Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο μονόδρομος του αγώνα η απάντηση στην κυβέρνηση Σημίτη

Με αφορμή την τριήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού και πολυπληθούς κλιμακίου υπουργών στην περιοχή, η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ υπενθυμίζει τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής

Τη Δυτική Μακεδονία επισκέπτεται σήμερα, 17 έως 19 Οκτώβρη, ο πρωθυπουργός, επικεφαλής πολυπληθούς κλιμακίου, υπουργών, βουλευτών και άλλων στελεχών του κρατικού μηχανισμού.

Με αφορμή αυτήν την επίσκεψη, η Επιτροπή Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, τονίζει:

Ο πρωθυπουργός της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, της εξάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, ο πρωθυπουργός της κατάργησης του οχτάωρου, ο πρωθυπουργός της ανεργίας, που ξεπερνά τα 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, της αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, αντί "πινακίου φακής", ο πρωθυπουργός του ψαλιδίσματος των κοινωνικών δαπανών, των ακόμα μεγαλύτερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση για τα παιδιά των εργαζομένων, του ξεκληρίσματος της αγροτιάς και του αφανισμού της υπαίθρου(με το σχέδιο "Καποδίστριας" και όχι μόνο), των στημένων αγροτοδικείων που θυμίζουν μαύρες εποχές, της ποινικοποίησης των αγώνων του λαού και του αυταρχισμού, ο πρωθυπουργός των μεγάλων ευχαριστιών στους Αμερικάνους επικυρίαρχους, ο εκλεκτός των Βρυξελλών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός της χειρότερης, της πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης της τελευταίας 25ετίας, επισκέπτεται μια περιοχή που πλήττεται στο έπακρο από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την περιοχή που τη μαστίζει η κρίση, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός, η έλλειψη κινήτρων και κλαδικών πολιτικών, η υπανάπτυξη, το κλείσιμο βιομηχανιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Την περιοχή που παράγει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας και την πληρώνει ακριβά ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας, με τις συνέπειες που δέχεται από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Την περιοχή όπου "πιλοτικά" θα εφαρμοστούν νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά προγράμματα, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και οι ελαστικές μορφές εργασίας. Την περιοχή με τα μεγάλα προβλήματα των σεισμοπλήκτων, του πολιτιστικού μαρασμού και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Την περιοχή, όπου χτυπιέται αλύπητα η κτηνοτροφία, συρρικνώνεται η αγροτική οικονομία και η παραγωγική βάση (ΑΕΒΑΛ, γούνα κλπ.), αφανίζεται η ύπαιθρος και η μετανάστευση γνωρίζει "δόξες" της δεκαετίας του '60. Την περιοχή με τα εκρηκτικά οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, επισκέπτεται την περιοχή με τις τεράστιες δυνατότητες βιομηχανικής, αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης. Με άφθονο ορυκτό πλούτο. Με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη σ' όλα τα Βαλκάνια και εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, φυσικές πηγές), όσα δεν έχει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Με πλούσια δάση και σπάνιες φυσικές ομορφιές. Και ένα ανθρώπινο δυναμικό ικανό να συμβάλει ουσιαστικά σε μια δυναμική ανάπτυξη της περιοχής. Δυνατότητες που μένουν αναξιοποίητες, εξαιτίας του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης που ακολούθησε η χώρα μας μεταπολεμικά, που όξυνε τις περιφερειακές ανισότητες. Εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που ακολούθησαν όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τον τόπο (μαζί και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ). Εξαιτίας των σημερινών αντιλαϊκών πολιτικών που εκπορεύονται από τις πολυεθνικές και την Ευρωπαϊκή Ενωση και πειθήνια εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Αλήθεια, τι μπορεί να υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, σε μια τέτοια περιοχή; Τι άλλο, εκτός από τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής; Τι άλλο, από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τις σκανδαλώδεις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και τους "εκλεκτούς" του φίλους, όπως, για παράδειγμα, το σκάνδαλο της κατασκευής του ΑΗΣ Φλώρινας και το χάρισμα κάποιων δισεκατομμυρίων δραχμών στον φίλο Κοπελούζο; Τι, άραγε, θα μπορούσε να πει για την τύχη της ΑΕΒΑΛ και των εργαζομένων σ' αυτήν, αφού, ήδη, έχει αποφασιστεί το κλείσιμο της επιχείρησης;

Θα επιδιώξει, ασφαλώς, ο πρωθυπουργός να βελτιώσει το, έτσι κι αλλιώς, αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησής του με τη βοήθεια των ελεγχόμενων από το μεγάλο κεφάλαιο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Θα επιδιώξει να πείσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για το "μονόδρομο" αυτής της πολιτικής και το μάταιο των διεκδικήσεων και των αγώνων του λαού. Ομως ο λαός - οι εργάτες, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες - πέρα από τα μεγάλα και απατηλά λόγια, πείθονται καθημερινά από την ίδια τους την πείρα, ότι ο μοναδικός μονόδρομος, αυτός που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους, είναι ο μονόδρομος των αγώνων, η ενωμένη και συντονισμένη πάλη των λαϊκών στρωμάτων για μια άλλη πολιτική, ενάντια στις επιλογές των πολυεθνικών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, σε όφελος του τόπου και του λαού. Και αυτήν την αγωνιστική απάντηση θα δώσουν στον πρωθυπουργό.

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και μικρομεσαίους εμπόρους, τους συσταξιούχους, τους άνεργους, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες να κλείσουν τα αυτά τους στις "σειρήνες" των μονόδρομων της αντιλαϊκής πολιτικής. Να παλέψουν ενωμένοι για περιφρούρηση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, για λύση των εκρηκτικών προβλημάτων τους, για μια άλλη πολιτική. Για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Για την οικοδόμηση ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, που θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ