ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ
Ναρκοθετούν τη νομιμότητα

Σοβαρές παρατυπίες στη νομιμοποίηση αντιπροσώπων, καταγγέλλει η ΔΑΣ

Μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και λογικές της πάση θυσία εξασφάλισης ψήφων, θέτουν σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα του 22ου απολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΔΑΣ.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της, αποφάσισε να νομιμοποιήσει τους αντιπροσώπους από δεκάδες σωματεία, όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις παραστατικών και παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας.Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει "αυτές τις αποφάσεις, σαν αποφάσεις ζημιογόνες για το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, που ναρκοθετούν την ίδια τη νομιμότητα του επικείμενου συνεδρίου".

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι "οι διαδικασίες για τη διαφάνεια και τη γνήσια έκφραση της θέλησης των εργαζομένων, που κατάκτησε το συνδικαλιστικό κίνημα και ορισμένες αποτυπώθηκαν σε νόμους δεν είναι περιττή πολυτέλεια. Είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις, για να διασφαλίζεται από αυθαιρεσίες στο εσωτερικό του και κυρίως από τις παρεμβάσεις εργοδοτών και κυβερνήσεων".

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι η ΔΑΣ αντιμετώπισε το ζήτημα της νομιμοποίησης από θέσεις αρχής, όμως στις άλλες παρατάξεις κυριάρχησε η λογική των "κουκιών". Τονίζει ότι "αυτή η λογική που αποτελεί βάναυση πρόκληση στα αισθήματα των εργαζομένων, από την παράταξή μας θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και με κάθε τρόπο".

Καλεί, τέλος, τις άλλες παρατάξεις να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να αναθεωρήσουν τη στάση τους, ώστε το συνέδριο του ΕΚΑ, να είναι γνήσιο, αντιπροσωπευτικό και αντάξιο των προσδοκιών της εργατικής τάξης.

Οργισμένη συγκέντρωση στον "Οίκο του Ναύτου"

Σε μαζική, οργισμένη συγκέντρωση ασφαλισμένων του Οίκου του Ναύτου έξω από το γραφείο του προέδρου, εξελίχθηκε χτες η παράσταση διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",λόγω της καθυστέρησης του Ταμείου να καταβάλει τις οφειλές του στους φαρμακοποιούς. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Πειραιά από την περασμένη Τετάρτη αποφάσισε, μέχρι να καταβληθούν οι οφειλές, να μη χορηγούνται φάρμακα με πίστωση στους χιλιάδες ασφαλισμένους του Οίκου του Ναύτου.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση της ασφαλισμένης Κυριακής Καραβά: "Πού πήγαν τα λεφτά των ναυτικών μας;", ενώ ο συνταξιούχος Στέλιος Χατζόπουλος συμπλήρωσε: "Με 84.000 σύνταξη, πώς θα πληρώσω νοίκι και φάρμακα; Θαλασσοπνιγόμαστε τόσα χρόνια για να ζήσουμε στο τέλος με το ξεροκόμματο".

Από την πλευρά του Ταμείου ο πρόεδρος Κώστας Φαζάκης δεσμεύτηκε ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν εξοφληθεί οι φαρμακοποιοί. Παραδέχτηκε επίσης ότι η κατάσταση του Ταμείου με τα μέτρα που προωθούνται αυτή την περίοδο από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - για τη μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία - "θα αλλάξει την κατάσταση προς το χειρότερο". Ομως, υποστήριξε ότι η εικόνα του Ταμείου θα καλυτερέψει με τη... μηχανοργάνωση και την περικοπή των δαπανών για τα φάρμακα! Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο, από τους 170.000 ασφαλισμένους οι 28 περίπου χιλιάδες είναι εν ενεργεία και οι 64 χιλ. συνταξιούχοι! Οι υπόλοιποι είναι οι έμμεσα ασφαλισμένοι.

Από τους συνδικαλιστές επισημάνθηκε ότι η τραγική κατάσταση συνολικά του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που αδιαφορεί αν έχει δραματικές συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων. Τονίστηκε ακόμα ότι δε θα επιτρέψουν οι ναυτεργάτες τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού τους συστήματος.

Σύσκεψη ΕΣΑΚιτών Θεσσαλονίκης

Η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ καλεί σύσκεψη όλων των εκλεγμένων στελεχών της στα ΔΣ των σωματείων, τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη, στις 7μμ στα γραφεία της παράταξης (Ολύμπου 97), με θέματα την προετοιμασία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της 23ης Οκτώβρη και τα καθήκοντα ενόψει του 26ου τακτικού εκλογικού Συνεδρίου του ΕΚΘ.

Σύσκεψη συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ που πραγματοποίηθηκε πρόσφατα ενόψει κα

Σύσκεψη συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ενόψει και του συνεδρίου του ΕΚΑ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Τώρα αμφισβητούν και την ύπαρξη του σωματείου!

Μέχρι πρότινος ο εμπαιγμός και η περιφρόνηση ήταν η αντιμετώπιση των καθαριστριών δημοσίων σχολείων από το υπουργείο Παιδείας, χτες όμως παράγοντες του υπουργείου αμφισβήτησαν ανοιχτά ακόμα και την εγκυρότητα του κλαδικού σωματείου της Αθήνας!Οι διευθυντές του υπουργείου Σαμολαδάς καιΚουλούρης ζήτησαν από αντιπροσωπεία του Σωματείου - που τους επισκέφτηκε για να τους παραδώσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης που είχε προηγηθεί - το καταστατικό ή άλλη απόδειξη για την ύπαρξη του σωματείου! Επίσης, τους ζήτησαν την επόμενη φορά να πάνε με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας τους, όχι για να συζητήσουν το πρόβλημα, αλλά για να τους δώσουν ένα έγγραφο με το οποίο θα απευθυνθούν στο υπουργείο Εσωτερικών, αφού ισχυρίστηκαν ότι αυτό είναι αρμόδιο για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους!Η στάση αυτή καταγγέλθηκε από το σωματείο, το οποίο εκφράζει την απόφασή του να συνεχίσει τον αγώνα για την αλλαγή της εργασιακής σχέσης των καθαριστριών από εργολαβική σε εξαρτημένη αορίστου χρόνου, καθώς και για την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργείου Παιδείας για τη χορήγηση αύξησης 8% ανά αίθουσα από 1/1/97 και ενός επιπλέον μισθού.

Στο μεταξύ σε πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμα υπογραφεί οι συμβάσεις των καθαριστριών, ενώ οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν.

Από το 38ο Γυμνάσιο - Λύκειο απολύθηκαν και οι δύο καθαρίστριες Ιουλία Τσιούμα και Κλεονίκη Τριάντου,οι οποίες εργάζονταν για εφτά χρόνια στο συγκεκριμένο σχολείο. Επίσης, απολύθηκε η Χρυσούλα Κοκκίνου που εργαζόταν στο 1ο νηπιαγωγείο στα Βριλήσια.Το ίδιο η Σοφία Ζήση και η Μαργαρίτα Σχιζοδήμου,που εργάζονταν 10 χρόνια στο 5ο Γυμνάσιο...

Επίσχεση για δεδουλευμένα

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι 35 εργαζόμενοι του βαφείου Νικολαϊδη στην Κομοτηνή, από την περασμένη Τρίτη,διεκδικώντας δεδουλευμένα που κυμαίνονται από 100.000 έως 1.300.000 δραχμές για τον καθένα. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής σε ανακοίνωσή του, ο εργοδότης από την έναρξη του εργοστασίου το 1994 μέχρι και σήμερα δεν κατέβαλε ποτέ εγκαίρως τη μισθοδοσία κι αυτό παρότι πρόκειται για ένα σύγχρονο βαφείο με πολλή δουλιά.

Στην ανακοίνωση του ΕΚΚ εκφράζεται η συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και τονίζεται ακόμα: "Επί τρία χρόνια αθετεί τις υποσχέσεις του για την καταβολή των οφειλόμενων και επειδή οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι μέσω της δικαστικής οδού δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα, αποφάσισαν ομόφωνα να πραγματοποιήσουν επίσχεση εργασίας έως ότου τούς καταβληθούν τα ποσά που τους οφείλονται".

Αλλού... είναι τα προβλήματα της ΕΒΟ

Απάντηση του σωματείου των εργαζομένων σε δημοσιεύματα

Με αφορμή το δημοσίευμα στο "Βήμα" (28/8/97) σχετικά με την αμυντική βιομηχανία και το "πακέτο μέτρων" της κυβέρνησης, όπου αναφέρεται ότι στην ΕΒΟ υπάρχει "πλεονάζον προσωπικό" 500 ατόμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΒΟ Αθήνας με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει εσφαλμένες τις εκτιμήσεις.Και αυτό - επισημαίνει - γιατί: Μόλις πρόσφατα προσελήφθη προσωπικό στην εταιρία και μάλιστα διοικητικό. Η αύξηση της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, άρα και της ΕΒΟ, στο 5ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα θα απαιτήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης σχετικά με την αναφορά στο δημοσίευμα ότι η ΕΒΟ παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα, επισημαίνει ότι είναι ανακριβής καθώς τόσο απ' τον ισολογισμό του '96, όσο και από δηλώσεις της διοίκησης, προκύπτει ότι είχε πρωτογενές θετικό αποτέλεσμα της τάξης των 4,2 δισ. δραχμών.

Το σωματείο υπογραμμίζει ότι τα μεγάλα προβλήματα που εδώ και μια 10ετία ταλανίζουν την αμυντική βιομηχανία και την ΕΒΟ, προέρχονται από ενδογενείς παράγοντες (έλλειψη διαφάνειας, αξιοκρατίας, μη χρηστή διαχείριση κ. ά. ), αλλά και εξωγενείς που αφορούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπως: ο προσδιορισμός 5ετών προγραμμάτων παραγωγής. Ο ενιαίος κεντρικός συντονισμός των αμυντικών βιομηχανιών. Η εγκατάσταση διοικήσεων με στενά κομματικά κριτήρια. Η έλλειψη διακομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που να διασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο των αμυντικών βιομηχανιών.

Ο Σύλλογος καλεί τη διοίκηση της ΕΒΟ να πάρει θέση σχετικά με τα δημοσιεύματα και να ενημερώσει τους εργαζόμενους. Καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας και όχι τη συρρίκνωσή της.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΑΥΤΩΝ
"Καταδικάστε το συμβιβασμό"

Καταδίκη στην τακτική των καιροσκοπικών ελιγμών, των "πελατειακών σχέσεων" και του συμβιβασμού, που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών,πρέπει να αποτελέσει η σημερινή Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ που θα γίνει στις 10 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση τουΑγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών.

Η στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ και ειδικά ο πρόεδρος του σωματείου Αντώνης Νταλακογιώργος,χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης, "επικίνδυνη για τα συμφέροντα του κλάδου", αφού σε συνεργασία με την πλειοψηφία της ΠΝΟ μπλοκάρουν την ανάπτυξη των συντονισμένων και μαζικών αγώνων αυτή την περίοδο που οι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν την ολομέτωπη επίθεση εφοπλιστών και κυβέρνησης και διευκολύνουν το ξεπούλημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να πουν ότι συμφωνούν ακόμα και με μηδενικές αυξήσεις στο όνομα της ανεργίας!

Υπογραμμίζεται επίσης, η αποχή της πλειοψηφίας της διοίκησης από τις κινητοποιήσεις των ανέργων που έχουν ξεκινήσει από τον Μάη στις οποίες συμμετέχουν πολλοί ναύτες.

Οι αποφάσεις της Συνέλευσης τονίζεται ότι πρέπει να "συμβάλουν αποφασιστικά στον αγώνα και για την υπεράσπιση του καμποτάζ, αφού η απελευθέρωσή του σημαίνει το μαζικό διωγμό των ναυτών και όλων των ναυτεργατών από τα Ακτοπλοϊκά, τα Τουριστικά και Πορθμεία".

"Ο κλάδος μας - συνεχίζει - έχει τη δύναμη και μπορεί να βγάλει το σωματείο από το βάλτο του συμβιβασμού και να το επαναφέρει στο δρόμο του αγώνα και της ταξικής πάλης, με την ανάδειξη των αγωνιστικών δυνάμεων στο τιμόνι της διοίκησης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ