Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το δίδυμο των "κίλερ"

Την "τιμητική" του έχει από προχτές στα ΜΜΕ το διατεταγμένο δίδυμο των "κίλερ" του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Γιάννης Σπράος - Πλάτων Τήνιος. Και η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πολύ μιλάνε, τόσο πιο αποκαλυπτικοί γίνονται. Ας σταχυολογήσουμε ορισμένες από τις απαντήσεις που έδωσαν σε κρίσιμα ερωτήματα:

- Για το ύψος των συντάξεων: "Μια εθνική σύνταξη, ομοιόμορφη για όλους (σ.σ. εννοεί ένα επίδομα τύπου ΟΓΑ ύψους 35.000 δρχ.) και όποιος θέλει περισσότερα, τότε να πληρώσει ένα επιπλέον ασφάλιστρο, είτε στο κράτος, είτε σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία". (Από τη συνέντευξη Σπράου στο ΜΕΓΚΑ).

- Για τα βαρέα και ανθυγιεινά: "Να εκλείψουν όλα τα κίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση, παράδειγμα τα βαρέα και ανθυγιεινά" (Σπράος στα "Νέα"). Και επειδή επιχειρείται η γνωστή σπέκουλα με την αναφορά σε μεμονωμένες περιπτώσεις (π.χ., εκφωνητές της ΕΡΤ), να πούμε ότι η "καμπάνα" χτυπά για τους πολυπληθείς κλάδους, όπως οικοδόμοι, εργάτες μετάλλου κλπ.

***

Για την πρόωρη συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά, αναφέρει ακριβώς το ίδιο ("να εκλείψουν όλα τα κίνητρα"), παρά την - κατά τα άλλα - επίκληση της υπογεννητικότητας για να... στηρίξουν οι κύριοι καθηγητές όλη την τερατώδη έκθεσή τους και παρά το γεγονός βέβαια ότι με τους νόμους της ΝΔ τα όρια αυτά έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε ελάχιστες πλέον γυναίκες να μπορούν να βγαίνουν στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

- Για τις αναπηρικές συντάξεις: "Χλωρά - ξερά μαζί", οι αναπηρικές συντάξεις βαφτίζονται "καταδολίευση" (Σπράος στα "Νέα"), προκειμένου να αυστηροποιηθούν σε βαθμό τετραπληγίας ή και θανάτου οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, προς δόξαν πάντα των αναπήρων - μαϊμού. - "Καταδολίευση" χαρακτηρίζεται στην ίδια συνέντευξη και η μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το ένα Ταμείο στο άλλο! Πάμε άραγε και για κατάργηση της διαδοχικής ασφάλισης;

***

Πήραν, δε, τόση φόρα οι κύριοι καθηγητές, που ανέλαβαν να "λύσουν" ακόμα και το πρόβλημα της παιδείας... "Αμα μειώνουμε τα παιδιά, είναι προφανές ότι με τους ίδιους πόρους θα έχουμε αναβαθμισμένη παιδεία" (Από τη συνέντευξη Τήνιου στην "Ελευθεροτυπία").

Οπως καταλαβαίνετε, πίσω από την παγερή διαπίστωση του "διδύμου" και αυτών που τους βάζουν να τα λένε: "δε γεννάμε, αλλά και δεν πεθαίνουμε", κρύβεται το δόγμα: "Καλά που δε γεννάμε, ακόμα καλύτερα και αν πεθαίναμε"...

Μ. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ