Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
"Δε φεύγουμε από τη Βοσνία. Εχουμε συμφέροντα"!

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Τη διαβεβαίωση ότι οι πολυεθνικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Βοσνία ακόμη και μετά τη λήξη της εντολής τον ερχόμενο χρόνο, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, μιλώντας χτες στην ετήσια σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης στο Βουκουρέστι.

"Δε θα γυρίσουμε την πλάτη μας στη Βοσνία. Θα είναι ενάντια στα συμφέροντά μας και τραγικό λάθος", υποστήριξε ο Σολάνα προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την παρουσία του στη Βοσνία, μιας που έχει "μακροπρόθεσμα συμφέροντα στη Βοσνία" και κατέληξε λέγοντας πως απορρίπτει τις εκκλήσεις ορισμένων δυτικών πολιτικών για εγκατάλειψη της συμφωνίας του Ντέιτον ή για διχοτόμηση της Βοσνίας.

Η εντολή για την αποχώρηση από τη Βοσνία της ειρηνευτικής δύναμης λήγει τον Ιούνιο του 1998, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με την αντικατάσταση της Σταθεροποιητικής Δύναμης (SFOR), που αριθμεί 36.000 άνδρες.

Στο μεταξύ, νέα τροπή στο "θρίλερ" της ημερομηνίας των γενικών εκλογών στη Σερβική Δημοκρατική Οντότητα της Βοσνίας δόθηκε χτες. Η Σερβοβόσνια Πρόεδρος Μπιλιάνα Πλάβσιτς, και ο εκλεγμένος από την πλευρά των Σέρβων, για τη συλλογική προεδρία της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ, συμφώνησαν για τη διενέργεια γενικών εκλογών στις 23 Νοέμβρη στη σερβική οντότητα της Βοσνίας, ανακοινώθηκε επίσημα από το πρακτορείο "Τανγιούγκ". Η ημερομηνία της 23ης Νοέμβρη καθορίστηκε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) μετά από πρόταση της Πλάβσιτς και παρά την αντίθετη γνώμη του Μ. Κράισνικ και της πολιτικής ηγεσίας του Πάλε, που ισχυρίζονταν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στην προσυμφωνηθείσα με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ημερομηνία της 15ης Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ