Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πολλαπλές "συμφωνίες" εξάρτησης κλείνει ο Κλίντον

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Με κύριο μέλημα τη δημιουργία των "περίφημων" ζωνών ελευθέρου εμπορίου, το στήσιμο κέντρων αντικατασκοπίας με πρόσχημα την καταπολέμηση του διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών, συνεχίζει ο Πρόεδρος Κλίντον την πολυήμερη περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Χτες έκλεισε συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ραφάελ Καλδέρα. Εβαλαν τις υπογραφές τους σε συμφωνία για τη δημιουργία κοινού κέντρου αντικατασκοπίας, με σκοπό, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε, την ανταλλαγή πληροφοριών για την επιτυχή κατάληξη επιχειρήσεων κατά των λαθρεμπόρων ναρκωτικών.

Ο Πρόεδρος Κλίντον δεν παρέλειψε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει τη χώρα αυτή "βράχο σταθερότητας", ξεχνώντας - ασφαλώς ηθελημένα - τη μεγάλη φτώχεια που πλήττει μεγάλες μάζες πληθυσμού της Βενεζουέλας, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας του Προέδρου Καλδέρα. Βέβαια, η Βενεζουέλα είναι για τον Κλίντον "βράχος σταθερότητας", γιατί παρέχει στις ΗΠΑ τόνους πετρελαίου σε συμφέρουσες τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά πέρσι η Βενεζουέλα αντικατέστησε τη Σαουδική Αραβία ως τον υπ' αριθμόν ένα προμηθευτή "μαύρου χρυσού" στις Ηνωμένες Πολιτείες... Οπως εξήγησε ο ίδιος ο Πρόεδρος Κλίντον: "Τουλάχιστον τα τελευταία 80 χρόνια η Βενεζουέλα είναι βράχος σταθερότητας, μένοντας έξω από το εμπάργκο πετρελαίου και καταφέρνοντας να προωθεί την παραγωγή πετρελαίου σε περιόδους κρίσης, από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τον Πόλεμο του Κόλπου".

Για τις ανάγκες του κυνηγιού των λαθρεμπόρων ναρκωτικών επισφραγίστηκαν συμφωνίες για την παροχή περιπολικών ακτοφυλακής, αλλά και αεροσκαφών στη Βενεζουέλα. Τέλος, υπογράφηκαν και διμερείς εμπορικές συμφωνίες που ουσιαστικά προωθούν την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών στη Βενεζουέλα, καθώς οι ΗΠΑ προβλέπουν ότι μέχρι το 2010 οι εκεί εξαγωγές θα είναι οι μεγαλύτερες ακόμη και σε σύγκριση με εκείνες που γίνονται συνολικά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ιαπωνία.

Αλλοι σταθμοί της περιοδείας του Κλίντον στη Λατινική Αμερική, που θα διαρκέσει μία βδομάδα, είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ