Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Αυξημένες οι εξαγωγές όπλων και ο τζίρος των βιομηχανιών...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τα υπερκέρδη των πολεμικών βιομηχανιών καλά κρατούν και για το χρόνο που διανύουμε, καθώς το καθεστώς γεωπολιτικής αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει σε αρκετές γωνιές του πλανήτη παραμένει το κίνητρο για εξαγωγές προϊόντων πολέμου με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας... Τα στοιχεία έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, με έδρα το Λονδίνο, αναφέρουν αύξηση των εξαγωγών όπλων κατά 8% σε σχέση με πέρσι, με τζίρο που ξεπερνάει τα 39,9 δισεκατομμύρια δολάρια!

Στην έκθεση με τίτλο "Στρατιωτικές ισορροπίες 1997-98", το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών αποδίδει την αύξηση αυτή στην αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς στον τομέα της ασφάλειας, παρατηρώντας ότι μετά το 1987 και γι' αρκετά χρόνια παρατηρήθηκε - μόνον προσωρινά - μείωση στις εξαγωγές όπλων διεθνώς. Σήμερα, όμως, είναι σαφής η ανοδική τάση του διεθνούς εμπορίου των πολεμικών βιομηχανιών, με πρωταγωνίστριες χώρες στο ρόλο του "πωλητή" τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία και στο ρόλο του "πελάτη αξιώσεων" χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με πρώτη και "καλύτερη" τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πολεμικού υλικού στον πλανήτη, με κόστος που εκτιμάται πως ξεπερνά τα 9 δισ. δολάρια! Οι εισαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία ήταν τριπλάσιες από εκείνες της Αιγύπτου, που θεωρείται ο δεύτερος καλύτερος πελάτης των πολεμικών βιομηχανιών...

Ειδική "μνεία" στη συγκεκριμένη έκθεση του ΙΣΜ γίνεται στους Ρώσους εξαγωγείς πολεμικού υλικού, όπου αναφέρεται ότι μετά τις συνεργασίες που είχαν με κατασκευαστές στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, η Ρωσία κατείχε, το 1996, το 8,6% της παγκόσμιας αγοράς όπλων. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι αυτό το ποσοστό μέσα στο τρέχον έτος δεν αποκλείεται να φτάσει το 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ