ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Ομάδα πολυτελείας

Πρόκειται για την τρίτη σε δυναμικότητα, τίτλους και ιστορία ομάδα της Ισπανίας μετά από τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα. Τα τελευταία δύο χρόνια ο ιδιόρρυθμος πρόεδρος της Χέσους Χιλ, που άλλαζε τους προπονητές σαν τα πουκάμισα, εμπιστεύτηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έναν προπονητή. Ο Σέρβος Αντιτς διανύει αισίως τον τρίτο του χρόνο στον πάγκο της Ατλέτικο με αποτέλεσμα να κερδίσει το 1996 το πρωτάθλημα.

Φέτος αναδείχτηκε "πρωταθλήτρια" στις μεταγραφές, ξοδεύοντας 16 δισ. δρχ. Απέκτησε τον Βραζιλιάνο Ζουνίνιο, τον Κριστιάν Βιέρι από τη Μίλαν και τον Ζόρντι Λαρδίν από την Εσπανιόλ. Παράλληλα υπάρχουν και οι παλιές... καραβάνες όπως ο γνωστός μας από τον Πανιώνιο Μίλικο Πάντιτς και o Πάολο Φούτρε. Φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ θεωρούνταν και από τα φαβορί για τον τίτλο στη χώρα της. Μέχρι στιγμής δεν έχει πείσει ακόμα, αφού βρίσκεται στην 9η θέση του ισπανικού πρωταθλήματος με 5 βαθμούς.

Πολύ επιθετική ομάδα, με κύρια αιχμή τους Κίκο, Βιέρι και Ζουνίνιο, όμως η άμυνα θεωρείται επιρρεπής στα λάθη. Το σύστημα που παίζει συνήθως είναι το 4 - 4 - 2, ενώ η τυπική σύνθεση είναι: Μολίνα, Γκελί, Σαντί, Αντέι, Τόνι (άμυνα), Καμινέρο, Μπέιμπλ, Λαρδίν, Ζουνίνιο (κέντρο) Βιέρι, Κίκο.

Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της είναι η κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 1974 και του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1962.

Η ταυτότητά της: Ετος ίδρυσης: 1903, Χρώματα: Ασπρο - Κόκκινο. Εδρα: Βιθέντε Καντερόν χωρητικότητας 56.000 θέσεων. Πρωταθλήματα: 9. Κύπελλα: 9. Το παλμαρέ της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: 15 συμμετοχές - 47 αγώνες - 21 νίκες - 4 ισοπαλίες - 22 ήττες.

Στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε την αγγλική Λέστερ με δύο νίκες, 2 - 0 (εντός), 2 - 1 (εκτός).

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΥΕΦΑ
Συνηθισμένα τα βουνά...

Με ψυχραιμία υποδέχτηκαν στον ΠΑΟΚ την είδηση για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρόμοια συναισθήματα και στον ΟΦΗ για τη γαλλική Οσέρ

Χωρίς φόβο αλλά με πάθος για ό,τι καλύτερο προκύψει αντιμετώπισαν οι υπεύθυνοι του ΠΑΟΚ και του ΟΦΗ τα αποτελέσματα της χθεσινής κλήρωσης του Β γύρου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Στη Θεσσαλονίκη τα έχουν βέβαια με την ατυχία τους, αφού μετά την Αρσεναλ στο δρόμο τους βρέθηκε άλλο ένα μεγάλο όνομα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

"Εγινε αυτό που απευχόμασταν όλοι" ήταν τα πρώτα λόγια του εκπροσώπου του ΠΑΟΚ στη Γενεύη Κώστα Ορφανού. "Αποτελούσε το μεγάλο όνομα του ομίλου και σίγουρα έχουμε δύσκολη αποστολή. Πάντως έχουμε το καλό ότι η ρεβάνς θα γίνει στην έδρα μας" επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ.

Από πλευράς των παικτών ο Κώστας Φραντζέσκος τόνισε ότι αναμένεται να γίνουν δυο καλά παιχνίδια όπου ο καλύτερος θα είναι αυτός που θα χαρεί στο τέλος.

Ο παίκτης της Σεβίλλης Βασίλης Τσάρτας τόνισε ότι είναι μια ομάδα που φέτος διαθέτει λύσεις σε όλες τις θέσεις ενώ το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην επίθεσή της.

Οσον αφορά την Οσέρ ο αρχηγός του ΟΦΗ Νίκος Νιόμπλιας δήλωσε: "Είναι μια δύσκολη ομάδα και σίγουρα όλα είναι ανοιχτά αφού θα έλεγα ότι είναι στα μέτρα μας. Σημαντικό το ότι η ρεβάνς γίνεται στην έδρα μας".

Τα αλλά ζευγάρια

Τα υπόλοιπα παιχνίδια στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ είναι: Αγιαξ (Ολλανδία) - Ουντινέζε (Ιταλία) Μπράγκα (Πορτογαλία) - Διναμό Τιφλίδας (Γεωργία) Μετζ (Γαλλία) - Καρλσρούη (Γερμανία) Στρασβούργο (Γαλλία) - Λίβερπουλ (Αγγλία) Ιντερ (Ιταλία) - Λυών (Γαλλία) Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία) - Μόναχο 1860 (Γερμανία) ΜΤΚ Βουδαπέστης (Ουγγαρία) - Κροάσια Ζάγκρεμπ (Κροατία) Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία) ή Σιόν (Ελβετία) - Βαγιαδολίδ (Ισπανία) Σάλκε (Γερμανία) -Αντερλεχτ (Βέλγιο) Ααρχους (Δανία) - Τβέντε Ενσεντε (Ολλανδία) Ατλέτικο Μπιλμπάο (Ισπανία) - Αστον Βίλα (Αγγλία), Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) - Μπαστιά (Γαλλία) Ρότορ Βόλγογκραντ (Ρωσία) -Λάτσιο (Ιταλία), Μπόχουμ (Γερμανία) - Μπριζ (Βέλγιο).

Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 21 Οκτωβρίου και οι επαναληπτικοί στις 4 Νοεμβρίου.

Η 18άδα της Δανίας

Παρά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζουν οι αδελφοί Μίκαελ και Μπρίαν Λάουντρουπ περιλαμβάνονται στην αποστολή της Δανίας, που θα έρθει στη χώρα μας για το παιχνίδι που θα κρίνει την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ '98. Οι 18 του Μπο Γιόχανσον είναι: Σμάιχελ, Μόγκενς Κρογκ (τερμ.), Τόμπιασεν, Σιόνμπεργκ, Ρίπερ, Λάουρσεν, Χόεγκ, Κόλντινγκ (αμυν.), Χέιντζε, Χέλβεγκ, Αλαν Νίλσεν, Γκόλντμπακ, Τόμασεν, Βίεργκορστ (μέσοι), Μόλναρ, Μέλερ, Μπρ. και Μικ. Λάουντρουπ.

ΣΤΟΥΡΜ ΓΚΡΑΤΣ
Ανερχόμενη δύναμη

Μια ανερχόμενη δύναμη στο αυστριακό ποδόσφαιρο, χωρίς όμως περγαμηνές, εντός ή εκτός συνόρων, είναι η Στουρμ Γκρατς. Ιδρύθηκε το 1909. Εδρα της είναι το "Στούρμπλατς" χωρητικότητας 15.000 θεατών, άσπρο - μαύρο - πράσινο τα χρώματα της.

Βρισκόταν πάντα στη σκιά των δυο μεγάλων της Βιέννης (Αούστρια, Ραπίντ) και ποτέ δεν πήρε πρωτάθλημα. Στην τροπαιοθήκη της έχει δύο κύπελλα ('96, '97). Φέτος υπό τις οδηγίες του γνωστού μας Ιβιτσα Οσιμ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 30 βαθμούς και 27 - 8 γκολ. Μετά από 13 αγώνες έχει 9 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόνο μια ήττα.

Στην Ευρώπη έχει μπει δύο φορές σε προημιτελικά. Την πρώτη στο Κυπελλούχων ('75 - '76) που αποκλείστηκε από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (0 - 2, 0 - 1) και τη δεύτερη στο Κύπελλο UEFA όταν βρήκε μπροστά της τη Νότιγχαμ (έχασε 1 - 0 εκτός, 1 - 1). Συνολικά έχει 10 συμμετοχές στην Ευρώπη με 34 αγώνες (8 νίκες, 10 ισοπαλίες, 16 ήττες και 34 - 44 γκολ).

Απέναντι σ' ελληνική ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης θα βρεθεί για πρώτη φορά. Πάντως για να μπει στην κληρωτίδα απέκλεισε με δύο νίκες (0 - 1, 3 - 0) το ΑΠΟΕΛ. Ο Οσιμ στο δεύτερο παιχνίδι είχε χρησιμοποιήσει τους Σίντορτσουκ, Φόντα, Μίλανιτς, Πόποβιτς (69' Σπιτέρι), Νόικιρσνερ, Σουπ (46' Πος), Μάλιτς, Ρεϊνμάιερ, Πρίλασνιγκ, Βάστιτς, Χας (69' Χόπερ). Τα τρία γκολ στις δύο συναντήσεις πέτυχαν οι Ρεϊνμάιερ, Βάστιτς και Χας.

Τα αστέρια της είναι είναι ο Γερμανός Φόντα (λίμπερο), ο Ελβετός Σουπ (χαφ), ο διεθνής Σλοβένος στόπερ Μίλανιτς και ο διεθνής Αυστριακός επιθετικός Βάστιτς.

  • Την Κυριακή υποδέχεται τη Λουστενάου.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ
Ούτε ζέστη, ούτε κρύο

Ο Ντουμιτρίου για την αυστριακή Στουρμ Γκρατζ, προσεχή αντίπαλο της ΑΕΚ

"Δεν πρέπει να φοβόμαστε, να λυπόμαστε, ούτε να χαιρόμαστε". Με τις κουβέντες αυτές σχολίασε τη Στουρμ Γκρατζ, προσεχή αντίπαλο της ΑΕΚ στο Κυπελλούχων, ο Ντουμιτρίου. Το αποτέλεσμα της κλήρωσης μάλλον δεν μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκό για τους "κιτρινόμαυρους", αφού η ομάδα που προπονεί ο Ιβιτσα Οσιμ ήταν μια από τις δύο ισχυρές στους... αδυνάτους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι στην κλήρωση της πρωτοπόρου στο Αυστριακό πρωτάθλημα χάρηκαν αρκετά κρίνοντας την ΑΕΚ σαφώς πιο εύκολη από Τσέλσι, Μπέτις κλπ, αλλά και γιατί ο επαναληπτικός θα είναι στην έδρα τους. "Αρκετά δυνατή ομάδα" χαρακτήρισε τη Στουρμ Γκρατς ο τεχνικός του "δικεφάλου" και συνέχισε: "Δεν είναι ανώτερη από την ΑΕΚ. Πιστεύω πως οι παίχτες θ' αντιμετωπίσουν αυτά τα δύο παιχνίδια σοβαρά. Το κίνητρο της νίκης είναι μεγαλύτερο. Οι παίχτες μου έχουν εμπειρία. Επιδίωξή μας από το πρώτο παιχνίδι, ένα θετικό αποτέλεσμα".

  • Ο βοηθός του Οσιμ θα είναι στο Καυταντζόγλειο τη Δευτέρα, ώστε να πάρει μια πρώτη "γεύση" από την ΑΕΚ.
  • Ο Λάκης Νικολάου, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται αυτή τη στιγμή ως επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου στην ΑΕΚ.
Αλλα ζευγάρια

Στις 23 Οκτώβρη και στις 6 Νοέμβρη θα συναντηθούν ακόμα: Τρόμσο (Νορβηγία) - Τσέλσι (Αγγλία), Εκερεν (Βέλγιο) - Στουτγκάρδη (Γερμανία), Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) - Κοτζάελι Σπορ (Τουρκία), Σαχτιόρ Ντόνιετσκ (Ουκρανία) - Βιτσέντζα (Ιταλία), Μπέτις Σεβίλλης (Ισπανία) - ΦΚ Κοπεγχάγης (Δανία), Νίκαια (Γαλλία) - Σλάβια Πράγας (Τσεχία), Πριμόριε Αϊντόβτσινα (Σλοβενία) - Ρόντα Κερκρέιντ (Ολλανδία).

Βαρύτατος ήταν ο "πέλεκυς" του αθλητικού δικαστή, Ερωτόκριτου

Βαρύτατος ήταν ο "πέλεκυς" του αθλητικού δικαστή, Ερωτόκριτου Ερωτοκρίτου, για το Νίκο Παπαδόπουλο. Ο νεαρός παίχτης του ΟΦΗ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 16 αγωνιστικών.

ΒΟΛΕΪ
Πρόγευση πρωταθλήματος

Σήμερα στο Βόλο το 1ο Σούπερ Καπ με αντιπάλους Αρη και Ολυμπιακό

Στο κλειστό της Ν. Ιωνίας Βόλου, όπου διεξάγεται ο τελικός του Σούπερ Καπ (17.30, ΕΤ - 3) ανάμεσα στον πρωταθλητή Αρη και τον κυπελλούχο Ολυμπιακό "ανοίγει" σήμερα η αυλαία του βόλεϊ για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ο σημερινός τελικός είναι ο πρώτος στην ιστορία των πρωταθλημάτων βόλεϊ. Παρ' όλα αυτά όμως τόσο στους πρωταθλητές όσο και στους κυπελλούχους το κλίμα δεν είναι και το ιδανικότερο.

Στον Αρη έχει ξεσπάσει κρίση μετά τις τελευταίες προσφυγές που έκαναν 4 παίκτες, οι Μέλκας, Μητρούδης, Παπακοσμάς, Αλεξανδρόπουλος, διεκδικώντας τους μισθούς και τα πριμ.

Στον Ολυμπιακό μετά το πρόβλημα στις σχέσεις της ομάδας με τον Θεοδωρίδη, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντράγκοβιτς κατά της διοίκησης του "ερυθρόλευκου" ΤΑΠ όξυναν περισσότερο την κατάσταση.

@

Στο γυμναστήριο του Μενιδίου άνοιξε χτες η αυλαία του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 ανδρών, όπου ο Δούκας επιβλήθηκε του ΓΑΣ Κιλκίς με 24 - 22.

ΟΣΕΡ
Η ομάδα του Γκι Ρου

Ενα σπάνιο ρεκόρ συνοδεύει τη γαλλική ομάδα, αφού ίσως είναι η μοναδική ομάδα σε όλο τον κόσμο που έχει τον ίδιο προπονητή για... 36 χρόνια τον 59χρονο Γκι Ρου.

Η καλύτερη στιγμή στην ιστορία της ομάδας ήταν το 1996, όταν κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Φέτος βρίσκεται στην 6η θέση του γαλλικού πρωταθλήματος. Την περίοδο 1987-'88αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με τους "πράσινους" να παίρνουν την πρόκριση, αφού νίκησαν στην Αθήνα με 2-0 και έχασαν στη Γαλλία 3-2. Δύο χρόνια αργότερα ο Ολυμπιακός βρέθηκε στον δρόμο της Οσέρ, αλλά ήταν πιο τυχερή, αφού έφερε 1-1 στο Καραϊσκάκη και 0-0 στη Γαλλία.

Η ευρωπαϊκή της πορεία δεν έχει πολλές περγαμηνές. Φέτος πήρε την πρόκριση αφού κατέκτησε το Ιντερτότο νικώντας στον τελικό την Ντούισμπουργκ με 2-0. Στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε την ισπανική Λα Κορούνια με 2-0 (εκτός) και 0-0 (εντός). Φέτος στην Οσέρ μετακόμισαν 5 παίκτες, οι οποίοι είναι: Γκομά (αμυντικός), Λαχουέρ, Ζενσάμπ, Σεκτιουί (μέσοι), Γκιβάρς (επιθετικός). Πιθανή ενδεκάδα: Σαρμπονιέρ, Γκομά, Σιλβέστρ, Ντανιού, Ραμπαρινόβι, Λαχουέρ, Λαμουσί, Σιμπιέρσκι, Μαρλέ, Γκιβάρς, Ντιομέντ.

Η ταυτότητά της συνοπτικά: Ετος ίδρυσης: 1905. Χρώματα: Λευκά. Εδρα: Αμπέ Ντεσάμπ (26.000). Πρωταθλήματα: 1. Κύπελλα: 2. Το παλμαρέ της στο ΟΥΕΦΑ: 36 αγώνες - 18 νίκες - 8 ισοπαλίες - 10 ήττες.

Ο Κριστιάν Βιέρι αποτελεί μαζί με τον Ζουνίνιο τις επιθετικές αιχμές της Ατλέτικο Μαδρίτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ