ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο μονόδρομος του αγώνα η απάντηση στην κυβέρνηση Σημίτη

Με αφορμή την τριήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού και πολυπληθούς κλιμακίου υπουργών στην περιοχή, η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ υπενθυμίζει τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής

Τη Δυτική Μακεδονία επισκέπτεται σήμερα, 17 έως 19 Οκτώβρη, ο πρωθυπουργός, επικεφαλής πολυπληθούς κλιμακίου, υπουργών, βουλευτών και άλλων στελεχών του κρατικού μηχανισμού.

Με αφορμή αυτήν την επίσκεψη, η Επιτροπή Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, τονίζει:

Ο πρωθυπουργός της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, της εξάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, ο πρωθυπουργός της κατάργησης του οχτάωρου, ο πρωθυπουργός της ανεργίας, που ξεπερνά τα 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, της αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, αντί "πινακίου φακής", ο πρωθυπουργός του ψαλιδίσματος των κοινωνικών δαπανών, των ακόμα μεγαλύτερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση για τα παιδιά των εργαζομένων, του ξεκληρίσματος της αγροτιάς και του αφανισμού της υπαίθρου(με το σχέδιο "Καποδίστριας" και όχι μόνο), των στημένων αγροτοδικείων που θυμίζουν μαύρες εποχές, της ποινικοποίησης των αγώνων του λαού και του αυταρχισμού, ο πρωθυπουργός των μεγάλων ευχαριστιών στους Αμερικάνους επικυρίαρχους, ο εκλεκτός των Βρυξελλών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός της χειρότερης, της πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης της τελευταίας 25ετίας, επισκέπτεται μια περιοχή που πλήττεται στο έπακρο από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την περιοχή που τη μαστίζει η κρίση, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός, η έλλειψη κινήτρων και κλαδικών πολιτικών, η υπανάπτυξη, το κλείσιμο βιομηχανιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Την περιοχή που παράγει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας και την πληρώνει ακριβά ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας, με τις συνέπειες που δέχεται από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Την περιοχή όπου "πιλοτικά" θα εφαρμοστούν νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά προγράμματα, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και οι ελαστικές μορφές εργασίας. Την περιοχή με τα μεγάλα προβλήματα των σεισμοπλήκτων, του πολιτιστικού μαρασμού και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Την περιοχή, όπου χτυπιέται αλύπητα η κτηνοτροφία, συρρικνώνεται η αγροτική οικονομία και η παραγωγική βάση (ΑΕΒΑΛ, γούνα κλπ.), αφανίζεται η ύπαιθρος και η μετανάστευση γνωρίζει "δόξες" της δεκαετίας του '60. Την περιοχή με τα εκρηκτικά οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, επισκέπτεται την περιοχή με τις τεράστιες δυνατότητες βιομηχανικής, αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης. Με άφθονο ορυκτό πλούτο. Με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη σ' όλα τα Βαλκάνια και εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, φυσικές πηγές), όσα δεν έχει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Με πλούσια δάση και σπάνιες φυσικές ομορφιές. Και ένα ανθρώπινο δυναμικό ικανό να συμβάλει ουσιαστικά σε μια δυναμική ανάπτυξη της περιοχής. Δυνατότητες που μένουν αναξιοποίητες, εξαιτίας του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα μας μεταπολεμικά, που όξυνε τις περιφερειακές ανισότητες. Εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που ακολούθησαν όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τον τόπο (μαζί και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ). Εξαιτίας των σημερινών αντιλαϊκών πολιτικών που εκπορεύονται από τις πολυεθνικές και την Ευρωπαϊκή Ενωση και πειθήνια εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Αλήθεια, τι μπορεί να υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, σε μια τέτοια περιοχή; Τι άλλο, εκτός από τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής; Τι άλλο, από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τις σκανδαλώδεις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και τους "εκλεκτούς" του φίλους, όπως, για παράδειγμα, το σκάνδαλο της κατασκευής του ΑΗΣ Φλώρινας και το χάρισμα κάποιων δισεκατομμυρίων δραχμών στον φίλο Κοπελούζο; Τι, άραγε, θα μπορούσε να πει για την τύχη της ΑΕΒΑΛ και των εργαζομένων σ' αυτήν, αφού, ήδη, έχει αποφασιστεί το κλείσιμο της επιχείρησης;

Θα επιδιώξει, ασφαλώς, ο πρωθυπουργός να βελτιώσει το, έτσι κι αλλιώς, αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησής του με τη βοήθεια των ελεγχόμενων από το μεγάλο κεφάλαιο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Θα επιδιώξει να πείσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για το "μονόδρομο" αυτής της πολιτικής και το μάταιο των διεκδικήσεων και των αγώνων του λαού. Ομως ο λαός - οι εργάτες, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες - πέρα από τα μεγάλα και απατηλά λόγια, πείθονται καθημερινά από την ίδια τους την πείρα, ότι ο μοναδικός μονόδρομος, αυτός που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους, είναι ο μονόδρομος των αγώνων, η ενωμένη και συντονισμένη πάλη των λαϊκών στρωμάτων για μια άλλη πολιτική, ενάντια στις επιλογές των πολυεθνικών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, σε όφελος του τόπου και του λαού. Και αυτήν την αγωνιστική απάντηση θα δώσουν στον πρωθυπουργό.

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και μικρομεσαίους εμπόρους, τους συσταξιούχους, τους άνεργους, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες να κλείσουν τα αυτά τους στις "σειρήνες" των μονόδρομων της αντιλαϊκής πολιτικής. Να παλέψουν ενωμένοι για περιφρούρηση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, για λύση των εκρηκτικών προβλημάτων τους, για μια άλλη πολιτική. Για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Για την οικοδόμηση ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, που θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική.

Ο "εκσυγχρονισμός", οι χήρες και οι κομμώτριες

Πολλά και "τσουχτερά" τα "χαστούκια" που πέφτουν καθημερινά στην ελληνική κοινωνία.

Ο Σπράος, μέσω της έκθεσής του για την κοινωνική ασφάλιση, "χαστουκίζει" τους συνταξιούχους. Ο Παπαδόπουλος, μέσω του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", τους κατοίκους της περιφέρειας. Ο Παπαντωνίου, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τους φορολογούμενους. Ο Παπαϊωάννου, μέσω της "Λευκής Βίβλου", τους εργαζόμενους και τους άνεργους. Ο Τζουμάκας, μέσω της ΚΑΠ και του Μητρώου Αγροτών, τους ξωμάχους της υπαίθρου. Ο Γιαννόπουλος, μέσω εισαγγελέων και δικαστών, τους κοινωνικούς αγωνιστές. Ο Αρσένης, μέσω της "αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης", τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ο Γείτονας, μέσω της κατεδάφισης ό,τι απόμεινε από το ΕΣΥ, τους υγειονομικούς και τους ασθενείς. Ο Ρωμαίος, μέσω της αστυνομικής βίας, τους μετανάστες. Οι Αμερικανοί, μέσω των Τούρκων στρατηγών, όλους τους Ελληνες.

Ως απάντηση, σ' αυτά τα καθημερινά κυβερνητικά "χαστούκια", εκδηλώνονται λαϊκές αντιδράσεις. Συνταξιούχοι, κάτοικοι της υπαίθρου, εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί, μαθητές, υγειονομικοί, μετανάστες ξεσηκώνονται και ραπίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Κοιτάξτε, τώρα, μέσα σ' αυτή τη συγκυρία, τι προβάλλεται, επί μέρες, στα ΜΜΕ: Το χαστούκι κάποιας γυναίκας στην κυρία Λιάνη και η απροθυμία κουρέων τινών - όπως ο γνωστός του πρωθυπουργού κουρέας της Σίφνου - να ενταχθούν στην "εκσυγχρονιστική" προσπάθεια της κυβέρνησης.

Λες και η κοινωνική ζωή της χώρας μας εκφράζεται από τη σύγκρουση μιας ζωντοχήρας - η οποία θέλησε να εμφανιστεί ως απαύγασμα της κοινωνικής "ηθικής", χωρίς, όμως, να πείθει ούτε τα παιδιά της - με μια χήρα που κατηγορείται ως η μόνη, εν Ελλάδι, επιρρεπής στην "ανηθικότητα". Λες και ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας είναι υπόθεση ...τριχών.

Τα μέγιστα ερωτήματα, διλήμματα, που τίθενται σήμερα από τα ΜΜΕ - ως συνεισφορά τους στον κοινωνικό διάλογο - είναι:

  • Εγκυμονεί ή όχι κινδύνους, για την καθεστηκυία κοινωνική "ηθική" και για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Λιάνη;
  • Θα προσχωρήσουν στον "εκσυγχρονισμό" οι κουρείς ή θα εξαφανιστούν απ' τις κομμώτριες;

Λέτε να μην χαίρονται οι κυβερνώντες "χαστουκιστές", όταν, στα ΜΜΕ, ακούγεται μόνον ο πάταγος του χαστουκιού της ζωντοχήρας και όχι αυτός των δικών τους σε βάρος του ελληνικού λαού; Μπορεί να είναι "εκσυγχρονιστές" οι σημερινοί κυβερνώντες, αλλά αφελείς δεν είναι.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπαραθέσεις σε πολλά μέτωπα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δημόσια διατύπωση "αποκλινουσών" - αλλά εντός του νεοφιλελεύθερου πλαισίου - απόψεων από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, γεγονός που καθιστά "όνειρο θερινής νυκτός" την επιθυμία του προέδρου του κόμματος για αποκατάσταση της "ψυχικής ενότητας" και "νέο ξεκίνημα".

Ο Στ. Μάνος, που εμφανίστηκε από τον Πρ. Παυλόπουλο να είναι ο μόνος που διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή για το σχέδιο "Καποδίστριας", απάντησε χτες ότι καθόλου αυτό δεν τον ενοχλεί. "Ευτυχώς μόνο εγώ έχω διαφορετική άποψη, συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα", δήλωσε. Ομως, ο ίδιος ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε στον "Πλάνετ" ότι η δήλωσή του έγινε σε συνεννόηση με τον Στ. Μάνο! "Το προηγούμενο βράδυ είχαμε συνεννοηθεί με τον κ. Μάνο ότι αν μου υποβληθεί αυτή η ερώτηση, ποια θα είναι η απάντησή μου. Ο κ. Μάνος γνώριζε πολύ καλά"!.

Στο άλλο μέτωπο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ εμφανίζεται ενοχλημένος, γιατί δεν είχε ενημερωθεί για τις επαφές που είχε ο Θ. Αναγνωστόπουλος με τους αρχηγούς και στελέχη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του, στο "Φλας", λέγοντας ότι ο ίδιος τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας και τους άγραφους κανόνες, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι δεν κάνει το ίδιο ο βουλευτής της ΝΔ. Από την πλευρά του, ο Θ. Αναγνωστόπουλος επιχείρησε να κλείσει το θέμα, λέγοντας ότι "ορθώς ενήργησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και κακώς δημιουργήθηκε θέμα". Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι "όταν συναντάσαι με κάποιο αρχηγό ενός άλλου κόμματος για να μιλήσεις για κάποια συγκεκριμένα θέματα, βγαίνουν οι εκπρόσωποι ή οποιοιδήποτε και τα βγάζουν στο παζάρι και σχολιάζονται όπως επιθυμεί ο καθένας". Απαντώντας, εξάλλου, στην ερώτηση "τι σας απάντησε η κυρία Παπαρήγα", ο Θ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι "δεν τη ρώτησα για να μου απαντήσει. Κουβεντιάσαμε για τα θέματα των αναγκαστικών συνενώσεων και του εκλογικού νόμου. Διαπιστώσαμε ότι είμαστε και οι δύο αντίθετοι σε ό,τι αφορά τις αναγκαστικές συνενώσεις και στον εκλογικό νόμο και εκεί μείναμε".

Σε ένα τρίτο μέτωπο, ο Γ. Σουφλιάς αντιμετώπισε την "οργή" των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, που ζητούν την "κοινωνική απομόνωση" των "αιρετικών" απόψεων που εξέφρασε σχετικά με την "έκθεση Σπράου" για το ασφαλιστικό, οι οποίες όμως δε διαφέρουν στην πραγματικότητα από την επίσημη θέση του κόμματος!

Μητσοτάκης - Μιλόσεβιτς

Ικανοποιημένος δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης από τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε χτες στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλ. Μιλόσεβιτς. Οι συνομιλίες αφορούσαν την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις ελληνο - γιουγκοσλαβικές σχέσεις και γενικότερα προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία εξελίσσεται καλά και πως θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, με τη Γιουγκοσλαβία να παίζει θετικό ρόλο, όπως μέχρι σήμερα, στις μελλοντικές εξελίξεις. "Δε μετέφερα κάποιο μήνυμα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά την έχω ενημερώσει γι' αυτήν την επίσκεψη και θα την ενημερώσω επιστρέφοντας για τα συμπεράσματα των συνομιλιών που είχα στο Βελιγράδι", είπε ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για παροχές και υποσχέσεις θα μιλήσει πάλι ο πρωθυπουργός, κατά την περιοδεία του στη Δ. Μακεδονία, αλλά οι ιδιωτικοποιήσεις και οι σκανδαλώδεις παροχές θα είναι το μεγάλο δώρο στους διάφορους "εκλεκτούς"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ