ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντεπίθεση για το 8ωρο!

Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε πάλη για το 8ωρο, ενώ ο ΣΕΒ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιχειρούν αποπροσανατολισμό

Προστατευτικό "κλοιό" δημιουργούν γύρω από το 8ωρο συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν τα σχέδια ανατροπής του, ενώ νέες δηλώσεις από την πλευρά του ΣΕΒ,αλλά και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, επιχειρούν αποπροσανατολισμό.

Την προσπάθεια που κάνουν ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, "για την κατάργηση του 8ωρου, στο όνομα της "σύγχρονης" εκμετάλλευσης", καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,το οποίο καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην επίθεση. Τις δηλώσεις κατάργησης του 8ωρου καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας,επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες στις συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετέχουν ακόμα στον "κοινωνικό διάλογο", ενώ καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν "στα σενάρια των ελαστικών ωραρίων".

Ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν πρότεινε "μείωση ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών" και ότι η μείωση του χρόνου εργασίας θα μειώσει την "παραγωγικότητα" και την "ανταγωνιστικότητα", αποσιωπώντας ότι με επιμονή ζητά την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας,ώστε να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι όποτε και για όσο χρόνο θέλει η κάθε επιχείρηση και με μειωμένες αποδοχές.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕΧ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε χτες ότι η ΓΣΕΕ "θα αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο διάλογο", εάν η κυβέρνηση φέρει στο "τραπέζι" το 8ωρο.Ομως, η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της από 1 Ιούλη και η συζήτηση στον "κοινωνικό διάλογο" για την αφαίρεση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Εξάλλου, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αναιρεί το αίτημα για 35ωρο, αφαιρώντας το 7ωρο - 5νθήμερο.

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσαν την προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ,το οποίο κατάγγειλε άμεσα την "ωμή προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων",χαρακτήρισε την αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο" σαν "το καλύτερο μέσο πίεσης" αυτή τη στιγμή και κάλεσε τους εργαζόμενους "να διεκδικήσουν 35ωρο με ουσιαστική και γενναία αύξηση των αποδοχών τους,τέτοιων αποδοχών που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους",με "συσπείρωση και ταξική πάλη".

ΜΙΝΕΡΒΑ
Καθολικό "όχι" στις απολύσεις

Ολοι οι εργαζόμενοι στη ΜΙΝΕΡΒΑ πήραν χτες μέρος σε 24ωρη απεργία για την επαναπρόσληψη εννέα απολυμένων συναδέλφων τους

Με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη εννέα εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου που απολύθηκαν από τη ΜΙΝΕΡΒΑ,οι εργαζόμενοι της ελαιουργικής επιχείρησης στο Μοσχάτο συμμετείχαν χτες καθολικά σε 24ωρη απεργία,προειδοποιώντας τη διεύθυνση ότι αν δεν προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματός τους, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούλη αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αίτημα τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.Η διεύθυνση της επιχείρησης είχε αναγκαστεί τότε να δεσμευτεί για τη μετατροπή των συμβάσεων 60 νέων εργαζομένων. Ομως αθέτησε τις δεσμεύσεις της και τον Σεπτέμβρη μετέτρεψε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις μόνο 45 εργαζομένων, ενώ απέλυσε εννέα και ανανέωσε για τέσσερις μήνες τις συμβάσεις έξι ακόμα εργαζομένων.

Οι απολύσεις έγιναν με τη δικαιολογία ότι το "επίπεδο της εργασίας" που παρείχαν οι 9 εργαζόμενοι δεν ήταν ικανοποιητικό, πλην όμως τους "υποσχέθηκε" ότι αν χρειαστεί προσωπικό θα τους επαναπροσλάβει, δίνοντάς τους ακόμη μία... ευκαιρία. Μάλιστα προειδοποίησε τους εργαζόμενους στους οποίους ανανέωσε τη σύμβαση ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να αυξήσουν την "εργατικότητά" τους.

Συνάδελφοι των απολυμένων τόνισαν ότι όλοι οι εργαζόμενοι δούλευαν το ίδιο και ότι η μειωμένη "εργατικότητα" που προφασίζεται η διεύθυνση είναι μια δικαιολογία, επειδή τα σχέδια της επιχείρησης - όπως είπε και σε μεμονωμένα άτομα ο διευθυντής - προβλέπουν τη διατήρηση μόνο 45 εργαζόμενων και συνεπώς οι 15 "περισσεύουν".

Ενας από τους απολυμένους, ο Κ. Χριστοδούλου,δούλευε επί 10 μήνες με σύμβαση ενός και δύο μηνών. Την τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη και χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, τον κάλεσε η διεύθυνση για να τον ενημερώσει πως η "απόδοσή" του δεν ήταν η αναμενόμενη και γι' αυτό δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τη "συνεργασία" τους. Τον "διαβεβαίωσαν" όμως, ότι αν τον χρειαστούν θα τον ξαναπάρουν δίνοντάς του μια "ευκαιρία".

Ο επί 10 μήνες συμβασιούχος Κ. Μανωλακάκης είναι ένας από τους 6 "τυχερούς" που παραμένουν στην επιχείρηση. Ξέρει όμως πολύ καλά, όπως ο ίδιος μας είπε, ότι μετά από τους 4 αυτούς μήνες "και πάλι η διεύθυνση δε θα είναι ικανοποιημένη από την απόδοσή μου".

Στην απεργία των εργαζομένων της ΜΙΝΕΡΒΑ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του κλαδικού σωματείου Ελαιουργοσαπωνοποιών, Λ. Σκαρόπουλος καιΝ. Ξουράφης,ο Γ. Μανωλάκος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης.

ΜΙΝΙΟΝ
Κρίσιμη αναμονή...

Σήμερα αναμένεται να απαντήσουν οι προμηθευτές του ΜΙΝΙΟΝ, αν δέχονται έναντι των χρεών απέναντί τους μετοχές του καταστήματος

Σε μια κρίσιμη στιγμή, για το μέλλον του και τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας του, βρίσκεται το ΜΙΝΙΟΝ,του οποίου οι ιδιοκτήτες Γ. και Λ. Ισαϊάδη πρότειναν στους 70 περίπου μεγαλοπρομηθευτές του καταστήματος τη μεταβίβαση σ' αυτούς του 75% των μετοχών της επιχείρησης.Η πρόταση αυτή έγινε κατά την προχτεσινή συνάντησή τους στην οποία συμμετείχε και το επιχειρησιακό σωματείο. Το ποσοστό αυτό των μετοχών αποτιμάται σε 2,5 δισ. δραχμές και αν γίνει αποδεκτή η πρόταση οι προμηθευτές θα ελέγχουν πλήρως τη διοίκησης της επιχείρησης.

Οι μετοχές θα μεταβιβαστούν στον κάθε προμηθευτή ανάλογα με το ποσό που του οφείλεται, ενώ το 8% θα παραμείνει στον ιδρυτή του καταστήματος Γ. Γεωργακά και οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα κρατήσουν το 17%,χωρίς κανένα διοικητικό δικαίωμα. Οι προμηθευτές δεσμεύτηκαν να απαντήσουν εντός δύο ημερών (σήμερα δηλαδή), για το αν δέχονται την πρόταση.

Αν η πρόταση αυτή απορριφθεί, τότε πλέον δεν απομένει κανένα περιθώριο σωτηρίας για το πολυκατάστημα, αφού σε λίγες μέρες θα εξαντληθούν και τα ελάχιστα εμπορεύματα που έχουν απομείνει. Από την πλευρά του το επιχειρησιακό σωματείο, όπως δήλωσε η πρόεδρος Κάτια Νικολάου,"δεν ενδιαφέρεται ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης, αυτό που ενδιαφέρει είναι άμεσα να δοθεί λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργία της επιχείρησης, τις 500 θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δε γνωρίζουμε αν οι τωρινοί ιδιοκτήτες έχουν άλλες προτάσεις κι από ποιους, εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι ότι αν ναυαγήσει κι αυτή η πρόταση κινδυνεύουμε κι εμείς οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές να χάσουν τα χρήματά τους".

Οι απεργοί της ΜΙΝΕΡΒΑ στην είσοδο του εργοστασίου
Είναι αποφασισμένοι

Τους εργαζόμενους της "Βιομηχανίας Ξύλου" στα Ιωάννινα επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η "Βιομηχανία Ξύλου" στα Γιάννενα και η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες σε εκκαθάριση εν λειτουργία,ήταν το θέμα της συνάντησης αντιπροσωπείας της ΝΕ του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αποστόλη Τασούλα και του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ώστε να λειτουργεί η επιχείρηση,η οποία, εκτός από το ότι προσφέρει θέσεις εργασίας, συντελεί και στην αξιοποίηση του δασικού πλούτου της περιοχής.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ, ο Απ. Τασούλας στην παρέμβασή του επισήμανε ότι δε φταίνε οι εργαζόμενοι για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η εταιρία, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης, η αδιαφορία για την καλύτερη αξιοποίηση του δασικού πλούτου της περιοχής και η πολιτική της ΑΤΕ, "η οποία την υπερχρέωσε λόγω της δανειοδότησης με υψηλό επιτόκιο". Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να φτιάξουν λαϊκό μέτωπο ενάντια στην καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Για την πορεία της επιχείρησης το ΚΚΕ έχει καταθέσει και σχετική Ερώτηση, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή.

Σύσκεψη για συντονισμό δράσης

Σύσκεψη διοργανώνουν τα σωματεία συνταξιούχων από έξι νομούς της Βόρειας Ελλάδας στο ΕΚ Καβάλας, σήμερα Τετάρτη 8 του Οκτώβρη,για να προγραμματίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Η σύσκεψη γίνεται στα πλαίσια της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, για την προετοιμασία περιφερειακών συγκεντρώσεων, εκτός από το παναττικό συλλαλητήριο στις 16 του Οκτώβρη. Τη σύσκεψη διοργανώνουν τα σωματεία συνταξιούχων των νομών Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Εβρου.Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας καλεί τους συνταξιούχους της Καβάλας να παρευρεθούν στη σύσκεψη.

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Σε σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία της παράταξης, για την ενημέρωση των αντιπροσώπων και την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της, καλεί όλα τα μέλη της η ΕΣΑΚ Τραπεζών.Η σύσκεψη θα γίνει το Σάββατο 11 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου της Αγροτικής Τράπεζας (Αμερικής 10, 3ος όροφος).

Κινητοποιήσεις στο τουρισμό

Συμβολική κατάληψη του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (Ακαδημίας 54) θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα την ερχόμενη Πέμπτη, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού καταγγέλλει την "αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης στα αιτήματα του κλάδου" και προειδοποιεί ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις. Να σημειώσουμε ότι η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει ακόμα τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα στις 14 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ