Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Τεχνική αστοχία" το κρούσμα συνακρόασης!

Αποφεύγει να εγγυηθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ο υπουργός

Η κυβέρνηση, χωρίς να εγγυάται το τηλεφωνικό απόρρητο στη Βουλή, σπεύδει να αποδώσει σε "τεχνική αστοχία" το προχτεσινό σοβαρό κρούσμα τηλεφωνικής συνακρόασης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο τηλεφωνικής υποκλοπής.

Και όλα αυτά, πριν πάρει στα χέρια της το επίσημο γραπτό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του ΟΤΕ, που ανέλαβε να ερευνήσει την τηλεφωνική συνακρόαση που είχε ο δημοσιογράφος των "Νέων" Γ. Διακογιάννης,οποίος προσπάθησε να τηλεφωνήσει από τη Βουλή στην εφημερίδα του, αλλά "έπεσε" σε συνομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλο με συγγενικό του πρόσωπο.

Την εκδοχή της "τεχνικής αστοχίας" έσπευσε να αναγγείλει χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων είπε ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους αρμόδιους της Υπηρεσίας Προστασίας Απορρήτου ΟΤΕ, τον ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται για υποκλοπή, αλλά για συνακρόαση, που μπορεί να συμβεί μια φορά στις χίλιες με τα συμβατικά τηλέφωνα. Πρόσθεσε ότι και ο δημοσιογράφος και ο συνομιλητής του υπουργού καλούσαν από συμβατικά τηλέφωνα και ότι δε λειτούργησε η"οπισθοφραγή" του τηλεφώνου του υπουργού, που είναι ψηφιακό. Με απλά λόγια, είπε ο Τ. Μαντέλης,η μία γραμμή μπλέχτηκε με την άλλη και αυτό συμβαίνει μια στις χίλιες, όταν πρόκειται για συνδιαλέξεις μέσω συμβατικών τηλεφώνων, ενώ απέφυγε ν' απαντήσει σε ερώτηση αν διασφαλίζεται το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στη Βουλή, που έχει συμβατικά και όχι ψηφιακά τηλέφωνα.

Αργά χτες βράδυ, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι στο γραπτό πόρισμα της επιτροπής του ΟΤΕ αναφέρεται ότι "η συνακρόαση οφείλεται σε πλημμελή λειτουργία (αστοχία) ενός οργάνου του παλαιού τηλεφωνικού κέντρου Αθηνάς", το οποίο λειτουργεί επί 40 χρόνια και πρόκειται να αντικατασταθεί σε περίπου 15 μέρες, με νέο ψηφιακό.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή η Εθνική Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου των επικοινωνιών προκειμένου να ασχοληθεί με το κρούσμα της συνακρόασης των τηλεφώνων του δημοσιογράφου Γ. Διακογιάννη και του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλου. Η Επιτροπή συνήλθε χτες εκτάκτως και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της αποφάσισε "την άμεση διεξαγωγή έρευνας για το συγκεκριμένο περιστατικό", καλώντας και πρόσωπα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα του Τύπου να καταθέσουν σχετικά.

Στην επιτροπή έχουν κληθεί να παραστούν ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, ο αδελφός του (με τον οποίο συνομιλούσε ο Αλ. Παπαδόπουλος τη στιγμή της συνακρόασης), ο υπουργός Μεταφορών Α. Μαντέλης, ο δημοσιογράφος Γ. Διακογιάννης και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε δήλωσή του αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κρούσμα "προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία" και καλεί την κυβέρνηση "να απαντήσει άμεσα χωρίς υπεκφυγές". Το ΔΗΚΚΙ με δική του ανακοίνωση καταγγέλλει ότι η "κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για την παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων". Μάλιστα αναφέρει ότι η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην έκδοση προεδρικού διατάγματος για την ουσιαστική λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία του Απορρήτου και γι' αυτό το λόγο ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ θα απέχει των εργασιών της Επιτροπής μέχρις ότου η κυβέρνηση αποφασίσει να εφαρμόσει τον νόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ