ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Κυριακή 19-10-97 στις 11 πμ,εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, για την 54η επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε στις 15-16 Οκτώβρη 1943 ο ΕΛΑΣ μεταξύ Κερκίνης και Καλαβρύτων, εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση, την Κυριακή 12-10-97,στις 10 πμ,στη θέση Αγ. Νικόλαος Τριπόλεως, μνήμης και τιμής των εκεί εκτελεσμένων 300 Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές. Καλούνται αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση για να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες.

Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ,που ξεκινά στις 7 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 88.31.368 - 82.25.407 - 82.34.296 - 82.22.952.

Επίσης πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογεί η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ,που ξεκινά από την Πλατεία Γεωργίου Πάτρας στις 8 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 222.291 - 278.255.

Ο Δήμος ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ,τα Παραρτήματα ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ,ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ και άλλες ΕΑΜογενείς Ενώσεις διοργανώνουν τριήμερο 17-18-19/1997 εκδηλώσεων τιμής για την ιστορική επέτειο της "Μάχης της Ηλεκτρικής". Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει την Παρασκευή 17-10-97 στις 5 μμ με κατάθεση στεφανιών, το Σάββατο 18-10-97 στις 10 πμ έναρξη διήμερου τουρνουά μπάσκετ, στις 12 μ επιμνημόσυνη δέηση στο Νεκροταφείο της Ανάστασης και στις 8 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Την Κυριακή 19-10-97 τελευταία μέρα του τριημέρου, στις 9.30 πμ πορεία από το Δημαρχείο προς στο Μνημείο της Ηλεκτρικής, στις 10 πμ ομιλίες και κλείσιμο των εκδηλώσεων με καταθέσεις στεφανιών.

ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ
Τιμή και δόξα στους πεσόντες αγωνιστές

Ηταν ακόμη πρωί, τη μαύρη εκείνη Τετάρτη στις 9 Αυγούστου του 1944, όταν ισχυρές γερμανικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σ' όλο το μήκος των Λεωφόρων Συγγρού και Βουλιαγμένης, περικλείοντας το τρίγωνο που σχηματιζόταν, με το ιταλικό τάγμα φασιστών στο Δέλτα Φαλήρου και τις συνοικίες Νέος Κόσμος, Δουργούτι, Φάρος, Ανω Ν. Σμύρνη. Μέσα στο μπλόκο εκτός από τους ανύποπτους κατοίκους κλείστηκαν και μικροομάδες του ΕΛΑΣ του Ι και ΙΙ Τάγματος που στην προσπάθειά τους να φύγουν υπέστησαν βαριές απώλειες. Αρκετοί μαχητές σώθηκαν ξεφεύγοντας προς Καλλιθέα, ενώ 34 εκτελέστηκαν καθ' υπόδειξη των κουκουλοφόρων προδοτών.

Ολους τους άνδρες από 16 έως 60 χρόνων τους συγκέντρωσαν στο Φάρο, όσοι κρύφτηκαν, ανακαλύφθηκαν και εκτελέστηκαν επί τόπου. Οι κατακτητές με την τρομοκρατία και τις εκτελέσεις προσπαθούσαν να μάθουν για στελέχη αντιστασιακών οργανώσεων και για μαχητές του ΕΛΑΣ. Ομως κανένας δε μίλησε και τότε καταφεύγουν στους κουκουλοφόρους προδότες. Επιλέγονται 114 αγωνιστές και εκτελούνται κατά ομάδες. Κανείς τους δε λύγισε, πέθαναν σαν παλικάρια.

Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους ευχαριστημένοι από το "έργο" τους, το απόγευμα φεύγουν παίρνοντας 2.500 άνδρες για ομήρους. Μπροστά στου"Φιξ" καθώς η φάλαγγα περνούσε, δέχεται επίθεση από ΕΛΑΣίτες του Ν. Κόσμου και Κουκακίου και χαλαρώνει το μπλόκο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να το εκμεταλλευτούν 500 όμηροι και να διαφύγουν. Οι υπόλοιποι κατέληξαν στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης απ' όπου ελάχιστοι επέστρεψαν.

Τη θυσία των 114 ηρώων του μπλόκου του Φάρου και όλων των άλλων πατριωτών που εκτελέστηκαν και βασανίστηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τίμησαν οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης με εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Δήμοι Δάφνης και Ν. Σμύρνης,σε συνεργασία με τα δυο Τοπικά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 28-9-97.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια, οι δήμαρχοι Δάφνης και Ν. Σμύρνης με τα δημοτικά τους Συμβούλια, αντιπροσωπείες από τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα, από τα κόμματα ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, καθώς και από την ΚΝΕ. Μέρος πήραν ακόμη Επιτροπές Ειρήνης, μαζικοί φορείς, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό απηύθυναν στους συγκεντρωμένους οι δυο δήμαρχοι, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Δάφνης.

Η νικηφόρα μάχη της Λαμπούσας

3 Σεπτέμβρη 1944.Λίγο πριν την κατάρρευση του φασιστικού άξονα και την απελευθέρωση της χώρας, γερμανική φάλαγγα από 140 άντρες και μεταγωγικά, κατευθύνεται από την Κύμη προς το Αλιβέρι. Δεν ήταν όμως γραφτό να φτάσει ποτέ. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ θα είναι ο καταστροφέας της. Στη θέση "Λαμπούσα", το 3ο Τάγμα του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Εύβοιας, έχει πάρει θέση μάχης. Ο εχθρός είναι υπέρτερος, αλλά και το στρατιωτικό σχέδιο που κατέστρωσε ο ΕΛΑΣίτης διοικητής Προκόπης Τζάνος (Λόγγος) και το επιτελείο του, είναι τέλειο. Στη μάχη συμμετέχουν μερικά από τα λαμπρότερα ονόματα των λαϊκών αγωνιστών της Αντίστασης στην Εύβοια, όπως ο λοχαγός Κώστας Τσάκος (Πολικός),ο Δημήτρης Σάρλης (Αχιλλέας) ηγετική φυσιογνωμία και αργότερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο ήρωας Βασίλης Μήτρου,ο Γιάννης Ηλίας και όλοι οι υπέροχοι ΕΛΑΣίτες μαχητές που με τον ηρωισμό τους έγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία.

Η έκβαση της μάχης είχε σαν αποτέλεσμα την εξόντωση ολόκληρης της γερμανικής φάλαγγας. Γεγονός μεγάλης σημασίας, το οποίο αναφέρθηκε τότε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου.

Σήμερα, 53 χρόνια μετά την ηρωική μάχη της Λαμπούσας, οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης ξαναζωντάνεψαν τις μνήμες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Αλιβερίου και Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ με τη συμμετοχή της Κοινότητας Νεοχωρίου, την Κυριακή 5-10-97.

Ταυτόχρονα έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου προς τιμή της νικηφόρας μάχης και των ηρωικών αγωνιστών της.

Το ρόλο και τη δράση των στελεχών του ΕΛΑΣ Εύβοιας, που έλαβαν μέρος στη μάχη, καθώς και τη συμβολή γενικότερα του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της χώρας - με την ευκαιρία των 55 χρόνων από την ίδρυσή του - επισήμανε στην ομιλία του ο κεντρικός ομιλητής Πέτρος Αθηναίος,πρόεδρος της ΝΕ Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους, τους νέους και όλο το λαό σε μέτωπο αντίστασης και πάλης για καλύτερες ημέρες. Οπως αυτές που είχαν οραματιστεί οι αγωνιστές δίνοντας τη ζωή τους, για πραγματική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και σοσιαλισμό.

Χαιρετισμό απηύθυναν, ο γραμματέας του Παρ/τος Αλιβερίου ΠΕΑΕΑ Στ. Μπάτσας,ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου και αγωνιστές που έλαβαν μέρος στη μάχη.

Η εκδήλωση έκλεισε με το "Πέσατε θύματα", τον Εθνικό Υμνο και κατάθεση στεφανιών.

Γ. Π.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 1998 της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων - ΠΕΕΠΠ που είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια της σωτηρίας των παιδιών του Εμφυλίου Πολέμου, που βασικά χρονολογείται από το Φεβρουάριο του 1948. Του "παιδομαζώματος" όπως τα φερέφωνα της Δεξιάς βάφτισαν, την προσωρινή διαφυγή τους. Το δρόμο του λυτρωμού που πήραν για τις σοσιαλιστικές χώρες με τη συγκατάθεση των γονέων τους, για να γλιτώσουν από την αγριότητα του πολέμου. Παιδιά στην πλειοψηφία τους μαχητών του ΔΣΕ, που παρά τη λυσσαλέα μανία της "Εθνικοφροσύνης" γύρισαν αγνοί Ελληνες πολίτες, με γνώσεις και επιστημονικές επιτεύξεις. Ενώ τα παιδιά που άρπαξε η Φρειδερίκη χάθηκαν - όσα επέζησαν - μέσα στην άγνοια, μη ξέροντας ακόμα σήμερα πώς ήρθαν στους τόπους που ζουν.

Το ημερολόγιο αυτό είναι ένα ενθύμιο της σκληρής εκείνης εποχής, αλλά και απόδειξη πατριωτισμού των μαχητών του ΔΣΕ

ΡΕΘΥΜΝΟ
53 χρόνια από τη μάχη στους Ποταμούς

Με κοσμοσυρροή γιορτάστηκε η 53η επέτειος της μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στους Ποταμούς κατά των Γερμανών και διοργάνωσε το Παράρτημα Ρεθύμνου Κρήτης της ΠΕΑΕΑ.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο μνημείο των πεσόντων, ακολούθησε χαιρετισμός από τον Νομάρχη Ρεθύμνης Μ. Λύτινα και από τον εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ Α. Μαθιουδάκη.Κεντρική ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, Γ. Κυριακάκης,ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό κατόρθωμα των μαχητών του 44ου Συντάγματος Πεζικού του ΕΛΑΣ στις 11-9-1944 κατά των γερμανών κατακτητών, που καταγράφεται σαν μοναδικό στο Νομό, γιατί δόθηκε τακτική στρατιωτική μάχη. Επίσης τόνισε ο ομιλητής, το ρόλο του καθοδηγητή που έπαιξε το ΕΑΜ, για να γαλουχήσει με τα υψηλά ιδεώδη της λευτεριάς και υπερηφάνειας τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για μια πατρίδα ανεξάρτητη δημοκρατική. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάγκη δημιουργίας και συγκρότησης του ΕΛΑΣ, που αγκάλιασε ολόκληρη την Ελλάδα και έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες ιστορικής σημασίας. Τελειώνοντας είπε για ακόμη μια φορά πόσο επείγον είναι να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της οικουμενικής κυβέρνησης, που έχουν προσυπογράψει συναρμόδιοι υπουργοί όλων των κομμάτων, για την πλήρη ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών και τη λύση όλων των ήδη γνωστών τους αιτημάτων.

Παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του Νομού, Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ της περιοχής, Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, συνδικαλιστικών φορέων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ