Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "σκαμνί" η κεραμουργία ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Εκδικάστηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή σε βάρος της επιχείρησης ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΕ,που υπέβαλαν οι απολυμένοι συνδικαλιστές.

Η ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ άρχισε να απολύει προσωπικό από τον Αύγουστο του '96, με το πρόσχημα ότι δεν πάει καλά. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ήταν συχνές και οι εργαζόμενοι στις αρχές του χρόνου πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας. Παράλληλα διαμαρτύρονταν για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούσαν στους χώρους δουλιάς. Η έκθεση που συνέταξε το ΕΚΘ για την κατάσταση από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο ήταν καταπέλτης, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας υπέβαλε μήνυση για το θέμα αυτό.

Οταν το Φλεβάρη του '97 της κοινοποιήθηκε η απόφαση για επανασύσταση του σωματείου, η εργοδοσία απέλυσε όλους τους συνδικαλιστές τόσο του κλαδικού, όσο και του εργοστασιακού σωματείου,με το πρόσχημα ότι κλείνει το κεραμοποιείο! Ακόμη, χωρίς προσχήματα, απέλυσε και τέσσερις συνδικαλιστές από τμήμα που λειτουργεί και σήμερα.

Ο Φιλίππου δεν περιορίστηκε στις παράνομες απολύσεις, αλλά ζήτησε και "ηθική αποζημίωση" από τους απολυμένους ως υπαίτιους για τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην επιχείρησή του! Το ποσό που απαιτεί από τους απολυμένους είναι ένα δισ.!

Στο δικαστήριο παραβρέθηκαν για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τους απολυμένους, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος,ο Θ. Κυριακίδης,μέλος της διοίκησης του Κέντρου και άλλοι συνδικαλιστές. "Οι απολύσεις ήταν εκδικητικές, γιατί το σωματείο αποτελούσε εμπόδιο στα αντεργατικά σχέδια της εταιρίας. Αν περάσουν τα σχέδια των εργοδοτών, που είναι η συντριβή του συνδικαλιστικού κινήματος, θα επικρατήσει στους εργασιακούς χώρους η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός", είπε, καταθέτοντας, ο Θ. Κυριακίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ