ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Προετοιμασία καθόδου

"Ραντεβού", στην Αθήνα την Πέμπτη 9 Οκτώβρη, δίνουν οι κοινότητες που αντιδρούν δυναμικά στο κυβερνητικό σχέδιο για την ερήμωση της υπαίθρου

Κλίμα προετοιμασίας, ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, την Πέμπτη, 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα, επικρατεί σε όλη την επαρχία. Μέχρι και την τελευταία, όμως στιγμή, κινητοποιήσεις γίνονται και εξαγγέλλονται στους νομούς της χώρας, ενώ Συντονιστικές Επιτροπές και κοινοτικές αρχές δρομολογούν πούλμαν για την κάθοδο στην πρωτεύουσα. Τις σχετικές λεπτομέρειες θα αναπτύξει, σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών συνενώσεων.

Στο μεταξύ, την απόσυρση του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" ζήτησαν χτες οι κάτοικοι της Ζακύνθου σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή του νομού, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Εκατοντάδες κάτοικοι των κοινοτήτων της Κοζάνης απέκλεισαν χτες για μισή περίπου ώρα την Εθνική οδό Κοζάνης - Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση Φιλιππούπολης και Καπνοχωρίου. Οι κάτοικοι της περιοχής διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους για την αναλγησία της κυβέρνησης και έκαναν σαφές ότι ο αγώνας τους, να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια, δε θα σταματήσει εδώ.

Εντατικά προετοιμάζονται οι κοινότητες της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας για την κάθοδό τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Αθήνας. Σήμερα,οι κάτοικοι των Κοινοτήτων Αδενδρου, Βραχιάς και Παρθενίου θα αποκλείσουν από τις 10 το πρωί και για μία περίπου ώρα τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Ενώ οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Δράμας, Καβάλας και Σερρών αποφασίζουν σήμερα για την ημερομηνία αποκλεισμού της παλιάς Εθνικής οδού στο Λιοντάρι της Αμφίπολης.

Σε συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού Αμφιλοχίας - Βόνιτσας, προχωρούν αύριο Κυριακή,στις 11.30 το πρωί, οι Συντονιστικές Επιτροπές και οι κάτοικοι των Κοινοτήτων Μοναστηρακίου, Θυρίου και Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές συνενώσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Η αντίθεση αυτή, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους, όπως ομόφωνες αποφάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων, λαϊκές συνελεύσεις κατοίκων και τοπικά δημοψηφίσματα των χωριών.

Με κεντρικό σύνθημα "Οχι στις αναγκαστικές συνενώσεις και το μαρασμό των χωριών μας. Οχι στην υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", η Συντονιστική Επιτροπή Φωκίδας πραγματοποιεί τη Δευτέρα,6 Οκτώβρη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμφισσας,στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Πανσαμιακό συλλαλητήριο κατά των αναγκαστικών συνενώσεων διοργανώνει την Πέμπτη, 9 Οκτώβρη, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά του "Ι. Καποδίστρια" του νομού. Με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους αιρετούς, κατοίκους και φορείς του νησιού, να συμμετάσχουν δυναμικά, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη ερήμωση της υπαίθρου και στη μετατροπή των νέων δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς.

Κάλεσμα να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Αθήνας, απευθύνει σε όλους τους συντρόφους, φίλους, μαζικούς φορείς, συλλόγους (αδελφότητες), σε όσους κατάγονται από την επαρχία και διαμένουν στην πρωτεύουσα, η Συντονιστική Επιτροπή Επαρχιωτών Αθήνας του ΚΚΕ."Το Νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας" θα έχει αποτέλεσμα την ερήμωση των χωριών μας και της αγροτικής γης και τη μεγάλη φορολόγηση", σημειώνεται στο κάλεσμα της Επιτροπής.

  • Το δίκαιο των λαϊκών αντιδράσεων απέναντι στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" τονίζει με ανακοίνωσή του και το ΝΑΡ.
Οι εξορμήσεις του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης του ΚΚΕ για τις συνέπειες και τους στόχους εφαρμογής του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας", αλλά και για τις θέσεις του Κόμματος. Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ στην ύπαιθρο, γίνονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις - περιοδείες:

Στα Τρίκαλα,σήμερα, στο Γριζάνιο θα μιλήσει σε συγκέντρωση ο Στέφ. Παιδής.Παράλληλα, μέλη της ΝΕ του Κόμματος θα περιοδεύσουν στους συνοικισμούς Κηπάκι, Πυργετός, Πύργος, Αγ. Μονή, Αγ. Απόστολοι και Αλώνια Μπάρας.Αύριο Κυριακή στην Κρήνη θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,στο Παλαιομονάστηρο η Αρετή Λάζου,στην Αύρα ο Β. Οικονόμου και στο Ρίζωμα ο Κ. Μπαλλάς.Επίσης αύριο θα γίνουν περιοδείες στα χωριά Διάβα και Καστράκι.

Στην Καρδίτσα,στο Φανάρι,θα μιλήσει σήμερα ο Χρ. Τέγος και στο Μελισσοχώρι ο Κ. Θεοδωρίδης.Αύριο σε συγκέντρωση στα Κανάλια θα μιλήσει ο Απ. Πίτσαβος και στο Λεοντάρι ο Κ. Μουρατιάν.

Στην Κοζάνη σήμερα συγκεντρώσεις θα γίνουν στα χωριά Πρωτοχώρι, Μεταξά και Αγ. Χριστόφορο,με ομιλητές τους Γ. Μητσιάκο, Γ. Στραβού και Αντ. Τσάκωνα,αντίστοιχα. Αύριο, στο Προσήλιο θα μιλήσει ο Γ. Στραβός,στο Τριγωνικό ο Γ. Μητσιάκος και στην Αρδασσα ο Αντ. Τσάκωνας.Τη Δευτέρα, στην Αγ. Παρασκευή θα μιλήσει ο Γ. Μητισάκος.

Στα Γρεβενά συγκεντρώσεις θα γίνουν σήμερα σε Μερσίνα και Βατόλακο,με ομιλητή τον Β. Μπουγά.Αύριο στα χωριά Καρπερό και Τρικοκκά με ομιλητή τον Κ. Σταμπολίδη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ίδιος θα μιλήσει και τη Δευτέρα σε συγκέντρωση στις Αμυγδαλιές.

Στη Φλώρινα,σήμερα, στη Μελίτη,θα μιλήσει ο Γ. Μούλης,στη Βεύη ο Δ. Μούλης,στους Ανάργυρους η Φ. Μαυροπούλου.Αύριο στο Φιλώτα θα μιλήσει η Φ. Μαυροπούλου,στο Πεδινό ο Γ. Κέρλοβας.

Στην Αιτωλοακαρνανία κλιμάκια της ΝΕ του ΚΚΕ περιοδεύουν σήμερα και αύριο στα χωριά του νομού, όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις και διανομή ενημερωτικού υλικού.

Στη Φωκίδα τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη, στη Λιλαία θα μιλήσει ο Γ. Ιωσηφίδης,γραμματέας της ΝΕ του νομού. Την Τετάρτη, 8 Οκτώβρη, στην Αμυγδαλιά θα μιλήσει ο Γ. Παναγής,μέλος Γραφείου της ΕΠ. Στερεάς - Εύβοιας.

Στη Μεσσηνία περιοδείες και ομιλίες θα γίνουν σήμερα στη Βαλύρα και το Μαυρομάτι Ιθώμης, στο Χατζή και το Βλαχόπουλο.Αύριο Κυριακή, σε Οιχαλία, Μερόπη, Σιάμου, Αετό, Δώριο και Ψάρι καθώς επίσης στη Χώρα και το Αμπελόφυτο.

Στη Ροδόπη στελέχη της ΝΕ του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν σε Ν. Αδριάνη και Ν. Σιδηροχώρι.Αύριο στα χωριά Προσκυνητές και Συλαγανή.Την Τρίτη θα περιοδεύσουν στα χωριά Φιλαυρά και Μυστακάς.Την Τετάρτη στα χωριά Κομοτηνή και Καφενειά.Την Πέμπτη σε Κομοτηνή και Αγορά.

Στην Αχαϊα σήμερα συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Κ. Αχαγιά και το Αίγιο,ενώ αύριο στα Καλάβρυτα.

Στη Σάμο στελέχη της ΝΕ του ΚΚΕ του νησιού θα μιλήσουν σήμερα στον Πλάτανο,αύριο σε Βουρλιώτες, Πύργο και Κοντακαίικα.Τη Δευτέρα ομιλίες θα γίνουν σε Χώρα, Παγώνδα και Σπαθαραίους.Την Τρίτη σε Αμπελο και Μανωλάτες.

Στην Κεφαλονιά και Ιθάκη σήμερα περιοδείες θα γίνουν στα χωριά Νιοχώρι και Καυρά.Πλούσιο είναι το πρόγραμμα της ερχόμενης βδομάδας. Τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη, το βράδυ θα γίνει συγκέντρωση στη Σάμη.Την Τρίτη συγκεντρώσεις θα γίνουν στις Κοινότητες Καπανδιτίου και Ξενόπουλου.Την Τετάρτη στις Κοινότητες Κατώγης, Σουλάρων, Χαυριατών, Χαυδάτων.Την Πέμπτη στα χωριά Πάστρα και Αγ. Ειρήνη.Την Παρασκευή στα χωριά Μουσάτα, Βλαχάτα και Λουρδάτα.Το επόμενο Σάββατο, 11 Οκτώβρη, ανοιχτή συγκέντρωση θα γίνει στο Ληξούρι,στην αίθουσα του δημαρχείου και την Κυριακή, 12 του μήνα, στο Αργοστόλι,στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Ψευδεπίγραφοι στόχοι

Γ

Ως ένας ακόμα μεγαλεπήβολος στόχος του προγράμματος Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ αναφέρεται "η τήρηση της νομιμότητας, η διαφάνεια στην άσκηση της τοπικής εξουσίας".

Αλήθεια ποιοι τα λένε αυτά; Νομιμότητα όταν πριν λίγο καιρό η πλειοψηφία της Βουλής, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, απέρριπταν την πρόταση καθιέρωσης της Απλής Αναλογικής με την οποία επιβάλλεται η ισότητα της ψήφου των Ελλήνων; Διαφάνεια στη διαχείριση πόρων, μα τι έχουν περάσει τους Ελληνες, κάφρους, για να ξεχνάνε τα σκάνδαλα των Τσάτσων - Βαρδινογιάννηδων - Κοσκωτάδων κλπ.; ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν ψήφιζαν την καταβολή 25.000.000 δραχμών αναδρομικών, όταν για τους εργαζόμενους εφαρμόζεται η πιο σκληρή λιτότητα;

Στόχος, επίσης κατά το πρόγραμμα "Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" είναι η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ανάθεση αρμοδιοτήτων. Οι συντάκτες του προγράμματος αυτού γράφουν λες και ήρθαν σαν κατακτητές από τον Αρη και διαπιστώνουν τι φταίει για να το διορθώσουν. Διαπιστώνουν λοιπόν "πως η οικονομική και δημογραφική καχεξία καθιστά αδύνατη τη συγκρότηση της κατάλληλης υποδομής σε κοινωνικό - διοικητικό και τεχνικό εξοπλισμό έτσι ώστε οι τοπικές αρχές να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους έναντι των κατοίκων που εκπροσωπούν". Αναφέρουν επίσης πως οι περισσότερες κοινότητες δεν έχουν π. χ."τη δυνατότητα να συντηρήσουν το οδικό δίκτυο". Κρύβουν, όμως πως είναι η ίδια η πολιτική τους που οδηγεί στην οικονομική και δημογραφική καχεξία και δε φταίει η οικονομική και δημογραφική καχεξία, στην οποία αναφέρονται λες και είναι κάποιο "θεριό" που εισέβαλε στην ΤΑ. Είναι φανερό πως η μεταφυσική αντίληψη των πραγμάτων χρησιμοποιείται για να κρύψει τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας που χρόνια τώρα συνειδητά στερεί την ΤΑ από τους αναγκαίους πόρους κύρια και βέβαια από αρμοδιότητες.

Λένε ότι με τις αναγκαστικές συνενώσεις δημιουργούνται ισχυρές διοικητικές μονάδες σε επίπεδο πρωτοβάθμιου ΟΤΑ που θα επιτρέψουν στην ελληνική ΤΑ να διεκδικήσει αυτοδύναμη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων από εθνικούς πόρους και την ΕΕ. Ας κάνουν τον κόπο να μας εξηγήσουν οι συντάκτες του "Ι. Καποδίστρια", ο Δήμος της Αθήνας, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης, είναι ή δεν είναι μεγάλα και ισχυρά διοικητικά κέντρα, ποια προβλήματα ποιότητας ζωής - παροχής υπηρεσιώνλύνονται προς όφελος των κατοίκων; Μήπως να μιλήσουμε για το νέφος, για το συγκοινωνιακό και γραφειοκρατικό τέρας ή το περίφημο μετρό της Αθήνας;

Τέλος μιλούν "για την αναγέννηση των χωριών για την ανάπτυξη της Ελλάδας" και μέσα από περικοκλάδες σκάνε το μυστικό: Οσο σας αναπτύξαμε, σας αναπτύξαμε, τώρα ΤΑ, συλλογικοί φορείς - κάτοικοι και καταγόμενοι κάτοικοι πληρώστε φόρους αν θέλετε περαιτέρω ανάπτυξή σας!

Οι μεγάλες αλήθειες

Αγαπητοί αναγνώστες στο ΙΙ Κεφάλαιο της αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης λέγονται οι μεγάλες αλήθειες, εκείνες που όταν ψηφίζονταν οι διάφοροι Νόμοι παλιότερα γινόταν προσπάθεια να αποκρυφτούν και που μόνο το ΚΚΕ τολμούσε να ξεσκεπάσει.

Ας θυμηθούμε λοιπόν μαζί, εξάλλου πρόσφατα είναι, για τα κίνητρα και τις εθελοντικές συνενώσεις τι διατυμπάνιζαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τα πιο χαμηλά στα ψηλότερα. "Εμείς δίνουμε τα κίνητρα, φτιάξαμε τους νόμους, τους Θεσμούς, εσείς πρέπει να συνενωθείτε", το συνηθισμένο ρεφρέν της Πασοκικής προπαγάνδας για το Ν.1622. Ξεδιάντροπα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής λοιπόν σήμερα στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" αναφέρεται για το Ν.1622: "Το νεοτεριστικό στοιχείο αυτής της πολιτικής ήταν η παροχή οικονομικών κινήτρων ως ΔΕΛΕΑΡ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, παρά ως ένεση αναπτυξιακής προοπτικής προς τους νέους ΟΤΑ που προέκυπταν από συνένωση". ΔΟΛΩΜΑ λοιπόν, ούτε ένεση. Αλήθεια οι ίδιοι τι θα λένε μετά από λίγα χρόνια για το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας";

Ετσι λοιπόν αφού σαν δόλωμα χρησιμοποιήθηκαν τα κίνητρα για τις εθελοντικές συνενώσεις και ο κοσμάκης τούς πήρε χαμπάρι (σ' αυτό βοήθησε και το ΚΚΕ με την πολιτική του ξεσκεπάσματος που ακολουθεί: όλη την Αλήθεια στο λαό), τώρα μάς λένε: Αφού τότε δεν πέσατε στη φάκα, τώρα θα σας συνενώσουμε αναγκαστικά με "ΔΙΑΛΟΓΟ" και με προκαθορισμένη τη "ΓΝΩΜΗ" σας. Ντροπή, κύριοι. Ντροπή! Δεν είναι κάφροι οι Ελληνες. Ας συνεχίσουμε από τις γραμμές για να διαπιστώσουμε τι μας περιμένει. "Τα οικονομικά κίνητρα (σ.σ. που παντού ήταν δόλωμα και ως εκ τούτου ανύπαρκτα) δεν είχαν και δε φαίνεται ότι θα μπορούν να αποκτήσουν αναπτυξιακή δυναμική", "τα οικονομικά κίνητρα εξαντλούνται στο μέτρο που περιορίζονται στη διάπλαση της κοινωνικής συναίνεσης". Προσέξτε διάπλαση - διαμόρφωση (διάβαζε στάχτη στα μάτια του κόσμου που λέει ο λαός μας).

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο καταργούνται οι κοινότητες και δημιουργούνται δήμοι (μένουν μόνο κάποιες λίγες κοινότητες) λες και ο Δήμος της Αθήνας έχει καμιά σχέση στα προβλήματα με το Δήμο Παλλικής. Ομως προσέξτε! Δήμαρχο και η Αθήνα, δήμαρχο και η Παλλική. Φοβόμαστε πως στην Κοργιαλένειο θα σταθμεύουν τώρα και Μερσεντές που θα μεταφέρουν τους γραβατωμένους δημάρχους, πιστούς υπηρέτες των Βρυξελλών. Μακάρι να μη βγούμε αληθινοί και να εκλεγούν δήμαρχοι αγωνιστές, υπηρέτες των λαϊκών συμφερόντων.

Οσο τώρα αφορά το εκλογικό σύστημα, θα παραμείνει αμετάβλητο. Δηλαδή ενισχυμένη αναλογική, ούτε κουβέντα για απλή αναλογική. Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα - λέει το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" - της αντιπροσωπείας των οικισμών με πάνω από 300 κατοίκους, που θα προβλέπεται να εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ετσι τεχνηέντως βάζουμε και ένα θέμα για συζήτηση στον προκατασκευασμένο ΔΙΑΛΟΓΟ. Πάνω από 300 ή πάνω από 200 λένε κάποιοι για να γίνει και κουβέντα βρε αδελφέ. Λέμε παραπάνω τεχνηέντως γιατί προσέξτε το 37,5% των σημερινών ΟΤΑ έχουν πληθυσμό μέχρι 300 κατοίκους (1.995 Κοινότητες σε σύνολο 5.318) έτσι αντί να συζητήσουμε για την άθλια και φασιστικής έμπνευσης μεθόδευση - της αναγκαστικής συνένωσης - συζητάμε για την αντιπροσώπευση πάνω από 300 ή πάνω από 200. Εξυπνη και δόλια δεν είναι η εξουσία; Μην πείτε όχι.

Η αλήθεια για τους πόρους

Ερχόμαστε λοιπόν στο διά ταύτα. "Πόροι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας"" σελίδα 102 για την υλοποίηση της Ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προσέξτε βαρύγδουποι τίτλοι! Από το 1998 λοιπόν μέχρι το 2001 θα διατεθούν 266.750.000.000 δραχμές. Από πού θα είναι οι πόροι αυτοί; Μη νομίσει κανείς πως θα πρόκειται για κάποια έκτακτη παροχή ή έστω εκείνοι οι πόροι των 750 δισ. δραχμών που έχουν εισπραχθεί για λογαριασμό των ΟΤΑ και η κεντρική εξουσία τους έχει κλέψει. Ακούστε λοιπόν: α) Πηγή χρηματοδότησης από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (1998 - 2001) τα 2/3 της χρονιάτικης αύξησης, β) Πηγή ΣΑΤΑ το 20% του ετήσιου προγράμματος, γ) Πηγή το κονδύλι των Ατόκων Δανείων. Δηλαδή μας λένε εκείνα που δίναμε ξεχάστε τα θα μειωθούν για το (1998 - 2001) κατά 266.750 δισ. δραχμές και θα τα χρησιμοποιήσουμε εμείς για το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" (Μελέτες - προγράμματα - υποπρογράμματα) διαβάζετε δηλαδή μίζες και ρεμούλες. Και πάλι ντροπή σας, κύριοι!

Τι να κάνουμε

Συνοπτικά, οι αναγκαστικές συνενώσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" έχουν αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα. Η ζωή στα χωριά μας θα γίνει αφόρητη, οι κάτοικοι θα αναγκαστούν σε μετανάστευση, ο αγροτικός πληθυσμός θα συρρικνωθεί σε δραματικό βαθμό, τα χωριά θα ερημώσουν.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τον ασφυκτικότερο έλεγχο της ΤΑ από την κεντρική Διοίκηση και αυτό για να δημιουργήσει δήμους - φορομπηχτικούς μηχανισμούς - δημάρχους κυβερνητικούς υπαλλήλους, γιατί αυτό επιβάλλεται από την ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να δυναμώσουν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, να συντονιστούν - πέρα και μακριά από τις παρεμβάσεις της πλειοψηφίας των σημερινών προέδρων και δημάρχων, που υπηρετούν την εξουσία και σκύβουν το κεφάλι στις εντολές των αφεντικών τους. Να εκλεγούν Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις όπου δεν έχουν εκλεγεί. Να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, να εκφραστεί επιτέλους η γνώμη των πολιτών.

Μόνο ο συντονισμός με την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις, ο αγώνας για απόδοση ουσιαστικών πόρων και αρμοδιοτήτων στην ΤΑ μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για το λαό. Ο διεκδικητικός αγωνιστικός χαρακτήρας των ΟΤΑ πρέπει να εκφραστεί επιτέλους και να δυναμώσει γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναγεννηθεί η περιφέρεια, η ύπαιθρος, τα χωριά μας.

Μόνο κάτω από τη γροθιά των δυνατών, μαζικών αγώνων της αντίστασης και της αντεπίθεσης μπορεί να υποχρεωθεί να υποχωρήσει η αυταρχική κεντρική εξουσία και κυβέρνηση που υπηρετεί πιστά την πολιτική των Βρυξελλών και του Μάαστριχτ και των μεγάλων συμφερόντων. Από μια τέτοια νίκη έχει ανάγκη σήμερα ο λαός μας.

Μόνο ο δρόμος του συντονισμένου αγώνα των μαζών μπορεί να οδηγήσει με σιγουριά ώστε να πάρει τέλος το μαρτύριο του Ταντάλου που χρόνια τώρα υποβάλλεται ο λαός μας. Συντονισμένο αγώνα, αντίσταση, ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ λοιπόν. Να τι πρέπει να κάνουμε ΜΕ ΕΠΑΘΛΟ τη λύτρωση από το μαρτύριο του Ταντάλου και το ξαναζωντάνεμα των χωριών μας.

Νίκος ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ,μέλος της ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ

ΟΧΙ στη λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για το νομοθετικό έκτρωμα που φέρει τον τίτλο "Ι. Καποδίστριας", ανέπτυξε ο Γ. Μαυρίκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΓΣΕΕ, μιλώντας στα Σελινιάτικα και στην κοινότητα Φαρραί,στη διάρκεια της περιοδείας του στην Αχαϊα.

Ο Γ. Μαυρίκος εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στο πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας", που στόχο έχει να χάσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΟΤΑ) τα όποια λαϊκά χαρακτηριστικά είχαν, να μετατραπούν σε εισπρακτικούς μηχανισμούς που επιβάλλουν φόρους και να ιδιωτικοποιηθούν. Το εν λόγω πρόγραμμα - τόνισε - στοχεύει ακόμα και στην κατάργηση της επιχορήγησης των ΟΤΑ με το πενιχρό 2% του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, πρόσθεσε ο Γ. Μαυρίκος, το ΚΚΕ αντιτίθεται στη λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της κυβέρνησης, η οποία "παίρνει μαχαίρι και κόβει φέτες την Ελλάδα, αδιαφορώντας για παραδόσεις, γεωγραφικά και πολιτισμικά κριτήρια". Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σπατάλη 400 εκατομμυρίων δραχμών για διαφήμιση του"Ι. Καποδίστρια", όταν οι ΟΤΑ επιχορηγούνται με το σταγονόμετρο.

Απέναντι σ' αυτές τις λογικές ο Γ. Μαυρίκος αντιπαραθέσει την πρόταση του ΚΚΕ για εθελοντικές συνενώσεις μέσα από δημοψηφίσματα στα πλαίσια μιας συνολικής αναπτυξιακής, για την ύπαιθρο, πολιτικής και κάλεσε τους δημότες να αντισταθούν στο σχέδιο - έκτρωμα.

Στον Εβρο ο Ορ. Κολοζώφ

Στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ, το Νομό Εβρου επισκέπτεται ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στις 7 και 8 του Οκτώβρη. Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Την Τρίτη

Στις 11 το πρωί, συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών,στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας.

Στις 12.30 το μεσημέρι, συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Δημάρχων και Κοινοταρχών κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", στο δημαρχείο Ορεστιάδας.

Στις 5.30 το απόγευμα, συνέντευξη.

Στις 6.30 το απόγευμα, συνάντηση με φορείς της Παιδείας στα γραφεία του Διδασκαλικού Συλλόγου Ορεστιάδας.

Στις 8.30 το βράδυ, ομιλία στο χωριό Στέρνα με θέμα το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας".

Την Τετάρτη

Στις 11 το πρωί, σύσκεψη στην Κοινότητα Κορνοφωλιάς,με το Κοινοτικό Συμβούλιο και εκπροσώπους των φορέων της περιοχής.

Στις 5.30 το απόγευμα, συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη.

Στις 7 το βράδυ, πολιτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Αρχίζουν τα όργανα

Την επόμενη βδομάδα ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, η προπαγανδιστική καμπάνια του προγράμματος των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων "Ιωάν. Καποδίστριας". Η διαφημιστική εταιρία που έχει επιλεγεί, θα αρχίσει στο προσεχές διάστημα την υλοποίηση της διαφημιστικής εκστρατείας, η οποία θα κοστίσει περισσότερα από 380 εκατομμύρια δραχμές.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία στο διήμερο της Πανελλήνιας Συνάντησης Λαϊκών Βιβλιοθηκών, που οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το οποίο έληξε χτες, να προπαγανδίσει το εκτρωματικό πρόγραμμά της με αστεία επιχειρήματα. Συγκεκριμένα, ο Ν. Αλεξόπουλος,από τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως με τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" θα λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοτικές και κοινοτικές βιβλιοθήκες και πως θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας βιβλιοθηκών σε ΟΤΑ, που μέχρι σήμερα δεν πρόσφεραν τέτοιες υπηρεσίες στους δημότες τους.

Η "διαφορετική" πρόταση της ΝΔ

Την κατ' ουσία συμφωνία της ΝΔ με το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" επαναβεβαίωσε, με χτεσινές δηλώσεις του, ο βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος του Τομέα Διοίκησης του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος,προβάλλοντας επιμέρους ενστάσεις, αναφορικά με την έκταση που μπορεί να πάρουν οι συνενώσεις. Στις δηλώσεις του, γίνεται σαφής η συμφωνία της ΝΔ με τη δημιουργία ισχυρών ΟΤΑ, μέσω των συνενώσεων. "Μόνο που η συνένωση αυτή, εντελώς κατ' εξαίρεση, μπορεί να γίνει αναγκαστικά, προκειμένου περί πολύ μικρών κοινοτήτων, που δεν παρουσιάζουν καμία προοπτική επιβίωσης", είναι η "διαφορετική" πρόταση του Πρ. Παυλόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ