ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Εντείνονται οι προετοιμασίες

Σε όλη τη χώρα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι περιοδείες συνδικαλιστών για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία στις 23 του Οκτώβρη

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι περιοδείες συνδικαλιστών από διάφορους κλάδους, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων για την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 23 Οκτώβρη,έτσι ώστε να αποτελέσει ένα ηχηρό χτύπημα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις των εργοδοτών.

Να αντιδράσουν τώρα, στις αντεργατικές πολιτικές εργοδοσίας - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνοντας αγωνιστικό "παρών" στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη, καλεί τους εργαζόμενους με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση, η δημοκρατία στο εργοστάσιο, το δικαίωμα στη δουλιά, απειλούνται. Επίσης ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ δεν αμφισβητεί τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά, αντίθετα, συνεχίζει να συμμετέχει στον "κοινωνικό διάλογο" που υπονομεύει όλες τις εργασιακές κατακτήσεις. Ζητά αποχώρηση της ΓΣΕΕ από αυτόν και τονίζει ότι η απεργία πρέπει να απαντήσει και στη στάση της "που καλλιεργεί το συμβιβασμό, την απάθεια και τη συναίνεση, να αναδείξει τη διάθεση των εργαζομένων για κλιμάκωση των αγώνων".

Περιοδεία σε εργοστάσια του κλάδου, όπως "ΣΑΡΗΣ", "ΑΓΚΥΡΑ", "ΛΟΥΒΡ", "BABY LOOK" κ.ά., πραγματοποίησαν χτες το πρωί, ο Θ. Ευθυμίου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και η Β. Μάρκογλου μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Αττικής, όπου συζήτησαν με τους εργαζόμενους. Απ' τη συζήτηση, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις καταπατούνται. Ο Θ. Ευθυμίου κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην πανεργατική απεργία, προβάλλοντας τα πραγματικά τους αιτήματα.

Χτες, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων της δύναμης του Κέντρου, όπου συζητήθηκε η καλύτερη προετοιμασία της απεργίας. Η απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά θα γίνει στις 9.30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο,με τη συμμετοχή των ΔΣ των σωματείων - μελών του, αποφασίστηκε - όπως τονίζεται σε σχετικό ψήφισμα - με συντριπτική πλειοψηφία να απαιτηθεί απ' τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει απ' τον "κοινωνικό διάλογο". Επίσης, η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, για την επιτυχία της οποίας αποφασίστηκε να γίνουν συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλιάς. Ομόφωνα, οι συνδικαλιστές κατάγγειλαν την κυβέρνηση "ως μόνη υπεύθυνη για τον εντεινόμενο αυταρχισμό και την επανασύσταση του "συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας".

Κάλεσμα για συσπειρωμένο αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης με την καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 23 Οκτώβρη, απευθύνει το σωματείο Μηχανοτεχνιτών και Βοηθών Ν. Φωκίδας "Ο Τεχνίτης". Με την ανακοίνωσή του ζητεί επίσης να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας στις 23 Οκτώβρη, απευθύνει με ανακοίνωσή της, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών",τονίζοντας: "Απαντήστε στην κυβερνητική επίθεση με τη δική σας αγωνιστική - ενωτική αντεπίθεση, μέσα από ενιαίο μέτωπο πάλης με όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα".

Η παράταξη επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με γοργούς ρυθμούς υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της, ενώ σημειώνει ότι με το νόμο για την Υγεία που ψήφισε το καλοκαίρι - με τη στήριξη των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πλειοψηφούν στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ - αμφισβητείται και ανατρέπεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της υγείας και οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση. Υπογραμμίζει ότι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, αρνείται να οργανώσει τους αγώνες των εργαζομένων, ενώ με παραπλανητικά "αιτήματα" όπως οι υπερωρίες, προσπαθεί να τους εγκλωβίσει. Καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν αποχώρηση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ απ' τον "κοινωνικό διάλογο".

Σύσκεψη για το καμποτάζ

Κάτω από τη "σκιά" της κυβερνητικής πρόθεσης για κανένα "προστατευτισμό", γίνεται τη Δευτέρα σύσκεψη για το καμποτάζ

Στο "φόντο" της κυβερνητικής πρόθεσης να μην υψωθεί το παραμικρό εμπόδιο στην επέλαση των πολυεθνικών, ενόψει της "απελευθέρωσης" των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών της χώρας, την οποία αποκάλυψε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας με πρόσφατες δηλώσεις του, γίνεται τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με θέμα συζήτησης την άρση του καμποτάζ. Στη σύσκεψη εκτός από τον υπουργό Στ. Σουμάκη,θα συμμετέχουν ευρωβουλευτές και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Αν και αντικείμενο της συζήτησης θα αποτελέσουν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αποφευχθούν οι δραματικές συνέπειες που θα προκύψουν από την άρση, σε βάρος του κλάδου των ναυτεργατών, αλλά και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, λίγες μέρες πριν τη σύσκεψη ο υπουργός Στ. Σουμάκης είπε για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, σε συνάντηση με Κύπριους εφοπλιστές: "Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε κίνηση προστατευτικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα ως προς την καθιέρωση μέτρων και πρακτικών που επιφέρουν διακρίσεις στην κατανομή φορτίων"!

Ο ίδιος έξι μέρες πριν συναντηθεί με τους εφοπλιστές, δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι η σύσκεψη γίνεται στα πλαίσια των προσπαθειών για λήψη μέτρων, ώστε με την άρση του καμποτάζ να μη γίνει η χώρα μας "μπάτε σκύλοι αλέστε", ενώ χαρακτήριζε την υπόθεση της άρσης ως "πόλεμο καρχαριών"...

Να σημειωθεί ότι για την άρση του καμποτάζ που προωθείται σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 3577/92, φέρουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί αρνήθηκαν να προβάλουν "βέτο" και επικρότησαν τον κανονισμό.

Επιπλέον ερωτηματικά προκαλεί και η στάση της Ομοσπονδίας, η οποία με ευθύνη της πλειοψηφίας στη διοίκησή της, χαρακτήρισε τις συσκέψεις και τις ανακοινώσεις ως επαρκές... αγωνιστικό μέτρο ενάντια στην άρση του καμποτάζ. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό των προθέσεων της πλειοψηφίας ότι αρνήθηκε ακόμα και τη συμμετοχή της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ!

Αγώνας και τραγούδι

Συναυλία συμπαράστασης στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ, χτες βράδυ

"Αγωνιζόμαστε και τραγουδάμε",μ' αυτό το σύνθημα και με χαμόγελα, παρά τα προβλήματά τους, οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ και άλλων κλάδων παρακολούθησαν χτες βράδυ τη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε έξω από το κατάστημα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τη συμμετοχή των σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Βιβλιοχαρτοϋπαλλήλων, "Πράκτικερ" και "Κωνσταντακάτου".

Χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ ένιωσαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα για τη διασφάλιση της δουλιάς και των δικαιωμάτων τους. Αυτή η εκδήλωση αλληλεγγύης, που είναι συνέχεια της συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγες μέρες έξω από το κατάστημα, είναι ακόμα πιο αναγκαία τώρα που εκκρεμούν νέες εξελίξεις σχετικά με την τύχη του ΜΙΝΙΟΝ και των εργαζομένων.

Οι προμηθευτές του καταστήματος ακόμα δεν έχουν απαντήσει για το αν αποδέχονται την πρόταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης για μεταβίβαση του 75% των μετοχών και του διοικητικού ελέγχου, σε αντιστάθμισμα των ποσών που τους οφείλουν.

ΘΡΙΑΣΙΟ
Στάση εργασίας ενάντια στην ανεργία

Την Τρίτη, 14 Οκτώβρη, η στάση εργασίας στο Θριάσιο για ανεργία - αποβιομηχάνιση

Τετράωρη στάση εργασίας (11π.μ. - 3μ.μ.) και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη 14 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι του Θριάσιου,ενάντια στην αποβιομηχάνιση και την ανεργία που μαστίζει την περιοχή. ΗΣυντονιστική Επιτροπή Σωματείων Θριάσιου,με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τους νέους της περιοχής, να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση, δίνοντάς της σωστό περιεχόμενο και προοπτική.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που "παράγει ανεργία και αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους νέους". Επισημαίνονται οι μεγάλες ευθύνες της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, αλλά και της ΓΣΕΕ που λειτουργούν σαν Δούρειος Ιππος μέσα στο εργατικό κίνημα, στηρίζοντας τις κυβερνητικές επιλογές. Τονίζεται ότι "η λύση βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα των εργαζομένων. Στο συντονισμό και στη δράση τους με άλλα δοκιμαζόμενα στρώματα, σε ένα μέτωπο που να βαρά στην καρδιά του προβλήματος και στα αίτια που προκαλούν αυτή την κατάσταση, σε ένα μέτωπο αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό". Η Συντονιστική ζητά να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ απ' τον "κοινωνικό διάλογο".

ΚΚΕ
Να εφαρμοστεί η νομοθεσία

Παρέμβαση στη Βουλή για τη "μαύρη εργασία" στην ακτοπλο'ϊα

Τις βαρύτατες ευθύνες που φέρουν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και οι λιμενικές αρχές για το καθεστώς "μαύρης εργασίας", που επιβάλλουν στους ναυτεργάτες οι εφοπλιστές της ακτοπλοϊας, κατά την ετήσια συντήρηση των πλοίων τους, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει το υπουργείο στους εφοπλιστές για να εισφοροδιαφεύγουν, επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Μήτσος Κωστόπουλος. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι κατά τους χειμερινούς μήνες "οργιάζει" η "μαύρη εργασία" στο λιμάνι, αφού οι εφοπλιστές της ακτοπλοϊας για την ετήσια συντήρηση των πλοίων τους, που γίνεται τους χειμερινούς μήνες, απασχολούν ανασφάλιστους ναυτεργάτες. Ως επιπλέον ενδεικτικό στοιχείο για τη στάση του υπουργείου απέναντι στους εφοπλιστές αναφέρουν οι βουλευτές και τις εγκρίσεις νέων ναυτολογίων που παίρνουν οι εφοπλιστές από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείου, χωρίς να έχουν εξοφλήσει τα προηγούμενα ναυτολόγια. Αυτό όταν η σχετική νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι νέο ναυτολόγιο εγκρίνεται μόνο όταν έχει εξοφληθεί το παλαιό.

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας: "Γιατί μέχρι σήμερα δεν παίρνουν κανένα πρακτικό μέτρο για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά τους ναυτεργάτες;", αν "σκοπεύουν να προστατεύσουν το ΝΑΤ από την ασυδοσία των εφοπλιστών και αν θα αποδοθούν ευθύνες για τη μέχρι σήμερα παράνομη έγκριση ναυτολογίων" και "μέχρι πότε οι λιμενικές αρχές και το ΥΕΝ θα "κλείνουν τα μάτια" μπροστά στην ασύδοτη δράση των εφοπλιστών και παράλληλα θα τους δίνουν τη δυνατότητα για να εισφοροδιαφεύγουν".

Από προηγούμενη πανεργατική κινητοποίηση


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ