Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΡΑΟΥ"
... Μνημείο κοινωνικής αναλγησίας

Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε αγώνα ενάντια στις προτάσεις της "κατάπτυστης" έκθεσης, ενώ ορισμένοι ανησυχούν για το ..."διάλογο"

"Κατάπτυστο μνημείο κοινωνικής αναλγησίας",που "στερείται κάθε στοιχείου σοβαρής επιστημονικής ανάλυσης",χαρακτηρίζει την "έκθεση Σπράου" για το ασφαλιστικό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι "με έντεχνο τρόπο χρησιμοποιεί παραμορφωτικούς φακούς, με τους οποίους διαστρεβλώνεται συνειδητά η πραγματικότητα. Είναι κατευθυνόμενη, γιατί εξυπηρετεί αντικειμενικά τους πάγιους στόχους κυβέρνησης και εργοδοσίας για κατεδάφιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας".

Η Ομοσπονδία καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ "να αποχωρήσει αμέσως από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη" και την κυβέρνηση "να μην υιοθετήσει και να μην αποπειραθεί,με οποιοδήποτε τρόπο, να εφαρμόσει τις απαράδεκτες προτάσεις του κ. Σπράου".

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου εκφράζει "την πλήρη αντίθεσή του" στην "έκθεση Σπράου", τονίζοντας ότι "σε καμιά περίπτωση δε θα επιτρέψουμε να περάσει αυτή η πολιτική και τα μέτρα που επιδιώκουν την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση των κατώτερων ορίων, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, την αλλαγή του υπολογισμού των συντάξεων του ΙΚΑ. Καλούμε τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε αποφασιστική πάλη και ενότητα,για να μην περάσουν τα μέτρα διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και η ιδιωτικοποίησή της".

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα τονίζει πως "τα ταμεία είναι γνωστό ότι δεν τα χρεοκόπησαν οι εργαζόμενοι. Τα χρεοκόπησαν συγκεκριμένες αντεργατικές πολιτικές και εισφοροδιαφυγές των βιομηχάνων. Εκτιμούμε ότι η έκθεση - μελέτη του καθηγητή Σπράου είναι προθάλαμος για νέα προνόμια σε βιομήχανους".

Η ΑΔΕΔΥ

"Σκέψεις και προτάσεις που στοχεύουν στη μείωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος δε μας βρίσκουν σύμφωνους. Οπως επίσης δε μας βρίσκουν σύμφωνους σκέψεις για παραπέρα μείωση και αυτών ακόμα των χαμηλών παροχών στο όνομα οποιασδήποτε λογικής συμψηφισμών", σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την "έκθεση Σπράου". Η συνδικαλιστική οργάνωση επισημαίνει ακόμα προς την κυβέρνηση ότι προτάσεις σαν αυτές που διατυπώνονται στην έκθεση "οδηγούν στην παραπέρα επιβάρυνση όρων και προϋποθέσεων και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές".

"Ηθικό, αλλά και ουσιαστικό ζήτημα", σε σχέση με την "έκθεση Σπράου" είναι το... "πόσο μπορεί να προσφέρει αυτό το κείμενο στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου", σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, που έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου. Η πιο σημαντική κριτική που ασκήθηκε στην κατάπτυστη έκθεση ήταν ότι έχει "ταμειακό χαρακτήρα και οικονομίστικο προσανατολισμό".

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στάθηκαν στην άσχημη κατάσταση λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών, με κύρια προβλήματα την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη αναλογιστικών μελετών μέχρι και αυτή τη στιγμή, τη μη ενημέρωση των μητρώων ασφαλισμένων, την έλλειψη μηχανοργάνωσης, τις μεγάλες οφειλές στα ταμεία, την εισφοροδιαφυγή κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ