ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Σε τροχιά συγκυβέρνησης

Το τελευταίο διάστημα σημειώνονται μια σειρά διεργασίες "προσέγγισης" μεταξύ των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στις οποίες μάλλον δεν αποδίδεται η σημασία που αρμόζει. Πρόκειται για κινήσεις και ενέργειες, οι οποίες ξεφεύγουν από την παραδοσιακή τακτική της αλληλοϋποστήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων και υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια νέα τακτική, που κυρίαρχο χαρακτηριστικό της είναι η "από κοινού συγκυβέρνηση". Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρακτική εφαρμογή της αντίληψης που καλλιεργείται χρόνια τώρα από τους αρχιτέκτονες του πολιτικού σκηνικού, η οποία επιτάσσει τα δύο μεγάλα κόμματα να αναλάβουν από κοινού τις ευθύνες για τη διαχείριση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και την επιβολή των νέων σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών. Η εκλογή του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ φαίνεται ότι έχει ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση αυτής της τακτικής.

Οι κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έρχονται να ενισχύσουν τα παραπάνω.

  • Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης οργανώθηκε από το ΙΟΒΕ (όργανο του ΣΕΒ) κλειστή συζήτηση για την οικονομική πολιτική. Ενώπιον ειδικού ακροατηρίου οι Γ. Παπαντωνίου, Νικ. Χριστοδουλάκης και Χρ. Πρωτόπαππας από το ΠΑΣΟΚ, και Στ. Μάνος, Γ. Αλογοσκούφης και Δημ. Σιούφας από τη ΝΔ - εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα στελέχη των δύο κομμάτων έχει επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή - έβαλαν επιτάπητος τα καυτά θέματα της οικονομίας. Οπως σημείωνε την επομένη η "Καθημερινή" που φιλοξενούσε την είδηση, τα 6 στελέχη "αποδέχτηκαν τους κοινούς στόχους, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με τη σύγκλιση και το ΕΥΡΩ και εμφανίστηκαν ν' αμβλύνουν τις διαφορές τους".
  • Η ηγεσία της ΝΔ έχει καθιερώσει το τελευταίο διάστημα απευθείας επαφές των κορυφαίων στελεχών της, άλλως "σκιωδών υπουργών", με τους αντίστοιχους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Ολοι σχεδόν, οι τομεάρχες της ΝΔ, έχουν συναντηθεί με τους υπουργούς και έχουν συνεννοηθεί για τον τρόπο αντιμετώπισης των τρεχόντων προβλημάτων. Ο Θ. Τσουκάτος είχε δώσει πρώτος τη "γραμμή", την επομένη του διορισμού των 7 τομεαρχών της ΝΔ, λέγοντας ότι πρέπει οι υπουργοί να τους καλέσουν και να τους κάνουν σεμινάρια. Τα αποτελέσματα αυτών των επαφών είναι ήδη χειροπιαστά. Η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε ανεπιφύλακτα να επικροτήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και τις κυβερνητικές προτάσεις στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη για την "ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας", την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
  • Δεν είναι τυχαίο ότι το δρόμο τον είχε ανοίξει σε ανύποπτο χρόνο ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προφανώς γνώριζε έγκαιρα προς τα πού πάνε οι εξελίξεις και είχε σπεύσει να πρωτοπορήσει. Το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει "καταξιωθεί" ως απροκάλυπτος υποστηρικτής της πολιτικής Σημίτη, δείχνει το μονοπάτι που ακολουθεί, με διαφορά φάσης, η ηγεσία της ΝΔ.
  • Τις τάσεις αυτές έχουν "μυριστεί" και οι συνεταίροι του δικομματισμού, κυρίως ΣΥΝ, ΠΟΛ.ΑΝ., οι οποίοι διαρκώς και περισσότερο απροσχημάτιστα σπεύδουν να συνταχθούν με κυβερνητικές επιλογές, π.χ., "Καποδίστριας", για να δείξουν ότι είναι μέσα στο "πνεύμα της εποχής".

Πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι οι τάσεις αυτές θα ενισχυθούν στο προσεχές μέλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκλείψουν οι ευκαιρίες για τεχνητές συγκρούσεις και δημαγωγία, που θα επιτρέπουν στα δύο μεγάλα κόμματα, ιδιαίτερα στη ΝΔ, να δικαιολογούν την ξεχωριστή ύπαρξή τους.

Π. Κ.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΒ ΤΟΥ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
Να δώσουμε ζωντανή την ιστορία

Η ιστορία του ΚΚΕ είναι ζωντανή γιατί είναι γραμμένη με αγώνες και θυσίες, είναι χαραγμένη μέσα στις μικρές και μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης όλων των εργαζομένων και κανένας δεν μπορεί να την πλαστογραφήσει. Αυτά, υπογράμμισαν πολλοί σύντροφοι στη συνέλευση της ΚΟΒ "Ριζοσπάστη" που συνεδρίασε τη βδομάδα που πέρασε και συζήτησε μορφές και εκδηλώσεις για "ένα αντάξιο με τη σημασία της επετείου των 80 χρόνων του ΚΚΕ και του "Ρ"" γιορτασμό της επετείου.

"Υπάρχουν ντοκουμέντα, υπάρχει η πραγματική δραστηριότητα και συμβολή του Κόμματος σ' όλες τις πλευρές της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζώης των εργαζομένων της χώρας" και οφείλουμε να τα προβάλλουμε, να τα αναδείξουμε, όχι απλώς ως ιστορικά στοιχεία με μουσειακό χαρακτήρα, αλλά ως τη ζωντανή ιστορία, οδηγό για δράση, που είναι δεμένη με τους αγώνες και τα συμφέροντα του λαού και σήμερα. Για να μπορεί ο λαός να κρίνει ο ίδιος, όπως υπογραμμίστηκε.

Οσον αφορά ειδικότερα το "Ριζοσπάστη", που η ιστορία του είναι απόλυτα δεμένη με την 80χρονη πορεία του ΚΚΕ, όπως είπε ένας παλιός σύντροφος με συγκίνηση, είναι ο καθρέφτης των μικρών και μεγάλων αγώνων του λαού και του Κόμματος και μέσα στις σελίδες του είναι γραμμένη η νεότερη ιστορία του τόπου, η πραγματική ιστορία που έγραψε ο λαός. Μέσα σ' αυτή την ιδιαίτερη ιστορική πορεία του "Ρ" υπάρχει η μοναδική η συνεισφορά των χιλιάδων μελών και οπαδών του Κόμματος, των κομμουνιστών - αγωνιστών δημοσιογράφων, των χιλιάδων διακινητών που σε συνθήκες πρωτοφανών διώξεων και παρανομίας έκαναν το "Ρ" εμπροσθοφυλακή στην ενημέρωση του λαού μας. Σ' αυτή όμως τη μοναδική πορεία του, ο "Ρ" μπόρεσε και ανταποκρίθηκε γιατί μαζί και με την ολόπλευρη βοήθεια του Κόμματος ανέδειξε και διαπαιδαγώγησε αγωνιστές δημοσιογράφους, όπως ο Τ. Φίτσιος, ο Κ. Βιδάλης και τόσοι άλλοι που σήμερα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα δημοσιογράφων αγωνιστών για τα δίκαια του λαού. Και είναι χρέος μας να τιμήσουμε αυτούς τους δασκάλους, υπογράμμισε ο σύντροφος και πρότεινε να προχωρήσουμε σε μια έκδοση η οποία θα περιλαμβάνει δημοσιεύματα του "Ρ" που αφορούν σημαντικές στιγμές της ιστορικής πορείας του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. "Για να μπορούν οι εργαζόμενοι από πρώτο χέρι να μαθαίνουν τη στάση και τις θέσεις του Κόμματος σ' όλα τα ζητήματα του τόπου στα 80 χρόνια διαδρομής του ΚΚΕ και του "Ρ" και να βγάλουν τα δικά τους διδάγματα, ώστε να μην πέφτουν θύματα της παραχάραξης της πραγματικής ιστορίας".

Ανάλογες σχετικές προτάσεις για την οργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων από το "Ρ" στα πλαίσια των γενικότερων εκδηλώσεων που θα οργανωθούν για τα 80χρονα του ΚΚΕ έγιναν πολλές, για κάποιες εκδόσεις που μπορούμε να οργανώσουμε και προετοιμάσουμε για να τιμήσουμε, ως ΚΟΒ, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην εφημερίδα και τα 80χρονα του "Ρ".

Καλύτερη τιμή, ωστόσο, για τα 80χρονα, ως "καταστάλαγμα" των συντρόφων, είναι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να κάνουμε ένα πραγματικό άλμα στην ποιοτική βελτίωση του "Ριζοσπάστη" και στην αύξηση της κυκλοφορίας του που προβάλλει τόσο αναγκαία σήμερα. Κι αυτό το στοίχημα, έδωσαν όλοι οι σ/φοι την υπόσχεση να το κερδίσουμε. Οπως, επίσης να κερδίσουμε και τη μάχη για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης που ξεκινά μαζί με την έναρξη του γιορτασμού για τα 80χρονα. Αλλωστε, η ίδια η επιτυχία της εξόρμησης, που είναι μια βαθιά πολιτική μάχη, είναι δεμένη με το σημαντικό αυτό γεγονός που ενισχύει και την επιτυχία των τιμητικών εκδηλώσεων.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Εκδήλωση τιμής στο ΚΚΕ και το ΔΣΕ

Συγκέντρωση στην Τρίπολη οργανώνουν οι ΚΟ Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου του Κόμματος για να τιμήσουν το ΚΚΕ και το ΔΣΕ

Με συγκέντρωση στην Τρίπολη, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, την Κυριακή, 12 Οχτώβρη, στις 11 το πρωί,οι κομμουνιστές της Πελοποννήσου ξεκινούν τις εκδηλώσεις τιμής για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 51 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Το ΚΚΕ, 80 χρόνια με τη δράση και τους αγώνες των κομμουνιστών μέσα στους αγώνες όλων των εργαζομένων, όλου του λαού, έβαλε τη σφραγίδα του για τις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις και την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, στην κυριολεξία καθόρισε τις εξελίξεις στη χώρα μας. Ετσι, η ιστορική επέτειος των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ αφορά, πρώτα απ' όλους τους κομμουνιστές, αλλά και ολόκληρο το λαό, καθώς τα 80 χρόνια της ίδρυσης και δράσης του Κόμματος είναι, συνάμα, η ζωντανή ιστορία του τόπου, η ίδια η ιστορία που έγραψαν με τους αγώνες τους.

Με ανακοίνωση - κάλεσμα οι Επιτροπές Περιοχής Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ υπογραμμίζουν τη σημασία της ίδρυσης του Κόμματος και του ΔΣΕ και τονίζουν: Η πάλη του λαού μας για ανεξαρτησία, ενάντια στον ξένο ζυγό, την υποτέλεια και τον ιμπεριαλισμό έρχεται από πολύ μακριά. Και η πίστη του ΚΚΕ στο όραμα και τις προοπτικές για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από την ξενική εξάρτηση, μια Ελλάδα της προκοπής και της προόδου, του σοσιαλισμού παραμένει ακλόνητη.

Στην πραγμάτωση αυτού του οράματος το ΚΚΕ πρόσφερε ποταμούς αίματος και έδωσε τα καλύτερα παιδιά του - στελέχη, μέλη, οπαδούς και φίλους. Κορυφαία στιγμή αυτής της μακρόχρονης πάλης, ήταν ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) την περίοδο 1946 - 49.

Για να ξαναθυμηθούν οι παλιότεροι τα επικά εκείνα χρόνια και να διδαχθούν οι νεότεροι "πώς δένεται τ' ατσάλι" του αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, το Σοσιαλισμό, σας καλούμε να πάρετε μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ την Κυριακή 12 Οχτώβρη στην Τρίπολη. Ομιλητής στη συγκέντρωση θα είναι ο Βασίλης Καλαματιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή από τις 25 έως και 28 Οκτώβρη, στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8810.046 - 8810.074 από τις 8.30 - 7.00 το βράδυ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, δηλώσεις έγκαιρα για συμμετοχή.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση για το Μάαστριχτ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα 6.10.97 στις 6.00 μμ με εκπροσώπους της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Συγκέντρωση στην Κεφαλονιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αναγκαστικές συνενώσεις (σχέδιο "Καποδίστριας"), διοργανώνει την Τετάρτη 8 Οκτώβρη η ΝΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αργοστολίου και θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ