ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Αυξημένες οι εξαγωγές όπλων και ο τζίρος των βιομηχανιών...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τα υπερκέρδη των πολεμικών βιομηχανιών καλά κρατούν και για το χρόνο που διανύουμε, καθώς το καθεστώς γεωπολιτικής αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει σε αρκετές γωνιές του πλανήτη παραμένει το κίνητρο για εξαγωγές προϊόντων πολέμου με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας... Τα στοιχεία έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, με έδρα το Λονδίνο, αναφέρουν αύξηση των εξαγωγών όπλων κατά 8% σε σχέση με πέρσι, με τζίρο που ξεπερνάει τα 39,9 δισεκατομμύρια δολάρια!

Στην έκθεση με τίτλο "Στρατιωτικές ισορροπίες 1997-98", το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών αποδίδει την αύξηση αυτή στην αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς στον τομέα της ασφάλειας, παρατηρώντας ότι μετά το 1987 και γι' αρκετά χρόνια παρατηρήθηκε - μόνον προσωρινά - μείωση στις εξαγωγές όπλων διεθνώς. Σήμερα, όμως, είναι σαφής η ανοδική τάση του διεθνούς εμπορίου των πολεμικών βιομηχανιών, με πρωταγωνίστριες χώρες στο ρόλο του "πωλητή" τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία και στο ρόλο του "πελάτη αξιώσεων" χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με πρώτη και "καλύτερη" τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πολεμικού υλικού στον πλανήτη, με κόστος που εκτιμάται πως ξεπερνά τα 9 δισ. δολάρια! Οι εισαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία ήταν τριπλάσιες από εκείνες της Αιγύπτου, που θεωρείται ο δεύτερος καλύτερος πελάτης των πολεμικών βιομηχανιών...

Ειδική "μνεία" στη συγκεκριμένη έκθεση του ΙΣΜ γίνεται στους Ρώσους εξαγωγείς πολεμικού υλικού, όπου αναφέρεται ότι μετά τις συνεργασίες που είχαν με κατασκευαστές στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, η Ρωσία κατείχε, το 1996, το 8,6% της παγκόσμιας αγοράς όπλων. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι αυτό το ποσοστό μέσα στο τρέχον έτος δεν αποκλείεται να φτάσει το 10%.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
"Τριπλός στόχος" για ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Η άφιξη του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου "Νίμιτς" στον Περσικό Κόλπο αντιμετωπίστηκε από εκείνους που θα εκφόβιζε μάλλον με ψυχραιμία: Το Ιράν διεξήγε το Σαββατοκύριακο... στρατιωτικές ασκήσεις. Και το Ιράκ μίλησε περί "θορυβώδους αμερικανικής προπαγάνδας". Οσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, εταιρίες από χώρες - μέλη της οποίας απειλούνται με οικονομικές κυρώσεις λόγω των συμβολαίων που συνάπτουν με το Ιράν, έδειξε να συνεχίζει να αγνοεί την Ουάσιγκτον: Η πετρελαϊκή "Shell" (βρετανικών και δανικών συμφερόντων) διαπραγματεύεται με την Τεχεράνη μια συμφωνία για την κατασκευή ενός ακόμη αγωγού (δηλαδή μια συμφωνία ανάλογη της γαλλικής "Total").

Ο ρόλος του "Νίμιτς"

Το καμάρι του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έχει πάνω από 75 μαχητικά αεροσκάφη σταθμευμένα στις πλατφόρμες του, τα οποία θα αρχίσουν διαρκείς περιπολίες στον εναέριο χώρο βόρεια του 36ου παραλλήλου, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων τόσο για τους Ιρακινούς, όσο και για τους Ιρανούς.

Ολες οι εκτιμήσεις, ήδη από τη διαταγή να καταπλεύσει το "Νίμιτς" στον Περσικό, συγκλίνουν στο ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιου είδους "αντιπαράθεση ευρείας κλίμακας", αν και δεν αποκλείονται σποραδικές αερομαχίες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, και προφανώς για να δοθεί μια επίφαση "νομιμοφροσύνης" από τους συμμάχους των Αμερικανών στην περιοχή, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το Βόρειο Ιράκ οι 15 χιλιάδες στρατιώτες που διεξήγαν επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών.

Πάντως η "Αλ Θάρα", εφημερίδα που αντανακλά τις απόψεις της επίσημης Βαγδάτης, σημείωνε χτες σε κύριο άρθρο της ότι η αποστολή της αμερικανικής αεροναυτικής δύναμης "θυμίζει ένα άνοο τέρας, το οποίο νομίζει ότι αν ουρλιάζει και επιδεικνύει τους μύες του, θα δείξει στους άλλους πόσο ισχυρό είναι". Το άρθρο κατέληγε με το ερώτημα τι σκοπό εξυπηρετεί αυτή "η θορυβώδης αμερικανική προπαγάνδα"...

Λίγο πριν τον κατάπλου του "Νίμιτς" και των έξι συνοδευτικών του πολεμικών στην περιοχή, το Ιράν διεξήγε ασκήσεις δοκιμής της ικανότητας των ναυτικών του δυνάμεων. Οπως μετέδωσε το "Ρόιτερ", επικαλούμενο το IRNA, ο Ιρανός ναύαρχος Ασχμπάς Ντάνεκχαρ δήλωσε ότι τα γυμνάσια είχαν "μεγάλη επιτυχία".

Διαπραγματεύσεις ενόψει

Σύμφωνα με χτεσινό άρθρο του Μπάρι Τζέιμς στην "International Herald Tribune", κατά τα μέσα της βδομάδας αναμένεται συνάντηση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ομολόγους τους των ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των συμφωνιών επιχειρήσεων με το Ιράν (και την Κούβα). Σε πρώτο επίπεδο τα δύο μέρη (τα οποία κάθε άλλο παρά συνεκτική πολιτική έχουν) δείχνουν έτοιμα να συνθηκολογήσουν, πλην όμως αν το πράγμα "στραβώσει", η ΕΕ πιθανότατα θα ζητήσει την παρέμβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου...

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πολλαπλές "συμφωνίες" εξάρτησης κλείνει ο Κλίντον

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Με κύριο μέλημα τη δημιουργία των "περίφημων" ζωνών ελευθέρου εμπορίου, το στήσιμο κέντρων αντικατασκοπίας με πρόσχημα την καταπολέμηση του διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών, συνεχίζει ο Πρόεδρος Κλίντον την πολυήμερη περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Χτες έκλεισε συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ραφάελ Καλδέρα. Εβαλαν τις υπογραφές τους σε συμφωνία για τη δημιουργία κοινού κέντρου αντικατασκοπίας, με σκοπό, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε, την ανταλλαγή πληροφοριών για την επιτυχή κατάληξη επιχειρήσεων κατά των λαθρεμπόρων ναρκωτικών.

Ο Πρόεδρος Κλίντον δεν παρέλειψε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει τη χώρα αυτή "βράχο σταθερότητας", ξεχνώντας - ασφαλώς ηθελημένα - τη μεγάλη φτώχεια που πλήττει μεγάλες μάζες πληθυσμού της Βενεζουέλας, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας του Προέδρου Καλδέρα. Βέβαια, η Βενεζουέλα είναι για τον Κλίντον "βράχος σταθερότητας", γιατί παρέχει στις ΗΠΑ τόνους πετρελαίου σε συμφέρουσες τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά πέρσι η Βενεζουέλα αντικατέστησε τη Σαουδική Αραβία ως τον υπ' αριθμόν ένα προμηθευτή "μαύρου χρυσού" στις Ηνωμένες Πολιτείες... Οπως εξήγησε ο ίδιος ο Πρόεδρος Κλίντον: "Τουλάχιστον τα τελευταία 80 χρόνια η Βενεζουέλα είναι βράχος σταθερότητας, μένοντας έξω από το εμπάργκο πετρελαίου και καταφέρνοντας να προωθεί την παραγωγή πετρελαίου σε περιόδους κρίσης, από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τον Πόλεμο του Κόλπου".

Για τις ανάγκες του κυνηγιού των λαθρεμπόρων ναρκωτικών επισφραγίστηκαν συμφωνίες για την παροχή περιπολικών ακτοφυλακής, αλλά και αεροσκαφών στη Βενεζουέλα. Τέλος, υπογράφηκαν και διμερείς εμπορικές συμφωνίες που ουσιαστικά προωθούν την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών στη Βενεζουέλα, καθώς οι ΗΠΑ προβλέπουν ότι μέχρι το 2010 οι εκεί εξαγωγές θα είναι οι μεγαλύτερες ακόμη και σε σύγκριση με εκείνες που γίνονται συνολικά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ιαπωνία.

Αλλοι σταθμοί της περιοδείας του Κλίντον στη Λατινική Αμερική, που θα διαρκέσει μία βδομάδα, είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διπλό χτύπημα από εξτρεμιστές ισλαμιστές

ΚΑΪΡΟ.-

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στους ένοπλους ισλαμιστές εξτρεμιστές και τις δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο μετά από τις δύο χτεσινές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα στη Νότια Αίγυπτο, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 10 αστυνομικοί και ένας πολίτης και καταγράφονται ως οι αιματηρότερες του τρέχοντος έτους.

Με διαφορά μισής ώρας σημειώθηκαν οι δύο επιθέσεις, χτες το πρωί, στην περιοχή Μίνγια 230 χιλιόμετρα νότια του Καϊρου. Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Μελλάουι, όπου έχασαν τη ζωή τους 3 Αιγύπτιοι αστυνομικοί. Σύμφωνα με την εκδοχή των αστυνομικών αρχών του Καϊρου η επίθεση έγινε από ενόπλους που παραμόνευαν στις φυτείες από ζαχαροκάλαμο που βρίσκονται στην περίμετρο του αστυνομικού τμήματος της περιοχής. Αντίθετα οι αστυνομικές αρχές του Μελλάουι υποστήριξαν ότι οι άγνωστοι ένοπλοι σταμάτησαν μικρό λεωφορείο, που έκανε τοπικό δρομολόγιο, και αφού έλεγξαν τις ταυτότητες των επιβατών εκτέλεσαν τους 3 μυστικούς αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτό.

Λίγα λεπτά αργότερα άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αστυνομικού τμήματος της πόλης Αμπού Κιουρκάς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 αστυνομικοί και ένας πολίτης που βρίσκονταν έξω από το κτίριο. Και στις δύο περιπτώσεις οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να διαφύγουν παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε εναντίον τους η αιγυπτιακή αστυνομία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών τονίζεται ότι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη του διπλού χτυπήματος, ενώ δε δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το συμβάν. Εντούτοις, οι επιθέσεις αποδίδονται σε "τρομοκράτες", όρος που χρησιμοποιείται κυρίως για τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, των οποίων η μεγαλύτερη οργάνωση είναι η "Τζαμάα αλ Ισλάμιγια".

Οι χτεσινές επιθέσεις αποτελούν το επιστέγασμα μιας συνεχιζόμενης κλιμάκωσης του αγώνα των εξτρεμιστών ισλαμιστών για ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αιγυπτιακών αρχών ότι έχουν πατάξει την εξτρεμιστική δράση, τον περασμένο Ιούλη 5 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση εξτρεμιστών στη Μίνγια, ένα μήνα αργότερα άλλοι 6 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Μανφαλούτ και μόλις πριν από μερικές βδομάδες άγνωστοι έπληξαν με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα τουριστικό λεωφορείο έξω από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καϊρου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 Γερμανοί τουρίστες και ο οδηγός τους. Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι, κυρίως ισλαμιστές μαχητές και αστυνομικοί, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο.

Σκηνή από πολυεθνική στρατιωτική άσκηση, που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αίγυπτο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ