήρα (1997-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ