ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Αγωνιστικά απαντά ο λαός της Αρτας
  • Παλλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται τη Δευτέρα στην Αρτα
  • Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η καταδίκη, από μαζικούς φορείς και σωματεία της χώρας, της πολιτικής των Αγροτοδικείων και του "εκσυγχρονιστικού" αυταρχισμού της κυβέρνησης

Αμεση αγωνιστική απάντηση στην πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των αγροτών, θα δώσει την ερχόμενη Δευτέρα ο λαός της Αρτας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η λαϊκή κατακραυγή για τα στημένα Αγροτοδικεία. Ηδη, με τα ψηφίσματά τους, όλοι οι μαζικοί φορείς της Αρτας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και απαίτησαν της αθώωσή τους.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) διοργανώνει τη Δευτέρα στις 6 μμ αγωνιστική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Αρτας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κεντρικό σύνθημα: "Η τρομοκρατία των Αγροτοδικείων δε θα περάσει". Η ΟΑΣΝΑ καλεί τους αγρότες του νομού και το λαό της Αρτας να δώσουν, με την αγωνιστική παρουσία τους έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, μια δυναμική απάντηση στην τρομοκρατική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες και στην εντεινόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους.

Η ΟΑΣΝΑ, σε σχετική ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την προαποφασισμένη από την κυβέρνηση απόφαση - χτύπημα σε βάρος του αγροτικού κινήματος με την πρωτοφανή καταδίκη τριών αγροτών σε δώδεκα μήνες φυλάκιση και σε ταυτόχρονη δήμευση των αγροτικών τους μηχανημάτων.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "η κυβέρνηση θα βρει τους αγρότες, πιο ατσαλωμένους, πιο μαχητικούς, πιο ικανούς να αντιπαλέψουν αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που θέλει όλο το λαό εξαθλιωμένο. Γιατί για τους αγρότες, η πολιτική αυτή σημαίνει το ξερίζωμά τους".

"Ο λαός καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η καταδικαστική απόφαση δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά και όλο το λαό. Είναι μια απόφαση που έρχεται να φοβερίσει καθέναν που μπαίνει στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Απ. Τασούλας

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,τόνισε: "Η απόφαση αυτή έρχεται να μας θυμίσει με ωμό τρόπο ότι η "δημοκρατία" έχει έντονα ταξικό περιεχόμενο και δεν είναι για όλους ίδια. Τούτη την ώρα που οι αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται επειδή αγωνίζονται για το ψωμί τους, είναι επείγουσα ανάγκη να τους συμπαρασταθούν όλοι οι εργαζόμενοι, κάθε πραγματικά δημοκρατικός άνθρωπος με όλες τις δυνάμεις τους. Είναι ανάγκη σήμερα να κτίσουμε το κοινωνικό μέτωπο για μια φιλολαϊκή πολιτική αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, δημοκρατική. Ο,τι δεν κάνουμε σήμερα, αύριο θα μας στοιχίσει πολύ ακριβότερα".

Πλήθος ανακοινώσεων καταδίκης

Τρεις μέρες μετά τη σκληρή καταδίκη των αγροτών της Αρτας και την πρωτόγνωρη απόφαση δήμευσης των αγροτικών μηχανημάτων τους, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αντιδράσεις μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων από όλη τη χώρα, που, με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν τη μεθοδευμένη κυβερνητική επιχείρηση κατατρομοκράτησης του αγροτών.

  • Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις καταδικαστικές και αντίθετες με το λαϊκό αίσθημα αποφάσεις των δικαστηρίων εναντίον αγροτών που συμμετείχαν στις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις. Το ΕΚΑ ζητεί την ανάκληση των δικαστικών αποφάσεων και την αναστολή κάθε ανάλογης δίωξης. "Αλλωστε, τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως υπογραμμίζει, δε λύνονται με δικαστικές αποφάσεις".
  • "Τέτοια μέτρα, όπως η δήμευση περιουσιακών στοιχείων, δεν τόλμησε να πάρει καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα", παρατηρεί η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" Νομού Αχαϊας και υπογραμμίζει: "Μας θυμίζουν τις μαύρες μέρες της 10ετίας του '50, που, όπως φαίνεται, κάποιοι νοσταλγούν".
  • Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας καλεί τους αγρότες, τους ΕΒΕ και όλο το λαό, σε κοινό αγώνα για την υπεράσπιση των συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Την ποινικοποίηση των αγώνων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Πάτρας. "Τα στημένα δικαστήρια, η ποινικοποίηση των αγώνων και η ένταση της τρομοκρατίας δε θα περάσει. Στην πράξη, θα την ανατρέψουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους", υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του.
  • "Οσες προσπάθειες κι αν γίνουν, το αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να το τσακίσουν", υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας."Η καλύτερη απάντηση προς την κυβέρνηση είναι όλοι στις 15 Οκτώβρη στο Μεσολόγγι που θα γίνει το Αγροτοδικείο (13 αγρότες) να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών".
  • Τις δημεύσεις καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων ΙΚΑ, που "διαμαρτύρεται έντονα κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης".
  • "Την "παλικαριά" της η κυβέρνηση ας τη δείχνει όταν παίρνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ για μείωση του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας από 22% στο 8%, ενώ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απασχόλησης", τονίζει, με ανακοίνωσή της, η Ενιαία Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ν. Ιωαννίνων.
  • Σε δήλωσή του στον τοπικό Τύπο της Αρτας, τη συμπαράστασή του στους αγρότες εκφράζει και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονομίδης,ο οποίος σημειώνει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, όταν μάλιστα όλοι ξέρουν ότι οδηγείται σε εξόντωση ο αγροτικός χώρος από τις πολιτικές αποφάσεις του Μάαστριχτ.
  • Επίσης εκπρόσωποι δεκαεφτά μαζικών φορέων της Εύβοιας δήλωσαν χτες ότι "τα στημένα Αγροτοδικεία, θυμίζουν τα Στρατοδικεία της Χούντας".
  • "Φαίνεται ότι η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο αυταρχικός αντιδημοκρατικός κατήφορος που έχει πάρει δεν έχει όρια", τονίζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Αρτας.
  • "Στην τρομοκρατία θα απαντήσουμε δυναμικά μαζί με το λαό, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή", τονίζουν, τέλος, με ανακοίνωσή τους, μέλη του 15μελούς του 2ου ΓΕΛ Αρτας.
Καταδικάζουν την ποινικοποίηση των αγώνων

Ο Νίκος Νικολάου,επίκουρος καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο "Ρ":

"Η ποινικοποίηση του αγώνα των αγροτών και η κατάσχεση αγροτικών μηχανημάτων αποτελεί αντιδημοκρατική ενέργεια και αποσκοπεί στην τρομοκράτηση του αγροτικού κόσμου και την ανάσχεση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο αγροτικός κόσμος αγωνίζεται σήμερα για να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο όριο διαβίωσης και να παραμείνει στην αγροτική δραστηριότητα. Επομένως, το να σταματήσει η ερήμωση της υπαίθρου αποτελεί σήμερα εθνική προτεραιότητα. Η κυβέρνηση, λοιπόν, αντί να ποινικοποιεί τους αγώνες, θα πρέπει να σκύψει στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, να στηρίξει την παραγωγική διαδικασία με κατάλληλους γεωτεχνικούς επιστήμονες και να εξασφαλίσει ικανοποιητικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα".

Ο γγ της Ομοσπονδίας Συντακτών

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης,γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, για την καταδίκη των αγροτών της Αρτας δήλωσε:

"Η απόφαση είναι πρωτοφανής. Τρεις αγρότες καταδικάστηκαν σε δωδεκάμηνη φυλάκιση και δήμευση των αγροτικών μηχανημάτων τους, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων τους.

Μέτρα όπως η δήμευση περιουσιακών στοιχείων από τα οποία αποζούν οι αγρότες και οι οικογένειές τους, δεν τόλμησε να πάρει καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα, βεβαίως ούτε η χούντα.

Πιστεύω ότι στο πνεύμα του "εκσυγχρονισμού" επιχειρείται κατατρομοκράτηση των αγροτών αλλά και γενικότερα των εργαζομένων, οι οποίοι οφείλουν να δυναμώνουν τους αγώνες και να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους μαζικά και ενωτικά".

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Ο Χάρης Ζαχαρόγιαννης,πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε: "Η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει όλους αυτούς που αγωνίζονται και αντιστέκονται στην πολιτική της. Προσπαθεί να ποινικοποιήσει τους αγώνες των αγροτών, των εργατών, των υπαλλήλων και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Να είναι σίγουροι όμως οι κυβερνώντες, ότι στο τέλος του δρόμου νικητής θα βγει η πρόοδος και όχι ο σκοταδισμός και τα πισωγυρίσματα".

Ο δήμαρχος Αγιάσου

Ο Νίκος Σουσαμλής, δήμαρχος Αγιάσου Λέσβου, είπε: "Είναι απαράδεκτο διότι δε στέκει να δικάζονται οι αγρότες την ώρα που ζητούν τα δικαιώματά τους. Αυτό τους εξαγριώνει περισσότερο και θα υπερασπιστούν αυτά τα δικαιώματα πιο πολύ. Ειδικά τώρα που είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Για παράδειγμα, εδώ στη Λέσβο η τιμή του λαδιού μειώθηκε ακόμη πιο πολύ, εκατό δραχμές κάτω. Το κόστος είναι 900 δραχμές και ο παραγωγός καλείται να πουλήσει με 640 δραχμές. Θα έχουμε εξελίξεις. Τα λάδια είναι στις αποθήκες. Ο κόσμος δεν πουλάει".

Ο κοινοτάρχης Καρδιτσομαγούλας

Ο Γ. Χατζοπλάκης,πρόεδρος της Κοινότητας Καρδιτσομαγούλας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ δήλωσε:

"Η απόφαση για δήμευση τρακτέρ αγροτών, που αγωνίζονται ενάντια στον αφανισμό τους, αποτελεί άλλη μια αυταρχική και τρομοκρατική κίνηση της κυβέρνησης ενάντια σε όποιον αντιδρά στις αντιλαϊκές πολιτικές της ίδιας και των Βρυξελλών. Σε απάντηση στην κυβέρνηση, πρέπει να ξεσηκωθεί όλη η αγροτιά, όλοι οι κάτοικοι της υπαίθρου, γιατί όλα τα μέτρα που παίρνει σήμερα η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, αποσκοπούν στο ξεκλήρισμα των αγροτών και στην ερήμωση της περιφέρειας".

Ο κοινοτάρχης Μέλισσας

Ο Κ. Παπαλός,πρόεδρος της Κοινότητας Μέλισσας Καρδίτσας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ τόνισε: "Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη. Τα τρακτέρ δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι εργαλεία δουλιάς και επιβίωσης για τους ξωμάχους. Και σε τόσο χαλεπούς καιρούς για την αγροτιά η δήμευση τρακτέρ αυτόματα εξουθενώνει τους καταδικασθέντες αγρότες. Η κυβέρνηση έχει μια μόνιμη τάση αυταρχισμού και υπεροψίας. Με αυτό ως δεδομένο, ο μόνος δρόμος για τους ανθρώπους της υπαίθρου είναι ο δρόμος του συντονισμένου αγώνα, προκειμένου να μην εφαρμοστούν τα καταστροφικά της μέτρα. Αλλη επιλογή δεν υπάρχει".

Διαλύουν τον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό

Συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας για θέματα συνεταιρισμών και φυτοφαρμάκων. Το ΚΚΕ βρίσκεται αντίθετο στη διάλυση, αλλά και στη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της ΚΥΔΕΠ στην Αγροτική Τράπεζα

Με την προσοχή να επικεντρώνεται στα άρθρα που αφορούν την περιουσία τηςΚΥΔΕΠ και του Αυτόνομου Σταφιδικού Συνεταιρισμού (ΑΣΟ), συνεχίστηκε σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα της επικείμενης διάλυσης του σταφιδοπαραγωγικού συνεταιρισμού ΑΣΟ, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου επισήμανε ότι οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι το επισφράγισμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθήθηκε στη σταφίδα. "Δε συμφωνούμε - είπε - με τη διάλυση που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και με την πολιτική της που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις για τη σταφίδα. Η πολιτική αυτή είχε ολέθρια αποτελέσματα για τη σταφιδοκαλλιέργεια με αρνητικές συνέπειες σε εξαγωγές και την απώλεια ωφελημάτων για τη χώρα μας. Πολύ περισσότερο δε συμφωνούμε με τη διάλυση του ΑΣΟ, που τα περιουσιακά του στοιχεία προβλέπεται να περιέλθουν στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να τα εξανείμει σε εξαγωγικούς φορείς. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δημιουργήθηκαν από τις εισφορές των σταφιδοπαραγωγών". Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,ανταπαντώντας στις δικαιολογίες κυβερνητικών βουλευτών που υποστήριζαν ότι το 20% της περιουσίας του ΑΣΟ μεταβιβάζεται στο υπουργείο Γεωργίας, γιατί αλλιώς θα κατέληγε στην εφορία λόγω μεταβίβασης, ζήτησε να μην αλλάξει ο φορές που σήμερα κατέχει την περιουσία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "κάνει κηδεία με ξένα κόλλυβα"!

Οσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές της στις ομιλίες τους, τοποθετήθηκαν υπέρ της λογικής διάλυσης του συνεταιρισμού, εστιάζοντας τα αντιπολιτευτικά πυρά τους στη διαχείριση από την κυβέρνηση του 20% της περιουσίας του ΑΣΟ.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του σχετικά με το άρθρο 19 του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της ΚΥΔΕΠ,στην Αγροτική Τράπεζα. Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη "πανωπροίκι" στην ΑΤΕ σημειώνοντας ότι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα οδηγηθούν στην εκποίηση. Πρότεινε δε τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων (πρόκειται για εκτάσεις και αποθηκευτικούς χώρους) στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν με σκοπό την υποκατάσταση της ΚΥΔΕΠ,όπως η ΚΕΣΠΥ,η "Βαμβακουργική" και η "Δημητριακή"."Εδώ είναι το παράλογο", τόνισε "ενώ η κυβέρνηση αποδέχεται την ευθύνη κλεισίματος της ΚΥΔΕΠ και πληρώνει με ομόλογα του δημοσίου τα χρέη της στην ΑΤΕ, δίνει πανωπροίκι πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΚΥΔΕΠ".

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα ως την Τετάρτη, σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου της Βουλής. Εκ μέρους δε του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, έχει προαναγγελθεί η προσθήκη 4 ακόμα τροπολογιών.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Καταδικάστηκε η πολιτική διάλυσης της ΕΑΣΚ

Με δυναμισμό και μαζικότητα, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ το πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο για τη σωτηρία της Ενωσης Καρδίτσας

Ομόθυμα ο λαός της Καρδίτσας καταδικάζει την κυβερνητική επιχείρηση διάλυσης της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών του νομού και απαιτεί να σταματήσουν οι απολύσεις εργαζομένων και να προχωρήσει η εξυγίανση της Ενωσης με επενδύσεις. Η ομοθυμία αυτή φάνηκε και με τη συμμετοχή στο χτεσινοβραδινό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης - μπροστά στις σκηνές των απολυμένων απεργών πείνας της Ενωσης - των εκπροσώπων από όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής και το πλήθος του κόσμου. Στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν ο Λ. Κατσικάρας,εκπρόσωπος της Νομαρχίας, ο Γ. Καταρτζής, δήμαρχος Καρδίτσας και ο Σπ. Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Στην ομιλία του, ο Θ. Νικολάου,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Ενωσης, τόνισε ότι αγωνίζονται κατά των απολύσεων, για το δικαίωμα στη δουλιά και για την εξυγίανση μέσω της ανάπτυξης της Ενωσης.

Ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι η Καρδίτσα δεν αντέχει άλλους άνεργους και οι αγρότες δεν αντέχουν χωρίς συνεταιρισμούς. Η κυβέρνηση, τόνισε, προχωράει στη διάλυση των συνεταιρισμών και οι ιδιώτες εκκοκκιστές και έμποροι, περιμένουν σαν τα κοράκια να ορμήσουν και να ξεσκίσουν τις σάρκες των αγροτών. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τους συνεταιρισμούς, τονίζοντας ότι με αυτό η κυβέρνηση θέλει να λύσει το πρόβλημα της ΑΤΕ και όχι των συνεταιρισμών και υπογράμμισε τις επιπτώσεις που θα έχουν στους συνεταιρισμούς και στους αγρότες οι αποφάσεις της ΕΕ στα πλαίσια της "Ατζέντα 2000". Τέλος κάλεσε τους εργαζόμενους της Ενωσης που σταμάτησαν την απεργία, να συνεχίσουν τον αγώνα διότι, όπως είπε, διαφορετικά, στη θέση των σημερινών τεσσάρων απολυμένων και των αυριανών 120, θα βρεθούν τελικά όλοι.

Στην ομιλία του ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης η οποία, όπως τόνισε, εφαρμόζει αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική και κατήγγειλε κάποιους πολιτικούς τυχοδιώκτες που θέλουν να κλείσουν την Ενωση, προειδοποιώντας τους ότι "έχει ο καιρός γυρίσματα".

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης υπογραμμίζεται ότι οι φορείς της Καρδίτσας θα αγωνιστούν για:

  • Να διαφυλάξουν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητες της Ενωσης.
  • Να σταματήσει η επικίνδυνη τακτική της ΑΤΕ σε βάρος της Ενωσης που γίνεται με εντολή της κυβέρνησης.
  • Να χρηματοδοτηθεί η Ενωση και να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένου.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Καρατάσος, ο Β. Μπρακατσούλας, γγ του υπουργείου Εργασίας, δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των κομμάτων. Επίσης, εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων του νομού, όπως της ΕΛΜΕ, του συλλόγου δασκάλων, του συλλόγου αδιορίστων εκπαιδευτικών, του συλλόγου φροντιστών, της ΠΕΠ - ΟΤΕ, του συνδικάτου οικοδόμων, του σωματείου του συνεταιριστικού εργοστασίου Ολυμπος της Λάρισας, του συλλόγου βουλκανιζατέρ τρακτέρ, του συνδέσμου σιδηροδρομικών, του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων, του συλλόγου πολυτέκνων, του συλλόγου γυναικών, της Ενωσης ποδοσφαιρικών σωματείων, του συλλόγου συνταξιούχων, αντιστασιακών και πολιτικών προσφύγων κ. ά.

Συγκινητικές ήταν οι οικονομικές προσφορές προς τους απεργούς πείνας, εργαζόμενους της Ενωσης. Μετά το συλλαλητήριο ακολούθησε λαϊκή συναυλία με το συγκρότημα "Μπαγλαμαδάκια".

"Οι κομμουνιστές ξανάρχονται... "

ΤΟΤΕ, σε παλιότερες, αλήστου μνήμης, εποχές, οι κάθε λογής εκπρόσωποι κι υπηρέτες του καπιταλιστικού συστήματος - δεξιοί, κεντρώοι κι "ολίγον αριστεροί" αντικομμουνιστές - προειδοποιούσαν τους αγρότες: μακριά από τους κομμουνιστές γιατί, αν έρθουν στα πράγματα, θ' αρπάξουν τις περιουσίες σας, τα χωράφια, τα σπίτια, τα ζώα σας. Οι κομμουνιστές, βεβαίως, όχι μόνο δεν είχαν σκοπό ν' αρπάξουν τις περιουσίες των μικρών και μεσαίων ξωμάχων της υπαίθρου, αλλά πάλευαν για να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του, όπως πολλές φορές είχε πει ο Αρης Βελουχιώτης.

***

ΤΩΡΑ, στην εποχή του "εκσυγχρονιστικού σοσιαλισμού", το καπιταλιστικό κράτος είναι αυτό που παίρνει τα χωράφια, υποθηκεύει σπίτια, δεσμεύει τρακτέρ των αγροτών. Οχι, δεν αρπάζει άγαρμπα τις περιουσίες των δουλευτών της γης, η "εκσυγχρονιστική" μας κυβέρνηση. (Σ' αυτό, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι διαφέρει από τη Χούντα, η οποία, π. χ., είχε πάρει με το ζόρι 800 στρέμματα από τους κατοίκους των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, προκαλώντας τότε, το 1968, την πρώτη μαζική και δυναμική αντιχουντική διαδήλωση στην Ελλάδα). Αυτή, αρπάζει με "πολιτισμένο" τρόπο. Εφαρμόζοντας την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, εξαναγκάζει χιλιάδες αγρότες να εγκαταλείψουν την αγροτική απασχόληση και να πουλήσουν, για ένα κομμάτι ψωμί, τα χωράφια τους σε κάποιους που προορίζονται για νέοι μεγαλοτσιφλικάδες. Φροντίζει, μάλιστα, να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία αρπαγής, με το Μητρώο Αγροτών, στο οποίο προβλέπει τη λειτουργία εταιριών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ταυτόχρονα, επιχειρεί τη διάλυση των συνεταιρισμών που αποτελούν αποκούμπι για τους αγρότες. Με το νόμο, φυσικά - μέσω δικαστικών αποφάσεων, όπως αυτή του δικαστηρίου της Αρτας - δεσμεύει και τρακτέρ και - μέσω των τραπεζών - υποθηκεύει και κατάσχει σπίτια κι άλλα περιουσιακά στοιχεία.

***

ΤΟΤΕ, οι αγρότες, όχι μόνον δεν παρασύρθηκαν από την προπαγάνδα και δε φοβήθηκαν να πλησιάσουν τους κομμουνιστές, αλλά έλαβαν μέρος μαζικά στους αγώνες, στους οποίους αυτοί καλούσαν και πρωτοστατούσαν. Αποτέλεσαν την ψυχή της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή τους στην ΕΠΟΝ, στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, στον ΔΣΕ, πρωταγωνίστησαν και στους μετέπειτα δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας, για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη.

***

ΤΩΡΑ, οι αγρότες βρίσκουν ξανά μπροστά τους μια αντικομμουνιστική προπαγάνδα - μη γελιέστε και οι σημερινοί κυβερνώντες είναι "ντούροι" αντικομμουνιστές, έστω κι αν η προπαγάνδα τους είναι "λεπτεπίλεπτη", καθότι"εκσυγχρονιστές - σοσιαλιστές" και όχι τόσο "χοντροκομμένη", όπως παλιά - που τους προειδοποιεί να μην παρασύρονται από τους κομμουνιστές κι αγωνίζονται εναντίον της κυβέρνησης και της ΕΕ, διότι αυτοί θέλουν την "Αλβανοποίηση" κι όχι τον "ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό" της Ελλάδας. Πάλι, όμως, οι αγρότες δεν "πείθονται" και δεν τρομοκρατούνται και παλεύουν ενωμένοι - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - για ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική.

Ξεροκέφαλοι αυτοί οι αγρότες - "καραγκούνικα κεφάλια" ή μήπως "μπολσεβίκικα"; - κύριε Σημίτη μου...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

"να υπερασπιστούμε δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαι

ώματα"

Το θέμα της "βιομηχανίας" δικαστικών διώξεων και καταδικών, εναντίον των αγροτών που συμμετείχαν στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, έθεσε ξανά χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,στη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας, καταγγέλλοντας την εμμονή της κυβέρνησης σε αυτή τη λογική.

Ο Στ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στην προχτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα,που αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να σταματήσουν οι διώξεις. Υπενθύμισε δε ότι από το καλοκαίρι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητά την παραγραφή των υποτιθέμενων αδικημάτων των αγροτών και την παύση της ποινικοποίησης του αγώνα τους. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, "η άρνηση αυτής της τροπολογίας, σημαίνει συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής, συνέχιση του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, συνέχιση του αντιδημοκρατικού κατήφορου που πραγματοποιεί σήμερα η κυβέρνηση".

"Η δική μας απάντηση είναι πως για να υπερασπιστούμε τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα του αγροτικού πληθυσμού πρέπει να υπερασπιστούμε συγχρόνως τα δημοκρατικά του δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές του ελευθερίες, πρέπει να υπερασπιστούμε την ίδια τη Δημοκρατία", κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Παίρνοντας αργότερα το λόγο ο υπουργός Γεωργίας, απέφυγε να απαντήσει στο θέμα αυτό. Πάντως εκ νέου θα υποχρεωθεί να τοποθετηθεί την επόμενη βδομάδα, οπότε και θα συζητηθούν οι τροπολογίες των κομμάτων στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η λαϊκή καταδίκη της πρακτικής της

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η λαϊκή καταδίκη της πρακτικής της κυβέρνησης και η συμπαράσταση στους διωκόμενους αγρότες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ