Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σπράος... και στο ΝΑΤ!

Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτεργατών φαίνεται να μελετά το ΥΕΝ, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Στ. Σουμάκη

Το ενδεχόμενο της αύξησης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτεργατών εξετάζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Αυτό άφησε να εννοηθεί κατά τη χτεσινή συνέντευξη τύπου ο Στ. Σουμάκης,αναφέροντας επί λέξει: "Είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε το γεγονός για το αν πρέπει να αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο ΝΑΤ;".Επίσης, ο υπουργός επανέλαβε ότι εξετάζονται εξονυχιστικά μια προς μια οι συντάξεις που δίνονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο,γιατί - όπως ισχυρίστηκε - "κάποιοι δεν πρέπει να παίρνουν σύνταξη, κάποιοι παίρνουν περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν και καλά θα κάνουν αυτοί που δε δικαιούνται σύνταξη, ωστόσο όμως παίρνουν, να έρθουν να το πουν μόνοι τους"!

Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι προτάσεις του καθηγητή Σπράου για την κοινωνική ασφάλιση θα ισχύσουν και για τους ναυτεργάτες, απάντησε ότι η Επιτροπή θα μελετήσει το πρόβλημα του ΝΑΤ και θα υποβάλει προτάσεις για την περαιτέρω "εξυγίανση" του Ταμείου."Δεν ξέρω - συνέχισε - αν αυτές οι προτάσεις συμπίπτουν μ' αυτές της έκθεσης που υποβλήθηκε από τον καθηγητή Σπράο" και συνέχισε: "Εχετε σκεφτεί αν τα 50 χρόνια που βγαίνουν σε σύνταξη οι ναυτικοί, υπηρετούν την ελληνική σημαία;" Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ούτε όταν ένας ναυτεργάτης βγει στη σύνταξη στα 65 θα εξυπηρετεί αυτό την ελληνική σημαία, ο υπουργός απάντησε: "Σίγουρα όχι στα 65, αν και οι καπετάνιοι μπορούν να δουλεύουν μέχρι τα 65"!

Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο ίδιος έθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτημα για το αν πρέπει οι Λιμενικοί να βγαίνουν σε σύνταξη στα 25 χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα του ΥΕΝ για τη μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών από τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, που γίνεται με τη διαδικασία της έκδοσης εγκριτικών πράξεων από το υπουργείο, ο Στ. Σουμάκης δήλωσε ότι συνεχώς εκδίδονται εγκριτικές πράξεις! Τέλος, για την εξόφληση των φαρμακείων από τον Οίκο Ναύτου,ο υπουργός δήλωσε απλώς ότι γίνονται ενέργειες για να μη δημιουργηθούν προβλήματα...

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού ΝαυτικούΓ. Τούσας,είπε σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού: "Η αντεργατική αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, έχοντας πιλότο το πρόγραμμα σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχειρεί να γκρεμίσει το ασφαλιστικό σύστημα και τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Με τις δηλώσεις του υπουργού επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της ΠΕΜΕΝ. Επιβάλλεται οργανωμένα το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να συντονίσει τα βήματά του με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για την ανάπτυξη των αγώνων, για την απόκρουση αυτής της πολιτικής και της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να γίνει ανοιχτή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας παρουσία ναυτεργατών και να αποφασιστεί η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη,η οποία πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για την ανάπτυξη των αγώνων με στόχο την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ