Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
5O ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚ ΚΟΥΒΑΣ
"Να εγγυηθούμε την επανάσταση"

ΑΒΑΝΑ. -

Εληξαν την περασμένη Παρασκευή οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Μεταξύ των άλλων, η συζήτηση αφορούσε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ξεπεραστούν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Σχετικά με τη γεωργία ειπώθηκε πως πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως επίσης και μέτρα ώστε τα κρατικά εργοστάσια να γίνουν πιο αποδοτικά. "Ο,τι δεν είναι αποδοτικό, δεν είναι και σοσιαλιστικό", δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος Κάρλος Λάγκε.

Ο Λάγκε και ο Φιντέλ Κάστρο κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον οικονομικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλλει στην Κούβα, ο οποίος προκαλεί τα περισσότερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ τις κατηγόρησαν επίσης για την καταστροφή των αγροτικών καλλιεργιών, ύστερα από τον ψεκασμό τους - με αεροπλάνο - με ειδικά μικρόβια.

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, ο Φιντέλ Κάστρο, μιλώντας στους αντιπροσώπουςγια περίπου 4 ώρες τόνισε πως "πρέπει να εγγυηθούμε την επανάσταση". Υπενθυμίζοντας πως η θέση του δεύτερου γραμματέα είχε δημιουργηθεί στις αρχές της επανάστασης, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν προσπάθειες να τον δολοφονήσουν, ο Φιντέλ Κάστρο πρότεινε τον αδελφό του, Ραούλ, για τη θέση του δεύτερου γραμματέα του κόμματος. Τόνισε, μάλιστα, ότι "ο Ραούλ είναι νεότερος από μένα, πιο ενεργητικός... και πως έχει περισσότερα χρόνια" (για να ζήσει).

Παράλληλα, ζήτησε από το κόμμα να ασκήσει συλλογική ηγεσία και να κρατήσει την ενότητά του, φέρνοντας παράλληλα παραδείγματα άλλων επαναστάσεων που ηττήθηκαν εξαιτίας των διασπάσεων.

Είναι βασικό, όπως είπε, "η επανάσταση να μη διαφθαρεί από κανέναν... να μην καταστραφεί ποτέ από μας" και τόνισε ότι ο κόμμα πρέπει να έχει απαιτήσεις από τους ηγέτες του και προειδοποίησε τους νεότερους κομμουνιστές να κρατήσουν σωστή στάση ενάντια στον εγωισμό ή "οποιαδήποτε άλλη προσωπική φιλοδοξία".

Στο κλείσιμο, ο Πρόεδρος της χώρας τόνισε πως χρειάζεται να υπερασπιστούν τις ιδέες της επανάστασης και επιβεβαίωσε την πίστη του κόμματος στο μαρξισμό - λενινισμό.

Φόρος τιμής στον Τσε Γκεβάρα...

Δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο μνημείο Χοσέ Μαρτί, στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Οι πύλες της αίθουσας, όπου έχουν εκτεθεί τα οστά του Γκεβάρα και έξι συντρόφων του άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου. Το βράδυ της Παρασκευής, την πρώτη τιμητική φρουρά αποτέλεσαν συμβολικά ο Κουβανός Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο, πλαισιωμένος από τα μέλη του νέου Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Στη συνέχεια πήραν τη θέση τους τα 150 νεοεκλεγμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, ενώ η κουβανική σημαία κυμάτιζε σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη ταφή των οστών του Τσε και των έξι συντρόφων του θα γίνει στις 17 Οκτώβρη στην πόλη της Σάντα Κλάρα στην κεντρική Κούβα.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους έβλεπε κανείς ανθρώπους κάθε ηλικίας που βρέθηκαν εκεί για να χαιρετήσουν τον "δικό τους" Τσε.

"Το μωρό δε θα μας συγχωρούσε ποτέ αν δεν τον φέρναμε εδώ", είπε ο Χουάν Κάρλος Λόπες, καθηγητής κοινωνικών επιστημών, που κρατούσε στην αγκαλιά του τον 5 μηνών γιο του και πρόσθεσε ότι τιμώντας τον "είναι το λιγότερο που μπορεί κανείς να κάνει για τον ήρωα της Αμερικής, του κόσμου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ