Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οριστικό λουκέτο

Το κλείσιμο της πρώην ΒΕΛΚΑ Τιθορέας και της Π - Π Σάμου στις 22 Οκτώβρη, ανακοίνωσε χτες ο βιομήχανος Χατζής. Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Το οριστικό κλείσιμο της "Εριοϋφαντουργικής" (πρώην ΒΕΛΚΑ Τιθορέας) και της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" Σάμου στις 22 Οκτώβρη, ανακοίνωσε χτες ο βιομήχανος Δ. Χατζής σε συνέντευξη Τύπου, επιρρίπτοντας ευθύνες στις Τράπεζες Εμπορική και Εθνική,που αρνούνται να του χορηγήσουν και νέο κοινοπρακτικό δάνειο, 500 εκατομ. δραχμών. Σοβαρές ευθύνες επωμίζεται η κυβέρνηση και για την ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση που επιφύλαξε στο βιομήχανο, αλλά και για την άρνησή της να παρέμβει στην κατεύθυνση της λειτουργίας των εργοστασίων από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Ιούνη και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Το εργοστάσιο της Σάμου το βρήκαν την περασμένη Παρασκευή κλεισμένο με λουκέτα, ενώ οι νομικοί σύμβουλοι του επιχειρηματία εξασφάλισαν χτες αναβολή της εκδίκασης αγωγής των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα τους, με την αιτιολογία ότι αναμένονταν εξελίξεις!

"Δυο ακόμα βιώσιμες επιχειρήσεις και οι 350 εργαζόμενοί τους πέφτουν "θύματα" της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων", τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι "τεράστια προνόμια δόθηκαν στο βιομήχανο για την εξαγορά των εργοστασίων. Η ΒΕΛΚΑ από 250 εργαζόμενους έφτασε να λειτουργεί με 180, ενώ είχαν γίνει περικοπές σε όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Στη Σάμο, πέραν του γελοίου ποσού της πώλησης, του δόθηκαν χαριστικά και 400 τόνοι νήματα, ενώ από το '94 που αγόρασε το εργοστάσιο δεν είχε πληρώσει καμιά δόση αποπληρωμής".

Σημειώνει, επίσης, ότι από τις 14 επιχειρήσεις με 11.500 εργαζόμενους που ήταν στον ΟΑΕ, σήμερα υπολειτουργεί μόνο η πρώην Π - Π Καρπενησίου με 140 εργαζόμενους. Υπογραμμίζει ότι ο κλάδος αφανίζεται από τις αντεργατικές πολιτικές Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης και την ασυδοσία των βιομηχάνων και καταγγέλλει την κυβέρνηση που επιδοτεί σκανδαλωδώς τους βιομήχανους και αρνείται τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για δημιουργία κλαδικής πολιτικής σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία και να απαντήσουν αγωνιστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ