Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διπλό χτύπημα από εξτρεμιστές ισλαμιστές

ΚΑΪΡΟ.-

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στους ένοπλους ισλαμιστές εξτρεμιστές και τις δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο μετά από τις δύο χτεσινές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα στη Νότια Αίγυπτο, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 10 αστυνομικοί και ένας πολίτης και καταγράφονται ως οι αιματηρότερες του τρέχοντος έτους.

Με διαφορά μισής ώρας σημειώθηκαν οι δύο επιθέσεις, χτες το πρωί, στην περιοχή Μίνγια 230 χιλιόμετρα νότια του Καϊρου. Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Μελλάουι, όπου έχασαν τη ζωή τους 3 Αιγύπτιοι αστυνομικοί. Σύμφωνα με την εκδοχή των αστυνομικών αρχών του Καϊρου η επίθεση έγινε από ενόπλους που παραμόνευαν στις φυτείες από ζαχαροκάλαμο που βρίσκονται στην περίμετρο του αστυνομικού τμήματος της περιοχής. Αντίθετα οι αστυνομικές αρχές του Μελλάουι υποστήριξαν ότι οι άγνωστοι ένοπλοι σταμάτησαν μικρό λεωφορείο, που έκανε τοπικό δρομολόγιο, και αφού έλεγξαν τις ταυτότητες των επιβατών εκτέλεσαν τους 3 μυστικούς αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτό.

Λίγα λεπτά αργότερα άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αστυνομικού τμήματος της πόλης Αμπού Κιουρκάς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 αστυνομικοί και ένας πολίτης που βρίσκονταν έξω από το κτίριο. Και στις δύο περιπτώσεις οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να διαφύγουν παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε εναντίον τους η αιγυπτιακή αστυνομία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών τονίζεται ότι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη του διπλού χτυπήματος, ενώ δε δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το συμβάν. Εντούτοις, οι επιθέσεις αποδίδονται σε "τρομοκράτες", όρος που χρησιμοποιείται κυρίως για τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, των οποίων η μεγαλύτερη οργάνωση είναι η "Τζαμάα αλ Ισλάμιγια".

Οι χτεσινές επιθέσεις αποτελούν το επιστέγασμα μιας συνεχιζόμενης κλιμάκωσης του αγώνα των εξτρεμιστών ισλαμιστών για ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αιγυπτιακών αρχών ότι έχουν πατάξει την εξτρεμιστική δράση, τον περασμένο Ιούλη 5 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση εξτρεμιστών στη Μίνγια, ένα μήνα αργότερα άλλοι 6 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Μανφαλούτ και μόλις πριν από μερικές βδομάδες άγνωστοι έπληξαν με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα τουριστικό λεωφορείο έξω από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καϊρου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 Γερμανοί τουρίστες και ο οδηγός τους. Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι, κυρίως ισλαμιστές μαχητές και αστυνομικοί, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την αντιτρομοκρατική «συνδρομή» των ΗΠΑ ζήτησε ο στρατάρχης Σίσι (2014-05-16 00:00:00.0)
Προκλητικές επιθέσεις ισλαμιστών (2014-01-29 00:00:00.0)
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό αρχηγείο (2013-12-25 00:00:00.0)
Δικές και αντιπαραθέσεις (2013-10-30 00:00:00.0)
«Εμπρηστικές» προτροπές από το στρατηγό Σίσι (2013-07-25 00:00:00.0)
Απαγωγή αστυνομικών και στρατιωτών προκαλεί ένταση (2013-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ