Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ (ΕΙΝΑΠ)
Ανθυγιεινές εκσυγχρονιστικές αλχημείες

- Τι θα γίνει αν εφαρμοστεί η πρόταση της διυπουργικής επιτροπής για το νέο ιατρικό μισθολόγιο;

- Αν προωθηθεί ως έχει, θα επιδεινώσει δραματικά ακόμη και τις σημερινές οικονομικές αποδοχές των νοσοκομειακών ιατρών. Ετσι, ενώ το ίδιο το πόρισμα αναγνωρίζει ότι οι σημερινές αποδοχές των νοσοκομειακών ιατρών είναι ιδιαίτερα χαμηλές, οι προτάσεις που κάνει είναι να γίνουν ακόμη χαμηλότερες.

- Πώς γίνεται αυτό;

- Σήμερα οι συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών είναι οι τακτικές αποδοχές και το ποσό που αντιστοιχεί σε οχτώ εφημερίες συν το επίδομα ευθύνης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εφημεριών που πραγματοποιούν. Με τη διυπουργική απόφαση δίνεται μια αύξηση στις τακτικές αποδοχές, αλλά μειώνονται δραματικά οι αποδοχές από την υπερωριακή απασχόληση. Συνέπεια αυτού είναι το άθροισμα να είναι αρνητικό για τους περισσότερους νοσοκομειακούς γιατρούς των αστικών περιοχών.

Το πόρισμα προτείνει να σταματήσει να θεωρείται υπερωριακή εργασία η εφημερία των γιατρών και να της αφαιρεθούν τα όποια δικαιώματα προστατεύουν την υπερωριακή απασχόληση. Η κυβέρνηση με τον αντι-ΕΣΥ νόμο κάνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς τους πρώτους απασχολήσιμους του δημόσιου τομέα. Τώρα εξετάζει και δοκιμάζει νέους τρόπους αμοιβής της εργασίας στο δημόσιο τομέα πάνω στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

- Ποια είναι τα βασικά σημεία στις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ για το μισθολόγιο;

- Οι βασικοί μισθοί πρέπει να αυξηθούν σε σχέση με αυτούς που προτείνονται, ώστε να αναγνωρίζεται η προσφορά και το έργο των νοσοκομειακών γιατρών, η υψηλή τους εξειδίκευση, το μακροχρόνιο των σπουδών τους, η υποχρέωσή τους να λειτουργούν τα νοσοκομεία σε 24ωρη βάση και προπαντός η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση.

Οι συνολικές αποδοχές του νέου μισθολογίου δεν μπορεί με κανένα τρόπο να είναι μικρότερες απ' αυτές που σήμερα δίνονται σ' όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ανεξάρτητα απ' τον αριθμό των εφημεριών που πραγματοποιούν.

Να πληρωθεί μόνο η αληθινή υπερωριακή απασχόληση, που είναι η εφημερία μέσα στο νοσοκομείο και η εφημερία επιμόρφωσης. Ετσι δεν έχουν νόημα οι λογικές ποσοστών στην κάλυψη των εφημεριών του νοσοκομείου, εφόσον πληρώνεται μόνο για αληθινή υπερωριακή απασχόληση.

Η εφημερία των νοσοκομειακών γιατρών είναι πραγματική υπερωριακή απασχόληση και μάλιστα σε δομές οι οποίες πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση (νοσοκομεία). Η εφημερία επιμόρφωσης πρέπει να πληρώνεται στο 60% της τιμής της σύμβασης. Το επίδομα ευθύνης πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλεται σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

- Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία;

- Τα νοσοκομεία σήμερα στενάζουν από το βάρος της έλλειψης προσωπικού, νοσηλευτικού και ιατρικού, και λειτουργούν χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τον πρόσφατα ψηφισμένο αντι-ΕΣΥ νόμο και να μεταφέρει παραπέρα βάρη της περίθαλψης στα ασφαλιστικά Ταμεία, με ό,τι κι αν συνεπάγεται γι' αυτά. Σ' αυτή τη φάση θα πρέπει να βρει απέναντί της ένα μέτωπο.

- Τι θα κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί;

- Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά θα αντιδράσουν. Θα προσπαθήσουμε να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να ψηφίσει μέσα στο 1997 ένα νέο ιατρικό μισθολόγιο, που να αναγνωρίζει την προσφορά και το έργο των νοσοκομειακών γιατρών και θα είναι σύμφωνο με τις προτάσεις μας. Προετοιμαζόμαστε να δώσουμε μια σκληρή μάχη. Πιστεύουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ