ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "σκαμνί" η κεραμουργία ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Εκδικάστηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή σε βάρος της επιχείρησης ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΕ,που υπέβαλαν οι απολυμένοι συνδικαλιστές.

Η ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ άρχισε να απολύει προσωπικό από τον Αύγουστο του '96, με το πρόσχημα ότι δεν πάει καλά. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ήταν συχνές και οι εργαζόμενοι στις αρχές του χρόνου πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας. Παράλληλα διαμαρτύρονταν για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούσαν στους χώρους δουλιάς. Η έκθεση που συνέταξε το ΕΚΘ για την κατάσταση από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο ήταν καταπέλτης, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας υπέβαλε μήνυση για το θέμα αυτό.

Οταν το Φλεβάρη του '97 της κοινοποιήθηκε η απόφαση για επανασύσταση του σωματείου, η εργοδοσία απέλυσε όλους τους συνδικαλιστές τόσο του κλαδικού, όσο και του εργοστασιακού σωματείου,με το πρόσχημα ότι κλείνει το κεραμοποιείο! Ακόμη, χωρίς προσχήματα, απέλυσε και τέσσερις συνδικαλιστές από τμήμα που λειτουργεί και σήμερα.

Ο Φιλίππου δεν περιορίστηκε στις παράνομες απολύσεις, αλλά ζήτησε και "ηθική αποζημίωση" από τους απολυμένους ως υπαίτιους για τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην επιχείρησή του! Το ποσό που απαιτεί από τους απολυμένους είναι ένα δισ.!

Στο δικαστήριο παραβρέθηκαν για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τους απολυμένους, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος,ο Θ. Κυριακίδης,μέλος της διοίκησης του Κέντρου και άλλοι συνδικαλιστές. "Οι απολύσεις ήταν εκδικητικές, γιατί το σωματείο αποτελούσε εμπόδιο στα αντεργατικά σχέδια της εταιρίας. Αν περάσουν τα σχέδια των εργοδοτών, που είναι η συντριβή του συνδικαλιστικού κινήματος, θα επικρατήσει στους εργασιακούς χώρους η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός", είπε, καταθέτοντας, ο Θ. Κυριακίδης.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Προσκλητήριο για μαχητική απάντηση

Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής κινητοποίησης στις 23 Οκτώβρη

Την ερχόμενη βδομάδα, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας καλούνται να δώσουν αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης στην αντεργατική επίθεση που δέχονται, με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της Πέμπτης, στις κατά τόπους συγκεντρώσεις, στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί και με τη συμμετοχή τους στην τετράωρη στάση που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Προσυγκέντρωση πραγματοποιούν στις 10 πμ στην πλατεία Κάνιγγος σωματεία της Αθήνας.

Στους εργαζόμενους στο "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο" μίλησε χτες ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου συζήτησαν με τον συνδικαλιστή για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τον "κοινωνικό διάλογο", αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο δουλιάς τους. Για το νέο οργανόγραμμα του "Ωνασείου" και τους φόβους τους για απολύσεις, όπως και για την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" της διοίκησης...

Ο Γ. Σταυρόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και "να αγωνιστούν για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, αλλά και για τα γενικότερα". Κατήγγειλε την "αντεργατική - αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης, που απορρέει από τη "Λευκή Βίβλο", η οποία συντάχθηκε για την ικανοποίηση των στόχων των πολυεθνικών". Καταδίκασε τη συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", ενώ σημείωσε ότι "υπάρχουν περιθώρια να βελτιώσουμε τη θέση μας, αρκεί να καταλάβουμε ότι είναι ανάγκη να συμμετέχουμε στους αγώνες".

"Καμιά Ευρωπαϊκή Ενωση, καμιά κυβέρνηση, κανένας τεχνοκράτης και καμιά συνδικαλιστική οργάνωση δεν έχει δικαίωμα καν να αμφισβητήσει κατακτήσεις των εργαζομένων", τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας,καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία στις 23 Οκτώβρη.

"Η μαζική συμμετοχή στην απεργία της 23ης Οκτώβρη θα είναι η πρώτη απάντηση της εργατικής τάξης στα αντιλαϊκά - αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης", τονίζεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου,το οποίο καλεί τη ΓΣΕΕ "να αποχωρήσει τώρα από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και να πάψει να στηρίζει, με ευθύνη της πλειοψηφία της, την πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων".

Απάντηση στα αντεργατικά σχέδια "είναι η μαζική, αγωνιστική, συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη και η παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων", τονίζει σε επιστολή της προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών Σωματείων Νομού Φωκίδας,η οποία ζητά την αποχώρηση της Συνομοσπονδίας από τον "κοινωνικό διάλογο".

"Καλούμε τους εργαζόμενους στην ACS να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους της χώρας και να δώσουν απάντηση στους "κοινωνικούς διαλογιστές"", τονίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση.

Οριστικό λουκέτο

Το κλείσιμο της πρώην ΒΕΛΚΑ Τιθορέας και της Π - Π Σάμου στις 22 Οκτώβρη, ανακοίνωσε χτες ο βιομήχανος Χατζής. Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Το οριστικό κλείσιμο της "Εριοϋφαντουργικής" (πρώην ΒΕΛΚΑ Τιθορέας) και της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" Σάμου στις 22 Οκτώβρη, ανακοίνωσε χτες ο βιομήχανος Δ. Χατζής σε συνέντευξη Τύπου, επιρρίπτοντας ευθύνες στις Τράπεζες Εμπορική και Εθνική,που αρνούνται να του χορηγήσουν και νέο κοινοπρακτικό δάνειο, 500 εκατομ. δραχμών. Σοβαρές ευθύνες επωμίζεται η κυβέρνηση και για την ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση που επιφύλαξε στο βιομήχανο, αλλά και για την άρνησή της να παρέμβει στην κατεύθυνση της λειτουργίας των εργοστασίων από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Ιούνη και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Το εργοστάσιο της Σάμου το βρήκαν την περασμένη Παρασκευή κλεισμένο με λουκέτα, ενώ οι νομικοί σύμβουλοι του επιχειρηματία εξασφάλισαν χτες αναβολή της εκδίκασης αγωγής των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα τους, με την αιτιολογία ότι αναμένονταν εξελίξεις!

"Δυο ακόμα βιώσιμες επιχειρήσεις και οι 350 εργαζόμενοί τους πέφτουν "θύματα" της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων", τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι "τεράστια προνόμια δόθηκαν στο βιομήχανο για την εξαγορά των εργοστασίων. Η ΒΕΛΚΑ από 250 εργαζόμενους έφτασε να λειτουργεί με 180, ενώ είχαν γίνει περικοπές σε όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Στη Σάμο, πέραν του γελοίου ποσού της πώλησης, του δόθηκαν χαριστικά και 400 τόνοι νήματα, ενώ από το '94 που αγόρασε το εργοστάσιο δεν είχε πληρώσει καμιά δόση αποπληρωμής".

Σημειώνει, επίσης, ότι από τις 14 επιχειρήσεις με 11.500 εργαζόμενους που ήταν στον ΟΑΕ, σήμερα υπολειτουργεί μόνο η πρώην Π - Π Καρπενησίου με 140 εργαζόμενους. Υπογραμμίζει ότι ο κλάδος αφανίζεται από τις αντεργατικές πολιτικές Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης και την ασυδοσία των βιομηχάνων και καταγγέλλει την κυβέρνηση που επιδοτεί σκανδαλωδώς τους βιομήχανους και αρνείται τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για δημιουργία κλαδικής πολιτικής σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία και να απαντήσουν αγωνιστικά.

Κραυγή αγωνίας

Σε απεργία πείνας τρεις άνεργοι ασυρματιστές έξω από το ΥΕΝ. Προκαλεί ο Στ. Σουμάκης

Σε απεργία πείνας, έσπρωξε η ανεργία τρεις άνεργους ασυρματιστές,οι οποίοι εδώ και τρεις μέρες έχουν εγκατασταθεί στην είσοδο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Στο δράμα των ανέργων να πώς απάντησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης με χτεσινές του δηλώσεις: "Κάποιοι επιδιώκουν να γίνουν ήρωες στις τηλεοπτικές κάμερες"!

"Δεν εξυπηρετώ καμία σκοπιμότητα. Είναι η κραυγή μου. Αυτή η κυβέρνηση είναι ανάλγητη και απάνθρωπη. Δεν έχω ταμείο ανεργίας, δεν έχω ασφάλιση. Πέρσι δούλεψα τρεις μήνες και φέτος 13 μέρες". Αυτά είναι τα λόγια του απεργού πείνας Ηλία Σιαμέλα.

Ο Κώστας Χριστοδούλου μας είπε ότι είναι δεκαπέντε μήνες άνεργος. "Εχω οικογένεια - συνέχισε - έχω παιδιά. Δουλιά δεν πρόκειται να βρω μ' αυτά τα μέτρα που έχουν πάρει. Δεν επιδοτούμε από πουθενά, ασφάλιση δεν έχω. Για μια ασπιρίνη πρέπει να πληρώσω".

"Είναι ντροπή για το υπουργείο και την κυβέρνηση αυτή η κατάσταση", μας είπε ο Παναγιώτης Μπούκος,που είναι 8 μήνες άνεργος και έχει ένα παιδί. Ο Γ. Λέκκας,μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ασυρματιστών, μας δήλωσε σχετικά: "Η κυβέρνηση και το υπουργείο αρνούνται πεισματικά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Απαιτούμε Ελληνες ασυρματιστές στα υπό ελληνική σημαία πλοία. Καθιέρωση θέσεων εργασίας στα υπό καθεστώς GMDSS (αυτόματο σύστημα συναγερμών για κινδύνους στη θάλασσα)".

Συνεχίζουν στη ΜΙΝΕΡΒΑ

Τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια συνεχίζουν να πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της ΜΙΝΕΡΒΑ,διεκδικώντας την επαναπρόσληψη εννιά απολυμένων και τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Προχτές, ο διευθυντής της επιχείρησης Ν. Μονέ περίμενε να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου από το εργοστάσιο στο Σχηματάρι και στη συνέχεια μίλησε στους εργαζόμενους, απειλώντας τους να "επιλέξουν αν θα είναι μαζί τους ή με το σωματείο"!

Οι εργαζόμενοι απάντησαν με καθολική συμμετοχή στις χτεσινές στάσεις εργασίας, ενώ συνδικαλιστές του σωματείου των Ελαιουργοσαπουνοποιών επισκέφτηκαν το διευθυντή και διαμαρτυρήθηκαν για την ενέργειά του. Ο γραμματέας του σωματείου Ν. Ξουράφης τόνισε ότι "οι εργαζόμενοι έχουν ήδη νικήσει, αφού το σωματείο κατάφερε να έχει παρέμβαση στην επιχείρηση παρά τη θέλησή της για αποκλεισμό του, ενώ οι εργαζόμενοι, παλιοί και νέοι, συσπειρώθηκαν και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους".

Στάση αύριο στο ΜΙΝΙΟΝ

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 πμ έως τις 12 το μεσημέρι και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιήσουν αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ,διεκδικώντας την παρέμβαση των αρμοδίων για τη διασφάλιση των 500 θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, καθώς και για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου σε βάθος με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του σωματείου.

Στο μεταξύ - κι ενώ τα εμπορεύματα λιγοστεύουν επικίνδυνα - η πλειοψηφία των 70 περίπου μεγαλοπρομηθευτών του καταστήματος εξακολουθεί να εξετάζει την πρόταση των ιδιοκτητών για μεταβίβαση του 70% των μετοχών και του διοικητικού ελέγχου της επιχείρησης σε αντιστάθμισμα των ποσών που τους οφείλονται.

Το ΕΚ Ρεθύμνου καταδικάζει

Την έντονη διαμαρτυρία της για την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια της παρουσίας αστυνομικού της Ασφάλειας στη συνεδρίαση της συνδικαλιστικής παράταξης της ΕΣΑΚ στην Αθήνα εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου,με επιστολή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Το ΕΚΡ ζητεί επίσης την άμεση και σε βάθος έρευνα της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται γι' αυτήν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ